PDA

Zobacz pełną wersję : zebezpieczenie LCD przed rysami

wegejazz
12-02-2007, 17:25
Witam!
Z racji, że różnie bywa jak zabezpieczacie swoje lcd w aparatach? Wiadomo, że d70s, d70 i inne podobne mają plastikową osłonkę, ale co z górnym wyświetlaczem. Ponad rok temu kupiłem folię z poliwęglanu na telefon komórkowy, jestem bardzo zadowolony. Teraz nakleiłem jedną na górny LCD planuję jeszcze na główny wyświetlacz, górny LCD jest bardziej przejrzysty, co myślicie?

pawl_s
12-02-2007, 18:01
Ja kupilem folie 3M na ebay.de bo mam do nich najblizej. Specjalnie dopasowana no gornego i duzego wyswietlacza d70s. Bardzo ladnie sie sprawuje.

wegejazz
12-02-2007, 18:17
Ja kupiłem w kawałku i dociąłem sobie z drugim zrobię pewnie podobnie na komórce jestem zadowolony. Uważam, że jak wydało się trochę groszy na sprzęt to warto nie oszczędzać na jego ochronie co by nam służył długo i wiernie :)

sprocket
12-02-2007, 18:20
Posiadam rok D50 i wyswietlacze bez rysek, jak bedzie taka folia "antyzapackowa" to bym kupil;)

pawl_s
12-02-2007, 20:19
Posiadam rok D50 i wyswietlacze bez rysek, jak bedzie taka folia "antyzapackowa" to bym kupil;)
Na przyklad tutaj (http://cgi.ebay.de/12x-Schutzfolie-ULTRACLEAR-Nikon-D50-D-50-PUTZTUCH_W0QQitemZ300079813285QQihZ020QQcategoryZ1 4799QQrdZ1QQcmdZViewItem), 6 x zestaw dwoch folii na gorny i tylny wyswietlacz.

sprocket
12-02-2007, 20:33
pawl_s czy posiadasz taka folijke? - Ja nic nie kumam z niemieckiego.

pawl_s
12-02-2007, 21:51
Mam podobna. Naklejasz na wyswietlacz i z glowy. Moja byla dokladnie do wyswietlacza d70s dopasowana ( z wcieciem przy kolku itp). Pisza, ze to zadna tania podrobka, mozna przykleic i odkleic bez zabrudzenia wyswietlacza, tylko 0.05mm grubosci, i niby sie nakleja prosto, ze sie babelki nie robia. Mojej mi sie nie udalo bezbabelkowo nakleic. Na rogu mam od ktorego zaczynalem, ale ten rog nie nalezy do obrazu, wiec nie ma problemu.

Kosztuje tyle co napisali i po Niemczech wysylaja za darmo.

Paweł M
12-02-2007, 22:14
TU (http://www.allegro.pl/item163506060_best_fol_classic_folia_lcd_nikon_d70 _d70s_x_6szt.html) masz (chyba) to samo i po polskiemu ;-)

wegejazz
12-02-2007, 22:54
Ja za swoją dałem o połowę mniej tylko trzeba samemu wyciąć i też jest ok:)

krzysztof jot
13-02-2007, 02:48
jesli juz - to tylko poliweglan... poszukaj na allegro. Od 3 lat naklejam na rózne body jakie miałem - absolutnie doskonały efekt. Kontrast idealny, ochrona perfekcyjna - dosc trudno sie nakleja - ale jak juz - to masz z głowy na rok albo i dłuzej - zalezy jaka grubosc i co robisz z aparatem :)

żółto-czarny
13-02-2007, 14:20
I udało Ci się bezbąbelkowo najkleić? Używałem kiedyś folii CROCFOL (nie wiem, czy to poliwęglan) i parę razy podchodziłem nieskutecznie do tematu. Od tamtej pory tylko pokrywka z klapką :cool:

wegejazz
13-02-2007, 14:36
zainteresowanym prześlę na priva namiary na allegro na sprawdzonego gościa i dobry towar. Dla mnie się sprawdza

madmips
13-02-2007, 15:03
ja mam take pytanie: czy komuś udało się porysować LCD? bo ja nie mam zabezpieczenia, noszę aparat w plecaku i raczej pedantem to nie jestem a ekran bez skazy.

ESOX
18-02-2007, 17:31
ja tez myslalem nad tym ale się rozmyśliłem. Ogólnie dbam, nosze w torbie. Zresztą jak będzie ryska to przecież nie ma to wpływu na zdjęcie ;-). Przecież tam mamy obejżeć zdjęcie ogólnie. (tymczasowy wyswietlacz). Normalny wgląd mamy na monitor, TV itp

pawl_s
18-02-2007, 21:09
Mi po prostu szkoda wyswietlacza. Po paluchach i twarzy zostaja na nim tluste plamy, ktore musze wytrzec. Cos sie dotknie, sie ubrudzi, uswini, moze zarysuje. A tak mam folijke, w razie jakby sie "popsula" wymieniam na druga i z glowy. Jak dotad mam jedna rok na monitorku i wyglada jak nowa.

żółto-czarny
18-02-2007, 22:39
Za to u mnie nie trzeba nic wymieniać, a daszek dodatkowo pomaga oglądać przy jasnym świetle, he, he 8-)

pytajaca
15-06-2009, 21:58
wracajac do tematu folii ochronnych, to jeszcze pytanie mam, czy one łatwo sie potem dają usunąć? czy nie ma zaciapania? albo jakichs uszkodzen? troche sie boje nalepic 'bele co'. może choc ktoś poda jakiej firmy warto stosować?

Rafał_Sz
16-06-2009, 11:00
Uważajcie z tymi foliami. Nawet jeśli uda się ją ładnie nakleić, może być problem przy odklejaniu. Sporo folii poliwęglanowych ma klej jak jasna cholera, a jego moc można poznać dopiero po kilku miesiącach czy latach jak przychodzi do demontażu folii. LCD to delikatny przekładaniec kilku warstw szkła, elektrod i ciekłych kryształów. Jeśli zniesie jako tako nacisk to już nie musi znieść "rozrywania". Mimo wszystko polecam osłonkę, folia w ostateczności z dużą dozą ostrożności.

P.S. To chyba nie ten dział...

żółto-czarny
16-06-2009, 19:49
Ufff! Wiele się u mnie zmieniło przez te 2 lata i 4 miesiące :-D No więc nie mam już ani folii, ani osłonki z daszkiem (bo się połamał :roll:). Mam szybkę marki GGS ze szkła hartowanego, którą ja na razie sobie chwalę, a która ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników na Forum.