PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr polaryzaycjny?

Filter
23-09-2011, 22:04
Witam,

kupuje niedlugo obiektyw AF-S DX 35 mm f/1.8 (D lub G). Bede potrzebowal do niego filtr polaryzacyjny. Moge wydac okolo 120-160 zl.... Co polecicie?

Wstepnie wybralem:

Filtr POLARYZACYJNY serii SUPER DHG Marumi 52mm
Filtr HOYA HD Polaryzacyjny Slim 52
FILTR POLARYZACYJNY PRO1 Digital M:52 slim HOYA 52

A moze jakis inny? (zupelnie sie nie znam na filtrach optycznych)

Dzieki za pomoc!
F.

Kenwood
23-09-2011, 22:40
polecam test http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html
po lekturze w/w testu zakupiłem Marumi DHG Circular P.L.D

sebar1
26-09-2011, 13:36
Ja bym brała Hoyę, za bardzo przyzwoite wykonanie

chyba nie miałeś jeszcze przyzwoicie wykonanego filtra...
Wykonanie to akurat niezbyt mocna strona filtrów Hoya.

draco1234
26-09-2011, 16:40
Polecam SUNPAK DHG

Art Erie
26-09-2011, 16:48
[...]]A moze jakis inny? (zupelnie sie nie znam na filtrach optycznych)[...]

A do czego jest Ci ten filtr potrzebny?
Pytam poważnie.

karolt
26-09-2011, 16:57
A do czego jest Ci ten filtr potrzebny?
Pytam poważnie.

Pewnie do "ładnego nieba i zieleni roślin", kasowania odblasków z wody / szyb... i do wydłużania czasu naświetlania :-)

coroner
26-09-2011, 22:22
Pewnie do "ładnego nieba i zieleni roślin", kasowania odblasków z wody / szyb... i do wydłużania czasu naświetlania :-)

No właśnie, załóżmy, że po to mi właśnie filtr. zwłaszcza do tego ostatniego, bo przy strobowaniu w słoneczny dzień mam dość przymykania do f/13. Ale i "ładne niebo" też lubię mieć.

Co możecie polecić z filtrów wyższej klasy średniej ?? Przez klasę średnią rozumiem coś pomiędzy Selco, Matin a Heliopan i B+W.

Art Erie
26-09-2011, 22:52
No właśnie, załóżmy, że po to mi właśnie filtr. zwłaszcza do tego ostatniego, bo przy strobowaniu w słoneczny dzień mam dość przymykania do f/13. Ale i "ładne niebo" też lubię mieć.

Co możecie polecić z filtrów wyższej klasy średniej ?? Przez klasę średnią rozumiem coś pomiędzy Selco, Matin a Heliopan i B+W.

B+W mam sprawdzone i mogę polecić jako filtr polaryzacyjny, którego zakup przy tej średnicy szkła nie będzie zbyt bolesny.
Inną sprawą jest kwestia "ładnego nieba", bo nie wiem jak będzie ono wyglądało na 35mm; trzeba by sprawdzić, bo polara używam od 50mm w górę.

coroner
26-09-2011, 23:45
B+W mam sprawdzone i mogę polecić jako filtr polaryzacyjny, którego zakup przy tej średnicy szkła nie będzie zbyt bolesny.
Inną sprawą jest kwestia "ładnego nieba", bo nie wiem jak będzie ono wyglądało na 35mm; trzeba by sprawdzić, bo polara używam od 50mm w górę.

A jeśli miało by to być 77mm (pod 17-55)??

Art Erie
26-09-2011, 23:58
A jeśli miało by to być 77mm (pod 17-55)??

77mm jest droższe ze względu na średnicę filtra, ale zarazem bardziej uniwersalne ;)
Biorąc pod uwagę jakośc optyczną 17-55 nie schodziłbym poniżej półki B+W.
Jednak do zastosowań o których wspomniałeś celowałbym w szare filtry, a nie polar.
Jak już wcześniej napisałem ważną kwestią jest ogniskowa, otóż dla szerokich katów nie stosuje się filtrów polaryzacyjnych (pisałem juz o tym ostatnio kilka razy); powodem jest mozliwość nierównomiernej polaryzacji powierzchni kadru.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=3824&page=7

Filter
27-09-2011, 03:28

Dobry jest ten test na optycznych, link wkleil tu kolega kilka postow wczesniej. Czytalem tez inne testy i opinie na forach.

Dla wymagajacych to jest B+W, taki Mercedes wsrod filtrow foto. Wiekszosc go poleca.

Ja ze wzgledu na $$$$ sklaniam sie ku MARUMI (made in Japan :)))).