PDA

Zobacz pełną wersję : Moje pierwsze wesele....

wicher123
18-09-2011, 11:32
Witajcie.kolega się uparł i byłem tym który miał zrobić zdjęcia w kościele.Pierwszy moment to mnie zamurowało,mówiłem nie,nie,nie ale kolega nalegał... W sumie nie miałem wyjścia,miałem pewien "dług" do spłacenia hehehe.Kolega pomógł mi wyremontować mieszkanie oczywiście nie biorąc za to ani złotówki.
Stres niesamowity,nie wiedziałem,że mnie tak złapie.Co do technicznych ustawień aparatu Nikon D90+Tamron 17-50/2.8 i Nissin D622i jakoś nie miałem wielkich problemów w domu,na miejscu okazało się troszkę inaczej...
Generalnie było bardzo mocne słońce,godzina 14.kościół oświetlony w sumie dobrze ale wkradały się duże promienie światła przez okna... i to sprawiało problem,głównie mojemu Nissinowi ;)
Myślę,że w miarę wybnąłem z sytuacji.
Najważniejsze dla mnie... teraz całkiem inaczej bym do tego podszedł... Byłem w kościele jakiś taki "sparaliżowany"
Bałem się,że będę przeszkadzać księdzu,zgromadzonym ludziom,parze młodej... i wiem,że kadry mogły by być po prostu lepsze...
Co do scenerii kilku zdjęć,wiem,że nie jest najlepsza(szkoła) ale Państwo młodzi chcieli mieć tam zdjęcia...
Tu są zdjęcia te z których można wybrać, lekko już obrobione, Kontrast,Histogram itp.
https://picasaweb.google.com/111240403545160026095/WeseleStaszkaISylwi

Możecie zerknąć,czy popełniłem gdzieś karygodne błędy,niedopatrzenie jakieś.Czy jako moje pierwsze zdjęcia ślubne jest tak strasznie?
Jestem bardzo ciekawy co na to powiedzą ludzie,którzy lepiej ogarniają temat niż ja.
Dzięki serdeczne..

Photoartbox
18-09-2011, 12:14
Jak dla mnie, za duzo lampy a kosciol nie wyglada na ciemny. Duzo ujec plecow w kosciele. Plener, o ile mozna tak to nazwac, bardzo slaby. Twarze na zblizeniach nieostre. Ogolnie wjeje nuda :( Oczywiscie to moje zdanie, moze ktos napisze cos bardziej budujacego :)

wicher123
18-09-2011, 12:16
O tak,pleców dużo,to przez to że niestety,bałem się "przeszkadzać księdzu" ;/
Pleneru nie było... to tylko przecież 2 czy 3 zdjęcia.. więc tego nawet nie ma co liczyć..
lampa niestety przy moim Tamronie 17-50/2.8 musiała być.Robiłem kilka prób bez i z ISO 1200,1600(więcej bałem się,że szumy zabiją zdjęcia) lecz nie było fajnie to odpuściłem.
Niestety kilka razy Nissin w ciężkich warunkach zawiódł,walił palnikiem na MAX gdzie drugie foto naświetlone OK.
Troszkę miałem loterii, niestety :(

ekonet
18-09-2011, 12:26
Tak z grubsza i po pierwsze - względy grzeczności nakazują napisać "wesele Sylwii i Staszka", a nie "Staszka i Sylwi", przy czym zwracam uwagę, że "Sylwii" pisze się przez dwa "i".
Za dużo powtarzających się ujęć, chyba, że to materiał przed selekcją. Poza tym tematem pokazanych zdjęć nie jest tytułowe "wesele", lecz ślub.
Za dużo wpływu lampy, i jak dla mnie - zbyt wiele banalnych ujęć wykonanych z pozycji stojącej. Czasem warto przykucnąć, przysiąść w ławce i poszukać innego kąta dla spojrzenia.

wicher123
18-09-2011, 12:34
Tak,to materiał do selekcji,tytuł pewnie,trzeba zmienić...
No tak czyli,za dużo lampy,to już jest pewne.. :(
Przydałaby się fajna stałka ale.. ja nie będę się parać fotografią,to był jeden i pewnie jedyny wypad do kościoła w takiej roli..

ekonet
18-09-2011, 12:38
nie będę się pałać fotografią
Pałać to można rumieńcem, chyba chciałeś powiedzieć "parać się"? ;)

Nigdy nie wiadomo, może się spodoba i znajdziesz klientów w tej kategorii? ;)

wicher123
18-09-2011, 12:45
Podobać,pewnie,że się podoba ale jak pisałem wcześniej,stres mnie zjadł na maxa ;)
Chyba sobie odpuszczę...
Pewnie kilka następnych wypadów i byłoby lepiej ale... Gdyby klient miał je kupić takie jakie są teraz to....
Lepiej nie myśleć :)

wicher123
18-09-2011, 13:02
Najważniejsze.. mam się wstydzić tej sesji?

swider
18-09-2011, 13:03
A co się stało ze zdjęciami?

wicher123
18-09-2011, 13:37
Już są zmieniłem nazwę w picassa i dlatego tak ;/
Nowy link
https://picasaweb.google.com/111240403545160026095/SlubSylwiiIStaszka

sokrates
18-09-2011, 13:50
wg. mnie to co pokazujesz to lepsza bądź gorsza "surówka" - wybierz powiedzmy 3 - 5 różnych sytuacyjnie ujęć, dopieść je, obrób, pobaw się B&W i pokaż - wtedy będzie można stwierdzić czy coś warta ta twoja fotografia czy możesz spokojnie iść na grzyby :-).

wicher123
18-09-2011, 16:10
A mógłbyś mi pokazać kilka zdjęć które Twoim zdaniem mają potencjał by pomyśleć na obróbką?
Szczerze mówiąc,ja zawsze obrabiam zdjęcia w taki sposób.. BW,Poziomy,Jasnośc i kontrast,ewentualnie poprawa kadru lekka.Koniec, nie znam się,najgorsze,że wiem że to podstawa ale po przesiadce z Analoga na cyfrę jakoś nie mogę się zmusić do obróbki w PSie lub innym programie tego typu i tutaj tracę wiele :(

Gregor174
19-09-2011, 19:01
Moim zdaniem technicznie zdjecia nie najgorsze ale brak w nich jakiejkolwiek inwencji ,nie wiem czy ktorykolwiek kadr byl przemyslany.

Zdjecia technicznie nienajgorsze tzn .wzglednie poprawnie naswietlone ,ale malo ciekawych przemyslanych kadrow ,czesc zyska po wykadrowaniu ,z obrobka nie ma co przesadzac ,mniej lampy ,troche zadbac o kompozycje -wybierac miejsca bardziej urokliwe od odrapanych scian .Troszke pracy przed Toba.