PDA

Zobacz pełną wersję : Szukam statywu z głowicą

loki_p
20-09-2011, 10:53
Przyszła pora na zmianę statywu wraz z głowicą. Aktualnie mam Slika 550DX i potrzebuję czegoś bardziej stabilnego, umożliwiającego bardziej precyzyjne i komfortowe kadrowanie. Na zestawie będę wieszał d700 z nikkorem 300/4+TC2x. Może kiedyś jakiegoś zoom 500mm od sigmy.
Wymyśliłem sobie że głowica powinna być klasy Manfrotto JUNIOR GEARED 410 (http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/manfrotto/glowice-i-akcesoria/glowica-JUNIOR-GEARED-410/) umożliwiająca niezależne i precyzyjne kadrowanie, co przy dłuższej ogniskowej jest kluczowe. Do tego jakieś nogi tego typu Manfrotto 055X PRO B (http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/manfrotto/statywy-i-monopody/055-XPROB/)
Teraz pytania. Czy są jakieś alternatywy innych firm? Kompletnie się nie orientuje w rynku statywów. Jakieś gitzo czy inne tripo? Całość miała by się zamknąć w 1500zł.

wilk325
20-09-2011, 11:02
Gitzo w tej cenie niestety ( w sklepie ) nie występuje:(
może poszukaj coś z tej firmy: http://www.triopo.pl, wygląda przyzwoicie ( prawie jak Gitzo ) a cena jest zupełnie inna ( sam nie mam więc nie odpowiem jak to się sprawuje, ale czytając http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2500614 wątek wynika że nieźle ).

loki_p
20-09-2011, 11:36
Tripo niestety nie oferuje głowic z mikroruchami. Mogę kupić głowicę frotki a nogi inne? Będzie to stabilne? Dodam że na wadze mi nie zależy bo wychodzę z założenia że zdjęcia robi się maksymalnie 200m od auta :) Nogi powinny być maksymalnie 3-sekcyjne. Jakoś nie mam zaufania do większej ilości segmentów. I jeszcze jedno pytanie, czy karbonowe nogi będą lepsze od aluminiowych? Pomijamy wagę i zwracamy uwagę tylko na stabilność.

wilk325
20-09-2011, 11:52
spokojnie możesz kupić statyw jednej firmy a głowę innej. Będzie to stabilne.
Co do nóg - karbon zdecydowanie lepiej tłumi drgania, no i będą lżejsze.

loki_p
20-09-2011, 12:27
Jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić żeby dużo lżejszy statyw był bardziej stabilny od cięższego. Przy długich ogniskowych i fotografowaniu obiektów oddalonych o 700-1500mm spora masa całego zestawu jest chyba niezbędna. Swojego slika zawsze dociążam plecakiem ze sprzętem i w sumie nie jest źle ale też nie tak jakbym chciał żeby było. Głowica ze swoimi luzami to znowu tragedia...
A firma tripo chyba sporo zawyża maksymalne udźwigi swoich statywów?

wilk325
20-09-2011, 12:32
ja na karbonowym ( co prawda Gitzo ) stawiam D3 + 500, a nieraz nawet zakładam do tego TC2.0; często też mam D3 z S300-800 i spokojnie sobie to daje radę, co prawda statyw ma w papierach nośność 18kg ale warto wtedy stosować "wstępne podnoszenie lustra".

markB
20-09-2011, 13:04
Jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić żeby dużo lżejszy statyw był bardziej stabilny od cięższego. Przy długich ogniskowych i fotografowaniu obiektów oddalonych o 700-1500mm spora masa całego zestawu jest chyba niezbędna. Swojego slika zawsze dociążam plecakiem ze sprzętem i w sumie nie jest źle ale też nie tak jakbym chciał żeby było. Głowica ze swoimi luzami to znowu tragedia...
A firma tripo chyba sporo zawyża maksymalne udźwigi swoich statywów?

Karbonowy statyw szybciej tłumi drgania np. od ruchu lustra, aluminiowy dłużej rezonansuje. Bardzo się ta cecha karbonowego przydaje przy fotografii długim tele lub makro. Dlatego karbonowy choć lżejszy, jest bardziej stabilny. Poza tym spóźniłeś się o osiem miesięcy - w niektórych sklepach internetowych w GB była na początku tego roku wyprzedaż starszych modeli Gitzo, jeszcze z starym VATem; można było kupić Gitzo z serii 2 poniżej 2K zł. Tym niemniej węglowy Manfrotto 055, z solidną głowicą, daje radę nawet z tele 500 mm.

Wszyscy producenci zawyżają udźwigi statywów, bo są one obliczane na podstawie statycznego nacisku specjalnej prasy na szczyt statywu. Na przykład Gitzo serii 3 mają nominalny udźwig 18 kg, ale zalecane są do używania z obiektywami do 500 mm, a przecież zestaw profesjonalna lustrzanka + taki obiektyw to mniej niż 1/3 tego udźwigu. Bo to nie tylko o ciężar chodzi, ale także o te drgania, łatwiej wyczuwalne na długim tele.

loki_p
20-09-2011, 13:22
Czyli takie nóżki 055CX3 lub 055CXPRO3 plus JUNIOR GEARED 410 powinny wystarczyć?

Długi
21-09-2011, 07:36
Może coś z Sirui? Mają dobrą cenę i 6 lat gwarancji. Ja kupiłem głowicę do statywu Benro i nie żałuję.

markB
21-09-2011, 12:54
Czyli takie nóżki 055CX3 lub 055CXPRO3 plus JUNIOR GEARED 410 powinny wystarczyć?

Statyw powinien dać radę, natomiast o głowicy się nie wypowiem, bo nigdy nie używałem. Znam tylko opinię z AP:
http://www.amateurphotographer.co.uk/forums/showthread.php?69397-K.-Tripod-head-Manfrotto-410-Junior-Geared-Head

loki_p
22-09-2011, 12:05
Zrobiłem małe rozeznanie, i tak.
Sirui ma w ofercie tylko 3 modele trójsekcyjne, z których najtańszy kosztuje ok 1300 zł. I szczerze mówiąc to jakoś nie budzą mojego zaufania statywy tej firmy. Jak to możliwe że statyw składający się z 5 (!) sekcji, ważący 1,2 kg i średnicy ostatniej sekcji 12mm może stabilnie utrzymać 12 kg? Tak podaje producent.
Triopo nie ma statywów trójsekcyjnych wyższych niż 150 mm.
Oferta benro wygląda już lepiej. Taki C-357 M8 wygląda bardzo rozsądnie. Mam tylko obawy co do zacisków nóg. Takie zakręcane się sprawdzają?
Głowica raczej zostanie GEARED 410 bo nie znalazłem innej o podobnej konstrukcji umożliwiającej mikro ruchy.
I teraz pytanie 055CX pro3 czy C-357M8? Frotka mniejsza i lżejsza. Benro większy udźwig, pokrowiec w zestawie. Głowica też frotki czyli w teorii + dla 055CX. Co doradzicie?

wilk325
22-09-2011, 12:13
Gitzo tylko ma zakręcane blokady:) i są super.

loki_p
22-09-2011, 12:15
Gitzo ma też zakręcone ceny :)

wilk325
22-09-2011, 12:19
Gitzo ma też zakręcone ceny :)
owszem, ale w tym wypadku chodziło mi o sam system:)
co do głowy, kiedyś miałem 405 i jeżeli chodzi o regulację ( dokładność przy długich szkłach ) to uważam że nic lepszego niż 405 i ( trochę delikatniejsza i tańsza ) 410 nie znajdziesz.

loki_p
22-09-2011, 12:35
Co do głowicy to decyzja już podjęta. Będzie 410 bo 405 jest niestety zbyt droga.
Teraz kwestia nóg.

misiak76
22-09-2011, 13:00
A ja ciut z innej beczki bo też niby mam sprecyzowane plany odnośnie statywu ale do czasu kupna mam ciągle to ale... wkurza mnie to juz ;)

Widzę, że koledzy z regionu to może wiecie gdzie w Bydgoszczy lub Toruniu można "pomacać" statywy benro, triopo, sirui czy też frotkę?? Nie uśmiecha mi się jechać do Łodzi na takie macanko ;)

wilk325
22-09-2011, 13:02
A ja ciut z innej beczki bo też niby mam sprecyzowane plany odnośnie statywu ale do czasu kupna mam ciągle to ale... wkurza mnie to juz ;)

Widzę, że koledzy z regionu to może wiecie gdzie w Bydgoszczy lub Toruniu można "pomacać" statywy benro, triopo, sirui czy też frotkę?? Nie uśmiecha mi się jechać do Łodzi na takie macanko ;)

wszystkich na raz? oj w Bydgoszczy to nie znajdziesz ( benro i frotkę to na Błoniu w Sigmie chyba )

loki_p
22-09-2011, 13:03
No i to jest właśnie największy problem. Ja nie znam takiego miejsca. A szkoda bo myślę że wystarczyło by postawić jeden obok drugiego i szybko ocenić który nam bardziej pasuje.

Długi
23-09-2011, 08:08
Jeśli bierzesz pod uwagę Benro, to ja mam taki http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-198-n6-pokrowiec,8170s i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. Ma dużo możliwości konfiguracji, jest stabilny i solidnie wykonany. Też chciałem 3 sekcyjny, a jeśli chodzi o blokadę nóg, to uważam, ze zakręcane są o wiele wygodniejsze. Łatwiej ustawić precyzyjnie wysokość.

misiak76
23-09-2011, 10:06
wszystkich na raz? oj w Bydgoszczy to nie znajdziesz ( benro i frotkę to na Błoniu w Sigmie chyba )

To skoczę do Sigmy i zobaczę ;) A jak nie to chyba pozostanie mi wycieczka do Łodzi lub poczekanie do targów w Łodzi w przyszłym roku.

loki_p
17-10-2011, 12:29
Zestaw zakupiony i przetestowany. Działa bardzo fajnie.Teraz kolejne pytania :) Jaki kupić pokrowiec? Ten karbon to się rysuje od samego patrzenia na niego więc bez pokrowca się nie obejdzie. Zestaw ma 78 cm. Możecie coś polecić? Myślałem o pasku ale nie wiem jak to się sprawdzi. Tym bardziej że jest miejsce do zamocowania tylko jednego końca paska. Gdzie się przypina drugi?
Kolejna sprawa to jak zabezpieczyć nogi tak aby się nie obijały i rysowały od kolumny centralnej? Zakończenie kolumny jest stosunkowo ostre i przylegając do nóg zostawia na nich rysy. Niby nic jednak trochę to denerwuje.

wilk325
17-10-2011, 15:11
to nie wkładaj do końca kolumny centralnej, niech trochę wystaje. Ja nie mam pokrowca i noszę albo w ręku albo przytroczony do plecaka.

loki_p
18-10-2011, 08:53
No niby można nie wsuwać kolumny centralne. Można tez nie składać statywu :) Trochę lipa że sprzęt za taką kasę ma taką niedoróbkę.

wilk325
18-10-2011, 08:55
Trochę lipa że sprzęt za taką kasę ma taką niedoróbkę.

to fakt:(

loki_p
18-10-2011, 09:49
Na razie założyłem na koniec kolumny gumkę do włosów jako izolator :)