Zobacz pełną wersję : Budka Suflera
szukam jakiś starych fajnych kawałków Budki Suflera - typu Sen o Dolinie, Cień Wielkiej Góry, Jest taki samotny dom, Cały mój zgiełk, Za ostatni grosz, Ona przyszła prosto z chmur, Czas Czekania, Czas Olśnienia, Jolka Jolka - znacie jakieś inne kawałki z tego okresu które warto posłuchać
Przypadkiem tych fajnych, starych kawałków właśnie nie wymieniłeś?;)
Przypadkiem tych fajnych, starych kawałków właśnie nie wymieniłeś?;)
Fajne to są na pierwszych 2 płytach (no ewentualnie jeszcze płyta "Za ostatni grosz") a reszta ich twórczości jest już słaba.
szukam jakiś starych fajnych kawałków Budki Suflera - typu Sen o Dolinie, Cień Wielkiej Góry, Jest taki samotny dom, Cały mój zgiełk, Za ostatni grosz, Ona przyszła prosto z chmur, Czas Czekania, Czas Olśnienia, Jolka Jolka - znacie jakieś inne kawałki z tego okresu które warto posłuchać
Polecam 2 pierwsze płyty:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przechodniem_by%C5%82em_mi%C4%99dzy_wami i http://pl.wikipedia.org/wiki/Cie%C5%84_wielkiej_g%C3%B3ry
Robert_P
21-09-2011, 13:21
Fajne to są na pierwszych 2 płytach (no ewentualnie jeszcze płyta "Za ostatni grosz") a reszta ich twórczości jest już słaba.
Toś się chyba troszkę zapędził ... fakt pierwsze mają swój klimat i zapewne tak jak ja podchodzisz do nich sentymentalnie ale nie można mówić że reszta twórczości jest słaba.
Toś się chyba troszkę zapędził ... fakt pierwsze mają swój klimat i zapewne tak jak ja podchodzisz do nich sentymentalnie ale nie można mówić że reszta twórczości jest słaba.
A które dorównują tym dwóm? Pierwsze były tworzone dla muzyki. Potem doszło do różnicy między Cugowskim i Lipko, w którym kierunku ma zespół iść. Niestety wygrała opcja Lipki, żeby iść w bardziej popularne piosenki.
Robert_P
21-09-2011, 14:04
A które dorównują tym dwóm? Pierwsze były tworzone dla muzyki. Potem doszło do różnicy między Cugowskim i Lipko, w którym kierunku ma zespół iść. Niestety wygrała opcja Lipki, żeby iść w bardziej popularne piosenki.
Porównywanie nie ma sensu. Pierwsze piosenki też były w pewnym sensie popularnymi :)
Porównywanie nie ma sensu. Pierwsze piosenki też były w pewnym sensie popularnymi :)
No właśnie - w pewnym sensie.
krzysztof jot
21-09-2011, 14:56
No właśnie - w pewnym sensie.
w sensie tamtych lat. Dzis w dyskotece nie tańczy się do muzyki w klimacie Smoke on The Water , a wtedy obowiązkowo. Budka poszła w kierunku rocka komercyjnego i dobrze - SBB przesadzili z zaangazowaniem i przepadli, Budka jak Bon Jovi przetrwała. Moim zdaniem taka muzyka ma racje bytu i to był trafny wybór.
Pozwolę się Krzysztofie wyjątkowo z Tobą nie zgodzić. Dla mnie dzisiejsza Budka Suflera jest synonimem kiczu. Spieprzyli sobie renomę, z wielkiego zespołu został tylko szyld, i sporo świetnych kawałków z pierwszych płyt. Pomimo że mają wiernych fanów, niestety ja się do nich nie zaliczam, wręcz przeciwnie, odruchowo i błyskawicznie zmieniam stację radiową kiedy słyszę ich pieśni. To, że "taka" muzyka ma rację bytu, nie mam wątpliwości, świadczy o tym ilość sprzedanych płyt tej czy innej kapeli, ale dlaczego musi ją wykonywać akurat Budka Suflera ?
Inny zespół, któremu się pomieszało absolutnie, to Perfect, no ale wątek jest o Budce więc przepraszam za OT.
krzysztof jot
21-09-2011, 18:43
Pozwolę się Krzysztofie wyjątkowo z Tobą nie zgodzić. Dla mnie dzisiejsza Budka Suflera jest synonimem kiczu....
a ja się zgodzę z.. Tobą :) bo aż tak dalewko to nie siegałem mysliami od pierwszych płyt do dziś :) Mówiliśmy pierwsze dwie, pięć, ale nie 2010 :). Akurat zgadzam się z tym, ze to już "żenuła" i sztuczne podtrzymywanie przy zyciu taka Budka z samym Lipko - Cugowskim, czy Deep Purple z... jest tam ktoś jeszcze z pierwszej piątki ? Toż tego powinni zabronić ustawowo :). Perfectu nigdy nie lubiłem, wokalista jest jak dla mnie jakimś dziwolągiem, co zobaczył koncert Aerosmith w 80-tych latach, zafascynowało go to... i tak mu zostało. Klasę to trzyma jeszcze tylko Mick jagger jak i pozostali muzycy z Rolling Stones.
w sensie tamtych lat. Dzis w dyskotece nie tańczy się do muzyki w klimacie Smoke on The Water , a wtedy obowiązkowo.
No jakoś sobie nie wyobrażam tańca do "Nocy nad Norwidem", ale może mam słabą wyobraźnię. :->
Budka poszła w kierunku rocka komercyjnego i dobrze - SBB przesadzili z zaangazowaniem i przepadli, Budka jak Bon Jovi przetrwała. Moim zdaniem taka muzyka ma racje bytu i to był trafny wybór.
Z punktu widzenia komercyjnego - na pewno. Ale artystycznie to jest porażka, przynajmniej w porównaniu z tym co na początku sobą Budka reprezentowała.
Co zaś do SBB. Może nie są tak popularni jak SBB ale przynajmniej ich nowych płyt da się słuchać (a nie sądzę też, żeby Skrzek biedę klepał)
wątek ogólnie założyłem ponieważ robię sobię mega składankę polskich utworów 1975-1995 - Perfect, Lady Pank, Budka Suflera, Dżem, Tilt, T.Love, Aya RL, Róże Europy, Chłopcy z Placu Broni, FNS, Republika, Lombard, Banda i Wanda, De Mono, Bajm, IRA, Kobranocka, Kombi, Sztywny Pal Azji, Kult, Maanam, OZ, Turbo, TSA itp........ to były cudowne lata, mam kilkaset kawałków i ciągle kolekcja rośnie....niepowtarzalny klimat, piosenki z przesłaniem i duszą, świetne teksty.......mam szczęście że pamiętam listy przebojów trójki z lat osiemdziesiątych i próbuje córce przekazać ten urok, ale łatwo nie jest - teraz ma być melodyjnie a tekst nie ma znaczenia...pozdrawiam wszystkich urodzonych w latach 70-tych