PDA

Zobacz pełną wersję : W7 nie pamięta domyślnych programów

pd
20-09-2011, 13:04
Ostatnio pobrałem Adobe Photoshop CS5 i zainstalowałem. Demo testowałem przez 30 dni po czym gdy faza free dobiegła końca, odinstalowałem. Od tego czasu W7 nie pamięta domyślnych programów i za każdym razem pyta czym otworzyć np. .jpg czy .nef (tak mam z większością plików, nie tylko plikami graficznymi).

Instrukcja wg http://www.winvistaclub.com/t19.html

Alternatively, you can also Right click the file whose association you want to change > Properties > General tab > Type Of File > Change > Choose a program from the list or recommended or other programs or else click Browse to select one.
też nie pomogła. Próbowałem wszystkiego i niestety, ale nie udaje mi się osiągnąć stanu sprzed PS5.

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

drosik
20-09-2011, 13:52
Spróbuj w Panelu sterowania\Programy domyślne\Ustaw programy domyślne\

lub ewentualnie

Panel sterowania\Programy domyślne\Ustaw skojarzenia

miron19j
20-09-2011, 13:58
albo klik prawym klawiszem myszy Otwórz za pomocą: - wybierz program domyślny (na dole okna). Wybierasz program i muszisz mieć "zaptaszkowaną" opcję zawsze używaj wybranego programu do otwierania danego typu plików.
U mnie zawsze pomaga.

pd
20-09-2011, 14:07
Spróbuj w Panelu sterowania\Programy domyślne\Ustaw programy domyślne\

lub ewentualnie

Panel sterowania\Programy domyślne\Ustaw skojarzenia

albo klik prawym klawiszem myszy Otwórz za pomocą: - wybierz program domyślny (na dole okna). Wybierasz program i muszisz mieć "zaptaszkowaną" opcję zawsze używaj wybranego programu do otwierania danego typu plików.
U mnie zawsze pomaga.
u mnie nie pomaga, od tego zacząłem jak pojawił się problem, W7 nie pamięta ustawień mimo zaznaczonego ptaszka

drosik
20-09-2011, 14:08
Możesz utworzyć nowego użytkownika i na niego się logować do komputera ?

miron19j
20-09-2011, 14:19
spróbuj przeczyścić rejestr. Może jest trial Norton Utilites? Albo, kiedyś używałem, regcleaner (albo jakoś podobnie). Wyczyści rejestr ze zbędnych wpisów.
Może to pomoże?

pd
20-09-2011, 17:48
spróbuj przeczyścić rejestr. Może jest trial Norton Utilites? Albo, kiedyś używałem, regcleaner (albo jakoś podobnie). Wyczyści rejestr ze zbędnych wpisów.
Może to pomoże?
CCleaner nie pomógł, zaraz sprawdzę Norton Utilities...

miron19j
20-09-2011, 21:11
spróbuj tego http://regcleaner.en.softonic.com/download

pd
20-09-2011, 21:53
program jak każdy wcześniej znalazł parę kluczy rejestru do skasowania ale nie pomógł.

Poszedłem na sposób, zainstalowałem raz jeszcze PS5, podczas instalacji przypisałem ów program jako domyślny do każdego pliku graficznego (ALL to PS). Gdy odpalam jakikolwiek plik graficzny to otwiera się w PS5 (czyli W7 zapamiętał PS jako domyślny program), a że trial wygasł w efekcie otwarcie pliku kończy się na komunikacie o licencji. Kiedy zmieniam domyślny program dla jpg z PS na jakikolwiek inny to W7 gubi się, próba otwarcia kończy się okienkiem o wskazanie programy przez który chcę otworzyć plik...

Podejrzewam zmiany w rejestrze których nie poprawię żadnym innym programem typu regcleaner ;(

Seeker
20-09-2011, 22:36
Może pośmigane coś w usługach lub ustawieniach dostępu...

otm
21-09-2011, 08:42
W7 nie pamięta domyślnych programów.
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

Może taki programik: OpenWithView -> http://www.nirsoft.net/utils/open_with_view.html

Free, nie wymaga instalacji.

pzdw

Q

pd
21-09-2011, 19:36
OpenWithView
niestety ale też nie pomógł, ale dzięki za chęci...

Problem jednak rozwiązałem sposobem, ponieważ w pracy również mam Windows 7 64-bit wyeksportowałem rejestr (tylko gałąź HKEY_CLASSES_ROOT, ponad 50 MB) i zaimportowałem w domu. Pliki graficzne otwierają się już poprawnie, wykryłem jedynie błąd z pdf, ale mały polegający na tym że każde otworzenie Adobe Reader X wywołuje okienko instalacji :D (ten błąd poprawie innym razem bo już nie chce mi się tym tematem zajmować, mam dość).

Dzięki wielkie wszystkim za dobre rady :-D