Zobacz pełną wersję : Zacieła mi sie płyta w napędzie..
Marek Urbanowski
20-09-2011, 13:10
Witam, wiem, że to może nie jest rzecz trudna do zrobienia ale dla mnie niewykonalna. Nie moge wyjąc płyty z napedu. W srodku trzeszczy ale tacka sie nie wysuwa. Co ciekawe nie ma u mnie dziurki gdzie nalży (tak czytałem) wsunąc drut i zadziała..
Ma ktos pomysł bo płyta mi pilnie potrzebna niestety.
rychu_cmg
20-09-2011, 13:19
Napęd w laptopie czy stacjonarce ? Podaj jaki model
włącz i wyłącz kompa mi pomogło
Marek Urbanowski
20-09-2011, 14:34
Stacjonarny( LG )..nic nie pomaga. Wygląda tak jakby płyta źle się ułozyła.
LG posiada otwór awaryjnego wysunięcia tacki - przyjrzyj się dokładnie.
Rozkręcić komputer. Wymontować napęd. Rozkręcić napęd. Wyjąc płytę. Skręcić napęd. Wmontować do komputera. Sprawdzić - czy działa.
Jak nie to do kosza. Jak tak - skręcić komputer.
/Nie przestawiać zworek, zaznaczyć z której strony taśma danych ma czerwony brzeg/.
Delikatnie, z wyczuciem. Dasz radę!
Rozkręcić komputer. Wymontować napęd. Rozkręcić napęd. Wyjąc płytę. Skręcić napęd. Wmontować do komputera. Sprawdzić - czy działa.
/Nie przestawiać zworek, zaznaczyć z której strony taśma danych ma czerwony brzeg/.
Tak jak kolega napisal....choc to ostatecznosc....co do tasmy to bez przesady, nie da sie wlozyc tasmy (szelki) inaczej! Poza tym "czerwony brzeg" zawsze pzrychodzi obok molexa (pradu)....
Jeszcze możesz wziąć wkrętak i delikatnie podważyć/wysunąć tackę tak, żeby dało się ją złapać palcyma i wysunąć na chama.
Archangel
20-09-2011, 15:18
edit: nie doczytałem o tej dziurce z przodu sorry, swoją drogą nie widziałem jeszcze napędu bez dziurki
Post do skasowania
Jak ma napęd na SATA, to to o zworkach i znaczkach na taśmie można pominąć ;)
Najpierw zdjąć okulary przeciwsłoneczne, a potem to:
"Rozkręcić komputer. Wymontować napęd. Rozkręcić napęd. Wyjąc płytę. Skręcić napęd. Wmontować do komputera. Sprawdzić - czy działa.
Jak nie to do kosza. Jak tak - skręcić komputer."
A poważnie - ta dziurka jest bardzo mała, płyta przez nią nie wyjdzie...
Nie masz jakiejś maskownicy, która mogłaby ją zasłaniać?
Trudno uwierzyć w brak dziury.
Dość często rozebranie napędu CD/DVD jest praktycznie niemożliwe bez zdjęcia przedniego panelu. A przedni panel nie zejdzie bez zdjęcia przykrywki od tacki, którą trzeba właśnie wysunąć albo pod napięciem, albo poprzez otwór awaryjnego otwarcia napędu. Czasami ten otwór znajduje się tuż przy szczelinie tej przykrywki i jest dość mały, a czasami niektóre obudowy po prostu zasłaniają fabryczny przedni panel napędu tak, że nie widać tego otworu. Wymontuj napęd i sprawdź dokładnie, bo otwór ten powinien być na 100%