PDA

Zobacz pełną wersję : nieładne zdjęcia, jaki problem?d90

luxuria3
20-09-2011, 01:43
Hej! Od razu proszę o wyrozumiałośc, ponieważ jestem tu świeżynką. Również w pstrykaniu jestem początkująca, wielu rzeczy jeszcze się uczę.
Napotkałam się między forami na problem front focusa i BF i zaczęłam przyglądac się zdjęciom, które czasem robię. Wrzucam kilka z ostatniego wypadu, żebyście pomogli mi rozwiązac moje obawy i pytania. Widzę, że zdjęcia są mało ostre, pełne szumów. Czy to wina sprzętu czy ręki (i braku umiejętnosci?). A może tylko mi się coś zdaje ;P Zdjęcia wykonane są z ręki, na najniższej wartości iso(200), światło zastane. Obiektyw 18-105. Dzięki z góry!

https://picasaweb.google.com/105796568134529938154/20Wrzesnia2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJvFk9eyjvLvCg&feat=directlink

pioter m
20-09-2011, 06:54
Podbij ostrosc i saturacje. Kolory wedlug uznania. Ale i tak zaczalbym od instrukcji obslugi.
To nie jest kompakt, ktory wypluwa cukierkowe foteczki. Tutaj trzeba sobie ustawic to i owo wedlug woli.

GWS
20-09-2011, 07:16
A ja bym przełączył przestrzeń barw z AdobeRGB na sRGB

Długi
20-09-2011, 07:22
Tragedii tutaj nie widzę. Jeśli robisz tylko jpg-i, to tak jak napisał pioter m musisz pobawić się w ustawieniach aparatu. Jeśli zainteresujesz się programami do obróbki i będziesz robić zdjęcia w rawach (nefach), to uzyskasz jeszcze lepsze efekty.
Na pocieszenie powiem Ci, ze nie Ty jedyna tak reagujesz po przejściu z kompakta.

pioter m
20-09-2011, 07:58
Niektorych moze to przerazac, ale warto. Kiedy sie poswieci chwile na ustawienia, to potem ma sie takie fotki, jakie sie lubi. Takie daja wiecej satysfakcji.

Grimes
20-09-2011, 09:11
wg mnie ostrość jest ok. To co oglądasz w galeriach i widzisz super ostre i takie śliczne, to wynik obróbki. Spróbuj domknąć przysłonę o jedną działkę. 18-105 jest stosunkowo ostrym obiektywem. Trzeba ćwiczyć, kombinować i dużo czytać a będzie lepiej.
Swoja drogą ciekawi mnie dlaczego sRGB ma niby być lepsze jak RGB. RGB to pełniejsza paleta barw i oddaje więcej kolorów i przejść tonalnych. Minusem tak bogatej palety może byc to, że na ciulowym monitorze będzie to dziwnie wyglądać. U mnie na skalibrowanym fotki sa trochę mało nasycone, ale że są prosto z puchy, to całkiem możliwe. Daj przetwarzanie obrazu Vivid to będzie bardziej kolorowo, ale jeśli robisz pod obróbkę, to lepiej jechać na standartd.

Antonioo
20-09-2011, 10:14
ja nie widzę żadnego problemu

raddeli
20-09-2011, 10:19
Uff, a już myślałem, że z moimi oczami coś nie tak. Według mnie tez nie ma się czego czepić. I tak jak pisał wyżej Grimes - "To co oglądasz w galeriach i widzisz super ostre i takie śliczne, to wynik obróbki."

haradrimm
20-09-2011, 10:35
Swoja drogą ciekawi mnie dlaczego sRGB ma niby być lepsze jak RGB. RGB to pełniejsza paleta barw i oddaje więcej kolorów i przejść tonalnych.
Owszem, AdobeRGB ma większą paletę barw, ale mogą się pojawić problemy z wyświetlaniem kolorów. Z całą pewnością przeglądarki internetowe będą przekłamywać kolory, ponieważ pracują one w sRGB, część przeglądarek do zdjęć też może robić cuda, większość naświetlarek w labach i domowych drukarek przyjmuje pliki w sRGB. Więc AdobeRGB jest dobre jeśli później obrabiamy plik i do prezentacji i tak zapisujemy go w sRGB. Chyba, że pracujemy na jakimś pro sprzęcie;)

arecki
20-09-2011, 11:07
jest OK

Grimes
20-09-2011, 11:15
Ja robię w RBG, ale przy zapisie dla internetu i urządzeń konwertuje do sRGB. Z bogatej palety ubogą da się zrobić, odwrotnie juz nie.
W przypadku tych zdjęć paleta barw nie robi problemu. Brakuje im po prostu wypieszczenia. Podciągnąć kontrast, odpowiednie kolorki, maska wyostrzająca i umiejętne zmniejszenie.

jatoja2
20-09-2011, 11:16
Co do ostrości to jest bardzo przyzwoicie jak na takie szkło, za resztą ustaw sobie wb i resztę w puszce. Taka magia lustrzanki że są duże nadzieje a jak przyjdzie oglądać zdjęcia prosto z puchy to czasem nie widać różnicy (między zaawansowanymi aparatami bez wymiennej optyki a lustrzankami)

Mariusz81
20-09-2011, 11:30
Przejrzałem zrobione przez Ciebie zdjęcia i są jak wg mnie ostre. Tak jak koledzy pisali większość tych pięknych kolorowych ostrych zdjęć to wynik długiego rasowania w programie do obróbki np. Photoshop. Niczym się nie martw tylko poznawaj sprzęt i cykaj foty.

Spajdi
20-09-2011, 14:46
Również uważam, że zdjęcia są jak najbardziej OK. O najważniejszej rzeczy wspomnieli już koledzy wyżej - to co oglądasz na fotkach w internecie, na forum itp. to są w 99% przypadków zdjęcia mniej lub bardziej "dopieszczane" stąd lepszy WB, lepsze kolory, ostrość itp. itd. Twoje zdjęcia pokazują, że masz 100% sprawny aparat, a jeśli chcesz uzyskać lepszy efekt to tak jak koledzy wspomnieli ustawienia puszki lub RAWy i ich edycja, ale tu się nie wypowiem bo sam dopiero będę zaczynał przygodę z RAWami.