Zobacz pełną wersję : pilot - oryginalny czy zamiennik?
triggerman
19-09-2011, 16:14
Chcę kupić pilota do wyzwalania migawki do d5000. Skłaniam się ku zakupowi oryginalnego nikonwskiego ML-L3. Zauważyłem jednak na Allegro, że są zamienniki za nawet 10 zł. Czy ktoś z Was korzysta(ł) z zamiennika? Jak one się sprawują? Warto w ogóle brać je pod uwagę?
Już było na forum :) Ja mam zamiennik od ponad dwóch lat i działa do tej pory.
triggerman
19-09-2011, 16:23
nie znalazłem tematu, ale pewnie za słabo szukałem. Dzięki za wypowiedź!
Już było na forum :) Ja mam zamiennik od ponad dwóch lat i działa do tej pory.
Ja mam chyba od trzech lat i ciągle działa ;)
Zazdroszczę...
Jeden wytrzymał mi pół roku, a drugi... dosłownie dwa tygodnie, w tym czasie zostało zrobione może 50 zdjęć. Myślałem, że bateria zdechła, ale włożyłem nową (a tą przełożyłem do pilota od karty dźwiękowej i działa!) i nadal nic...
Ale poza moimi przypadkami, to o zamiennikach same pozytywy słyszę, chociaż moje doświadczenia są bardzo niemiłe. Teraz chcę sobie zrobić pilota opartego na procesorze attiny - są gotowe projekty z wsadem procesora w necie :)
Na mojego pilota (za 15 zł) miałam 2 lata gwarancji :D
Ja też, ALE...
kupiłem na allegro przy okazji innych zakupów, za całe 10zł.
Teraz tak - gwarancja - owszem, ale wysyłka pilota to ok. 7zł listem poleconym, więc czy to warto? 3 zł więcej za nowego pilota...
Po prostu miałem pecha co do pilotów i tyle :)
Miałem zamiennik - po miesiącu wylądował w koszu. Teraz mam oryginał, i już nie wziął bym zamiennika do ręki. Oryginał po prostu działa.
Mam zamiennik - działa od roku. Nie widzę sensu płacenia dwa razy więcej tylko za to, ze ma napis nikon na obudowie.
A ja mam napis Nikon, i to żółty :D
mam zamiennik który od ponad roku działa jak szalony :)
Mam oryginał od ponad dwóch lat,działa,ale dzisiaj spróbowałbym z zamiennikiem :smile:
Użyłem zamiennik pilota z D5000.. to były czasy, działało OK. Dziś mam wężyk i tez zamiennik i daje rade :)
triggerman
20-09-2011, 22:55
Zamówiłem zamiennik, zobaczymy jak będzie się spisywał. Dzięki za wasze wypowiedzi!
marglu8049
23-09-2011, 12:43
Przy dzisiejszych cenach nie ma co sie bawic w oryginal ja zaplacilem 30 z przesylka za nowke
A powiedzcie jeszcze jakiej firmy macie te zamienniki które działają wam od lat :)
Na allegro widzę: Jueying, MeiKe, MASSA, Shoot, JJC
A powiedzcie jeszcze jakiej firmy macie te zamienniki które działają wam od lat :)
Na allegro widzę: Jueying, MeiKe, MASSA, Shoot, JJC
też używam zamiennika, z tego co pamiętam JCC
RobertMiernik
10-10-2011, 10:14
A ja polecam (jeśli nie potrzebujesz czegoś z interwałami, tylko zwykłego pstrykacza) zaopatrzyć się w przyszłościowe rozwiąznanie:
RF-603 pozwala wyzwalać migawkę (dwa poziomy: ostrość, spust) a do tego będziesz go do lampy mógł użyć w przyszłości - super sprawa.
Kundzior
10-10-2011, 11:36
Zbytnio skomplikowanych rzeczy nie ma w pilotach, czy wężykach. Śmiało można zamiennik kupować.
leszek225
11-10-2011, 23:38
Posiadam dwa zamienniki i zaden z nich nie działal dłuzej niz 2 tygodnie, jak sie trafi moje kupione w digital24
U mnie po miesiącu padł JCC.
hijax_pl
12-10-2011, 08:35
Rozumiem, gdyby oryginał kosztował paręset złotych, ale przy cenie na poziomie 60-80zł to.. opłaca się bawić w zamienniki? Uważam, że nie.
Ja do D5000 mam oryginalny ML-L3.
A zamienniki do wężyków kupuję dla... kabelków z wtyczkami :D