PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S DX 18-105 VR - słaba ostrość na brzegach kadru.

zgera
23-09-2011, 13:44
Mam pytanie do użytkowników Nikkora 18-105 VR, jak ostrzy Wasz obiektyw. Posiadam Nikona D5000, początkowo używałem go z kitem 18-55VR i jakość zdjęć była ok jak na klasę tego obiektywu. Postanowiłem kupić coś bardziej uniwersalnego i wybór padł na Nikkora 18-105 VR ze względu na cenę i dobre opinie użytkowników oraz testy tego obiektywu. Kupiłem ten obiektyw i po wykonaniu kilkaset fotek byłem trochę rozczarowany jakością zdjęć, zdjęcia były gorsze jak z Nikkora 18-55 VR. Obiektyw względnie ostrzy, ale tylko w centrum kadru, brzegi kadru po prostu mydło.
Obiektyw wysłałem do serwisu na Postępu po wcześniejszej konsultacji ze Wsparciem Technicznym Nikona. Po analizie zdjęć które im wysłałem, otrzymałem odpowiedź, że różnica ostrości na środku i brzegach kadru jest zbyt duża i obiektyw należy wysłać do serwisu na dokładne testy.
Obiektyw jest w serwisie, status naprawy: "oczekuje na naprawę"
Ciekaw jestem czy serwis coś z tym zrobi, dlatego chciałbym poznać Waszą opinię odnośnie ostrości moich zdjęć wykonanych Nikkorem 18-105.
Chciałbym zaznaczyć że przemykanie przysłony niewiele zmienia, fotografuję amatorsko ponad 30 lat i znam podstawy fotografii, po prostu trafiłem chyba na wadliwy egzemplarz.
Poniżej link do zdjęć wykonanych Nikkorem 18-105 i 18-55. Moim zdaniem różnica w ostrości jest znaczna.

https://picasaweb.google.com/zgerula/Nikkor18105?authuser=0&feat=directlink

Badyl81
23-09-2011, 13:53
. Moim zdaniem różnica w ostrości jest znaczna.

No nawet powiększać nie trzeba żeby to zobaczyć. Musiał Ci się trafić uszkodzony egzemplarz. Ciekawe co na to serwis. Naprawa gwarancyjna?

meehoo
23-09-2011, 13:55
Zdecydowanie jest coś nie tak. Może jakaś soczewka jest nieosiowo? W każdym razie jak serwis przyjął to w czym problem? Daj znać czy naprawili i jaką przyczynę usterki podali.

zgera
23-09-2011, 14:40
Naprawa gwarancyjna?
Tak naprawa gwarancyjna, tylko czy naprawią?

Badyl81
23-09-2011, 14:49
Najlepiej by było jakby Ci obiektyw wymienili na nowy...

cybermar
23-09-2011, 15:01
Mam pytanie do użytkowników Nikkora 18-105 VR, jak ostrzy Wasz obiektyw. Posiadam Nikona D5000, początkowo używałem go z kitem 18-55VR i jakość zdjęć była ok jak na klasę tego obiektywu. Postanowiłem kupić coś bardziej uniwersalnego i wybór padł na Nikkora 18-105 VR ze względu na cenę i dobre opinie użytkowników oraz testy tego obiektywu. Kupiłem ten obiektyw i po wykonaniu kilkaset fotek byłem trochę rozczarowany jakością zdjęć, zdjęcia były gorsze jak z Nikkora 18-55 VR. Obiektyw względnie ostrzy, ale tylko w centrum kadru, brzegi kadru po prostu mydło.
Obiektyw wysłałem do serwisu na Postępu po wcześniejszej konsultacji ze Wsparciem Technicznym Nikona. Po analizie zdjęć które im wysłałem, otrzymałem odpowiedź, że różnica ostrości na środku i brzegach kadru jest zbyt duża i obiektyw należy wysłać do serwisu na dokładne testy.
Obiektyw jest w serwisie, status naprawy: "oczekuje na naprawę"
Ciekaw jestem czy serwis coś z tym zrobi, dlatego chciałbym poznać Waszą opinię odnośnie ostrości moich zdjęć wykonanych Nikkorem 18-105.
Chciałbym zaznaczyć że przemykanie przysłony niewiele zmienia, fotografuję amatorsko ponad 30 lat i znam podstawy fotografii, po prostu trafiłem chyba na wadliwy egzemplarz.
Poniżej link do zdjęć wykonanych Nikkorem 18-105 i 18-55. Moim zdaniem różnica w ostrości jest znaczna.

https://picasaweb.google.com/zgerula/Nikkor18105?authuser=0&feat=directlink

Mialem dokladine to samo, poszukaj moje stare watki. IDENTYCZNY PROBLEM, sewis odeslal sprzet z adnotacja ze szklo spelnia wszelkie normy. ten obiektyw tak ma , mialem stycznosc z 3 egzemparzami 18-105 VR i kazdy mial problem z ostrocia na brzechach (jeden torche wieksza inny mniej ale zawsze)! niestety trzeba sie z tym pogodzic. w 90% sytuacji ten problem nie bedzie ci przeszkadzal!

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139546&page=4

Badyl81
23-09-2011, 15:12
:O aż sprawdzę swój.

zgera
23-09-2011, 16:07
Mialem dokladine to samo, poszukaj moje stare watki. IDENTYCZNY PROBLEM, sewis odeslal sprzet z adnotacja ze szklo spelnia wszelkie normy. ten obiektyw tak ma , mialem stycznosc z 3 egzemparzami 18-105 VR i kazdy mial problem z ostrocia na brzechach (jeden torche wieksza inny mniej ale zawsze)! niestety trzeba sie z tym pogodzic. w 90% sytuacji ten problem nie bedzie ci przeszkadzal!

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139546&page=4

Ja niestety nie miałem możliwości sprawdzenia innych egzemplarzy tego obiektywu aby porównać wyniki, dlatego napisałem ten post. Twój wątek również czytałem, ponieważ niewiele użytkowników pisze negatywne opinie o tym obiektywie pomyślałem że trafiłem na wadliwy egzemplarz. Dziwi mnie że na Optycznych tego nie zauważyli.
Poczekam co napisze serwis, jeśli moje szkło będzie spełniać ich normy to nie zgodzę się z opinią że N18-105 jest lepszy od N18-55. Jak długo Twój obiektyw był w serwisie?

siwyozzman
26-09-2011, 08:41
Robiłem porównanie tego obiektywu z N18-70 i był na brzegach duuużo ostrzejszy niż stary kit. Wszystko pewnie zależy od egzemplarza...

KamilM
26-09-2011, 11:04
Przejrzałem swoje zdjęcia wykonane 18-105 VR - nie zaobserwowałem takiego problemu, jak Twój. Zapewne na jakichś tablicach wyszłyby różnice, ale sprawdzając "normalne" zdjęcia, ostrość jest co najmniej bardzo dobra. Jak widać, to kwestia konkretnego egzemplarza (lub krótkiej serii). Niemniej jednak, u Ciebie jakość na brzegach jest wyjątkowo słaba.

DarekK D5000
28-09-2011, 21:07
To samo miałem z Sigmą 18-200 HSM (a nawet gorzej do 50% łącznie) ale wada wyskoczyła po roku, wymienili na nowy.
W 18-105 wada sięgała mniej niż 10% i to w samych rogach, co jest widoczne tylko na cropach.

bboy4
29-09-2011, 14:00
Przypadkowo trafiłem do tego wątku i troszkę się przeraziłem po zrobieniu testu na swoim obiektywie...

Reklamować??

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/88/kalendarzg.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

bboy4
30-09-2011, 09:03
Mnóstwo odpowiedzi , w zasadzie nie wiem jak się połapać....

tomek67
30-09-2011, 09:22

Moim zdaniem masz wadliwy egzemplarz.
Mój pierwszy też był kiepski, prawa strona od środka do boku była nieostra, drugi ogólnie jest ok.
To jest naprawdę ostry obiektyw.
Odnoszę wrażenie, że przy zoomach dość często trafiają się skopane egzemplarze.
Moja pierwsza lustrzanka Olympus też miała kit w którym jedna strona była mydlana prawie od środka.
Rozumiem jakieś nieostrości po bokach czy rogach.
Nawet renomowani producenci chyba obecnie w ogóle nie kontrolują swoich produktów i liczą na to,
że trafią na klienta/ frajera :(

krzysiozboj
30-09-2011, 09:54
Niestety mam to samo, na normalnych fotkach tego się nie zauważało bo jatka robi się w zasadzie w samych rogach ale tam jazdę mam jak na tym kalendarzu, środek bardzo ostry. I ciekaw jestem także czy to norma w tym szkle, czy inne (np 16-85) mają podobnie czy jednak trzeba wysłać do serwisu.

bboy4
30-09-2011, 12:47
No właśnie... Ciekaw jestem co robić... Na normalnych zdjęciach jakoś tego nie zauważyłem wcześniej.

Natomiast teraz kiedy już wiem że nie jest dobrze sama świadomość męczy dusze i będę się dopatrywał "mydeł".

Jeśli mam odesłać obiektyw z odpowiedzią z ich strony "wszystko jest w normie" to mija się z celem.

Z drugiej strony nie po to dopłacałem kilka stów do zestawu z D3100 by mieć solidniejszego 18-105 , żeby teraz mieć bardziej mydlane brzegi niż z tańszym 18-55....

Badyl81
30-09-2011, 13:22
Dlatego ograniczam się do robienia zdjęć a nie testów, bo bym chyba zwariował ;)

Powiedz jeszcze bo mnie to nurtuje - czy ten kalendarz to płaski jest czy trochę jednak odchylony od ściany? Czy jesteś pewien, że oś optyczna obiektywu jest prostopadle do kalendarza? Bo dziwnie mi to u Ciebie wygląda.

zgera
30-09-2011, 13:31
Mój do chwili obecnej przebywa w serwisie na Postępu, wysłałem 19.09 wkrótce minie dwa tygodnie i do chwili obecnej czeka na naprawę. Próbowałem się dodzwonić do serwisu, niestety nie udało mi się więc napisałem e-maila. Odpowiedzieli tego samego dnia że sprzęt dotarł do serwisu i został przekazany do działu technicznego, przesłali ID zlecenia i numer klienta abym mógł sprawdzać status naprawy.
Jak obiektyw wróci do mnie opiszę efekty naprawy.

bboy4
30-09-2011, 17:09
Powiedz jeszcze bo mnie to nurtuje - czy ten kalendarz to płaski jest czy trochę jednak odchylony od ściany? Czy jesteś pewien, że oś optyczna obiektywu jest prostopadle do kalendarza? Bo dziwnie mi to u Ciebie wygląda.
Kalendarz nie przylega równo do ściany , odstaje od ściany i jest odrobinkę "wypukły".... Nie wiem czy to ma duże znaczenie??

raddeli
30-09-2011, 17:55
Kalendarz nie przylega równo do ściany , odstaje od ściany i jest odrobinkę "wypukły".... Nie wiem czy to ma duże znaczenie??

Ma znaczenie. Zrobiłem ten "kalendarzowy test" tyle, że z otwarta książką.

1. Książka nie była przyciśnieta palcem - czyli jednak nie strona nie leżała równo:

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/714/dsc0014yt.jpg/)

2. Stronę docinąłem palcem - strona równo przylegała na całej powierzchni.

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/843/dsc0015tm.jpg/)

A tak swoja drogą, to ten obiektyw kupiłem wczoraj i po przeczytaniu takich wątków zamiast iść w plener to ja ganiam jak głupi i kartkom zdjęcia robię :)
Jedno co zauważyłem to sporą dystorsję na niektórych ogniskowych, lecz tą z kolei widać tylko na zdjęciach gdzie np mam równoległe linie i tylko linie. Bo na zdjęciach w plenerze jest to już nie do zauważenia.
Edit:
Odnośnie dystorsji w moim egzemplarzu mam bardzo podobnie jak w teście (http://www.optyczne.pl/139.6-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Dystorsja.html) na optyczne.pl.

tomek67
30-09-2011, 18:33
A tak swoja drogą, to ten obiektyw kupiłem wczoraj i po przeczytaniu takich wątków zamiast iść w plener to ja ganiam jak głupi i kartkom zdjęcia robię :)
Jedno co zauważyłem to sporą dystorsję na niektórych ogniskowych, lecz tą z kolei widać tylko na zdjęciach gdzie np mam równoległe linie i tylko linie. Bo na zdjęciach w plenerze jest to już nie do zauważenia.

Jak kupiłem ten obiektyw też się zastanawiałem czy jest ok.
Na szczęście w pracy dwoje znajomych ma identyczne.
Pożyczyłem na kilka minut i pstryknąłem fotki testowe.
Wszystkie trzy były bardzo zbliżone.
Tylko ten mój pierwszy egzemplarz był skopany.

bboy4
02-10-2011, 08:37
Dowiadywałem się w MediaMarkt ,że reklamacja będzie trwałą do 3 tygodni jeśli się na nią zdecyduje.

Mam dostarczyć sam obiektyw bez Body , i odsyłają....

Tomek67 - Twój egzemplarz był skopany , ale zobaczyłeś to na zwykłych fotkach , czy przy jakimś zwykłym teście??

tomek67
02-10-2011, 14:29
Tomek67 - Twój egzemplarz był skopany , ale zobaczyłeś to na zwykłych fotkach , czy przy jakimś zwykłym teście??
Dopatrzyłem się tego na zwykłych fotkach po ..miesiącu.
Po prostu przez pierwszy miesiąc robiłem fotki ludzi i nie było tego widać.
Po miesiącu zachciało mi się widoczków.
A on tak miał, że w położeniu wide prawie od środka był lekko nieostry po jednej stronie.

Filter
02-10-2011, 14:39

Nie zgadzam się. Owszem ten obiektyw ma wady (np. mega dystorsję), ale taki spadek ostrości na brzegach u mnie nie występuje. Więc ewidentnie to jest zwalony egzemplarz! Ja mam zdjęcia "pofalowane" (linie proste są zrobione w fale) ale ostrość jest wysoka, to akurat mocna strona 18-105VR. Zwykle robię zdjęcia od F5.6 do F8 i ostrość jest naprawdę dobra w całym kadrze.

tomek67
02-10-2011, 14:43
http://www.panoramio.com/photo/59930189

To jest fotka z mojego obecnego egzemplarza (po kliknięciu jest w pełnej wielkości).
Po prawej przy brzegu ostrość nieco siada.
Po lewej może na tej fotce niezbyt to widać,
ale jest ostry aż do końca.
Ja osobiście jestem zadowolony z tego obiektywu.
Tak ogólnie to ostrość jest lepsza niż z Olympusa 14-42,
Sony 18-55, Canona 18-55 jakimi się bawiłem.
Egzemplarze 18-105 znajomych były ogólnie bardzo zbliżone,
kolegi bodajże był ostry do prawej a minimalnie mniej po lewej.
Ciekawe czy jakby przebrać z 10 szt. to by się znalazł idealny od brzegu do brzegu ;)

tomek67
02-10-2011, 14:45
Nie zgadzam się. Owszem ten obiektyw ma wady (np. mega dystorsję), ale taki spadek ostrości na brzegach u mnie nie występuje. Więc ewidentnie to jest zwalony egzemplarz! Ja mam zdjęcia "pofalowane" (linie proste są zrobione w fale) ale ostrość jest wysoka, to akurat mocna strona 18-105VR. Zwykle robię zdjęcia od F5.6 do F8 i ostrość jest naprawdę dobra w całym kadrze.
To wrzuć jakąś fotkę z krajobrazem czy coś podobnego, żeby było porównanie.

Badyl81
04-10-2011, 15:49
Powiem Wam, że ja podobnie jak kolega raddeli zacząłem testować swój obiektyw, ale nie chciało mi się przyklejać kartki do ściany, żebym miał ją na płasko. Ostatecznie stwierdziłem, że skoro nie widziałem żadnych nieostrości na moich zdjęciach to może lepiej ich na siłę nie szukać. Zdecydowanie wolę robić zdjęcie a nie testy.

Do kolegi bboy4 - kalendarz musi być płaski bo na wypukłym to wiadomo, że boki będą nieostre...

zgera
05-10-2011, 19:06
Po dwóch tygodniach pobytu mojego obiektywu w serwisie wczoraj wysłałem e-maila do serwisu z zapytaniem o termin naprawy. Dzisiaj otrzymałem odpowiedź: obiektyw nie wykazuje zgłoszonego problemu, ( chodzi o ostrość na brzegach kadru). W załączniku przysłali mi dwa zdjęcia wykonane D200 z moim obiektywem i wyglądają ok.
Poniżej link do zdjęć wykonanych przez serwis:
https://picasaweb.google.com/102651880399276157459/Nikkor18105ZdjeciaZSerwisu?authkey=Gv1sRgCIbg4OKp5 d2vOQ

Postanowiłem zadzwonić do serwisu aby się dowiedzieć dlaczego moje zdjęcia są nieostre na brzegach kadru,
może problem występuje po stronie body?. Pan z serwisu powiedział że obiektyw przeszedł testy komputerowe i wszystko jest w normie, wkrótce go odeślą do mnie.
Odnośnie mojego D5000, bo zapytałem czy to wina puszki?
Pan odpowiedział że aparat raczej jest w porządku, sadząc po zdjęciach jakie wysłałem do serwisu.
Skoro nie ma problemu, albo ten typ tak ma, to lepiej nie robić testów tylko iść w plener i robić normalne fotki.

KamilM
05-10-2011, 20:30
Hmm, jak widać nie zawsze tak ma, bo zarówno u mnie, jak i u kolegów powyżej, aż tak tragicznej jakości po bokach, jak na Twoim zdjęciach nie ma. Widocznie, serwis tego nie jest w stanie naprawić i podpina to pod stwierdzenie, że tak musi być. I rybka, że się zapłaciło za to kilka stów.

DarekK D5000
06-10-2011, 10:38
Widocznie, serwis tego nie jest w stanie naprawić i podpina to pod stwierdzenie, że tak musi być. I rybka, że się zapłaciło za to kilka stów.

Bo zawsze jest szansa, że olejesz reklamowaną sztukę albo sprzedaż i kupisz droższy obiektyw za kilka tysi :)

tomek67
06-10-2011, 12:57
http://www.lensrentals.com/blog/2011/10/notes-on-lens-and-camera-variation

Z tego artykułu wynika, że nawet dość drogie stałki mają rozrzut ok. 10% w ostrości.
Pewnie przy zoomach odchyłki są większe.

zgera
07-10-2011, 16:45
Dzisiaj otrzymałem obiektyw z serwisu, w opisie napisano: że sprzęt był przedmiotem długotrwałych testów. Wszystkie funkcje działają prawidłowo.

tomek67
07-10-2011, 18:20
Dzisiaj otrzymałem obiektyw z serwisu, w opisie napisano: że sprzęt był przedmiotem długotrwałych testów. Wszystkie funkcje działają prawidłowo.
Gdzieś czytałem, że serwisy Nikona mają baaardzo mało wymagające normy.
Z okresu kiedy robiło się odbitki i ich niewielki rozmiar tuszował niedoróbki obiektywów.
Nie wiem czy to prawda.
Ale jeśli tak to współczuję gdy ktoś kupi np. wadliwy 70-200mm 2.8 za kupę kasy.
Jak miałem podobny problem z Olympusem 14-42 to ich serwis nie robił ściemy.
Pani z pomocy technicznej od razu po obejrzeniu podesłanej fotki stwierdziła ze obiektyw jest wadliwy.
Serwis coś tam zrobił i po naprawie był w miarę ok.
Dla mnie zakup każdego nowego obiektywu to spory stres bo wiem ile może być potencjalnych problemów.
Nie mam na tyle doświadczenia by je wychwycić w sklepie.
I wiem też ile serwisy potrafią kitu wciskać.

bboy4
10-10-2011, 15:34
No to nieźle... Dziwne... Nie miałem jeszcze czasu dokładniej przetestować swojego , mimo wszystko już wiem że raczej nie warto wysyłać do serwisu...

hijax_pl
10-10-2011, 15:36
sprzęt był przedmiotem długotrwałych testów. Wszystkie funkcje działają prawidłowo.Standardowa notka serwisowa...