Zobacz pełną wersję : tamron 28-75, a zmiana body na d7000
Witam :] pragnę w najbliższym czasie zmienić swoje body z d60 na d7000, zakupić coś porządnego. Z kupnem nowego szkła na razie chciałbym sie wstrzymać. Moje pytanie to czy d7000 poprawi jakość autofocusa tamrona, mianowicie z d60 ostrzenie obiektów, które znajdują sie w oddali, np całe sylwetki osób itd są srednio wyostrzone, czasem lekko nietrafione itd Czy nowe body wpłynie na to? czy raczej zostaje mi zmiana szkła w najbliższej przyszłości? Mój tamron nie posiada wad BF/FF. Pozdrawiam :]
wasilewk
22-09-2011, 18:14
Ja bym kupił D300s - więcej punktów krzyżowych i możliwość korekcji AF dla kilku obiektywów.
ja bym kupił D7000, przy tym zostanę i o niego właśnie pytam :)
wasilewk
22-09-2011, 19:18
ja bym kupił D7000, przy tym zostanę i o niego właśnie pytam :)
Ok., Twój wybór - musisz tylko wybrać egzemplarz bez wad (radzę cały wątek o tym przeczytać).
Pzdr.
P.S.
Po zakupie wysłałbym caly komplet do Gdyni do kalibracji (chyba, że wolisz Nikkora).
Witam :] Moje pytanie to czy d7000 poprawi jakość autofocusa tamrona, mianowicie z d60 ostrzenie obiektów, które znajdują sie w oddali, np całe sylwetki osób itd są srednio wyostrzone, czasem lekko nietrafione itd Czy nowe body wpłynie na to? czy raczej zostaje mi zmiana szkła w najbliższej przyszłości? Mój tamron nie posiada wad BF/FF. Pozdrawiam :]
pytanie tylko czy to błędy systemu AF czy mydlany obiektyw...
D7000 ma dużo nowocześniejszy system AF z 9 punktami krzyżowymi.
Będzie dokładniej ale czy szybciej? to już chyba w dużej mierze od obiektywu zależy.
Po zakupie wysłałbym caly komplet do Gdyni do kalibracji
po co ma Tamrona wysyłać do Gdyni?
(chyba, że wolisz Nikkora).
racja, wtedy do Warszawy... ;)
pytanie tylko czy to błędy systemu AF czy mydlany obiektyw...
D7000 ma dużo nowocześniejszy system AF z 9 punktami krzyżowymi.
Będzie dokładniej ale czy szybciej? to już chyba w dużej mierze od obiektywu zależy.
obiektyw jest bardzo ostry, np przy portrecie, gdy AF ma wiele miejsc do odniesienia się. Myślę, ze to wina body, gdyż jest ono masakryczne :]
a dlaczego zalecacie tak to kalibrowanie czy to nikkor czy tamron? chodzi wam dokładnie o D7000 czy ogólnie o współpracę w Nikonie?
krolewicz
22-09-2011, 22:48
ten tampon to żadne cudo, ja bym się go pozbył, kupił d90 + 35 o 85 1.8 i będziesz miał fajny zestaw
a dlaczego zalecacie tak to kalibrowanie czy to nikkor czy tamron? chodzi wam dokładnie o D7000 czy ogólnie o współpracę w Nikonie?
nie nie no coś ty.... z mojej strony to żart był....
kolega wasilewk wyskoczył z kalibrowaniem w Gdyni ale tak na serio to najpierw rób zdjęcia a ewentualnie potem kalibruj... :grin:
nigdy odwrotnie ;-)
na nowej puszcze wyposażonej w nowoczesny AF powinno być lepiej ale nikt tu za to sobie ręki uciąć nie da...
główny problem to to, ze się gubi, albo ustawia ostrość w innym miejscu, szczególnie denewujące jest to np w reportażu itd myślę, ze w takim razie D7000 skoryguje jakoś ten problem
główny problem to to, ze się gubi, albo ustawia ostrość w innym miejscu, szczególnie denewujące jest to np w reportażu itd myślę, ze w takim razie D7000 skoryguje jakoś ten problem
Jakoś na pewno, nie nastawiaj się jednak na cuda, bo wówczas rozczarowanie bardziej boli. ;)
Poszukaj wątku usera Aeon88, tam pisze on o tym Tamronie, że na bliskie odległości jest żyleta, natomiast powyżej 5m obiektyw po prostu nie trafia. I pisał to w kontekście kilku przymierzanych sztuk. Widać ten typ tak ma. Nie sądzę, żeby D7000 poprawił tutaj sytuację, on testował o ile dobrze pamiętam na D700.
Niech stracę: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190649
Poszukaj wątku usera Aeon88, tam pisze on o tym Tamronie, że na bliskie odległości jest żyleta, natomiast powyżej 5m obiektyw po prostu nie trafia. I pisał to w kontekście kilku przymierzanych sztuk. Widać ten typ tak ma. Nie sądzę, żeby D7000 poprawił tutaj sytuację, on testował o ile dobrze pamiętam na D700.
Niech stracę: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190649
dziękuje :]
Sigma 17-50 ponoć jest bardzo udana.