PDA

Zobacz pełną wersję : Wywoływanie RAWów z różnym EV (bracketing ekspozycji pliku RAW)

ricinus
20-09-2011, 20:32
Programy do składania HDRów z którymi miałem do czynienia teoretycznie "obsługują" pliki RAW. W praktyce mam wrażenie, że jedynie je "odczytują", marnując ich potencjał. HDR zrobiony z 14bitowego NEFa wygląda praktycznie tak, jak JPG po mapowaniu tonów. O niebo lepszy efekt byłem w stanie osiągnąć, wywołując w Lightroomie NEFa jako trzy oddzielne JPG z różną ekspozycją. Programy z których korzystałem zwyczajnie lepiej radziły sobie mając do dyspozycji 3 różne piksele niż mając wyciągać coś z jednego, co nawiasem mówiąc mogę zrobić samodzielnie w Lightroomie, może trochę mniej skutecznie. Oczywiście w przypadku pojedynczych zdjęć nie ma problemu z potrójnym wywołaniem, ale w momencie gdy mam całą masę HDRów do złożenia, wywoływanie każdego NEFa po 3 razy to syzyfowa praca. W związku z tym zwracam się do forumowiczów z pytaniem czy istnieje program, który umożliwiłby mi wywołanie NEFa od razu jako 3 pliki jpg, każdy z inną ekspozycją poprzez jedno kliknięcie myszy/jedno polecenie zapisu? Z drugiej strony, może programy do HDRów które testowałem były po prostu kiepskie do takiego zadania i istnieje jakiś program który byłby w stanie dobrze poradzić sobie z plikiem RAW i wycisnąć coś więcej z tych 14bitów, niż to co wyciska z 8bitowego JPGa?

Greg77
21-09-2011, 17:59
Prosze nie nazywaj tego HDRem, zaden to HDR z jednego NEFa wolanego nawet tysiac razy...!
Jezeli juz musisz tak kaleczyc te piekna sztuke, to rob przynajmniej tzry zdjecia w roznych ekspozycjach i wtedy sklejaj.....inaczej to bedzie pseudo HDR czyli to co mozna o niebo lepiej osiagnac tradycyjna obrobka z jednego NEFa....

B.K.
21-09-2011, 19:00
... czyli jednoczesnym gmeraniem suwakami "Fill light: i "Recovery".

ricinus
21-09-2011, 19:17
Wiem, że niektórzy mają uczulenie na takie coś i nawet wydawało mi się, że gdzieś w moim poście słowo "pseudoHDR" się pojawiło. Jeśli mam możliwość i potrzebę to zdjęcia w różnych ekspozycjach robię, ale nie zawsze dysponuję statywem czy fotografuje nieporuszające się obiekty. W większości sytuacji obróbka Nefa jest dla mnie wystarczająca, ale zdarzają się sytuacje ekstremalne, w których dużo łatwiej jest mi wyciągnąć coś robiąc pseudoHDRa i mając do dyspozycji naście suwaków niż tylko dwa w Lightroomie.

Greg77
22-09-2011, 17:45
ale zdarzają się sytuacje ekstremalne, w których dużo łatwiej jest mi wyciągnąć coś robiąc pseudoHDRa i mając do dyspozycji naście suwaków niż tylko dwa w Lightroomie.

jezeli mozesz osiagnac dany efekt wywolujac NEFa na kilka sposobow i wtedy go laczac w sofcie do HDR to mozesz to samo osiagnac wywolujac normalnie nefa, zacznij uzywac Capture NX tam jest wiecej niz dwa suwaki:D

Pebal
22-09-2011, 17:57
jezeli mozesz osiagnac dany efekt wywolujac NEFa na kilka sposobow i wtedy go laczac w sofcie do HDR to mozesz to samo osiagnac wywolujac normalnie nefa
I tak i nie. Wszystko zależy od tego jak mocno trzeba obraz wyciągać z cienia. Zwykła wołarka nie zawsze daje radę.

Greg77
22-09-2011, 18:08
I tak i nie. Wszystko zależy od tego jak mocno trzeba obraz wyciągać z cienia. Zwykła wołarka nie zawsze daje radę.

A soft do HDR daje, bzdura, wyciagnei forsujac zdjecie i robiac straszna kaszke w cieniu.....dlatego z kilku ekspozycji uzykamy prawidlowy efekt HDR bo ktoras z ekspozycji bedzie miala doswietlone to co na innych jest w cieniu.
NEF ma to do siebie, ze jest elastyczny w cieniu......nie dam sobie powiedziec, ze soft do HDR wycisnie wiecej z jednego NEFa niz CNX

Pebal
22-09-2011, 18:25
A soft do HDR daje, bzdura, wyciagnei forsujac zdjecie i robiac straszna kaszke w cieniu.....dlatego z kilku ekspozycji uzykamy prawidlowy efekt HDR bo ktoras z ekspozycji bedzie miala doswietlone to co na innych jest w cieniu.
NEF ma to do siebie, ze jest elastyczny w cieniu......nie dam sobie powiedziec, ze soft do HDR wycisnie wiecej z jednego NEFa niz CNX
Sof do HDR ma bardziej zaawansowane algorytmy do wyciągania obrazu z cienia, dlatego potrafi więcej.
Jeżeli uważasz, że CNX daje radę, to pobaw się tym zdjęciem (http://www.sns-hdr.home.pl/images/DSC_3139.NEF).

Greg77
22-09-2011, 18:29
Sof do HDR ma bardziej zaawansowane algorytmy do wyciągania obrazu z cienia, dlatego potrafi więcej.
Jeżeli uważasz, że CNX daje radę, to pobaw się tym zdjęciem (http://www.sns-hdr.home.pl/images/DSC_3139.NEF).

Jak tylko wroce do domu....czyli w nocy:D

Bullter
22-09-2011, 22:41
Jeśli można przyłączam się do zabawy :). Taka młoda osoba ukazała mi się w cnx2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/5933/dsc3139g.jpg)

Greg77
23-09-2011, 02:45
gdyby mi naprawde na zdjeciu zalezalo pobawil bym sie w PSie z obwodkami wokolo glowy i szumami....ale chodzilo chyba o wyciagniecie z cieni i odratowanie zdjecia??!

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/687/dsc3139i.jpg/)

Kazdy PseudoHDR zaszumi w takiej sytuacji.....narobilem sie tych koszmarow HDRowych bardzo duzo.
Logiczne jest to, ze jak robimy z jednego RAWa to nie osiagniesz softem do HDR nic lepszego.....niemozliwe, nie ma informacji to nie wyciagniesz, zebys mial nie wiem jakie algorytmy, jest smola to bedzie zmola a jak przepal to bedzie plama....

atrem_foto
23-09-2011, 06:24
Greg, szacun :)

black70
23-09-2011, 08:05
Greg, w VNX zabrakło mi suwaków :D a +2EV nawet nic nie dało. Może podziel się małym tutkiem w tym miejscu, być może warto zainwestować w CNX ?
A jeśli chodzi o temat wątku, to o ile jest taka potrzeba, to wywołuję NEF w VNX, 3 do 5 szt. w JPG w skokach co 0,5 lub 0,7 lub 1.0 EV. Potem HDR w Machinery. Pozdrawiam.

Pebal
23-09-2011, 08:30
Logiczne jest to, ze jak robimy z jednego RAWa to nie osiagniesz softem do HDR nic lepszego...
No cóż, ja mam odmienne zdanie i poprę je przykładem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/DSC_3139-2.jpg
źródło (http://www.sns-hdr.home.pl/images/DSC_3139.jpg)

Szum w cieniach jest większy, ale tylko dlatego, że wołarka wbudowana w program do HDR (dcraw), nie potrafi tak dobrze demozaikować obrazu w cieciach jak CNX.

Greg77
23-09-2011, 14:07
Z calym szacunkiem do twojej pracy, to nie jest odratowane zdjecie, mozna je wywolac na tysiac sposobow, spokojnie za pomoca NXa czy ACRa, nie wmowisz mi ze pseudo HDR zrobi wiecej z pojedynczego RAWa niz wprawiona reka w sofcie do wolania RAWow....
Mam szacunek do twojej pracy nad programami graficznymi, pelen szacun, ale HDR to nie jest droga, wykonanie pozadnego HDRa to jest kilka ekspozycji wykonanych na miejscu a nie w sofcie, polaczenie softem do HDR, choc osobiscie uwazam, ze najlepszy jest PS do tego i dluga dlubanina w PSie, zeby poprawic koszmarki jakie wywala soft do HDR.
Technika HDR jest dla zaawansowanych, poczatkujacy produkuja potwory zamiast zdjec.
Uwazam, ze poczatkujacy powinni zaczynac od normalnej tradycyjnej obrobki.....

Prosze wersja jasniejsza...

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/200/dsc3139v2.jpg/)

Nie oszukujmy sie, znecamy sie nad zdjeciem ktore powinno wyladowac w koszu......jest zle naswietlone i jak mial bym zrobic taki landszaft i wywolac go nawet softem do HDR to tylko dla mojej kolekcji jako zdjecie orientacyjne typu "musze wrocic i poprawic"......
Jestem pewien, ze autor nie mial na mysli wywolywania takich zdjec, bo tego nie uratuje zadne wiolanie w 10 EV i laczenie jako HDR, mowil zapewne, ze zdjecie prawidlowo naswietlone wywoluje w kilku ekspozycjach co moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu......
Tak dla zabawy mozemy pobawic sie w pojedynek, dawno takiego nie bylo, Ty dostarczasz jednego RAWa, pozadnie naswietlonego i ja dostarczam, wolamy swoimi sposobami, Ty oczywiscie HDR a ja tradycyjnie, potem damy ludziom ocenic, co ty na to?? Jak jestes zainteresowany to chetnie zaproponuje to moderacji, dawno nic takiego sie nie dzialo.......

biegly
23-09-2011, 14:08
Pozwoliłem sobie zaingerować w zdjęcie w Elementsie wywołując Rawa i dalej wszystko bez jakiś cudów!
Wszystko z jednego pliku, nie było aż tak strasznie chyba ;)

źródło (http://www.rrphoto.eu/test/DSC_3139a.jpg)
A tu (http://www.rrphoto.eu/test/DSC_3139.jpg) oryginał tej pracy.

Gregg mnie wyprzedził, ale ten ala HDRek troszkę blado wyszedł :/
Oczywiście, można wszystkim się podpierać by zdjęcie uratować - problem w tym by wiedzieć kiedy nie przesadzić!

Pozdrawiam
Rafal

Greg77
23-09-2011, 14:17
Biegly szacun, ale odszumiles to a to nie byl cel.....chodzilo o pokazanie co moze wolarka, oryginal jest zaszumiony na maksa, niestety LR nie poradzi sobie tak z NEFem jak NX, choc jest to swietna wolarka RAWow

Greg, w VNX zabrakło mi suwaków :D a +2EV nawet nic nie dało. Może podziel się małym tutkiem w tym miejscu, być może warto zainwestować w CNX ?

Jak masz Nikona to oczywiscie, ze warto, Swietne narzedzie do wolania RAWow i w porownaniu z VNX to niebo a ziemia........CNX ma naprawde duze mozliwosci....zdziwil bys sie.
Co do Tutka, trudno to zrobic, bo kazde zdjecie robi sie inaczej, tutaj lekka korekta EV i shadow controll, potem tylko color pointy, jasnosc, kontrast selektywnie.....saturacja i troche pedzlem poprawek.....

A jeśli chodzi o temat wątku, to o ile jest taka potrzeba, to wywołuję NEF w VNX, 3 do 5 szt. w JPG w skokach co 0,5 lub 0,7 lub 1.0 EV. Potem HDR w Machinery. Pozdrawiam.

Widzisz, wlasnie o tym mowie, zadnego sensu nie ma zeby to robic, jak mozesz wywolac RAWa o kilka EV i nie szumi, to znaczy, ze mozesz wywolac go tradycyjnie i osiagnac taki sam albo podobny efekt....

biegly
23-09-2011, 14:27
Greg jak ściągniesz oryginał to będzie wyglądał jak mała wersja!
W necie ma wygląd kaszanki, a na prawdę tak nie jest!
Ja tylko odszumiałem NEFa i to nie dużo, Luminance 33 i Color 25 - to na tyle
Dalej już nie ingerowałem z odszumianiem .

Hmm, niedoczytałem by nie ruszać tych suwaczków :/
Teraz nie chce mi się bawić ponownie ;)

Greg77
23-09-2011, 14:30
Hmm, niedoczytałem by nie ruszać tych suwaczków :/
Teraz nie chce mi się bawić ponownie ;)

Bo nie wspominalismy o tym:D;)
Spoko to chyba tylko zabawa:D

biegly
23-09-2011, 14:39
Hehe, zabawa przede wszystkim - weekend idzie ;)

Tu jest jpg, prosto z ACR - dalej już nic nie robiłem prócz zmniejszenia i Ctrl+s :)

źródło (http://www.rrphoto.eu/test/DSC_3139b.jpg)
...a i bez odszumiania!

igsux3
23-09-2011, 15:02
Odnośnie całej dyskusji, to uważam, że warto różne techniki łączyć i nie ma co dyskredytować żadnej z nich, ale zdjęcia mówią same za siebie. Twoje próby Greg to kompletnie spieprzony kolor, wielkie halo, ogólnie zupełnie nieumiejętna obróbka. Chyba czas zastanowić się nad zmianą monitora ;) bo to co postujesz, to jakieś koszmarki. Sam na szybko wydziubałem bez żadnego dbania o poprawne krawędzie to co następuje :

źródło (http://dl.dropbox.com/u/14848901/DSC_3139a.jpg)

I zajęło mi to na pewno więcej czasu, niż przesunięcie 5 suwaków w programie Pebala.

Pebal
23-09-2011, 15:09
Z calym szacunkiem do twojej pracy, to nie jest odratowane zdjecie
Jak się powiedziało 'A', to wypadałoby powiedzieć 'B'.
Dlaczego moja wersja obróbki, nie ratuje tego zdjęcia a Twoja ratuje?
Jakie wady ma moja wersja (poza szumem, bo go nie usuwałem)?

mozna je wywolac na tysiac sposobow, spokojnie za pomoca NXa czy ACRa, nie wmowisz mi ze pseudo HDR zrobi wiecej z pojedynczego RAWa niz wprawiona reka w sofcie do wolania RAWow....
Tak, zdjęcie takie można wywołać w CNX z gorszym, lub mniej gorszym efektem. Zrobisz tyle na ile pozwolą Ci, dostępne w tym programie narzędzia.
Siła programów do HDR, nie tkwi jedynie w możliwości łączenia wielu ekspozycji w jedną, gdyż taką operację można przeprowadzić nawet w PS. Siła programów do HDR tkwi w narzędziach, pozwalających lepiej kontrolować poziom lokalnego kontrastu.

Technika HDR jest dla zaawansowanych, poczatkujacy produkuja potwory zamiast zdjec. Uwazam, ze poczatkujacy powinni zaczynac od normalnej tradycyjnej obrobki.....
To zależy od używanego programu.

Prosze wersja jasniejsza...
Uważam, że ta wersja ma nadal więcej wad od mojej.

Nie oszukujmy sie, znecamy sie nad zdjeciem ktore powinno wyladowac w koszu......jest zle naswietlone
To zdjęcie zostało celowo tak naświetlone, potrzebowałem takiego materiału do testów.

Nie lubię ogólników, proszę o konkrety.

Tu jest jpg, prosto z ACR - dalej już nic nie robiłem prócz zmniejszenia i Ctrl+s :)
Fajnie, ale chodzi o to, aby z nieba też coś zostało. Po to, to zdjęcie zostało tak a nie inaczej, naświetlone.

Greg77
23-09-2011, 15:18
Twoje próby Greg to kompletnie spieprzony kolor, wielkie halo, ogólnie zupełnie nieumiejętna obróbka. Chyba czas zastanowić się nad zmianą monitora ;) bo to co postujesz, to jakieś koszmarki. Sam na szybko wydziubałem bez żadnego dbania o poprawne krawędzie to co następuje :

Pierwsze ma nieruszany WB, drugie jest za zimne, ale chodzilo o pokazanie rozjasnienia na maksa a nie o obrobke tego zdjecia.....jezeli uwazasz, ze twoje jest ok, to chyba czas na zmiane monitora a o moj sie nie martw, jest dobry. No i nie wiem jakim cudem, ale zdziewczynki zrobiles azjatke....

biegly
23-09-2011, 16:49
Napisał biegly Zobacz post

Teraz to ja nie wiem, o co w tym wątku chodzi :D
Czy, pokazanie co się da z tego zrobić w jakim programie - ilość szumów lub dobranie kolorów!!

Wracając do mojego cytatu.
To miałem na myśli owszem niebo ładnie wyciągnięte, ale reszta zrobiła się płaska i blada.
Co nie dodaje uroku.

Teraz nie wiem, jak podchodzić do tego zdjęcia?
Czy to było pokazanie możliwości programu, czy wersja finalna zdjęcia!
Nie zawsze, to co piszemy jest oczywiste dla innych ;)
Ja osobiście nie skupiałem się na niebie, tylko na efekcie końcowym który ma być jak najlepszy!

Pokazując zdjęcie z ACRa ma niebo blade, ponieważ w elementsie suwak od levels przesunąłem w prawo i sprawa była załatwiona.
Jeśli miał bym się skupiać na niebie w ACR to zrobił bym inaczej!
Ogólnie chodziło mi o pokazanie że można zrobić w całości zdjęcie bez sklejek lub ala HDRa.

Mam nadzieję że nie nakręciłem i da się to jakoś zrozumieć ;)
Pozdrawiam

Greg77
23-09-2011, 17:20
Twoje próby Greg to kompletnie spieprzony kolor, wielkie halo, ogólnie zupełnie nieumiejętna obróbka.

Tak mnie teraz skomentowales, ze jak znajde chwile jutro to pokaze Tobie obrobke tego zdjecia.....chodzilo o mozliwosci softu a nie o obrobke zdjecia.....spedzilem nad kazda z tych wersji 2-3min, najwiecej czasu stracilem na wrzucanie zdjecia na imageshack...
O braku umiejetnosci to chetnie sie zmierze....chcesz?? Patrzac na to co zrobiles z dziecka wygram spokojnie:D No, ale to moze byc wina twojego "dobrego" monitora....

Jak się powiedziało 'A', to wypadałoby powiedzieć 'B'.
Dlaczego moja wersja obróbki, nie ratuje tego zdjęcia a Twoja ratuje?
Jakie wady ma moja wersja (poza szumem, bo go nie usuwałem)?

Takie, ze ja tez szumu nie usuwalem a jest mniejszy, zdjecie jest plaskie i przeforsowane co jest typowe dla HDRow na sile....

Tak, zdjęcie takie można wywołać w CNX z gorszym, lub mniej gorszym efektem. Zrobisz tyle na ile pozwolą Ci, dostępne w tym programie narzędzia.
Siła programów do HDR, nie tkwi jedynie w możliwości łączenia wielu ekspozycji w jedną, gdyż taką operację można przeprowadzić nawet w PS. Siła programów do HDR tkwi w narzędziach, pozwalających lepiej kontrolować poziom lokalnego kontrastu.

Widzisz moglem spokojnie uzyc Tonal Contrast z NIKa i efekt byl by niemal identyczny, ale nie mowilismy i filtrach ktore sa w sofcie do HDR uzywane....poza tym, nie daze do efektu alaHDR, wrecz unikam go...

To zależy od używanego programu.

Co zalezy, jak nie masz wyrobionego gustu to beda potwory, niezaleznie od softu...
Widzialem nie raz twoje zdjecia na tym forum w roznych watkach, wiesz kiedy skonczyc zeby nie przesadzic, chwali si eto, ale widac na tych zdjeciach pseudoHDR.
To jest obrobka dla tych ktorzy nie potrafia obrabiac tradycyjnie...

Uważam, że ta wersja ma nadal więcej wad od mojej.

A ja uwazam, ze pokazalem mozliwosci programu a nie obrobke zdjecia.....

To zdjęcie zostało celowo tak naświetlone, potrzebowałem takiego materiału do testów.

Ciekawe zdjecia testowe robisz, masz powtarzalnosc tych zdjec testowych w roznych ekspozycjach......

Jest przeforsowane, zreszta jak moje ktore zrobilem tak tylko zeby pokazac, ze mozna, wyglada jak bys mial klka slonc, to za dziewczynka i za plecami fotografa....oraz z bokow, dolu i gory.....

Fajnie, ale chodzi o to, aby z nieba też coś zostało. Po to, to zdjęcie zostało tak a nie inaczej, naświetlone.

Rozumiem, ze to nei do mnie, ale zdjecie wciaz zostalo zle naswietlone, nawet jak chcesz cos z nieba zostawic, jak widzisz staralem sie zeby niebo bylo widoczne....

biegly
23-09-2011, 17:48
Chyba to najlepsza opcja do komentowania, kiedy się zobaczymy prace w pełni skończone!
Opisać techniki wykonania:
- wywołany raw w PS
- CNX
- sklejka (ala HDR) + w czym robione
- z nefa (ala HDR)
itd.
Wówczas autor tego posta, będzie widział różnice i inni
Może byc ciekawie, co wy na to?

Pebal
23-09-2011, 18:03
Takie, ze ja tez szumu nie usuwalem a jest mniejszy, zdjecie jest plaskie i przeforsowane co jest typowe dla HDRow na sile....
Już Ci pisałem, większy szum generuje dcraw a nie obróbka. Nie o szum w tym wątku chodzi.

Widzisz moglem spokojnie uzyc Tonal Contrast z NIKa i efekt byl by niemal identyczny, ale nie mowilismy i filtrach ktore sa w sofcie do HDR uzywane....poza tym, nie daze do efektu alaHDR, wrecz unikam go...
Ja nie używałem żadnych specjalnych filtrów. Wiadome jest, że wyciągając obraz z cienia, trzeba dbać o zachowanie poziomu lokalnego kontrastu. Każdy soft dba o zachowanie lokalnego kontrastu, ale jeden robi to lepiej a inny gorzej. Stąd się właśnie biorą te białe i ciemne obwódki, wokół wyciąganych z cienia obszarów.

Co zalezy, jak nie masz wyrobionego gustu to beda potwory, niezaleznie od softu...
Niby tak, ale jednak gąbką jest się zdecydowanie trudniej zranić, aniżeli pumeksem.

A ja uwazam, ze pokazalem mozliwosci programu a nie obrobke zdjecia.....
To dobrze, że pokazałeś możliwości programu bo ja właśnie pisałem, że CNX wcale taki dobry, do wyciągania obrazu z cieni, nie jest.

Rozumiem, ze to nei do mnie, ale zdjecie wciaz zostalo zle naswietlone, nawet jak chcesz cos z nieba zostawic, jak widzisz staralem sie zeby niebo bylo widoczne....
To zdjęcie nie jest źle naświetlone, bo priorytetem było nieprzepalenie świateł.
Wyobraź sobie, że za parę lat, wykonywanie takich zdjęć nie będzie nikogo dziwić, gdyż aparaty będą rejestrować znacznie większy zakres tonalny w cieniach. Korektę EV będziesz mógł sobie wykonać na komputerze, bez większej szkody dla jakości zdjęcia. Nadal jednak pozostanie problem kompresji tonalnej takiego zdjęcia.

Greg77
23-09-2011, 18:17
To zdjęcie nie jest źle naświetlone, bo priorytetem było nieprzepalenie świateł.

Juz napisalem, nie chce z Toba prowadzic zadnej wojny, dobry HDR to dla mnie sztuka, nie da sie zrobic dobrego HDRa z jednego RAWa, nie ma to sensu, robiac zdjecie staram sie je jak najlepiej naswietlic, jest to material wyjsciowy a nie gotowe zdjecie......jezeli nei mam wyjscia robie dwie lub trzy ekspozycje i to potem skladam w PSie, od czasu zakupu filtrow, nie stosuje tej metody wcale bo nie musze....
Mam szacunek do Ciebie bo robisz swoje wlasne oprogramowanie, chwala Tobie za to.....
Dobre HDRy robia tacy jak Marc Adamus, czy chocby nasz Duczynski......ale jak juz wspominalem to nie jest jedna ekspozycja, zdjecie ktore podlinkowales nie jest zdjeciem dobrze naswietlonym "naswietlalem tak zeby nieba nie przepalic" i super, sam takie zdjecia robilem a przyklad jest tutaj (http://greg77.net/Polski/%C5%81odzie/slides/Kerry.html), naswietlone "na niebo".......tutaj jednak pokazales dosc ekstremalny przypadek, mozna wywolac to softem do HDR, zgodze sie, ale mozna tez kazdym innym.
W Twojej wersji podoba mi sie twarz dziewczynki, ale faktycznie nie przykladalem sie do tego, moze jednak pod wplywem kolegi ktory to mnie tak objechal a zaraz po mnie objechal moj monitor zrobie to zdjecie na spokojnie od A-Z z poprawkami w PSie...

igsux3
23-09-2011, 18:30
Nie będę się spinał jak Ty, ale proszę, tutaj wersja, której poświęciłem więcej niż minutę ;)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/14848901/DSC_3139b.jpg)

Tak, wiem, moje poprzednie było do dupy, ale zrobiłem je w biegu. Przejrzałem też Twoją stronkę i widzę tam dużo świetnych prac, więc odwołuję słowa o monitorze do wymiany. Ale to co pokazałeś w tym wątku, to kompletna kaszana :mrgreen:

Johanan
23-09-2011, 19:01
Parą darmowych programów, czyli FastStone i Noiserware, można uzyskać wcale dobre rezultaty i to w mniej niż minutę, więc doprawdy nie wiem o co tu właściwie chodzi i skąd tyle emocji? :D

Pebal
23-09-2011, 19:43
Dobre HDRy robia tacy jak Marc Adamus, czy chocby nasz Duczynski......ale jak juz wspominalem to nie jest jedna ekspozycja
Nie ma znacznie jak wiele ekspozycji zostanie wykonanych, gdyż programy do HDR i tak, na wstępie, połączy wszystkie ekspozycje w jedną. Oczywiście jakość obrazu w cieniach będzie lepsza w przypadku wielu ekspozycji, ale trudność wyciągania obrazu z cienia, dokładnie taka sama.
Możesz zobaczyć jak wygląda surowy, scalony w programie do HDR, obraz. Tworzony jest jeden obraz, podobny do tego z RAW, ale o znacznie lepszej jakości. Ściągnij sobie, z tej strony (http://www.cis.rit.edu/fairchild/HDRPS/HDRthumbs.html), dowolny plik w formacie OpenEXR i wczytaj go do PS. Następnie wybierz z menu Image->Adjustments->Exposure... i zobacz jakie wiele informacji zawiera jeden plik.

Niezależnie od tego, czy masz dostęp do zdjęcia kiepskiej jakości (RAW), czy do zdjęcia dobrej jakości (OpenEXR), problemem jest kompresja tonalna zdjęcia a wiec to, jak dobrze można wyciągnąć obraz z cienia. Do tego celu stworzone zostały specjalne programy i moduły do programów graficznych.
Jeżeli uważasz, że mając jeden obraz, poradzisz sobie z nim w typowym programie graficznym, możesz pobawić się obrazami w formacie OpenEXR. Po wczytaniu obrazu do PS, zalecam jego konwersję do 16 bitów na kanał.

Pebal
23-09-2011, 19:45
Parą darmowych programów, czyli FastStone i Noiserware, można uzyskać wcale dobre rezultaty i to w mniej niż minutę, więc doprawdy nie wiem o co tu właściwie chodzi i skąd tyle emocji? :D
Pokazuj, chętnie je zobaczę.

Johanan
23-09-2011, 19:55
Pokazuj, chętnie je zobaczę.

Sam sprawdź.

Te programy są tak proste w obsłudze, że można z nich korzystać z jednym palcem w nosie i to bez straty szybkości przetwarzania obrazów. :)

Nie leń się tylko sprawdź.

PS.
Oczywiście efektem nie będzie HDR, ale poprawny i odszumiony obrazek.

Pebal
23-09-2011, 19:57
Sam sprawdź.
Te programy są tak proste w obsłudze, że można z nich korzystać z jednym palcem w nosie i to bez straty szybkości przetwarzania obrazów. :)
Nie leń się tylko sprawdź.
Tutaj nie chodzi o trudność obsługi tych programów, tylko o to, że ich nie posiadam.

Sapphiron
23-09-2011, 20:02
Nie ma znacznie jak wiele ekspozycji zostanie wykonanych, gdyż programy do HDR i tak, na wstępie, połączy wszystkie ekspozycje w jedną.

Dlatego ja wolę PS i zabawę na warstwach z każdej ekspozycji :) Pędzelek w dłoń i wio :)

Johanan
23-09-2011, 20:02
Tutaj nie chodzi o trudność obsługi tych programów, tylko o to, że ich nie posiadam.

http://www.faststonesoft.net/DN/FSViewerSetup46.exe
http://www.imagenomic.com/setup/20070213W/NoisewareCESetupXP2601.exe

I już masz szansę mieć.

Pebal
23-09-2011, 20:07
I już masz szansę mieć.
Ale ja ich nie chcę mieć, chce jedynie zobaczyć zdjęcie.

Pebal
23-09-2011, 20:13
Dlatego ja wolę PS i zabawę na warstwach z każdej ekspozycji :) Pędzelek w dłoń i wio :)
A co byś zrobił w przypadku obróbki plików OpenEXR (http://www.cis.rit.edu/fairchild/HDRPS/HDRthumbs.html), ciąłbyś je na warstwy, czy pędzelkiem lokalnie korygował ekspozycje?

Greg77
23-09-2011, 21:02
Sprawdze te pliki, sam robilem HDRy z kilku ekspozycji w PSie, efekty sa bardzo dobre, ale to sa HDRy a nie pojedynczy plik....wtedy to ma sens.
Na mojej stronie nie znajdziesz jednak ani jednego HDRa....a wydaje mi sie, ze tonalnosc tych prac jest dosc dobra;)
Osobiscie blizej mi do tego co napisal Shapphiron niz do HDRa....

Sapphiron
23-09-2011, 21:07
A co byś zrobił w przypadku obróbki plików OpenEXR (http://www.cis.rit.edu/fairchild/HDRPS/HDRthumbs.html), ciąłbyś je na warstwy, czy pędzelkiem lokalnie korygował ekspozycje?

Wiesz co? Nawet nie wiem o czym ty do mnie piszesz...

Ja jak idę na foty rozstawiam statyw, strzelam 12 ujęć z różnymi EV, wracam do domu, odpalam szopa i łącze tak jak MI się podoba a nie jak jakiś chińczyk zaimplementował w jakiś skrypt :) Nie widzę tutaj jakiejś trudnej do ogarnięcia filozofii...

Pebal
23-09-2011, 21:28
Wiesz co? Nawet nie wiem o czym ty do mnie piszesz...
Ja jak idę na foty rozstawiam statyw, strzelam 12 ujęć z różnymi EV, wracam do domu, odpalam szopa i łącze tak jak MI się podoba a nie jak jakiś chińczyk zaimplementował w jakiś skrypt :) Nie widzę tutaj jakiejś trudnej do ogarnięcia filozofii...
Jak aparat będzie rejestrował zakres 30EV, to też będziesz strzelał 12 ujęć? Strzela się przecież z korektami tylko wtedy, gdy w aparacie brakuje zakresu.
Ja jestem ciekaw jak obrobisz plik w którym masz kompletny obraz, taki jak z 12 ujęć. Tak będą w przyszłości wyglądały pliki RAW.

Greg77
23-09-2011, 21:33
JTak będą w przyszłości wyglądały pliki RAW.

Mam nadzieje, ze NEF tez bo bede je wtedy wolal w CNX5;)

Sapphiron
23-09-2011, 21:33
Jak aparat będzie rejestrował zakres 30EV, to też będziesz strzelał 12 ujęć? Strzela się przecież z korektami tylko wtedy, gdy w aparacie brakuje zakresu.
Ja jestem ciekaw jak obrobisz plik w którym masz kompletny obraz, taki jak z 12 ujęć. Tak będą w przyszłości wyglądały pliki RAW.

To niech sobie wyglądają, ja robię teraz i robię w ten sposób :)

Poza tym aparat z największym zakresem tonalnym i dynamiką który miałem to Był Fuji S5 i nawet on potrzebował dobrych kilku-kilkunastu ujęć dla dobrego efektu :)

willy_fil_
23-09-2011, 22:28
a mnie takie wyszło w PS. Bez krotnego wołania, ot krzywe i lekki odszum w ACR

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/696/lalauu.jpg/)