PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić OC/AC?

turecky
18-09-2011, 09:14
Pierwszy raz będę kupować ubezpieczenie auta i szukam dobrego towarzystwa.
Autko poleasingowe, jeszcze rok na gwarancji. Pewna firma farmaceutyczna zwolniła sporo handlowców i oddali auta na sprzedaż.
Cena ubezpieczenia jest sprawą drugorzędną. Zresztą porównałem kilka towarzystw i wiem na jaka kwote muszę się przygotować.

Chodzi mi o Wasze rekomendacje i dobre doświadczenia z firmami ubezpieczeniowymi w zakresie likwidacji szkód (tych złych naczytałem się sporo).

pozdr. turecky

Toma
18-09-2011, 09:45
w hestii jestem od 5 lat, chyba z 5 szkód zlikwidowałem - sprawnie, bez najmniejszych problemów, dodatkowo mieszkanie ubezpieczone - 2 szkody - nawet nie fatygowali się i nie wysyłali rzeczoznawcy, kasa na konto w ciągu tygodnia... polecam

yans
18-09-2011, 12:08
Najlepiej jakąś formę Direct. Jest najkorzystniej.
Ale pamiętaj: firmy ubezpieczeniowe składają się z tylko dwóch komórek: Wydziału Wyłudzania Składek i Wydziału Odmowy Wypłaty Świadczeń.

amirez
18-09-2011, 12:22
Najlepiej jakąś formę Direct. Jest najkorzystniej.
Ale pamiętaj: firmy ubezpieczeniowe składają się z tylko dwóch komórek: Wydziału Wyłudzania Składek i Wydziału Odmowy Wypłaty Świadczeń.
Zależy ile masz zniżek, jakich szukasz wariantów. Jeżeli jesteś "nowy" to ściągną do bólu.
Najtańsze ubezpieczenia /wszędzie/ dot. wariantu uszkodzenia auta "przez słonia, tylko w wigilię, pod warunkiem, że nie będzie śniegu i nie obejmuje to przedniej i tylnej klapy" ;) . Niestety.
Ja jestem w MTU /na poczcie/.

yans
18-09-2011, 14:02
Ja w tym roku jestem w Liberty. Ale co roku na miesiąc przed końcem umowy robię casting na ubezpieczyciela. Do tej pory zawsze zmieniałem firmę. Liczy się jak najtańsze OC. Warunki AC można sobie dobrać w zależności od ceny polisy.

fotograf58
18-09-2011, 21:57
OC tam gdzie najtaniej, AC w dobrej renomowanej firmie, która nie robi kłopotów z wypłaceniem odszkodowania.

heffi
18-09-2011, 22:10
OC tam gdzie najtaniej, AC w dobrej renomowanej firmie, która nie robi kłopotów z wypłaceniem odszkodowania.

hmm, istnieje taka firma ?

joker333
18-09-2011, 22:25
jakis cZas temu patrzylem OC najkorzystniej było w mdirekt ale to sie zmienia coraz OC bierz tam gdzie najtaniej

fotograf58
19-09-2011, 04:13
hmm, istnieje taka firma ?

istnieje, chociażby PZU, zapewne nie zbankrutuje, za duża, Koledze skradli kiedyś samochodzik, oczywiście posiadał AC, ale nie doczekał się odszkodowania, ubezpieczyciel zbankrutował i było po rybach.

yans
19-09-2011, 15:55
A nie ma jakiegoś funduszu gwarancyjnego, hę?

Orbis - też wielką firmą był. Wielkość firmy o niczym nie przesądza.

doktor
19-09-2011, 18:18
Orbis, który zbankrutował nie należał do grupy Orbis, tylko do Enterprise Investors. I był ubezpieczony na kwotę 6 mln złotych.

yans
19-09-2011, 23:39
Ja nie chcę dochodzić Którzy "Investors" doprowadzili do upadku Orbis Travel żeby wyłudzić odszkodowanie i kto to przyklepał.

Pytanie brzmi: czy ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny pokrywa należności z tytułu AC?

lortek
20-09-2011, 12:18
jezeli chodzi o OC to ja smigam do takiego faceta ktory sie zajmuje ubezpieczeniami glownie OC/AC i on mi dobiera najtansze OC uwzgledniajac wiek, znizki, staż i inne takie rozne... a jezeli chodzi o odszkodowania z OC to kiedys mi wjechal facet w drzwi i jego ubezpieczycielem byla AXA i przyjechal rzeczoznawca... wycenil... no i dostalem kase i bylem ze tak powiem zadowolony :D a kumpel mial stluczke podobną, OC sprawcy bylo w PZU... kase dostal ale musial na swoj wlasny koszt dowiesc auto do rzeczoznawcy...

-bob-
20-09-2011, 13:29
najtaniej m'direct, najlepiej pzu

Rafał_Sz
20-09-2011, 15:36
najtaniej m'direct
Niestety absolutnie nie. To co mi zaproponowali, to cenowa farsa nawet względem PZU.

kondziu
20-09-2011, 16:20
Najtaniej mBank mDirect, najgorzej i najdrożej PZU.

m3
20-09-2011, 16:26
Ilu ludzi tyle opinii... I kogo tu teraz ten który zadał pytanie ma posłuchać ?

Boryszuk
20-09-2011, 16:28
Ilu ludzi tyle opinii... I kogo tu teraz ten który zadał pytanie ma posłuchać ?

Agenta ubezpieczeniowego, najlepiej zaprzyjaźnionego ;)

Rafał_Sz
20-09-2011, 18:34
Agenta ubezpieczeniowego, najlepiej zaprzyjaźnionego ;)
Dokładnie tak. Tacy agenci mają zawsze do dyspozycji pewną pulę ofert specjalnych. Warto udać się do takiego biura.

-bob-
20-09-2011, 18:57
Niestety absolutnie nie. To co mi zaproponowali, to cenowa farsa nawet względem PZU.

sam wypełnij sobie wniosek na stronie Mbanku, a zobaczysz jak tanio wyjdzie............. oczywiście najtańszy pakiet ac+oc

Rafał_Sz
20-09-2011, 18:59
sam wypełnij sobie wniosek na stronie Mbanku, a zobaczysz jak tanio wyjdzie............. oczywiście najtańszy pakiet ac+oc
Jako wieloletni klient Mbanku liczyłem na korzystną ofertę. Niestety nic z tego nie wyszło. Może po prostu auta o większych pojemnościach silnika nie są dla M grupą docelową. :)

turecky
23-09-2011, 21:25
No więc liczyłem, gadałem, porównywałem i kupiłem w PZU: poprzez agenta.

Parametry: dwuletnie auto (jeszcze na gwarancji), wartość auta (suma ubezpieczenia) 51k PLN; ja bez zniżek za AC/OC

Moja cena: 3554 zł / rok, w tym:
OC: 734 zł
AC: 2547 zł /w wariancie serwisowym z opcją auta non stop/
NNW: 99 zł przy sumie ubezpieczenia 15000 zł
Auto Pomoc: 176 zł /wariant super z rozszerzeniem od miejsca zamieszkania i Europę/

Wszystkie directy (włącznie z mBankiem) chciały więcej, nie mówiąc już o szczegółach dotyczących ubezpieczenia AC; przeczytałem 6 OWU różnych towarzystw i PZU brzmi najlepiej.
Diabeł tkwił w szczegółach zakresu odpowiedzialności. No i PZU ma chyba najlepszy zakres Assistance.

Ciekawostka: ubezpieczenie kupione poprzez agenta jest tańsze niż przykładowy kalkulator na stronie pzu.pl; dodatkowo dostałem 10% zniżki na OC - tak od agenta na ładne oczy :-)

ALF
24-09-2011, 18:38
Jako wieloletni klient Mbanku liczyłem na korzystną ofertę. Niestety nic z tego nie wyszło. Może po prostu auta o większych pojemnościach silnika nie są dla M grupą docelową. :)

Rafał, ja właśnie mam na 540 w mBanku 511zł (samo OC). 520 ubezpieczam w Warcie.

Rafał_Sz
24-09-2011, 18:59
Rafał, ja właśnie mam na 540 w mBanku 511zł (samo OC). 520 ubezpieczam w Warcie.
Jacku, kalkulator polisy na ich stronie podał mi 1400 zł z groszami za samo OC z uwzględnieniem moich (pełnych) zniżek. Czyli wystąpił błąd. :)

krzysiekpoli
24-09-2011, 20:20
Od paru dobrych lat mam ubezpieczenie w PZU i jestem zadowolony. Miałem szkodę w 2008 roku i nie było najmniejszego problemu z sumą wypłaty i terminowością.

ALF
24-09-2011, 22:51
Oprócz zniżek w grę wchodzą: wiek, ilość kierowców, miejscowość, miejsce podróżowania (zagranica), długość posiadania prawka. Może tu tkwi różnica, ale nie aż taka.

kondziu
24-09-2011, 23:05
Od kilku lat wykupuję tylko OC na trzy auta wynik 900pln uznaję za bardzo dobry, w tym roku niewiele go przekroczyłem z tego co pamiętam oczywiście za trzy samochody , oczywiście w mBanku;)