Zobacz pełną wersję : Zdjęcia błyszczącego akrylu - jaki sprzęt?
kikadratwa
22-09-2011, 11:01
Witam. Mam do zrobienia zdjęcia przedmiotów z błyszczącego akrylu (wymiary boków, 30-50cm). Akryl jest nadrukowany od spodu wzorami. Czy może mi ktoś poradzić jakiego będę potrzebowała sprzętu, żeby zrobić przyzwoite zdjęcia w warunkach domowych? Mam aparat Canon EOS 40D z obiektywem Tamrona (SP AF17-20mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical). Aparatu wolałabym ni zmieniać :), jakiś obiektyw jestem w stanie dokupić. I co do tego? Jakiś namiot bezcieniowy i oświetlenie czy wbudowana lampa? Bardzo proszę o jakieś propozycje. Pozdrawiam, Kika.
haradrimm
22-09-2011, 22:07
Stół bezcieniowy, ze 2 lampy z softami plus filtr polaryzacyjny.
A co to CanonBoard zamknęli że przywiało nam tu Canoniera ;-) Dobry pomysł z tym filtrem polaryzacyjnym. Sam robię zdjęcia biżuterii na pleksie czarnej i problem z odblaskami jest - muszę wypróbować. I tak największy problem jest w tym żeby w fotografowanym przedmiocie nie było odbić otoczenia lub mnie ślęczącego z aparatem :-D
A co to CanonBoard zamknęli że przywiało nam tu Canoniera ;-) Dobry pomysł z tym filtrem polaryzacyjnym. Sam robię zdjęcia biżuterii na pleksie czarnej i problem z odblaskami jest - muszę wypróbować. I tak największy problem jest w tym żeby w fotografowanym przedmiocie nie było odbić otoczenia lub mnie ślęczącego z aparatem :-D
Kup sobie książkę "Światło w fotografii magia i nauka". Co do zdjęć biżuterii można kupić jakąś tanią blendę czarną, wyciąć dziurę na obiektyw i robić za blendą.
Hmm, niegłupi pomysł z tą blendą. Jutro potestuje z czarnym brystolem :-)
Sapphiron
23-09-2011, 21:44
Kup sobie książkę "Światło w fotografii magia i nauka". Co do zdjęć biżuterii można kupić jakąś tanią blendę czarną, wyciąć dziurę na obiektyw i robić za blendą.
Popieram. Książka nafaszerowana wiedzą która jest baaaaardzo przydatna w krytycznych sytuacjach szczególnie jeśli chodzi o odblaski itp. Polecam
No to czas na wycieczkę do księgarni :-) Dziekuję za podsunięcie pozycji :-)