Zobacz pełną wersję : Odczyt korekcji AF
Witam,
Czy istnieje jakikolwiek program którym można odczytać jakiej korekcji AF użyto w aparacie przy robieniu danego zdjęcia?
ViewNX 2 czyta to bez problemów z plików RAW.
W jpg nie udało mi się znaleźć.
Ok dzięki wielkie, dużo mam jednak jpegów więc jak by się dało z JPG to wyciągnąć byłoby super..
Ok dzięki wielkie, dużo mam jednak jpegów więc jak by się dało z JPG to wyciągnąć byłoby super..
Wydaje mi się to mało prawdopodobne.
XnView pokazuje chyba wszystkie parametry Exif,
nie dopatrzyłem się tej korekcji w swoich fotkach.
Sorki za pomyłkę.
ViewNX pokazuje także w jpg
Wchodzisz Metadata->Camera Info
Jest tam opcja AF Fine Tune
DominikGSI
23-09-2011, 15:42
ViewNX pokazuje również dla JPG, przynajmniej dla tych z D7000.
Edit: Tomek mnie uprzedził.
Henio Jawa
24-09-2011, 08:59
Jeśli w Twoim exifie jest klucz "AF Fine Tune Adj" to możesz to odczytać. Jeśli nie to żaden magiczny program nie pomoże:-)
Polecam programik exiftool.
Wyciągniesz nim wszystko, uruchomisz na wielu plikach, wyeksportujesz wyniki, wygrepujesz.... no co tam sobie wymyślisz :-)
mi chodzi głównie o to żeby przy zakupie obiektywu który sprzedawca wychwala nad niebiosa sprawdzić czy przykładowe jpegi są zrobione na np -20 czy bez korekcji. Rawy ciężko od ludzi dostać bo się wykręcają że nie ma jak tego przesłać przez pocztę i trzeba im łopatologicznie wszystko tłumaczyć, większość wysyla JPG.
w VievNX jak otworzę RAWa to mam z boku zakładkę środkową Metadata i tam mam AF Fine Tune i widzę jaką korekcję ktoś walnął ale w JPG to pole jest puste (na jpegach z D700)... :(
popróbuję exiftool :)