Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić OC/AC?
Pierwszy raz będę kupować ubezpieczenie auta i szukam dobrego towarzystwa.
Autko poleasingowe, jeszcze rok na gwarancji. Pewna firma farmaceutyczna zwolniła sporo handlowców i oddali auta na sprzedaż.
Cena ubezpieczenia jest sprawą drugorzędną. Zresztą porównałem kilka towarzystw i wiem na jaka kwote muszę się przygotować.
Chodzi mi o Wasze rekomendacje i dobre doświadczenia z firmami ubezpieczeniowymi w zakresie likwidacji szkód (tych złych naczytałem się sporo).
pozdr. turecky
w hestii jestem od 5 lat, chyba z 5 szkód zlikwidowałem - sprawnie, bez najmniejszych problemów, dodatkowo mieszkanie ubezpieczone - 2 szkody - nawet nie fatygowali się i nie wysyłali rzeczoznawcy, kasa na konto w ciągu tygodnia... polecam
Najlepiej jakąś formę Direct. Jest najkorzystniej.
Ale pamiętaj: firmy ubezpieczeniowe składają się z tylko dwóch komórek: Wydziału Wyłudzania Składek i Wydziału Odmowy Wypłaty Świadczeń.
Najlepiej jakąś formę Direct. Jest najkorzystniej.
Ale pamiętaj: firmy ubezpieczeniowe składają się z tylko dwóch komórek: Wydziału Wyłudzania Składek i Wydziału Odmowy Wypłaty Świadczeń.
Zależy ile masz zniżek, jakich szukasz wariantów. Jeżeli jesteś "nowy" to ściągną do bólu.
Najtańsze ubezpieczenia /wszędzie/ dot. wariantu uszkodzenia auta "przez słonia, tylko w wigilię, pod warunkiem, że nie będzie śniegu i nie obejmuje to przedniej i tylnej klapy" ;) . Niestety.
Ja jestem w MTU /na poczcie/.
Ja w tym roku jestem w Liberty. Ale co roku na miesiąc przed końcem umowy robię casting na ubezpieczyciela. Do tej pory zawsze zmieniałem firmę. Liczy się jak najtańsze OC. Warunki AC można sobie dobrać w zależności od ceny polisy.
fotograf58
18-09-2011, 21:57
OC tam gdzie najtaniej, AC w dobrej renomowanej firmie, która nie robi kłopotów z wypłaceniem odszkodowania.
OC tam gdzie najtaniej, AC w dobrej renomowanej firmie, która nie robi kłopotów z wypłaceniem odszkodowania.
hmm, istnieje taka firma ?
joker333
18-09-2011, 22:25
jakis cZas temu patrzylem OC najkorzystniej było w mdirekt ale to sie zmienia coraz OC bierz tam gdzie najtaniej
fotograf58
19-09-2011, 04:13
hmm, istnieje taka firma ?
istnieje, chociażby PZU, zapewne nie zbankrutuje, za duża, Koledze skradli kiedyś samochodzik, oczywiście posiadał AC, ale nie doczekał się odszkodowania, ubezpieczyciel zbankrutował i było po rybach.
A nie ma jakiegoś funduszu gwarancyjnego, hę?
Orbis - też wielką firmą był. Wielkość firmy o niczym nie przesądza.
Orbis, który zbankrutował nie należał do grupy Orbis, tylko do Enterprise Investors. I był ubezpieczony na kwotę 6 mln złotych.
Ja nie chcę dochodzić Którzy "Investors" doprowadzili do upadku Orbis Travel żeby wyłudzić odszkodowanie i kto to przyklepał.
Pytanie brzmi: czy ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny pokrywa należności z tytułu AC?
jezeli chodzi o OC to ja smigam do takiego faceta ktory sie zajmuje ubezpieczeniami glownie OC/AC i on mi dobiera najtansze OC uwzgledniajac wiek, znizki, staż i inne takie rozne... a jezeli chodzi o odszkodowania z OC to kiedys mi wjechal facet w drzwi i jego ubezpieczycielem byla AXA i przyjechal rzeczoznawca... wycenil... no i dostalem kase i bylem ze tak powiem zadowolony :D a kumpel mial stluczke podobną, OC sprawcy bylo w PZU... kase dostal ale musial na swoj wlasny koszt dowiesc auto do rzeczoznawcy...
najtaniej m'direct, najlepiej pzu
Rafał_Sz
20-09-2011, 15:36
najtaniej m'direct
Niestety absolutnie nie. To co mi zaproponowali, to cenowa farsa nawet względem PZU.
Najtaniej mBank mDirect, najgorzej i najdrożej PZU.
Ilu ludzi tyle opinii... I kogo tu teraz ten który zadał pytanie ma posłuchać ?
Boryszuk
20-09-2011, 16:28
Ilu ludzi tyle opinii... I kogo tu teraz ten który zadał pytanie ma posłuchać ?
Agenta ubezpieczeniowego, najlepiej zaprzyjaźnionego ;)
Rafał_Sz
20-09-2011, 18:34
Agenta ubezpieczeniowego, najlepiej zaprzyjaźnionego ;)
Dokładnie tak. Tacy agenci mają zawsze do dyspozycji pewną pulę ofert specjalnych. Warto udać się do takiego biura.
Niestety absolutnie nie. To co mi zaproponowali, to cenowa farsa nawet względem PZU.
sam wypełnij sobie wniosek na stronie Mbanku, a zobaczysz jak tanio wyjdzie............. oczywiście najtańszy pakiet ac+oc
Rafał_Sz
20-09-2011, 18:59
sam wypełnij sobie wniosek na stronie Mbanku, a zobaczysz jak tanio wyjdzie............. oczywiście najtańszy pakiet ac+oc
Jako wieloletni klient Mbanku liczyłem na korzystną ofertę. Niestety nic z tego nie wyszło. Może po prostu auta o większych pojemnościach silnika nie są dla M grupą docelową. :)
No więc liczyłem, gadałem, porównywałem i kupiłem w PZU: poprzez agenta.
Parametry: dwuletnie auto (jeszcze na gwarancji), wartość auta (suma ubezpieczenia) 51k PLN; ja bez zniżek za AC/OC
Moja cena: 3554 zł / rok, w tym:
OC: 734 zł
AC: 2547 zł /w wariancie serwisowym z opcją auta non stop/
NNW: 99 zł przy sumie ubezpieczenia 15000 zł
Auto Pomoc: 176 zł /wariant super z rozszerzeniem od miejsca zamieszkania i Europę/
Wszystkie directy (włącznie z mBankiem) chciały więcej, nie mówiąc już o szczegółach dotyczących ubezpieczenia AC; przeczytałem 6 OWU różnych towarzystw i PZU brzmi najlepiej.
Diabeł tkwił w szczegółach zakresu odpowiedzialności. No i PZU ma chyba najlepszy zakres Assistance.
Ciekawostka: ubezpieczenie kupione poprzez agenta jest tańsze niż przykładowy kalkulator na stronie pzu.pl; dodatkowo dostałem 10% zniżki na OC - tak od agenta na ładne oczy :-)
Jako wieloletni klient Mbanku liczyłem na korzystną ofertę. Niestety nic z tego nie wyszło. Może po prostu auta o większych pojemnościach silnika nie są dla M grupą docelową. :)
Rafał, ja właśnie mam na 540 w mBanku 511zł (samo OC). 520 ubezpieczam w Warcie.
Rafał_Sz
24-09-2011, 18:59
Rafał, ja właśnie mam na 540 w mBanku 511zł (samo OC). 520 ubezpieczam w Warcie.
Jacku, kalkulator polisy na ich stronie podał mi 1400 zł z groszami za samo OC z uwzględnieniem moich (pełnych) zniżek. Czyli wystąpił błąd. :)
krzysiekpoli
24-09-2011, 20:20
Od paru dobrych lat mam ubezpieczenie w PZU i jestem zadowolony. Miałem szkodę w 2008 roku i nie było najmniejszego problemu z sumą wypłaty i terminowością.
Oprócz zniżek w grę wchodzą: wiek, ilość kierowców, miejscowość, miejsce podróżowania (zagranica), długość posiadania prawka. Może tu tkwi różnica, ale nie aż taka.
Od kilku lat wykupuję tylko OC na trzy auta wynik 900pln uznaję za bardzo dobry, w tym roku niewiele go przekroczyłem z tego co pamiętam oczywiście za trzy samochody , oczywiście w mBanku;)