PDA

Zobacz pełną wersję : Brak automatyki w SB900

szarakdorsz
22-09-2011, 11:01
Ostatnio coś moja SB900'tka zaczyna szwankować. Na początku nie zawsze włączał się TTL (zamiast niego miałem do wyboru A, RPT, M). Dzisiaj nie działa zarówno TTL jak i funkcja Power Zoom. Sprawdzałem na dwóch body. Styki wyczyszczone zarówno w aparatach jak i lampie. W trybie remote TTL działa bez zarzutu. Ustawienia przeszperałem wszystkie możliwe i w tej kwestii jest tak jak powinno być. Any suggestions what the f*ck is happening? Przypuszczam, że spaliły się styki czy cuś, ale w takim razie jak wyglądają koszty naprawy elektroniki w takiej lampie?

szarakdorsz
04-10-2011, 03:29
Nikt, nic?

lomax
04-10-2011, 14:44
Nie mam pomysła, co to może być, ale przywróciłbym jeszcze body i lampę do ustawień fabrycznych tak dla pewności a póżniej...? Chyba, że już to zrobiłeś...? Zostaje serwis?

szarakdorsz
04-10-2011, 16:14
W takim razie serwis...

PS. Przed chwilą z ciekawości podłączyłem lampe do trzeciego body i nagle wszystko zaskoczyło na wszystkich trzech. Ciekawe ile to potrwa tym razem.

szarakdorsz
05-10-2011, 18:47
Znowu nie działa, nie rozumiem już tego. Macie jakieś doświadczenia z serwisem w Stanach?

ORZECH 69
13-10-2011, 11:24
Witam. Znalazłem ten wątak jako jedyny z problemami lampy SB900 używana na D700. Problem polega na zbyt szybki przegrzewaniu się lampy. Mniej więcej po wyzwoleniu około 25 klatek z częstotliwością 3-4 zdjęć na minutę. Odziwo sama lampa jest lekko ciepła ale czujnik wzkazuje na przegrzanie i blokuje lampę. Byłem już raz z tym problemem w serwisie NIKONA i powiedziano mi, iż to wina baterii. ??????. Tak więc kupiłem dwa nowe zestawy z dwóch różnych źrudeł baterii ENERGIZER o mocy 2450mAh. Sytuacja się nie zmieniła. Problem nadal występuje. Prosił bym o ewentualne podpowiedzi w tej sprawie jeśli już ktoś kiedy kolwie spotkał się z tym probleme.

Zolty
13-10-2011, 20:43
Ponoc w SB900 czujnik temperatury jest blisko akku - wiec jesli Energizery sie grzeja to i czujnik odetnie blyskanie.
Jesli nie szkoda ci kasy sprobuj bialych Sanyo Eneloop - jeszcze mnie nie spotkala przyjemnosc przegrzania sie lampy na tych akku. Na czarnych Eneloopach pstrykam od niedawna i jeszcze mi sie nie zdarzyla dluzsza seria z blyskiem, wiec nie wiem jak wyglada sprawa temperatur w przypadku tych akumulatorow.
Mozesz ewentualnie wylaczyc zabezpieczenie - tyle ze trudno robi sie zdjecia jednoczesnie trzymajac kciuki za dzialanie SB-900 ;)

RobertMiernik
13-10-2011, 21:40
1. Kup białe (~2000mAh)
2. Podnieś ISO

powinno pomóc

ORZECH 69
14-10-2011, 11:06
Czyli jak piszecie to jednak wina baterii?! Po przegrzaniu lampy owszem, wyjmowałem baterie i były one ciepłe ale nie pażące. RobertMiernik rozumiem że chodzi o podniesienie ISO na lampie???
Jednakże mój znajomy, który ma SB900 i używa podobnych baterii nigdy się z takim przypadkiem się nie spotkał! Nie żal mi pieniędzy na bateria ale czy to przyniesie efekt, ponieważ pracyję tą lampą i nie mogę sobie pozwolić na jej wadliwość podczas pracy.
Dziękuję za odpowiedzi :)

Zolty
14-10-2011, 19:46
Podnies ISO w aparacie - lampa sie dostosuje sama ;). Przy wyzszym ISO sila blysku wymagana dla prawidlowego naswietlenia spadnie a przy mniejszej mocy lampa bedzie sie mniej grzala: jak najmniejsza przyslona (tzn jak najmniej przymkniety obiektyw), jak najdluzszy czas ekspozycji. O ile w/w jest wykonalne (efekt uboczny - wiecej swiatla zastanego na fotce) to zmniejszy obciazenie lampy.

Cyt: "mój znajomy, który ma SB900 i używa podobnych baterii " - pytanie pdobnych czy identycznych, uzywa lampy w identyczny sposob (ekspozycja, moc itp)?
Wybacz, ale to nie jest zadne porownanie - musialbys "przestrzelic" dwie lampy z identycznymi akku, w identycznych warunkach z identycznymi ustawieniami zeby moc takie porownanie przeprowadzic (a i wtedy mogloby sie okazac ze jeden akku jest felerny i grzeje ponad miare w twojej lampie).
Jak piszesz nie szkoda Ci pieniedzy na akku - ja dal zasady sprobowalbym, lepsze to niz wysylanie do serwisu lampy ktora moze okazac sie "zgodna ze specyfikacja producenta" i strata narzedzia pracy (jak piszesz) na kilka(nascie) dni.

ORZECH 69
15-10-2011, 12:30
No właśnie takie zabiegi stosowałem :( lecz np: na sali weselnej nie ma zbyt dużo światła. Fakt, że lepiej niedoświetlić niż prześwietlić ale też nie mogę non stop martwić się o lampę gdy tylko warunki oświetlenia będą mniej kożystne dla mniejszych przysłon. No może wytrzymała trochę więcej klatek ale to i tak za mało :( Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu NIKON na ul.Postępu w Warszawie i powiedziano mi: " lampa SB900 fabrycznie ma ustawiony zbyt niski próg temperatury na czyjniku". Ogólnie ta lampa posiada dwa czujniki. Jeden jest koło baterii a drógi chroni elektronikę i jest gdzieś w głębi lampy. Zapytałem o zmianę baterii na SANYO ENELOOP jak pisałeś wcześniej i powiedzieli, że jest to jakieś rozwiązanie ale i te baterie po jakimś czasie zwiększają swoją temperaturę. Chyba będę musiał ponownie oddać lampę na gwarancję z nadzieją jej naprawienia, a nie jak wcześniej stwierdzenia " lampa jest sprawna, to wina baterii proszę Pana".

PitG
15-10-2011, 12:48
W moich 900'ach termostat wyłaczał lampy jak waliłem nimi o sufit z założonym dyfuzorem. Dyfuzor powoduje automatyczne ustawienie palnika na maksymalnie szeroki kąt, co za tym idzie maksymalne zbliżenie palnika do szybki. Moim zdaniem to jest przyczyna przegrzewania się. Jak zamontowałem dyfuzory do "góry nogami" problemu nie ma. Można jeszcze wyciąć kawałek plastiku w dyfuzorze, który wciska mikroprzełącznik w lampie.

ORZECH 69
17-10-2011, 16:18
Sęk w tym, że ja nie używam plastikowych dyfuzorów (bardzo żadko). Używam patentu z białą kartką papieru. Owijam nią górę lapy i zwiększam sobie pole odbicia światła bez wylewania się go do przodu. Lecz nie sądze by ta kartka papieru była izolacją dla oddawanego ciepła lampy.

Sapphiron
18-10-2011, 09:54
Ja używam mydelniczki (tego białego dyfuzora), strzeliłem na ślubie i weselu 2k zdjęć razem z lampą, lampa jękneła tylko raz że potrzebuje nowych baterii zmieniłem i leciałem dalej.

ORZECH 69
19-10-2011, 12:32
Będę musiał skożystać jeszcze raz z serwisu NIKONA. Jak odbiorę sprzęt to napiszę co się wydażyło i czy usterka usunięta.

PitG
21-10-2011, 10:33
Najwyraźniej każda 900 ma inny próg wrażliwości na przegrzanie :) Ja ten termostat wyłączyłem w cholerę. 800'ka tego nie miała i jakoś wszyscy żyli i sabinkom nic się nie działo

Cire_P
12-11-2011, 14:28
U mnie problem wyglądał podobnie do Twojego, w zasadzie nie wiedziałem gdzie tkwi błąd, raz lampa działała normalnie, innym razem nie. Np. nie włączała się w tryb TTL-BL (w ogóle nie można było wybrać kółkiem takiego trybu...) - na to rozwiązaniem było wyjęcie baterii - przy włączonej lampie - zalecany reset w instrukcji.
Mimo to lampa zachowywała się "niestabilnie" - raz błyskała, raz robiła kilka błysków przedwstępnych a błysk główny był za słaby, raz w ogóle nie błyskała. Czytając posty na naszym forum - sprawdziłem styki na body aparatu - były rzeczywiście zabrudzone i zaśniedziałe. Wyczyściłem je dokładnie i wydaje się że pomogło :smile:
Pozdrawiam

szarakdorsz
06-12-2011, 07:28
Akurat u mnie nie jest to kwestia styków (które zostały miliard razy już wypucowane), po wstępnej rozmowie z serisem Nikona w USA wniosek jest taki, że padło coś w elektronice. Nic czekam na wyniki naprawy.

Zapomniałem dodać, że nie działał mi również Power zoom, czytanie ISO i przysłony, AF Illuminator, domyślny tryb master - czyli praktycznie wszystko co ma coś z automatyką wspólnego.

pawel-sz
08-12-2011, 20:02
Witam!
Sorry za odgrzebywanie starego tematu.

Z tym przegrzaniem to jest wina baterii ... mam dwa rodzaje i na enelopach białych lampa prawie się nie grzeje.

A sprawa z brakiem automatyki w SB 900 jest taka ... przynajmniej u mnie .... to wina aparatu, a to dlatego że spadł mi z tylnego siedzenia w samochodzie jak mocno zahamowałem bo pies mi wbiegł pod auto .... w każdym bądź razie to było mocne uderzenie i od tego czasu w aparacie (d5000) nie działa lampa wbudowana i gdy lampa jest otwarta nie można pstryknąć zdjęcia, SB900 po założeniu działa tylko w trybie M, A i RPT :(

Pozdrawiam