Zobacz pełną wersję : Problem z Operą
Witam serdecznie mam pytanie dlaczego w tej przeglądarce na moim monitorze twarze wyglądają jakby cały dzień opalały się na nadmorskiej plaży przy 40s. C?
Opera nie posiada modułu zarządzania barwą.
test sprawdzający czy dana przeglądarka ma zarządzanie kolorem, Opera nie ma, sam się przekonaj:
http://img717.imageshack.us/img717/9514/zarzadzaniekolorami3.jpg
światło czerwone = nie ma
zielone = jest zarządzanie kolorem
(http://img717.imageshack.us/img717/9514/zarzadzaniekolorami3.jpg)
Polecam Firefoxa. Posiada CMM i nie ma problemu z wyświetlaniem obrazków.
Tylko jedna rzecz. Należy włączyć zarządzanie barwą zarówno dla otagowanych jak i nieotagowanych plików (domyślnie CMM działa tylko na plikach z profilem). W tym celu, w pasku adresu wklepujemy: about:config, następnie znajdujemy opcję gfx.color_management.mode i zmieniamy jej wartość na 1.
Polecam Firefoxa. Posiada CMM i nie ma problemu z wyświetlaniem obrazków.
Tylko jedna rzecz. Należy włączyć zarządzanie barwą...
tru!
Więcej o tym i innych ustawieniach znajdziesz tu. (https://developer.mozilla.org/En/ICC_color_correction_in_Firefox)
test sprawdzający czy dana przeglądarka ma zarządzanie kolorem, Opera nie ma, sam się przekonaj:
http://img717.imageshack.us/img717/9514/zarzadzaniekolorami3.jpg
światło czerwone = nie ma
zielone = jest zarządzanie kolorem
(http://img717.imageshack.us/img717/9514/zarzadzaniekolorami3.jpg)
Ok, wrzucilem sobie do Chroma i mam czerwone, wrzucilem do Safari mam Zielone....wszystko ok, odpalone dwie przegladarki obok siebie, moja strona i otwarte to samo zdjecie....
....ktos widzi roznice??
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/24/unledfm.jpg/)
Zdjecia do web zawsze zapisuje z profilem sRGB
Greg akurat na tym zdjęciu może nie będzie widać u Ciebie różnicy. To zależy od wielu czynników, m.in. czy serwis w którym oglądasz zdjęcia obsługuje CMM, i czy zdjęcie ma osadzony profil kolorów, czy ma zwykłe sRGB czy ProPhoto.
Ale uwierz mi że jest różnica.
Ja u siebie kiedyś zauważyłem różnicę na Operze w porównaniu do FF gdy przeglądałem zdjęcia na Flickrze i od tamtej pory używam tylko FF.
Greg akurat na tym zdjęciu może nie będzie widać u Ciebie różnicy. To zależy od wielu czynników, m.in. czy serwis w którym oglądasz zdjęcia obsługuje CMM, i czy zdjęcie ma osadzony profil kolorów, czy ma zwykłe sRGB czy ProPhoto.
Ale uwierz mi że jest różnica.
Ja u siebie kiedyś zauważyłem różnicę na Operze w porównaniu do FF gdy przeglądałem zdjęcia na Flickrze i od tamtej pory używam tylko FF.
Wiem o czym piszesz, sam taka roznice widzialem u znajomych, ale nigdy u siebie, nie rozumiem dlaczego tak jest, poprostu nic nigdy nie grzebie z profilami.......moze dlatego, trzymam sie rutyny i nie kombinuje;)
A po co ktos do neta wrzuca zdjecia z profilem innym niz sRGB? Rozumiem jeszcze strony dla ludzi z branzy, ale dla NK czy Fotka raczej nie warto. Sztuka dla sztuki, wlasna satysfakcja, czy moze podbudowanie swojego ego przy przegladaniu zdjec wieczorem ze szklaneczka JohnyWalkera w rece i mysla: "no, teraz 0,01% ludzi zobaczy roznice"?
Wątpię żeby ktoś wrzucał na naszaklasę zdjęcie z głębią ProPhoto i do tego osadzonym ICC :)
wątpię też żeby większość użytkowników wiedziała w ogóle co to takiego. :)
Zarządzanie kolorem dobrze że jest i dobrze że nie wszyscy muszą wiedzieć co to takiego żeby pstrykać fotki i umieszczać je w serwisach społecznościowo-rozrywkowych.
Nie powstało to faktycznie dla naszejklasy czy facebooka, ale bardziej profesjonalni trzymają się na stałe szerszej gamy kolorów i cieszą się że są serwisy gdzie można umieszczać pliki które ktoś może pobrać i od razu drukować w jakości jaką twórca zamierzył.
Wiem o czym piszesz, sam taka roznice widzialem u znajomych, ale nigdy u siebie, nie rozumiem dlaczego tak jest […]
A masz monitor szerokogamutowy?
A po co ktos do neta wrzuca zdjecia z profilem innym niz sRGB? Rozumiem jeszcze strony dla ludzi z branzy, ale dla NK czy Fotka raczej nie warto. Sztuka dla sztuki, wlasna satysfakcja, czy moze podbudowanie swojego ego przy przegladaniu zdjec wieczorem ze szklaneczka JohnyWalkera w rece i mysla: "no, teraz 0,01% ludzi zobaczy roznice"?
Nie w tym rzecz. Chodzi między innymi o monitor na jakim ogląda się zdjęcia. Co z tego, że zdjęcie jest w sRGB (czyli przestrzeni właściwej dla sieci), skoro oglądający patrzy w monitor o poszerzonym gamucie, a korzysta z aplikacji nie posiadającej modułu zarządzania barwą? Monitor wyświetli mu ten obrazek z kolorami rozciągniętymi na swoją, większą przestrzeń i wyjdzie przesaturowana kaszana. Dlatego osoby używające takich paneli muszą bezwzględnie korzystać z aplikacji, które mają wbudowany własny CMM.
W przypadku monitorów, nazwijmy to -- normalnych (o wąskim gamucie), problem nie istnieje.
A masz monitor szerokogamutowy?
A co to za roznica??
W przypadku monitorów, nazwijmy to -- normalnych (o wąskim gamucie), problem nie istnieje.
Wlasnie an podlych TNkach widzialem takie roznice a na pozadnych monitorach juz nie....roznica jest tylko taka, ze na TN zdjecie w AdobeRGB sa bledsze a nie przesaturowane.
A co to za roznica??
No przecież wyżej napisałem.
Wlasnie an podlych TNkach widzialem takie roznice a na pozadnych monitorach juz nie....
A co to jest porządny monitor? Pliki były z profilami? Jeśli tak to z jakimi? Aplikacja miała moduł zarządzania barwą? Przyczyn może być wiele.
No przecież wyżej napisałem.
Mam IPS, ale pelen gamut to zapewne nie jest;)
A co to jest porządny monitor? Pliki były z profilami? Jeśli tak to z jakimi? Aplikacja miała moduł zarządzania barwą? Przyczyn może być wiele.
Przeciez wyzej napisalem:D:D:D
Pliki byly z profilem Adobe RGB, obojetnie jaka aplikacja.....problem byl na TNkach, zdjecia byly bledsze.....
Mam IPS, ale pelen gamut to zapewne nie jest;)
Ale jakiej przestrzeni? sRGB, AdobeRGB, ProPhoto? ;)
Przeciez wyzej napisalem:D:D:D
Pliki byly z profilem Adobe RGB, obojetnie jaka aplikacja.....problem byl na TNkach, zdjecia byly bledsze.....
A fakt, nie doczytałem. Ale, ale… Czy ja pisałem o AdobeRGB? :) Przecież wyraźnie zaznaczyłem sRGB. A Ty nagle piszesz o Adobe… Zrób sobie eksperyment: Skonwertuj zdjęcie do przestrzeni sRGB i zapisz z tym profilem, następnie wyświetl sobie w aplikacji obsługującej zarządzanie barwą i w takiej bez CMM. Różnica spora -- nieprawdaż?
A to, że na monitorach wąskogamutowych zdjęcia w przestrzeni AdobeRGB będą niepoprawnie wyświetlane to zrozumiałe. W końcu ich przestrzeń jest sporo mniejsza od wyżej wspomnianej -- AdobeRGB.
PS
Po raz kolejny mam apel do osób używających przy edycji fotografii przestrzeni AdobeRGB: jeśli nie wiecie do czego ona może Wam posłużyć, nie robicie wydruków szatańsko wysokiej jakości -- zostawcie ją w spokoju, naprawdę sRGB wystarcza w 99% przypadków. ;)
A ile osob ma monitor "szerokocostam"? Nie dajmy sie zwariowac.
Ile?
Pewnie wcale niemało, najgorzej jednak, że wcale pokaźna wielość posiadaczy wspomnianych urządzeń ma je od parady, czym czyni sobie w sumie więcej szkody, niż jakiegokolwiek pożytku.
Pewnie wcale niemało, najgorzej jednak, że wcale pokaźna wielość posiadaczy wspomnianych urządzeń ma je od parady, czym czyni sobie w sumie więcej szkody, niż jakiegokolwiek pożytku.
O czym świadczą coraz częściej pojawiające się posty z problemami związanymi z pracą opartą na profilach i zarządzaniu barwą w systemie/aplikacjach.
A poza tym nigdzie nie wspominałem o monitorach „szerkocośtam” dla hecy, tylko gwoli wyjaśnienia problemów z kolorami manfreda, jak i w celu objaśnienia, że stosowanie samego tagowania sRGB przy braku CMS’a mija się z celem, gdzie nie konieczne są winne inne przestrzenie. I kompletnie nie rozumiem związku moich postów, z Twoim powyższym pytaniem.
Ale jakiej przestrzeni? sRGB, AdobeRGB, ProPhoto? ;)
Sadze, ze adobe;)
Po raz kolejny mam apel do osób używających przy edycji fotografii przestrzeni AdobeRGB: jeśli nie wiecie do czego ona może Wam posłużyć, nie robicie wydruków szatańsko wysokiej jakości -- zostawcie ją w spokoju, naprawdę sRGB wystarcza w 99% przypadków. ;)
Sie podpisze!
Jesli ogladac zdjecia na monitorze tzw. szerokogamutowym (czyli takim, ktory moze wyswietlic WIECEJ niz sRGB, np. dosc popularny NEC p221w),
to fotki w programach, ktore nie maja modulu CM (np. Opera) wygladaja dziwnie przesaturowane i przekontrastowane.
Jesli fotki wyswietlac w programie z modulem CM (np. PS, LR, Bridge - te na bank maja) to widac wszystko JAK TRZEBA.
Ogladajac na "zwyklym" (czyli wyswietlajacym nie wiecej niz sRGB) niewazne w jakim programie (z czy bez CMM) zdjecia beda wyswietlane prawidlowo.
Z szerokogamutowymi monitorami jest ten problem, ze programy nie potrafiac odczytac profilu szerokogamutowca robia syf w postaci przesaturowanych zdjec.
Zeby bylo smieszniej (pisze to jako posiadacz szerokogamutowca p221w) zauwazylem, ze np. simplewiever, nawet odpalony w FF (z wlaczonym CMM)
olewa ten modul i fotki sa przesaturowane (na p221w). Podobnie dziwne rzeczy robi windowsowy (win7) podglad, bo o ile w okienku wyswietla ok,
to jesli uruchomimy "pokaz" (w prawym gornym rogu okienka) i wlaczy sie full screen, to CMM jakby sie wylaczal i fotki zaczynaja wygladac zle.
Oczywiscie caly czas mowie o wyswietlaniu fotek na monitorze o szerszym niz sRGB gamucie.
Mam nadzieje, ze zadnych bzdur powyzej nie napisalem... jesli tak to niech mnie ktos sprostuje, bo caly czas sam to probuje ogarnac :)
Mam nadzieje, ze zadnych bzdur powyzej nie napisalem... jesli tak to niech mnie ktos sprostuje, bo caly czas sam to probuje ogarnac :)
Napisałeś słowo w słowo to co ja -- nic odkrywczego. ;)
Napisałeś słowo w słowo to co ja -- nic odkrywczego. ;)
hehe :)
czyli dobrze to sobie poukladalem w glowie :)
bialogardzianin
27-09-2011, 13:58
A ja, nieszczęśliwy posiadacz P221W, zapytam: po co mi ta "szerokogamutowość", skoro laby preferują w większości sRGB? Po co mi nefy AdobeRGB, obróbka w obszarze roboczym tożsamym, skoro na koniec i tak eksport leci do sRGB (przynajmniej na www, czyli medium o największym zasięgu? Przecież mam podgląd zdjęć a wszytym Adobe i s i w odpowiednim sofcie widzę dwa różne zdjęcia. Kolejne pytanie: czy mając szerokogamutowca mogę go ustawić/ sprofilować, aby w miarę wzorcowo wyświetlał mi kolory i poziom jasności i kontrastu w trybie sRGB? Czy kalibracja sprzętowa uwzględnia taką opcję jak poprawienie sRGB na okoliczność obróbki zdjęć (w necu nie ustawiam sRGB, tylko P- programmable i zadaję w kalibratorze wzorcowe sRGB)? Pytam, bo powoli wykańczam się tym AdobeRGB, większość czasu leciałem w trybie sRGB oczywiście mając ustawione jasność i kontrast na oko, czyli podejrzewam lipnie.
EDIT: czy kalibracja lcd podpiętego do innej karty graf. mam sens (sygnał idzie po dvi) czy właściwa moze być dokonana tylko i wyłącznie z daną jednostką centralną? jak sprawdzić, że ma się zdrową a nie walniętą kolorystycznie sztukę?
Zmieniłem opcję gfx.color_management.mode na wartość 1 w FF i teraz w przeglądarce mam takie same kolory co w PS.
Różnice jednak widać w kolorach przeglądarki systemowej zdjęć i w IE!
I to, nie jest chyba problem monitora!
Różnice są zauważalne w kolorach zieleni i żółci na zdjęciach :
TU (http://www.rrphoto.eu/test/IE&FF.jpg)
I, które kolory są prawdziwe?
Jak to połączyć w jedną całość, chodzi mi o kolory?
Bardzo prosto, nie używać IE i windowsowej przeglądarki zdjęć. Kupiłeś monitor z szerokim gamutem, to w zestawie masz też "wymóg" używania aplikacji z CMM. Już zapłaciłeś, teraz został Ci tylko płacz ;)
Bardzo prosto, nie używać IE i windowsowej przeglądarki zdjęć. Kupiłeś monitor z szerokim gamutem, to w zestawie masz też "wymóg" używania aplikacji z CMM. Już zapłaciłeś, teraz został Ci tylko płacz
Cóż za konstruktywna odpowiedź!
Kolego, pokaż mi w którym miejscu nie mam racji? Jeśli odpalisz windowsową przeglądarkę i IE tak, że nie będzie różnicy pomiędzy nimi a softem z włączonym modułem CMM to czeka na Ciebie nagroda Nobla. Tego technicznie nie da się zrobić. Więc masz 3 możliwości:
- pogodzić się z tym
- wyłączyć moduł CMM w PSie dzięki czemu będziesz miał spójne, ale przesycone kolory we wszystkich aplikacjach (niezbyt radosna opcja)
- sprzedać monitor
Kupiłeś motor i dziwisz się, że nie lata. Taki już urok szerokiego gamutu i trzeba się z tym pogodzić.
Czy coś się zmieniło odnośnie Opery i jej wyświetlania zdjęć?
http://my.opera.com/desktopteam/blog/2012/08/28/core :))
i na forum, na którym znalazłem ten link
I had sent a PM to an Opera employee and he said that ICC Color Profiles support will be in Opera 13 AT THE EARLIEST. That means that we can have to wait Opera 14.00 to see ICC Color Profiles support.
Chyba jednak będzie szybciej: http://antyweb.pl/nowosci-w-operze-12-10-wczesniej-12-50-lepsza-integracja-z-systemem-spdy-poprawione-rozszerzenia/