PDA

Zobacz pełną wersję : Propozycja nazwy stronki foto.

error95
20-09-2011, 23:53
Witam. Próbuje wymyślić jakąś nazwę mojej stronik/bolga która ma się rzucać w pamięć, ładna i chwytliwa.

teraz mam Mateusz-Wasilewski.pl ale chciałbym cos innego. Jakieś propozycje? Z góry thx za pomoc.

Adam Trzcionka
21-09-2011, 00:11
promuj swoje nazwisko, anie "ładne i chwytliwe" nazwy

jacoslavgth
21-09-2011, 00:12
Witam. Próbuje wymyślić jakąś nazwę mojej stronik/bolga która ma się rzucać w pamięć, ładna i chwytliwa.

teraz mam Mateusz-Wasilewski.pl ale chciałbym cos innego. Jakieś propozycje? Z góry thx za pomoc.

jak wymysłałem swoją domenę starałem się wymyślić coś ładnie brzmiącego, ale prostego i łatwego do zapamiętania, starałem się wymyślić wyraz który niekoniecznnie musi coś znaczyć, to chyba najtrudniejsze z tego wszystkiego, imienia i nazwiska też nie chciałem i w sumie pado na inicjały ale pisane fonetycznie + studio bo jak sie okazało na ten pomysł tez ktoś wcześniej wpadł :) ale dziś chyba rzeczywiście jak pisze Adam dałbym swoje imie i nazwisko

ekonet
21-09-2011, 00:14
stronik/bolga
Idź w tym kierunku. ;)

jacoslavgth
21-09-2011, 00:19
Idź w tym kierunku. ;)

hahah, jak zawsze na straży :)

ku6i
21-09-2011, 00:56
Mateusz Wasilewski Photography :lol: A jak jeszcze zaczniesz strzelać nadmorskie kamulce z 10 filtrami ND na czasach > minuty, w czerni i bieli, z winietą, dramatycznym niebem i gigantycznym białym marginesem (im większy, tym lepszy), to już w ogóle będziesz pro. Nie zapomnij też wrzucić na swoją stronę galerii we Flashu, XHMTL i AJAX są dla frajerów.

prz3mo
21-09-2011, 09:13
foto-error.pl :-P

spiritwood
21-09-2011, 09:15

!

:lol:

6868
21-09-2011, 09:23
photography-guru.edu :)

Rafał_Sz
21-09-2011, 09:26
Koledzy... :mrgreen:

laroc
21-09-2011, 09:31
Nie wierzę. Przecież jakby ktoś wymyślił coś takiego, to sam by tego użył albo sprzedał za ciężkie pieniądze.

jacoslavgth
21-09-2011, 09:35
[I] Nie zapomnij też wrzucić na swoją stronę galerii we Flashu, XHMTL i AJAX są dla frajerów.

ja mam we flashu - i co?

ku6i
21-09-2011, 14:40
Jesteś w 100% pewny, że tylko we Flashu? :)

Tak swoją drogą, myślisz, że 9 sekund potrzebne na przelecenie całej galerii żeby pokazać komuś 1 ciekawe zdjęcie ślubne to szczyt ergonomii?

error95
21-09-2011, 16:15
to mam zostać przy tej co mam ?

kZC_
21-09-2011, 16:17

świetna nazwa ! :D

ku6i
21-09-2011, 16:17
Adres jest ok, popracuj lepiej nad stroną, bo to co teraz tam jest to jakiś dramat.

error95
21-09-2011, 16:21
Adres jest ok, popracuj lepiej nad stroną, bo to co teraz tam jest to jakiś dramat.

Wiem wiem nie robiłem na niej nic od kilku mies. Po za tym trzeba wstawić lepsze fotki.

Może tylko adres z a długi

jacoslavgth
21-09-2011, 17:39
Jesteś w 100% pewny, że tylko we Flashu? :)

Tak swoją drogą, myślisz, że 9 sekund potrzebne na przelecenie całej galerii żeby pokazać komuś 1 ciekawe zdjęcie ślubne to szczyt ergonomii?

no w 100% to pewnie nie - dlaczego 9 sekund? każdy lubi inne rozwiązania, ergonomia jednak jest rzeczą względną :)

eskimos
21-09-2011, 17:53
sex.com miala by najwiecej wejsc, ale chyba zajeta juz jest :wink:

ku6i
21-09-2011, 19:14
Wiem wiem nie robiłem na niej nic od kilku mies. Po za tym trzeba wstawić lepsze fotki.

Może tylko adres z a długi

Adres to najmniejszy problem, jest ok (albo zmień nazwisko :P), zajmij się stroną.

no w 100% to pewnie nie - dlaczego 9 sekund? każdy lubi inne rozwiązania, ergonomia jednak jest rzeczą względną :)

1 przejazd całej galerii przy 1024 pikselach na dłuższym boku zajmuje 18 sekund. Zakładając optymistycznie, że ktoś wie mniej więcej gdzie było szukane zdjęcie (czyli inteligentnie zacznie szukać zdjęcia od końca galerii, a nie od początku) to powinno mu to zająć nie więcej niż 9 sekund. Długo. Za długo.
Wyobraź sobie, że nie do końca względną. Są na jej temat publikacje, książki, są ludzie, którzy się nią zajmują na poważnie i oni twierdzą coś odmiennego.
Ktoś zobaczy na Twojej stronie fajne zdjęcie i będzie je chciał pokazać innej osobie. Za pierwszym razem będzie szukać zdjęcia w galerii i zajmie mu to np. 7 sekund. Będzie chciał pokazać to następnej osobie i zajmie mu to 5 sekund (bo wie dokładnie gdzie jest), ale dwóm następnym też 5 sekund, bo choćby skisł, to ta cholerna galeria szybciej się nie przewinie. Kolejnej osobie już nie pokaże tego zakichanego zdjęcia, bo trafi go szlag. Właśnie straciłeś potencjalnych klientów + zraziłeś do swojej strony kolejnego. Ale ergonomia to rzecz względna :)

Władca Pixeli
21-09-2011, 19:22
ja mam we flashu - i co?
i tracisz jakiś procent klientów. :mrgreen:

Despite such good intentions, most of the Flash that Web users encounter each day is bad Flash with no purpose beyond annoying people. The one bright point is that splash screens and Flash intros are almost extinct. They are so bad that even the most clueless Web designers won't recommend them, even though a few (even more clueless) clients continue to request them.

Flash is a programming environment and should be used to offer users additional power and features that are unavailable from a static page. Flash should not be used to jazz up a page. If your content is boring, rewrite text to make it more compelling and hire a professional photographer to shoot better photos. Don't make your pages move. It doesn't increase users' attention, it drives them away; most people equate animated content with useless content.

ku6i
21-09-2011, 19:26
If your content is boring,(...) hire a professional photographer to shoot better photos.

W kontekście tego forum brzmi to co najmniej zabawnie :D

jacoslavgth
21-09-2011, 20:21
W kontekście tego forum brzmi to co najmniej zabawnie :D

jakos nie zauważyłem straty klientów przez flashowa galerię, ty lubisz co innego i masz do tego swoją teorię, tak się składa że miałem ergonomie przez 3 semestry i cos wiem na ten temat, to że 1000 osób mówi ze cos jest dobre wcale o tym nie świadczy, rzeczywiście co do galerii akurat w przypadku mojej strony rzeczywiście sa pewne niedogodności, lecz ogólny wygląd oraz estetyka jaką prezentuje, przeważyła akurat nad jej wyborem :)
estetyka to także rzecz względna, z tobą akurat sie w tej kwestii nie dogadam ale ponoć są osoby, którym mój wybór co do mojej strony bardzo się podoba :)

p.s. nie ten cytat wrzuciłem
p.s. 2 oczywiście domniemam że na twojej stronie wszystko otwiera sie w mig i jest permanentnie intuicyjne :)
p.s. 3 tematem wątku nie jest oczywiście flashowa galeria, oraz dlaczego ktoś zrobił tak a nie inaczej...

ku6i
21-09-2011, 21:08
jakos nie zauważyłem straty klientów przez flashowa galerię, ty lubisz co innego i masz do tego swoją teorię, tak się składa że miałem ergonomie przez 3 semestry i cos wiem na ten temat, to że 1000 osób mówi ze cos jest dobre wcale o tym nie świadczy, rzeczywiście co do galerii akurat w przypadku mojej strony rzeczywiście sa pewne niedogodności, lecz ogólny wygląd oraz estetyka jaką prezentuje, przeważyła akurat nad jej wyborem :)
estetyka to także rzecz względna, z tobą akurat sie w tej kwestii nie dogadam ale ponoć są osoby, którym mój wybór co do mojej strony bardzo się podoba :)

Ale ja nie mówiłem w ogóle o estetyce, tylko o ergonomii. Co z tego, że masz bardzo dobre zdjęcia, jeśli obsługa galerii jest męcząca? Jak podesłać komuś linka do wybranego zdjęcia?

p.s. 2 oczywiście domniemam że na twojej stronie wszystko otwiera sie w mig i jest permanentnie intuicyjne :)

Nie mam swojej strony :) Fotografia to moje dawne hobby a nie źródło zarobku.

p.s. 3 tematem wątku nie jest oczywiście flashowa galeria, oraz dlaczego ktoś zrobił tak a nie inaczej...

Może dlatego, że Ty wspomniałeś o swojej galerii? ;)

jacoslavgth
21-09-2011, 21:13
Ale ja nie mówiłem w ogóle o estetyce, tylko o ergonomii. Co z tego, że masz bardzo dobre zdjęcia, jeśli obsługa galerii jest męcząca? Jak podesłać komuś linka do wybranego zdjęcia?

Nie mam swojej strony :) Fotografia to moje dawne hobby a nie źródło zarobku.

Może dlatego, że Ty wspomniałeś o swojej galerii? ;)

:) dobra, może wziąłem sobie za bardzo do siebie, wiesz co do galerii głównym problemem jest to że sie długo ładuje i to rzeczywiście mnie wkurza, przez to mam ograniczona ilość zdjęć, ale z drugiej strony podoba mi sie przesuwający się pasek ze zdjęciami, coś za coś, ale prawdopodobnie robiąc następną stronę skorzystam juz z innych rozwiązań...

ku6i
21-09-2011, 21:26
Pasek wizualnie jest ok, choć ma swoje wady o których wspomniałem. Problematyczne jest "błyskanie" zdjęć gdy przechodzi się między nimi w prawo/lewo - to zajmuje strasznie długo czasu i warto byłoby to zmienić, bo jest męczące.

ThomasVoland
22-09-2011, 12:06
Jak podesłać komuś linka do wybranego zdjęcia?
Ale pytasz jak właściciel strony ma to zrobić, czy przypadkowa osoba? Jak właściciel, to nie powinien mieć problemu wystarczy sprawdzić ścieżkę. Postawiłem właśnie stronę we flashu (http://tomaszpluszczyk.pl), bo zależało mi na widoku pełnoekranowym ze skalowaniem zdjęć żeby można było wyświetlać też w full HD. Mimo to zlinkować mogę w każdej chwili, bo znam ścieżkę, np http://tomaszpluszczyk.pl/images/gallery/fashion/4.jpg i gotowe. Natomiast inni faktycznie nie będą wiedzieli jaka ścieżka jest, więc nie zlinkują bezpośrednio.

Boryszuk
22-09-2011, 15:20
Ale pytasz jak właściciel strony ma to zrobić, czy przypadkowa osoba? Jak właściciel, to nie powinien mieć problemu wystarczy sprawdzić ścieżkę. Postawiłem właśnie stronę we flashu (http://tomaszpluszczyk.pl), bo zależało mi na widoku pełnoekranowym ze skalowaniem zdjęć żeby można było wyświetlać też w full HD. Mimo to zlinkować mogę w każdej chwili, bo znam ścieżkę, np http://tomaszpluszczyk.pl/images/gallery/fashion/4.jpg i gotowe. Natomiast inni faktycznie nie będą wiedzieli jaka ścieżka jest, więc nie zlinkują bezpośrednio.

To chyba coś Ci nie działa bo u mnie w FF wygląda to tak (http://img829.imageshack.us/img829/1219/zrzutekranu1x.png).

ThomasVoland
22-09-2011, 15:27
No to uruchom jakieś zdjęcie, a nie na stronie głównej siedzisz:)

ku6i
22-09-2011, 17:31

Ale co z tego, że Ty możesz, jak Twoi klienci nie mogą? Przecież nie będą wysyłać znajomym linka do głównej + instrukcji "8. zdjęcie w dziale fashion". Tracisz w ten sposób klientów. A linka do zdjęcia galerii flashowej da się zrobić (tzn. leży to po stronie webmastera, nie użytkownika), choć nie wiem jak to technicznie wygląda, bo tej technologii nie śledzę od lat.

O co chodzi z tym widokiem pełnoekranowym? Na Operze Twoja strona wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/3179/stronary.jpg) F11 nie działa, przycisku "pełny ekran" czy czegos podobnego też nie widzę.

ThomasVoland
22-09-2011, 18:02
Moi klienci - ja nie mam klientów :). Jak będą, to na pewno nie tacy, którzy zdjęcia będą znajomym pokazywali. To inny target. Pokazałem tylko po to żeby wytłumaczyć że właściciel może linkować, oglądający nie.
F11 nie działa z flashem. Zaraz po odpaleniu strony w prawym dolnym rogu jest jedna ikona i to jest full screen. A na screenie który pokazałeś jest też ikona ze szkłem powiększającym i służy do dopasowania na cały ekran. Jak ktoś ma full HD to będzie miał pełną rozdzielczość, jak nie ma to trochę zmniejszoną, dopasowaną do szerokości ekranu. Gdyby zrezygnować z flasha to nie było by takiej możliwości, no a na tym mi zależało. Trzebaby pokazywać konkretny rozmiar. Dodam jeszcze jedną ikonę full screena pod podglądem zdjęcia tylko muszę wymyślić jak to zrobić. No ale nie o tym jest temat. Trzcionka już napisał - promuje się nazwisko, nie nazwę.

ku6i
22-09-2011, 19:08
Z tym przyciskiem to pojechałeś, jakbyś nie napisał, to za Chiny Ludowe bym jej nie zauważył :) A co do skalowania, to nie wiem czy nie dałoby się tego zrobić z poziomu JS. Pewnie tak.