Zobacz pełną wersję : DelNEF - program do usuwania zbędnych plików NEF
Postanowiłem napisać niewielki program który ułatwił by pracę z plikami z naszych lustrzanek. Robię zdjęcia w trybie RAW+JPG żeby szybko móc je przejrzeć na komputerze (JPG), usunąć nieudane. Jednak po takiej operacji pozostają pliki NEF. Tutaj z pomocą przyjdzie program napisany przeze mnie - usuwa on pliki NEF które nie mają pary w postaci JPG.
Jeśli mamy pliki:
DSC_0001.JPG
DSC_0001.NEF
DSC_0001.XMP
DSC_0002.NEF
program usunie plik DSC_0002.NEF.
Screen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images39.fotosik.pl/1074/473dfda3eb968c83.jpg)
Program testowałem na Windows 7 Professional 64-bit jednak powinien działać bez problemów na każdym systemie z zainstalowanym środowiskiem .NET.
UWAGA! Jako iż byłem jedynym testerem, proszę na początku sprawdzić jego działanie na kopii plików. Według mnie nie usunie on nic oprócz tych plików które opisałem, jednak strzeżonego pan Bóg strzeże.
POBIERZ (http://www.4shared.com/file/B4s6ZojH/DelNEF_11.html) (licencja freeware)
W przypadku błędów lub sugestii proszę pisać w tym temacie.
Piotr Szmidt
20-09-2011, 22:09
Nie wiem czy bylbys w stanie skompilowac cos takiego pod Mac'a ale przydalo by sie to :)
Nie wiem czy bylbys w stanie skompilowac cos takiego pod Mac'a ale przydalo by sie to :)
Hmm, nie bardzo jestem w temacie programowania dla Mac'a ale wiem że jest projekt Mono (http://www.mono-project.com/Main_Page), który umożliwia uruchomienie aplikacji .Net pod Mac i Linuksem - ale ja nie mam jak przetestować jego działania pod Mac'iem. Więc jak chcesz to spróbuj zainstalować wersje Runtime z tej (http://www.go-mono.com/mono-downloads/download.html)strony. Tylko tym bardziej popróbuj na kopii danych!
Super, zawsze mi czegoś takiego brakowało :) Na XP 32-bit śmiga OK.
Na pewno przyda mi się, działa bezbłędnie (XP 32-bit prof). Dzięki :-)
Dziękuję za uznanie ;) Pojawiła się nowa wersja.
Wszelkie zmiany oraz program dostępne pod tym adresem: http://DelNEF.4shared.com/
Niestety nie wiem czemu ale nie mogę edytować swojego pierwszego postu :(
pod win7 działa wyśmienicie. super programik.
A pod Canona jest takie cudo?
Mnie też interesowało by coś takiego pod Canona i inne lustrzanki cyfrowe (http://www.euro.com.pl/lustrzanki.bhtml)?
Skoro aż 2 głosy to dajcie mi znać jakie canon ma pliki (bo nie miałem do czynienia z takowymi) to zrobię w wolnej chwili.
Władca Pixeli
07-03-2012, 05:56
Skoro aż 2 głosy to dajcie mi znać jakie canon ma pliki (bo nie miałem do czynienia z takowymi) to zrobię w wolnej chwili.
*.cr2
To ja mam pomysł racjonalizatorski. Dodaj po prostu w opcjach, żeby można było sobie maskę pliku wpisać albo samo rozszerzenie ale maska była by IMHO lepsza).
Dziękuję bardzo, działa bez problemu win7, 64.
Dobra, dodałem na szybko pole wpisywania rozszerzenia. Sam program działa identycznie - po prostu umożliwia zmianę rozszerzenia z NEF na inne.
LINK do folderu ze wszystkimi wersjami:
TUTAJ (http://www.4shared.com/folder/I1Hp0MLR/DelRAW.html)
Najnowsza wersja to: DelRAW 1.5
PS: Czy można prosić o przywrócenie mi możliwości edycji mojego pierwszego postaw w tym temacie? Chciałbym zmienić link i opis żeby było aktualne wszystko w 1 poście.
U mnie niestety nie działa (Win 7 64 bit)
Pojawia się błąd w momencie kiedy chcę usunąć pliki:
Szczegółowe informacje na temat wywoływania debugowania w trybie JIT (just in time)
zamiast tego okna dialogowego znajdują się na końcu tego komunikatu.
************** Tekst wyjątku **************
System.UnauthorizedAccessException: Odmowa dostępu do ścieżki „E:\Porównanie\Włosi w Warszawie 2012\RAW\_DSC7824.NEF”.
w System.IO.__Error.WinIOError(Int32 errorCode, String maybeFullPath)
w System.IO.File.Delete(String path)
w DelNEF.Form1.bt_usunNef_Click(Object sender, EventArgs e)
w System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
w System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
w System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventAr gs mevent)
w System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
w System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.O nMessage(Message& m)
w System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.W ndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
************** Zestawy załadowane **************
mscorlib
Wersja zestawu: 4.0.0.0
Wersja Win32: 4.0.30319.269 (RTMGDR.030319-2600)
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework/v4.0.30319/mscorlib.dll
----------------------------------------
DelRAW
Wersja zestawu: 1.5.0.0
Wersja Win32: 1.5.0.0
CodeBase: file:///C:/Users/Właściciel/Desktop/DelRAW.exe
System.Windows.Forms
Wersja Win32: 4.0.30319.278 built by: RTMGDR
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll
System.Drawing
Wersja Win32: 4.0.30319.282 built by: RTMGDR
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/v4.0_4.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll
System
Wersja Win32: 4.0.30319.269 built by: RTMGDR
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll
mscorlib.resources
Wersja Win32: 4.0.30319.235 (RTMGDR.030319-2300)
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/mscorlib.resources/v4.0_4.0.0.0_pl_b77a5c561934e089/mscorlib.resources.dll
System.Windows.Forms.resources
Wersja Win32: 4.0.30319.1 built by: RTMRel
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms.resources/v4.0_4.0.0.0_pl_b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.resources.dll
************** Debugowanie w trybie JIT **************
Aby włączyć debugowanie w trybie JIT (just-in-time), plik .config tej
aplikacji lub komputera (machine.config) musi mieć
wartość jitDebugging ustawioną w sekcji system.windows.forms.
Aplikacja musi być również skompilowana z włączonym
debugowaniem.
Na przykład:
<configuration>
<system.windows.forms jitDebugging="true" />
</configuration>
Gdy debugowanie JIT jest włączone, wszystkie nieobsługiwane wyjątki
są wysyłane do debugera JIT zarejestrowanego na komputerze
i nie są obsługiwane w tym oknie dialogowym.
Przyczyną jest raczej brak odpowiednich uprawnień do plików. Może zrzucił je inny użytkownik niż ten na którym jest uruchamiany program. Ewentualnie uruchom program jako administrator.
mateo912
26-08-2012, 20:00
Pytanie tylko po co cos takiego?;) skoro nie używasz nef to po co robi jpg+raw? Druga sprawa ze każdy menadżer plików potrafi to samo;)
Używam NEF, JPG służą mi tylko jako szybki podgląd do usunięcia niechcianych zdjęć.
mateo912
26-08-2012, 20:44
Używam NEF, JPG służą mi tylko jako szybki podgląd do usunięcia niechcianych zdjęć.
Pytanie po co? Skoro view nx wczytuje tak samo szybko (czyli natychmiast) rawy i jpg
Próbowałem uruchomić jako administrator, ale nic to nie daje ;-(
Pytanie po co? Skoro view nx wczytuje tak samo szybko (czyli natychmiast) rawy i jpg
Tak, ale zdjęcia dopiero co zrobione często pierwszy raz otwieram na innym niż mój komputerze, gdzie rawów albo wcale nie otworzę albo w jakimś dziwnym sofcie. A czasami wtedy wyleci np pół zdjęć, po co mam wtedy ponownie usówać rawy. Chociaż oczywiście nie zawsze używam mojego programu, kiedyś częściej, teraz mniej, prawie wcale.
Próbowałem uruchomić jako administrator, ale nic to nie daje ;-(
Dziwne, ten problem jest spowodowany odmową dostępu do pliku przez system operacyjny. Może w jakimś innym programie ten plik jest otwarty?
Wreszcie...tyle straconego czasu a taka głupota -zmieniłem atrybuty plików.
Programik świetny, prosty, praktyczny - super.
Lukasz_85
27-03-2014, 10:04
Może ktoś upnąć ten program? :)
Proszę: LINK (http://1drv.ms/NY0O66)
Zalecam test przed uruchomieniem go na swoich ważnych plikach ;)
Nie testowałem go na Win8 ale nie powinno być problemu.
[quote=adiksw;2906427]Tak, ale zdjęcia dopiero co zrobione często pierwszy raz otwieram na innym niż mój komputerze, gdzie rawów albo wcale nie otworzę albo w jakimś dziwnym sofcie. A czasami wtedy wyleci np pół zdjęć, po co mam wtedy ponownie usówać rawy. Chociaż oczywiście nie zawsze używam mojego programu, kiedyś częściej, teraz mniej, prawie wcale.
Kurde, proszę choć trochę dbać o język polski :)
PS.
Miał być cytat, ale coś źle zrobiłem...
Mam pytanie gdzie lecą usuniete pliki za pomocą programu?
Czy mógłby ktoś jeszcze raz udostępnić ten programik?
Program dostępny jest pod adresem:
https://1drv.ms/u/s!Aq1QL2NsAtLqgrITgT2fLaASa7nGtA
Program dostępny jest pod adresem:
https://1drv.ms/u/s!Aq1QL2NsAtLqgrITgT2fLaASa7nGtA
Niestety wygląda na to że link już dawno umarł.
Ma ktoś może zapisaną gdzieś kopię?
Mam wrażenie, że przez te wszystka lata nikt nie zrobił podobnego programu a ten wydaje się idealnie pasować do moich aktualnych potrzeb.
Można sobie bardzo prosto poradziń, używając prostego triku ze zmianą rozszerzenia.
1. Kopiujesz pliki NEF i JPG do osobnych folderów na jednym dysku
2. Kasujesz niepotrzebne JPG
3. Zmieniasz rozszerzenia plików NEF na JPG
4. Przenosisz wszystkie pliki z folderu NEF do JPG. Eksplorer spyta co zrobić z powielającymi się nazwami --> pominąć przenoszenie
5. Usuwasz folder z JPG
6. Zmieniasz ponownie rozszerzenia na NEF
Można skorzystać z PowerShella ;-)
# Zmienna z ścieżką folderu
$folderPath = "C:\Sciezka\Do\Folderu" # Zmień na odpowiednią ścieżkę folderu
# Pobranie wszystkich plików .NEF w zadanym folderze
$nefFiles = Get-ChildItem -Path $folderPath -Filter "*.NEF"
foreach ($nefFile in $nefFiles) {
# Sprawdzenie, czy istnieje plik JPG o tej samej nazwie
$jpgFile = Join-Path -Path $folderPath -ChildPath ($nefFile.BaseName + ".JPG")
if (-not (Test-Path -Path $jpgFile)) {
# Jeśli plik JPG nie istnieje, usuń plik NEF
Write-Host "Usuwanie pliku: $($nefFile.FullName)"
Remove-Item -Path $nefFile.FullName
}
}
---
Można zmienić: $folderPath = $PSScriptRoot
Wtedy uruchomienie skryptu zapisanego w folderze X zadziała dla folderu X.
---
Dla Mac:
#!/bin/bash
folderPath="/ścieżka/do/folderu" # Zmień na odpowiednią ścieżkę folderu
cd "$folderPath" || exit
for nefFile in *.NEF; do
jpgFile="${nefFile%.NEF}.JPG"
if [ ! -f "$jpgFile" ]; then
echo "Usuwanie pliku: $nefFile"
rm "$nefFile"
fi
done
Można też w Python.
Generalnie bardzo przydają się taki skrypty.
Ostatnio dzieliłem pliki na foldery po porach dnia (potrzebny był mi taki podział)
Można do przeglądania i kasowania zdjęć użyć programu IrfanView w którym należy w Ustawieniach w zakładce: Działania na plikach zaznaczyć opcję usuwaj także pliki pochodne z taką samą nazwą lecz innym rozszerzeniem i podać rozszerzenie NEF. :)