PDA

Zobacz pełną wersję : F3 - spust mechaniczy, a długie czasy naświetlania

zdyboo
21-09-2011, 14:27
Witam!

Jak to cholera jest, bo nie wiem, czy ja mam jakieś zaćmienie, czy Nikon coś nie tak pomyślał?

W Nikonie F3 są dwa spusty: normalny i mechaniczny. Na pokrętle czasów jest "mechaniczne" ustawienie T, które powoduje, że wyzwolona migawka pozostaje otwarta tak długo, aż pokrętło czasów nie zostanie przestawione w inne położenie. W instrukcji napisali, że połączenie nastawy T oraz mechnicznego spustu jest idealne dla naprawdę długich czasów naświetlania, bo nie zużywa baterii.
Wszystko ładnie, estetycznie i higienicznie, ale nie ma możliwości bezbateryjnego wyzwolenia za pomocą wężyka. Co mi po tym, że mogę zostawić aparat na godzinne naświetlanie, jak muszę go dotknąć, żeby wyzwolić migawkę i dotknąć żeby zakończyć ekspozycję. Ryzykując poruszenie.
No chyba, że czegoś nie kumam jednak. Ktoś pomoże?

kiemlo
21-09-2011, 14:59
Tak na zdrowy rozum, to czy poruszenie to będzie jakkolwiek widoczne przy godzinnej ekspozycji?

zdyboo
21-09-2011, 15:13
Tak na zdrowy rozum, to czy poruszenie to będzie jakkolwiek widoczne przy godzinnej ekspozycji?

Wszytko zależy od kadru, ale może nie mieć. Godzinną ekspozycję podałem jako przykład. W przypadku ekspozycji np. 30 sekund, też bym chciał korzystać z tej funkcji, ale nie mogę, bo tu już drgania będzie widać.

sztefanek
21-09-2011, 15:21
Szukasz dziury w całym zdyboo. Posiadając baterię w korpusie możesz śmiało wyzwolić wężykiem czas T a potem dekielkiem zasłonić obiektyw przed zamknięciem (przekręceniem pokrętła czasów) migawki ;). Bez baterii polecam użyć sam dekielek jako migawkę jak za bardzo dawnych dobrych czasów. ;)

RobertMiernik
21-09-2011, 15:35
W instrukcji napisali, że połączenie nastawy T oraz mechnicznego spustu jest idealne dla naprawdę długich czasów naświetlania, bo nie zużywa baterii.

To ustawienie jest idealne dla "naprawdę długich" czasów... takich przy których bateria w aparacie staje się problemem. Przy 30 sek czy nawet 30 min powinieneś używać zwykłego trybu. Jak chcesz zostawić aparat na dwa dni/tydzień/pół roku wtedy przyda Ci się ten tryb a poruszenie aparatu będzie całkowicie nieistotne...

zdyboo
21-09-2011, 15:46
Szukasz dziury w całym zdyboo. Posiadając baterię w korpusie możesz śmiało wyzwolić wężykiem czas T a potem dekielkiem zasłonić obiektyw przed zamknięciem (przekręceniem pokrętła czasów) migawki ;). Bez baterii polecam użyć sam dekielek jako migawkę jak za bardzo dawnych dobrych czasów. ;)

Tak mogę, ale wtedy body zżera baterię. Skoro body umożliwia pomiar do 8 sekund, a ja muszę naświetlać dłużej, to i tak korzystam z zewnętrznego czasomierza. Dlatego wolałbym nie zużywać do nocnych fotosów baterii.

To prawda, że szukam dziury w całym, bo mogę zabrać na nocny plener FM2, które przy przestawieniu na B wyłącza światłomiarkę albo F100, które mierzy do 30 sekund.

pastwisko
21-09-2011, 16:56
Co mi po tym, że mogę zostawić aparat na godzinne naświetlanie, jak muszę go dotknąć, żeby wyzwolić migawkę i dotknąć żeby zakończyć ekspozycję. Ryzykując poruszenie.
No chyba, że czegoś nie kumam jednak. Ktoś pomoże?

Zamykaj migawkę na kapelusz czyli pierw zasłoń obiektyw dłonią lub dekielkiem, a potem dopiero zamknij migawkę. Ja tak robię przy długich czasach nie uzywając węzyka.

Yoora
21-09-2011, 17:00
A czy przypadkiem czas T nie działa na trochę innej zasadzie? Chodzi o dwukrotne naciśnięcie spustu w celu najpierw otwarcia migawki a następnie jej zamknięcia.

P.S.
Nigdy nie miałem F3 w ręce i nie wiem jak wygląda :D

zdyboo
21-09-2011, 17:14
A czy przypadkiem czas T nie działa na trochę innej zasadzie? Chodzi o dwukrotne naciśnięcie spustu w celu najpierw otwarcia migawki a następnie jej zamknięcia.

Nie, niezależnie, którym spustem wyzwolisz przy nastawie T, aby zamknąć migawkę musisz przestawić kółko.

Zamykaj migawkę na kapelusz czyli pierw zasłoń obiektyw dłonią lub dekielkiem, a potem dopiero zamknij migawkę. Ja tak robię przy długich czasach nie uzywając węzyka.

To, plus analogiczny patent sztefanka na otwarcie migawki rozwiązuje mój problem. Dziękuję, już dalej nie drążę. Choć rozwiązania zastosowanego w F3 nadal nie rozumiem.

pastwisko
21-09-2011, 17:31
Bo to ma oszczędzać baterie, a nie działać gdy ich nie ma :)

sztefanek
21-09-2011, 18:19
Tak mogę, ale wtedy body zżera baterię.

Jesteś tego absolutnie pewien? Wydawać by się mogło , że faktycznie aparat wykorzystuje wtedy baterie, ale tylko do otwarcia migawki a potem hulaj dusza. Teraz to już sam nie wiem. :?

zdyboo
21-09-2011, 18:30
Jesteś tego absolutnie pewien? Wydawać by się mogło , że faktycznie aparat wykorzystuje wtedy baterie, ale tylko do otwarcia migawki a potem hulaj dusza. Teraz to już sam nie wiem. :?

Absolutnie pewien, to jestem tylko tego, że się każdego roku rozliczyć ze skarbówką muszę. ;)
W każdym razie mechanicznym spustem mogę wyzwolić migawkę nawet przy wyłączonym aparacie. Aby wyzwolić normalnym spustem muszę włączyć aparat i za każdym razem włącza się LCD ergo prąd z baterii jest pobierany.

sztefanek
21-09-2011, 18:43
Znaczy to tylko tyle, że F3 nie spełnia Twoich nocnych potrzeb w stu procentach.
Zmień aparat albo zaakceptuj jego wady ;)

donkiszot
22-09-2011, 00:39
A mechaniczny spust i wężyk z blokadą nie rozwiążą sprawy?

zdyboo
22-09-2011, 08:13
Nie rozwiązuje, gdyż iż ponieważ wężyk da się wkręcić jedynie w spust normalny.

donkiszot
22-09-2011, 16:26
Tak myślałem, że gdzieś jest haczyk dla tych, którzy (ja np.) nie mieli F3 w rękach ;)