PDA

Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec 70% zdjęcia nieruchomości 20% wakacje 10% zabawa.

se7enty7
19-09-2011, 02:09
Witajcie,

Od dłuższego czasu rwę włosy z głowy, nie śpię, nie jem, szefowi rzuciłem wypowiedzenie... A to wszystko dlatego, że szukałem aparatu, który stosunkowo nie będzie drogi (+,- 1500 zł) i będzie miał szeroki kąt.
Moje długie poszukiwania doprowadziły mnie do Waszego forum. Bywałem również na innych forach, googlowałem, analizowałem itd. Doszedłem do wniosku, że nie chcę małpki (kompaktu :P).

Chcę aparat z wymienną optyką, czyli właśnie bezlusterkowca!

Do czego jest mi potrzebny aparat?
1) Głównie do robienia zdjęć wewnątrz mieszkań.
2) Wakacje - za miesiąc w Egipcie.
3) Postęp w fotografii [ale nigdy nie chcę przesiadać się na lustrzanki ze względu na gabaryty]

Aparaty jakie przerabiam:
a) Olympus E-pl1, e-pl2 -czy warto dopłacić do e-pl2?
b) Nex-5
c) samsung nx100
d) panasonic gf1, gf2

Mój pomysł jest taki:
Na początku używać kitowego obiektywu, a za miesiąc, dwa dokupić typowo szerokokątny, ale nie drogi (czytaj: samyang lub coś innego do 1000zł) -czy jest to dobre założenie? Cholera wie ;)

Spostrzeżenia co do wyżej wymienionych aparatów i moje obawy:
ad. a) Olympus E-pl1, e-pl2 -czy warto dopłacić do e-pl2?
najbardziej podobają mi się zdjęcia z tych modeli i mam wrażenie, że na zestawach kitowych wypada olek najlepiej. Wydając jednak kasę na aparat miałem nadzieję, że olek będzie kręcił przyzwoite filmy, a tu sztryms. Ponoć, bo nie miałem ani jednego w ręku, mogły być lepiej wykonane. W sumie nie znam różnic pomiędzy pl1 a pl2 do końca. Ponoć pl1 trochę zmula -czy to prawda?

ad. b) Nex-5,
już prawie go zamówiłem, ale jak zobaczyłem jaka jest jakość zdjęć na pancake'u 16 mm, to mi się odechciało. Szukałem, kombinowałem z przejściówkami i nic konkretnego nie wymyśliłem. Na jednym z forum polecili mi dokupić (zamiast typowego obiektywu szerokokątnego) KONWENTER SONY VCL-ECU1 -nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Dodatkowo obsługa menu mnie przeraża -może to kwestia oswojenia.

c) samsung nx100,
Nie mam przekonania co do tego aparatu ze względu na firmę. W sumie mam ich telewizor, telefon i wszystko gra, jestem zadowolony... ale...no właśnie... jest to "ale"

d) panasonic gf1, gf2
W kwestii tych aparatów przeszkadza mi brak stabilizacji w niektórych obiektywach (nie wgryzłem się w temat).

Nie chcę przynudzać, choć i tak już trochę tego wyszło. Waham się, bo nie wiem, który z tych aparatów byłby najlepszy. Mam bajzel totalny. Nie wiem czy mam jeszcze czekać 2-3 tygodnie, może coś się wyklaruje, czy już kupować.
Nie wiem też do końca, który z tych aparatów ma największe wsparcie pod względem przyszłościowym (obiektywy, software).
Lubię gadżety i dodatkowe funkcje, jak panorama, możliwość pełnego manuala itd. Jednak najważniejsza ma być jakość zdjęć + możliwość dokupienia taniego, dobrego obiektywu szerokokątnego. Aha, no i kitowy zestaw to absolutne minimum 28 mm !

koniecpolska
19-09-2011, 13:08
1. W stosunku do bezlustrowca z kitem, nie gorsze będą zdjęcia z zaawansowanego kompaktu takiego jak:
EX-1, LX5, LX3, Canon S100 - 24mm na szerokim końcu
XZ-1, Fuji X10 Canon S90/95 - 28mm na szerokim końcu

2. Do m4/3 (Panasonic/Olympus) Samyang wypuścił fajne rybie oko 7,5mm3.5 - dokupujesz prostowaczkę Hemi i np. PSE i masz super szeroki kąt.

3. E-PL2 ma lepsze sterowanie od E-PL1 (dodatkowe pokrętło). Poza tym Olki mają najlepsze jpegi z puszki.

4. Panasoniki mają najszybszy AF (Olki podobnie szybki od E-P3, E-PL3 i E-PM1)

5. Samsung jest tani np. zestaw z kitem 20-50 i w miarę tanie naleśniki

6. E16 Sonego nie jest taki zły, jak opinie o nim krążące - sam mam go na NEX-3 i sobie chwalę (ponoć NEX-3 ma słabszy filtr FF od NEX-5 - ale to tylko niepotwierdzone opinie)

7. Obojętnie co kupisz i tak będziesz zadowolony

se7enty7
19-09-2011, 15:36
koniecpolska,
dzięki serdeczne za podpowiedzi :)
Każda w tym momencie jest na wagę złota. Najbardziej kuszą mnie olki i panasy. Do nex'a coś się zraziłem :/ , może i niesłusznie.

"Do m4/3 (Panasonic/Olympus) Samyang wypuścił fajne rybie oko 7,5mm3.5 - dokupujesz prostowaczkę Hemi i np. PSE i masz super szeroki kąt."

-możesz rozwinąć myśl, bo nie wiem co to jest prostowaczka (domyślam się, ale nie jestem pewien) i to PSE :D Mozesz podać konkretne linki do czegos takiego?

Peace

wyrwiflak
19-09-2011, 15:37
na razie jedynie do olków czy panasów jesteś w stanie dokupić jakikolwiek obiektyw szerokokątny AF z prawdziwego zdarzenia. Na korzyść PENów przemawia stabilizacja z dowolnym szkłem. Zabawy z prostowaniem fisza do poważnych zastosowań fotografii nieruchomości mogą nie zdać egzaminu, z rektylinearnym obiektywem szerokokatnym od razu na podgladzie jest 100% kadru. Miałem E-PL1 i w swojej cenie można mu wybaczyć jego niedoróbki, wiadomo że E-PL2 jest lepszy ale IMHO nie aż tyle ile różnica w cenie. Polecam E-PL1 z m.z9-18 lub zwykłym zd9-18+adapter mmf

adrian1115
19-09-2011, 15:59
Ja bym ci polecił jednak NEXa a to z tego względu że jak za jakiś czas 5 przestanie ci wystarczać to zawsze będziesz mógł się przesiąść na 7 a to już całkiem niezły kombajn. 5N z 2 kitami to już całkiem konkretny zestaw i oba maja OSS. Niedługo też ma się pojawić 50 f1.8 OSS więc do portretu jak znalazł i zawsze jeśli będziesz potrzebował coś bardzo szerokiego to możesz podpiąć jakieś UWA np. Sigmę 10-20 i po kłopocie. Nowa przejściówka na bagnet A ma nawet śrubokręt więc i AF będzie z każdym szkłem tylko niestety cena dość wysoka.

se7enty7
19-09-2011, 18:59
O! Jakie miłe zaskoczenie :) Tyle podpowiedzi :)

Byłem dzisiaj w sklepie co nazwę ma na S i jest jedną z planet :P. Trzymałem Panasonica Gf2, Olympusa pl1 i Nex' a 3 oraz 5. Jeśli chodzi o trzymanie w łapie panas totalnie mnie zawiódł -kompletnie mi i mojej Lubej nie leży. Olek i nexy, aż miło. Panasa zatem odrzucam, samsunga (po przemyśleniach) również odrzucam. Bardzo nie chciałem nexa, bo się oczytałem gdzieś na forach, że ponoć kiepsko foci... W sumie to, czy ja jestem profesjonalistą? :D NIE, więc przywracam nexa do łask.

Zatem o honory walczą Nexy oraz Pen e-pl1, e-pl2.

Moim dream machine, jak na laika, jest e-pl3 -jednak zakres cenowy :/.Ma ktoś ciocię w USA ?

adrian1115,
nex zaczyna podobać mi się w swojej prostocie -jest odmóżdżający, przybajerowany (panorama, która przypadła mi do gustu), ekranik odchylany.
OSS - open source system?

wyrwiflak,
Olek jak na mój gust jest klocowaty, ale wygodny. Cena aparatu + kit nie może przekroczyć 1500zł, a szkiełko 9-18 kosztuje więcej niż aparat z kitem :D. Za dwa miechy mogę kupić szeroki kąt (szkło), ale nie za taką cenę. Trochę żydzę, ale robię to celowo, bo zacznie się od 1500, a skończę na 3000. Muszę się sztywno trzymać planu.
Zna ktoś zagraniczne serwisy, (oprócz e-bay, amazon), gdzie można zza gRamAnicY ściągnąć sprzęciora taniej? - Kusi mnie e-pl3, ale nie wiem czy nie przesadzam, jak na swoje potrzeby.

Peace

ropusz
19-09-2011, 19:11
OSS - open source system?

Optical Steady Shot - stabilizacja optyczna

wyrwiflak
19-09-2011, 22:27
Cena aparatu + kit nie może przekroczyć 1500zł, a szkiełko 9-18 kosztuje więcej niż aparat z kitem :D. Za dwa miechy mogę kupić szeroki kąt (szkło), ale nie za taką cenę. Trochę żydzę, ale robię to celowo, bo zacznie się od 1500, a skończę na 3000. Muszę się sztywno trzymać planu.
Zna ktoś zagraniczne serwisy, (oprócz e-bay, amazon), gdzie można zza gRamAnicY ściągnąć sprzęciora taniej? - Kusi mnie e-pl3, ale nie wiem czy nie przesadzam, jak na swoje potrzeby.

Peace

Przy zakupie E-PL1 z kitem 14-42 płacisz za komplet jakieś 1100zł (nówka, zakup w necie). Z szerokiego kąta masz do wyboru fiszkę samyanga 7,5mm/3,5 za jakieś 950zł (ale trzeba się tym nauczyć robić bo przy prostowaniu w Hemi będzie obcinać kadr) albo zd 9-18 (z drugiej ręki za 1200zł + koszt adaptera MMF ~200zł), lub najdrożej zakup nowego m.zd 9-18 - nowy w necie do kupienia za 1800zł. Za niecałe 3000zł masz zestaw z dwoma obiektywami, jeden do pracy drugi do zabawy, oba z działającą stabilizacją.

se7enty7
20-09-2011, 09:45
Dziękuję Wam wszystkim za udział w tej dyskusji. Każda podpowiedź jest dla mnie ważna. Dokonałem wyboru. Kupuję e-pl2 - muszę tylko upolować dobrą cenę albo poczekam jeszcze 3 tygodnie.

P.s. W ogóle jestem pozytywnie zaskoczony tym forum, bo jest ono powiązane z nikonem, a mimo to nie ma parcia na tę markę. Doradzacie sumiennie, nie tak jak na inncyh forach konkretnych firm ;)

Peace

ropusz
20-09-2011, 12:54
To tylko do czasu aż Nikon wypuści pierwszego bezlusterkowca ;)

se7enty7
20-09-2011, 13:03
Hehe, ropusz rozbawiłeś mnie :)
W ogóle już gdzieś na necie widziałem zdjęcia tego bezlusterkowca - wygląda kozacko. Jestem ciekaw, jak będzie focił.

BTW to prawda, że olympus bardziej szumi od nexa? - i tak już nie zmienię wyboru :P

koniecpolska
20-09-2011, 13:03
Dziękuję Wam wszystkim za udział w tej dyskusji. Każda podpowiedź jest dla mnie ważna. Dokonałem wyboru. Kupuję e-pl2 - muszę tylko upolować dobrą cenę albo poczekam jeszcze 3 tygodnie.
Jak Ci zależy na pieniądzach, to nie ma sensu kupować E-PL2. E-PL1 w zupełności wystarczy - pod względem obrazowania jest dokładnie to samo.

Zaoszczędzone pieniądze lepiej dodać na rybie oko Samyanga 7.5mm3.5 + plugin Hemi (140zł) do Photo Shop Elements (PSE) i samo PSE (200-300zł).
http://www.imagetrendsinc.com/products/prodpage_hemi.asp

PS
wyrwiflak, Hemi nie wycina (obcina), Hemi prostuje.

PPS
Tak, Olympusy bardziej szumią od NEXów, tak mniej więcej o 1eV, co można skompensować używając jaśniejszych o 1eV obiektywów.

se7enty7
20-09-2011, 18:46
koniecpolska,
Żeś mi chłopie namieszał we głowie :)

Porównywałem iso na testach: Olek (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10733&p=6), Nex (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11196&p=6)

Fakenshit... Zdjęcia bardziej podobają mi się z Olka, ale on szumi jak jasny gwint :( damn!
Dzisiaj popełnie seppuku, bo mam dylemat z tymi aparatami.

P.s. E-pl1 ma panoramę? Bo e-pl2 tak, tylko słyszałem, że składa z 3-ech zdjęć i nie jest to powalający efekt.
BTW, skoro nex robi panoramę, czy to nie może w pewien sposób zastąpić obiektywu szerokokątnego?

Chyba, że body nex'a + lepszy obiektyw... ?

Już mam dosyć...

se7enty7
20-09-2011, 21:45
adrian1115
Nie widzę, by nex-5n miał OSS.

wyrwiflak
21-09-2011, 08:46
OSS mają obiektywy. NEXy nie mają stabilizacji matrycy tylko optyczną a tej należy szukać w obiektywach.

koniecpolska
21-09-2011, 09:45
Porównywałem iso na testach: Olek (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10733&p=6), Nex (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11196&p=6)

Fakenshit... Zdjęcia bardziej podobają mi się z Olka, ale on szumi jak jasny gwint :( damn!
Dzisiaj popełnie seppuku, bo mam dylemat z tymi aparatami.Zadaj sobie pytanie czy i jak często robisz na ISO więcej niż 1600.
Ja mam NEX,a mam puszki 4/3, mam LX5 i naprawdę w żadnym z nich nie przeszkadza mi ich ISO. Chociaż nie, w NEX przeszkadza mi to, że nie ma on mniejszego ISO niż 200 :wink:

P.s. E-pl1 ma panoramę? Bo e-pl2 tak, tylko słyszałem, że składa z 3-ech zdjęć i nie jest to powalający efekt.
BTW, skoro nex robi panoramę, czy to nie może w pewien sposób zastąpić obiektywu szerokokątnego?Tym to się wcale nie przejmuj - panoramy i tak najlepiej jest sklejać sobie samemu na PCecie. Fakt w NEX jest fajny tryb panoram, czasami używam, ale za Chiny nie zrobisz nim panoramy poziomej z kadrów pionowych.
Z resztą najlepsze panoramy robi się obiektywem fish eye, czyli komplet z Olkiem się kłania.

Chyba, że body nex'a + lepszy obiektyw... ?A niby jaki lepszy? :wink:

se7enty7
27-09-2011, 10:55
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, pomysły oraz sugestie.

Dokonałem wyboru i padło na sony nex-5.