Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] pierwsze BW
Misiek85
12-02-2007, 20:38
Tak jak w temacie, pierwsze próby ze zdjęciami BW więc jestem otwarty na porady :) Z góry dzieki !
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/02/e4fe93033df99101-2.jpg
źródło (http://images20.fotosik.pl/33/e4fe93033df99101.jpg)
Dlaczego zrobiłeś to zdjęcie i dlaczego czarno-białe?
Paweł
Nie PaSkal, to Ty wytłumacz (zwłaszcza, że jesteś tłumaczem), dlaczego stawiasz takie pytania, jaki jest ich cel !?
Chłopak prosił, o skomentowanie zdjęcia.
Teraz jeśli chodzi o zdjęcie... Misiek85 oko nie jest łatwym obiektem do fotografowania, jeśli chodziło Ci o proste zdjęcie mające pokazać, czy jest dobrze wykadrowane, ostre, nasycone i właściwy światłocień, to trzeba powiedzieć, że kadr jest akceptowalny (jedna z opcji), ostrość mogłaby mieć nieco szerszy zakres, ale i tak to wrażenie ruchu górnej powieki jest spoko, kontrast i nasycenie dla mnie są ok (ale ja to raczej jestem pod tym względem mało wiarygodny), nie ma prześwietleń, a cień pod brwią robi ekspresyjne wrażenie.
Jeśli chodzi o kompozycję to nie ma tutaj zbyt dużego pola manewru, ale zakładam, iż chciałeś nadać temu oku walor ekspersji, podkreśla to wg mnie czarno białość i cień brwi... Jeśli tak, to dobrze by było gdyby powieki i gałka oczna nie były w tak naturalnym położeniu, źrenica mogłaby być skierowana mniej, albo bardziej w prawo, albo w lewo, w dół, albo w górę (gorsze warianty), powieki mniej albo bardziej rozchylone, lub ściągnięte... itd. Generalnie oko musiałoby obrazować jakąś emocję lub relację wzrokową z czymś spoza kadru, tego tutaj za bardzo nie osiągnąłeś...
ps
wiem, że przygotować oko do takiego makro nie jest łatwo, ale makijaż powinien być chyba troszkę bardziej dopracowany
Nie PaSkal, to Ty wytłumacz (zwłaszcza, że jesteś tłumaczem), dlaczego stawiasz takie pytania, jaki jest ich cel !?
Chłopak prosił, o skomentowanie zdjęcia.
Wybacz ze sie wtraca, ale mi tak postawione pytanie wydaje sie miec walor komentarza. Wydawalo mi sie ze dobre zdjecie ma miec to do siebie ze nie wymaga opisu i komentarza, a wiec mowi samo za siebie. Ja też nie bardzo rozumiem to zdjecie, technicznie to jakis taki chaos wokol oka panuje zwiazany z rozlozeniem ostrosci. Powiedzialbym ze jest przypadkowe gdyby nie wybor tematu. Ale to moja skromna opinia, ja sie nie znam.
nseal ja tytuł 'pierwsze BW' rozumiem dosłownie, może się mylę, ale wg mnie to była impertynencja, a nie komentarz... Nawet mogę Ci powiedzieć dlaczego: bo Misiek85 juz odpowiedział na to pytanie, bo jest to jego pierwsze zdjęcie BW, chce spróbować w tym sił, a czarno białe, bo uznał, że właśnie ta tonacja mu tutaj pasuje. Oczywiście mogę się mylić, ale od tego jest forum żeby się mylić :)
Ja wolałbym otrzymać komentarz zbliżony w formie do tego, co napisałem, a każdy mierzy swoimi kryteriami...
ps
przez to, że otwierałem ten wątek już kilka razy, to teraz zdjęcie mi się podoba nawet bardziej niż na początku :)
1. Jak wczoraj zadałem to pytanie, to nawet chciałem przez chwilę coś dodać - że bez podtekstu, złośliwości itp. Jak widać, powinieniem był, bo zostałem zrozumiany kompletnie na opak. Moje posty, jak łatwo sprawdzić, raczej agresją nie są przesycone (chociaż bywam złośliwy). Gdybym zapytał "Po cholerę zrobiłeś to zdjęcie", to rozuumiem - sprawa postawiona jest jasno.
2. Pytanie zadałem tak ot, żeby właśnie dowiedzieć się, jaki był cel tego zdjęcia, bo na nim nic nie widzę oprócz anatomicznego szczegółu narządu wzroku. To, że pierwsze próby z cz-b - OK, ale dlaczego akurat oko, a nie cała twarz, pies albo drzewo?
Zdjęcia w ogóle komentuję rzadko - nie to, że uważam większość za gnioty, ale uważam, że komentarz "fajna fotka" niczego nie wnosi.
3. Tłumacz tłumaczy, ale niekoniecznie się tłumaczy ;)
4. Niech autor coś powie, to będziemy mogli dalej dyskutować...
PZDR,
Paweł
OK nieporozumienia chodzą po ludziach :)
Przepraszam za moje zarzuty.
Misiek85
13-02-2007, 16:05
Autor wreszcie odzyskał internet więc chętnie się wypowie :) Muszę przyznać ze bardziej konstruktywna była ocena jakubsa bo chodziło mi o aspekty techniczne- światło, GO itp. Co do pytania PaSkala to nie mam oczywiście niczego za złe ale nie chodziło mi o temat zdjęcia - równie dobrze mógł to być dla mnie kawałek krawężnika pod warunkiem że foto robione było z zamiarem BW itp A oko jak oko....nie miało mieć dodatkowego znaczenia, miało być poprostu obiektem do fotografowania :) Niemniej nie doszukałem sie żadnej złośliwości w tej wypowiedzi i dziękuje za obie :)