Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy w D40
kamilus67
20-09-2011, 22:00
Witam, moja matryca w modelu D40 jest dosyć brudna.. niestety zbliża sie zima i będzie to widać na zdjęciach częściej.. Jestem teraz w kropce, ponieważ nie wiem czy wyczyścić matrycę sam czego bardzo się waham bo nigdy tego nie robiłem, lub oddać do autoryzowanego serwisu, gdzie zapłacę 140 zł... Przesyłam wam link do zdjęcia testowego na białym tle z wartością przysłony f/36. Proszę o doradzenie czy to nadaje się na przedmuchanie gruszką czy mam to już oddać do serwisu. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
W kółku na zdjęciu zaznaczyłem coś nad czym się zastanawiam, czy jest to brud czy rysa na matrycy? Proszę o odpowiedź.
LINK: http://img690.imageshack.us/img690/8723/dsc1117t.jpg
joker333
20-09-2011, 22:13
masz od nowości go? czyściłeś już kiedyś?
Na przesłonach tak do f14 widać coś ?
dmuchnąć gruszką nie zaszkodzi nigdy i jak na bardziej użytkowych otworach przesłony nic nie widać to olać to
Chciało by się rzec "Tyś widzioł brudnom matrycę". Z fusów nie wywróżę, ale dmuchając gruchą niczego złego nie zrobisz - spróbuj, potem sprawdź czy coś widać na F/8, jak nie to się nie przejmuj - chyba, że zamykasz przysłonę bardziej.
Nie wygląda, żeby to było coś lepkiego. Ogólnie to grucha bez talku do lewatywy (z gumową końcówką koniecznie, bo plastikiem niefajnie dotknąć coś w środku*), podniesienie lustra w menu i 4 dmuchnięcia. Nie dotykaj przedtem czubka gruchy oraz broń bosszzz nie dmuchaj w matrycę, bo więcej naplujesz niż zdmuchniesz.
Potem zdjęcie kontrolne i obserwuj w którym miejscu na focie jest brud, potem go lokalizujesz i starasz się znowu zdmuchnąć. Resztę olać i stemplować w jakichś programach. :)
Aha, i staraj się trzymać aparat w górze matrycą skierowaną do dołu i dmuchaj od dołu do góry.
Powinno pomóc. :) (sam mam D40).
PS. z przysłoną powyżej f/11 tracisz na jakości obrazu wynikającej z właściwości tej matrycy, natomiast po exifie wnioskuje, że to jakiś 18-55? Jeśli tak to nieważne czy VR czy zwykły ED najlepszą (optymalną) rozdzielczość z obiektywu wyciągniesz dla parametrów przysłony od f/5,6 do f/8. Używanie większej przysłony przy tym obiektywie mija się z celem. A jeśli chcesz wydłużyć ekspozycję bardziej opłaca się inwestycja w filtry ND, niż dokręcanie obiektywu do f/32.
* w środku body...wiadomo...
pioter m
21-09-2011, 07:58
Czesc tych brudow zejdzie od dmuchania grucha, ale juz te okragle placki trzeba myc izopropanolem.
Nie potrzeba slac do serwisu nikona. W kazdym wiekszym miescie znajdzie sie jakis uczciwy serwis. Sam bym nie czyscil.
Grucha w łapę i dmuchaj do oporu, ile dasz radę, i pozbędziesz się wszystkich syfów.
kamilus67
21-09-2011, 13:04
Ok, dzięki. Nikona mam od nowości (od 2008 roku), obiektyw który mam zamocowany obecnie jest to kit 18-55 mm jednak planuję kupić teraz teleobiektyw. Zawsze do zdjęć używam przysłony od f/3,5 do f/8. Brudy na matrycy nie widać zawsze, ale jak robię jakieś plenery z niebem w akcji widać wszystko jak na dłoni.
Z tego co zrozumiałem przy dmuchaniu gruszką mam trzymać aparat w pozycji mocowaniem obiektywu do wołu?
Dziękuję, za informacje, pozdrawiam
kamilus67
21-09-2011, 14:08
Ok, dzięki. Nikona mam od nowości (od 2008 roku), obiektyw który mam zamocowany obecnie jest to kit 18-55 mm jednak planuję kupić teraz teleobiektyw. Zawsze do zdjęć używam przysłony od f/3,5 do f/8. Brudy na matrycy nie widać zawsze, ale jak robię jakieś plenery z niebem w akcji widać wszystko jak na dłoni.
Z tego co zrozumiałem przy dmuchaniu gruszką mam trzymać aparat w pozycji mocowaniem obiektywu do dołu?
Dziękuję, za informacje, pozdrawiam
powyższy tekst po poprawieniu.