Zobacz pełną wersję : Jaki filtr polaryzaycjny?
Witam,
kupuje niedlugo obiektyw AF-S DX 35 mm f/1.8 (D lub G). Bede potrzebowal do niego filtr polaryzacyjny. Moge wydac okolo 120-160 zl.... Co polecicie?
Wstepnie wybralem:
Filtr POLARYZACYJNY serii SUPER DHG Marumi 52mm
Filtr HOYA HD Polaryzacyjny Slim 52
FILTR POLARYZACYJNY PRO1 Digital M:52 slim HOYA 52
A moze jakis inny? (zupelnie sie nie znam na filtrach optycznych)
Dzieki za pomoc!
F.
polecam test http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html
po lekturze w/w testu zakupiłem Marumi DHG Circular P.L.D
Ja bym brała Hoyę, za bardzo przyzwoite wykonanie
chyba nie miałeś jeszcze przyzwoicie wykonanego filtra...
Wykonanie to akurat niezbyt mocna strona filtrów Hoya.
draco1234
26-09-2011, 16:40
Polecam SUNPAK DHG
Art Erie
26-09-2011, 16:48
[...]]A moze jakis inny? (zupelnie sie nie znam na filtrach optycznych)[...]
A do czego jest Ci ten filtr potrzebny?
Pytam poważnie.
A do czego jest Ci ten filtr potrzebny?
Pytam poważnie.
Pewnie do "ładnego nieba i zieleni roślin", kasowania odblasków z wody / szyb... i do wydłużania czasu naświetlania :-)
Pewnie do "ładnego nieba i zieleni roślin", kasowania odblasków z wody / szyb... i do wydłużania czasu naświetlania :-)
No właśnie, załóżmy, że po to mi właśnie filtr. zwłaszcza do tego ostatniego, bo przy strobowaniu w słoneczny dzień mam dość przymykania do f/13. Ale i "ładne niebo" też lubię mieć.
Co możecie polecić z filtrów wyższej klasy średniej ?? Przez klasę średnią rozumiem coś pomiędzy Selco, Matin a Heliopan i B+W.
Art Erie
26-09-2011, 22:52
No właśnie, załóżmy, że po to mi właśnie filtr. zwłaszcza do tego ostatniego, bo przy strobowaniu w słoneczny dzień mam dość przymykania do f/13. Ale i "ładne niebo" też lubię mieć.
Co możecie polecić z filtrów wyższej klasy średniej ?? Przez klasę średnią rozumiem coś pomiędzy Selco, Matin a Heliopan i B+W.
B+W mam sprawdzone i mogę polecić jako filtr polaryzacyjny, którego zakup przy tej średnicy szkła nie będzie zbyt bolesny.
Inną sprawą jest kwestia "ładnego nieba", bo nie wiem jak będzie ono wyglądało na 35mm; trzeba by sprawdzić, bo polara używam od 50mm w górę.
B+W mam sprawdzone i mogę polecić jako filtr polaryzacyjny, którego zakup przy tej średnicy szkła nie będzie zbyt bolesny.
Inną sprawą jest kwestia "ładnego nieba", bo nie wiem jak będzie ono wyglądało na 35mm; trzeba by sprawdzić, bo polara używam od 50mm w górę.
A jeśli miało by to być 77mm (pod 17-55)??
Art Erie
26-09-2011, 23:58
A jeśli miało by to być 77mm (pod 17-55)??
77mm jest droższe ze względu na średnicę filtra, ale zarazem bardziej uniwersalne ;)
Biorąc pod uwagę jakośc optyczną 17-55 nie schodziłbym poniżej półki B+W.
Jednak do zastosowań o których wspomniałeś celowałbym w szare filtry, a nie polar.
Jak już wcześniej napisałem ważną kwestią jest ogniskowa, otóż dla szerokich katów nie stosuje się filtrów polaryzacyjnych (pisałem juz o tym ostatnio kilka razy); powodem jest mozliwość nierównomiernej polaryzacji powierzchni kadru.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=3824&page=7
Dobry jest ten test na optycznych, link wkleil tu kolega kilka postow wczesniej. Czytalem tez inne testy i opinie na forach.
Dla wymagajacych to jest B+W, taki Mercedes wsrod filtrow foto. Wiekszosc go poleca.
Ja ze wzgledu na $$$$ sklaniam sie ku MARUMI (made in Japan :)))).