PDA

Zobacz pełną wersję : Poradźcie czy brać ten egz. 35 1.8 G DX?

poziomek1978
24-09-2011, 20:54
Jestem totalnie początkującym "fotomajstrem". Mam zaledwie od maja b.r. D5100 + 18-105DX. Chciałbym dokupić coś jasnego do robienia zdjęć w pomieszczeniach, wybór padł na 35 1.8 DX G (bo tani, 719pln i podobno dobry ;)). Byłem dzisiaj w FotoJokerze i pomacałem sztukę z wystawy. No i biję się z myślami czy ten egzemplarz jest OK.
Co o nim sądzicie? Foto z maskotkami żyletą nie są ..:?:

Oto zdjęcia testowe (upload w trakcie, docelowo 17 zdjęć będzie) : https://picasaweb.google.com/117035212346885584977/Test35DX18G?authuser=0&authkey=Gv1sRgCID_6J6qtr3jkwE&feat=directlink
Oprócz pierwszego i przedostatniego wszystkie zrobione na przysłonie 2.2.

Gdybym miał w D5100 mikroregulację to bym w ciemno zamówił przez net i sobie głowy nie zawracał testami a tak... chcę uniknąć serwisów kalibracji etc....

Za wszelkie rady z góry dziękuję.

Jacenty Z.
24-09-2011, 22:24
Co o nim sądzicie? Foto z maskotkami żyletą nie są ..:?:

Rzeczywiście, mimo niewielkiego rozmiaru, ostrzej wyglądają zdjęcia aparatów na półkach (chociaż aparaty za szybą i odblasków też nie brak) niż te miśki, ale wystarczy, że np. użyłeś czasu powiedzmy 1/20 s i ostrość szlag trafił ze względu na poruszenie aparatu, albo podszedłeś na krawędzi minimalnej odległości ostrzenia (a przy tym mniejsza odległość = mniejsza GO), albo obiekt zbyt mało kontrastowo oświetlony - a już wnioski z testu mogą być mylące.

Ekspertem od wad FF/BF nie jestem i (jako użytkownik jednej z jasnych pięćdziesiątek) wolę się trzymać z dala od tego nurtu (wolę robić zdjęcia), jednak jeśli już w coś to szkło trafia, wygląda na to, że ostro, daje dużo szczegółów i plastykę obrazu też taką, że w porównaniu z kitowym zoomem powinieneś zauważyć różnicę.

Co do tego, czy w tych warunkach AF tego egzemplarza bezbłędnie trafiał, sorry, nie jestem w stanie Ci powiedzieć:( - to temat rzeka, zgłębiany przy wielu okazjach na Forum. W każdym razie dla mnie osobiście focenie w trudnych warunkach oświetleniowych to równanie z wieloma zmiennymi - a celność AF to tylko jedna z nich...

pioter m
24-09-2011, 23:25
Na podstawie tych fotek nikt nie powie (uczciwie), ze na 100%.

wĄs
24-09-2011, 23:43
Parę miesięcy wstecz chciałem kupic 35ke do mojego d200 i klops...Przymierzałem 3 sztuki i żaden nie trafiał w punkt. Podłamany sytuacją oddalem korpus do kolibracji na postępu. Wróciłem do sklepu ponownie - niestety serwis nic nie pomógł. Byłem bardzo zadowolony ze współpracy d70s+35mm, z d200 jest inaczej - niestety. Dla mnie to szkło jest do dzis wielką niewiadomą...

mArcoki
25-09-2011, 09:25
To nie wina szkła tylko puszek. Jakoś te z kalibracją sobie radzą o wiele lepiej. Podobnie mam z 50 1.4. Na d90 trafia 1/3 a na d300 i d700 trafia w pkt bez mikrokalibracji.
Dodam, że aparat i obiektyw już po wizycie na postępu...

wĄs
25-09-2011, 13:46
...było zostac przy d70s...zachciało mi się większego wizjerka:-)

Guciol
25-09-2011, 17:00
Za wszelkie rady z góry dziękuję.

Zrób zdjęcie w RAW, poddaj je obróbce + wyostrzanie.. te zdjęcie które oglądasz na forum są po obróbce. Zdjęcie prosto z puszki nigdy nie będzie ostre jak żyleta.

Gregor174
25-09-2011, 17:30
Mz nalezalo by sie bardziej skupic na celnosci tego obiektywu ,fotki wydaja sie ostre jesli masz czas wroc do sklepu zaloz puszke na statyw i zrob test jeszcze raz powinny byc "zylety" .Tak jak Ci kolega juz napisal zdjecia na forum zamieszczone sa juz po obrobce i to nie tylko wyostrzajacej ,a 35 -ki 1,8 wydaja sie kaprysnymi byc. Zobacz jeszcze jaki stopien wyostrzania masz ustawione w body

poziomek1978
25-09-2011, 20:15
Zrób zdjęcie w RAW, poddaj je obróbce + wyostrzanie.. te zdjęcie które oglądasz na forum są po obróbce. Zdjęcie prosto z puszki nigdy nie będzie ostre jak żyleta.
Pytanie żółtodzioba, aby wywołać NEFa z wyostrzaniem wystarczy ViewNX2?
Tam jak widzę można zaznaczyć kilka plików, z prawej strony Adjustements-->Sharpness i np.: z 0 na 4. Następnie wywołanie NEFa: z menu kontekstowego... To macie na myśli mówiąc "wywołać z wyostrzaniem"?
PS: Dysponuję tylko ViewNX2 lub ew. coś darmowego jak mi polecicie. Capture NX2 po wyekspirowaniu wersji demo nie da się przeinstalować z sukcesem, nawet czyszczenie rejestrów aplikacją Nikona nie pomaga ale to już inna historia i na tym się teraz nie skupiajmy proszę w tym wątku ;)

Guciol
05-10-2011, 15:38
Pytanie żółtodzioba, aby wywołać NEFa z wyostrzaniem wystarczy ViewNX2?
Tam jak widzę można zaznaczyć kilka plików, z prawej strony Adjustements-->Sharpness i np.: z 0 na 4. Następnie wywołanie NEFa: z menu kontekstowego... To macie na myśli mówiąc "wywołać z wyostrzaniem"?
PS: Dysponuję tylko ViewNX2 lub ew. coś darmowego jak mi polecicie. Capture NX2 po wyekspirowaniu wersji demo nie da się przeinstalować z sukcesem, nawet czyszczenie rejestrów aplikacją Nikona nie pomaga ale to już inna historia i na tym się teraz nie skupiajmy proszę w tym wątku ;)

Może Demo Photoshopa? Ja naprawdę nie wiem.. ViewNX używałem tylko do przeglądania NEF-ów.

Krool71
27-10-2011, 19:59
Nie wiem, czy temat aktualny, ale tak, żeby wyostrzyć NEFa wystarczy odpalić plik w ViewNX ;)