Zobacz pełną wersję : nieładne zdjęcia, jaki problem?d90
luxuria3
20-09-2011, 01:43
Hej! Od razu proszę o wyrozumiałośc, ponieważ jestem tu świeżynką. Również w pstrykaniu jestem początkująca, wielu rzeczy jeszcze się uczę.
Napotkałam się między forami na problem front focusa i BF i zaczęłam przyglądac się zdjęciom, które czasem robię. Wrzucam kilka z ostatniego wypadu, żebyście pomogli mi rozwiązac moje obawy i pytania. Widzę, że zdjęcia są mało ostre, pełne szumów. Czy to wina sprzętu czy ręki (i braku umiejętnosci?). A może tylko mi się coś zdaje ;P Zdjęcia wykonane są z ręki, na najniższej wartości iso(200), światło zastane. Obiektyw 18-105. Dzięki z góry!
https://picasaweb.google.com/105796568134529938154/20Wrzesnia2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJvFk9eyjvLvCg&feat=directlink
pioter m
20-09-2011, 06:54
Podbij ostrosc i saturacje. Kolory wedlug uznania. Ale i tak zaczalbym od instrukcji obslugi.
To nie jest kompakt, ktory wypluwa cukierkowe foteczki. Tutaj trzeba sobie ustawic to i owo wedlug woli.
A ja bym przełączył przestrzeń barw z AdobeRGB na sRGB
Tragedii tutaj nie widzę. Jeśli robisz tylko jpg-i, to tak jak napisał pioter m musisz pobawić się w ustawieniach aparatu. Jeśli zainteresujesz się programami do obróbki i będziesz robić zdjęcia w rawach (nefach), to uzyskasz jeszcze lepsze efekty.
Na pocieszenie powiem Ci, ze nie Ty jedyna tak reagujesz po przejściu z kompakta.
pioter m
20-09-2011, 07:58
Niektorych moze to przerazac, ale warto. Kiedy sie poswieci chwile na ustawienia, to potem ma sie takie fotki, jakie sie lubi. Takie daja wiecej satysfakcji.
wg mnie ostrość jest ok. To co oglądasz w galeriach i widzisz super ostre i takie śliczne, to wynik obróbki. Spróbuj domknąć przysłonę o jedną działkę. 18-105 jest stosunkowo ostrym obiektywem. Trzeba ćwiczyć, kombinować i dużo czytać a będzie lepiej.
Swoja drogą ciekawi mnie dlaczego sRGB ma niby być lepsze jak RGB. RGB to pełniejsza paleta barw i oddaje więcej kolorów i przejść tonalnych. Minusem tak bogatej palety może byc to, że na ciulowym monitorze będzie to dziwnie wyglądać. U mnie na skalibrowanym fotki sa trochę mało nasycone, ale że są prosto z puchy, to całkiem możliwe. Daj przetwarzanie obrazu Vivid to będzie bardziej kolorowo, ale jeśli robisz pod obróbkę, to lepiej jechać na standartd.
Antonioo
20-09-2011, 10:14
ja nie widzę żadnego problemu
Uff, a już myślałem, że z moimi oczami coś nie tak. Według mnie tez nie ma się czego czepić. I tak jak pisał wyżej Grimes - "To co oglądasz w galeriach i widzisz super ostre i takie śliczne, to wynik obróbki."
haradrimm
20-09-2011, 10:35
Swoja drogą ciekawi mnie dlaczego sRGB ma niby być lepsze jak RGB. RGB to pełniejsza paleta barw i oddaje więcej kolorów i przejść tonalnych.
Owszem, AdobeRGB ma większą paletę barw, ale mogą się pojawić problemy z wyświetlaniem kolorów. Z całą pewnością przeglądarki internetowe będą przekłamywać kolory, ponieważ pracują one w sRGB, część przeglądarek do zdjęć też może robić cuda, większość naświetlarek w labach i domowych drukarek przyjmuje pliki w sRGB. Więc AdobeRGB jest dobre jeśli później obrabiamy plik i do prezentacji i tak zapisujemy go w sRGB. Chyba, że pracujemy na jakimś pro sprzęcie;)
Ja robię w RBG, ale przy zapisie dla internetu i urządzeń konwertuje do sRGB. Z bogatej palety ubogą da się zrobić, odwrotnie juz nie.
W przypadku tych zdjęć paleta barw nie robi problemu. Brakuje im po prostu wypieszczenia. Podciągnąć kontrast, odpowiednie kolorki, maska wyostrzająca i umiejętne zmniejszenie.
Co do ostrości to jest bardzo przyzwoicie jak na takie szkło, za resztą ustaw sobie wb i resztę w puszce. Taka magia lustrzanki że są duże nadzieje a jak przyjdzie oglądać zdjęcia prosto z puchy to czasem nie widać różnicy (między zaawansowanymi aparatami bez wymiennej optyki a lustrzankami)
Mariusz81
20-09-2011, 11:30
Przejrzałem zrobione przez Ciebie zdjęcia i są jak wg mnie ostre. Tak jak koledzy pisali większość tych pięknych kolorowych ostrych zdjęć to wynik długiego rasowania w programie do obróbki np. Photoshop. Niczym się nie martw tylko poznawaj sprzęt i cykaj foty.
Również uważam, że zdjęcia są jak najbardziej OK. O najważniejszej rzeczy wspomnieli już koledzy wyżej - to co oglądasz na fotkach w internecie, na forum itp. to są w 99% przypadków zdjęcia mniej lub bardziej "dopieszczane" stąd lepszy WB, lepsze kolory, ostrość itp. itd. Twoje zdjęcia pokazują, że masz 100% sprawny aparat, a jeśli chcesz uzyskać lepszy efekt to tak jak koledzy wspomnieli ustawienia puszki lub RAWy i ich edycja, ale tu się nie wypowiem bo sam dopiero będę zaczynał przygodę z RAWami.