PDA

Zobacz pełną wersję : D300s - nie działa bip

Yanek
24-09-2011, 22:21
Niedawno przestała mi działać lampa wbudowana, a teraz nie działa bip, pomimo tego, że jego ikonka pokazuje się na górnym wyświetlaczu. Czy ktoś miał podobny problem?

mariaczi666
25-09-2011, 16:04
Ja miałem. Za czasów Canona 30d. Nie działał bip i czasami nie załapywał spust migawki (tudzież reagował na mocniejsze wduszenie). Rozebrałem puchę na części, wyczyściłem porządnie spust, działał po tym jak nowy. A przy okazji zaczął działać bipek. Lejta mnie w ryj, nie mam pojęcia dlaczego :)
Oczywiście żadnej gwarancji nie ma, że u Ciebie coś takiego podziała :D Ale ja poszukałbym gdzieś schematu d300s i spróbował pogrzebać w okolicy bipera. Zaopatrz się też w zestaw odpowiednich śrubokrętów, dwa piwa (jedno na uspokojenie nerwów, drugie na ewentualne uczczenie sukcesu) i działaj. Jeśli masz parcie na działający bip. Bo ja np nie bardzo, a że 'naprawił' się po przeczyszczeniu spustu to przy sprzedaży nie musiałem wspominać o uszkodzeniu. I tak go od razu wyłączyłem...

PS. Nie załapała puszka jakiegoś piasku czy zbyt dużo kurzu?

hostman22
25-09-2011, 18:49
w opcjach można zmienić charakterystykę bip'u lub go wyłączyć, przy śledzeniu bip też nie działa ;) - ja bym zaczął od tego... .

mariaczi666
25-09-2011, 18:52
w opcjach można zmienić charakterystykę bip'u lub go wyłączyć, przy śledzeniu bip też nie działa ;) - ja bym zaczął od tego... .

No ja założyłem, że Kolega sprawdził wszelkie możliwe ustawienia, ale rzeczywiście, poszperać w menu można.