Zobacz pełną wersję : Tania lampa z Auto FP
DarekK D5000
18-09-2011, 07:28
Witam, potrzebuje taniej lampy do współpracy ze stałkami na zewnątrz pod światło, tak żeby używać krótkich czasów migawki np 1/2000 przy f1.4-3,5 bez przepalenia. Moja SB-400 nie obsługuje tej funkcji, synchronizuje tylko do 1/200 w manualu, co zmusza przymykania nawet do f11. $$$ do 400zł czy któraś z oferty Yongnuo nada się?
Tryby (o różnej nazwie handlowej) FP są specyficzne dla lamp dedykowanych dla systemu (SB-400 pokazuje, warunek konieczny a niewystarczający, nie zdecydowali się na to albo przez księgowych, albo przez zbyt mała moc).
Metz'e dedykowane to mają (48AF,50AF i wyższe, nie wypowiadam się o 44AF, może tak) . Dedykowanego YN chyba nie ma.
Z niesystemowych, odpowiednik FP miewają to profesjonalne studyjne (na zasadzie długiego czasu błysku typowego dla nich), ale podejrzewam, że najtańsze nie mają
Witam, potrzebuje taniej lampy do współpracy ze stałkami na zewnątrz pod światło, tak żeby używać krótkich czasów migawki np 1/2000 przy f1.4-3,5 bez przepalenia. Moja SB-400 nie obsługuje tej funkcji, synchronizuje tylko do 1/200 w manualu, co zmusza przymykania nawet do f11. $$$ do 400zł czy któraś z oferty Yongnuo nada się?
Tutaj lista lamp:
http://speedlights.net/compare-speedlight-specs/?model=50+AF-1&model2=Di866+Mark+II
adolfik9501
18-09-2011, 11:06
Z lamp z AutoFP:
Tryb AutoFP na korpusie oraz zdalnie:
Nikon SB600/700/800/900/R200
Metz M48/50/58AF
Nissin Di866 Mark II
Tryb AutoFP tylko na korpusie:
Sigma EF500 Super/530 Super
Sigma EF610 Super (?)
Nissin Di866Pro
To by było na tyle lamp z AutoFP.
DarekK D5000
19-09-2011, 09:56
Oj czyli wydatek ok 800zł. Czy lepszym rozwiązaniem będzie tańsza lampa typu YN467 + filtr neutralny szary? Na pewno tańszym a jak jest w praktyce? Przepraszam za laickie pytania ale temat lamp jest dla mnie odległy, styczność miałem tylko z sb400 i wbudowaną :) A propos filtrów czy 4ka wystarczy do wydłużenia czasu z 1/4000 -> 1/200 czy raczej 8ka?
A nie lepiej sprzedać SB-400, dołożyć te 400PLN i kupić SB-600 lub Metza 50?
Zamiast dwóch słabych lamp (SB-400 i Yongnuo) będziesz miał jedną porządną.
DarekK D5000
20-09-2011, 10:17
Metz 50 jest bardzo interesująca, miałbym wszytko czego potrzebuję tj obrotowa głowica (czego strasznie brakuje mi w sb-400 robiąc w pionie), można wyzwolić wbudowaną, FP :) , akcesoria itp no ale trzeba wydać min 750zł. YN467 wszystko oprócz FP cena 370zł. SBeka i tak zamierzałem sprzedać. Coś czuję, że wybór i tak padnie na 50tkę :)
A D90 synchronizuje z krótkimi czasami?
Ps. Nieaktualne - już sobie odpowiedziałem :)
DarekK D5000
21-09-2011, 10:23
Nissin Di866 Mark II
100zł różnicy do Metza, warto? Jakieś konkretne różnice między nimi?
LittlePony
21-09-2011, 11:59
A patrzyłeś na Nissina Di466 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di466_nikon-p-1381.html)? To chyba byłaby najbardziej budżetowa opcja, pierwsza lampa, która przyszła mi na myśl...
DarekK D5000
21-09-2011, 12:30
Ale nie ma FP :(
A patrzyłeś na Nissina Di466 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di466_nikon-p-1381.html)? To chyba byłaby najbardziej budżetowa opcja, pierwsza lampa, która przyszła mi na myśl...
Pomijając, że Di466 nie obsługuje AutoFP, to źle koledze życzysz? ;)
Coś czuję, że wybór i tak padnie na 50tkę :)
Ja również planuję jej zakup, wydaje mi się że ma najlepszy stosunek jakość/cena.
Jak ktoś się nie boi używek można też kupić używane SB-600.
A jak ktoś nie potrzebuje FP to można oszczędzić i brać Di-622.
DarekK D5000
22-09-2011, 12:39
Odebrałem Di866 II :)
Błyskając na wprost przepala bardziej niż sb400 i wbudowana, po wyjęciu nasadki/dyfuzora jest lepiej o ~30% ale nadal jest przepał i zoom przestawia się na 24mm. Lampa wykrywa mój obiektyw jako 35mm i tu jest chyba ok bo D90 przesyła info o matrycy, mam rację? Samyanga również wykrywa poprawnie, czyli 85mm. Mam również dyfuzor Lightsphere C2, który daje pozytywne efekty kierując na wprost, muszę go lekko przerobić do rozmiarów Nissina (C4) i będzie pełnia szczęścia - jak dziecku dać cukierka :)
ps. gdzieś wyczytałem, że w FP na 1/4000 widać cień kurtyny (?), w moim egzemplarzu body, lampa w/w zjawisko nie występuje.
Gratuluję zakupu.
A jak z głośnością tej lampy? Podobno Mk. I jest bardzo głośna.
Jak możesz to zrób jakiś większy opis tej lampy bo chyba jesteś pierwszą osobą na forum która ją kupiła (ja jeszcze nigdzie nie widziałem o niej wzmianki).
DarekK D5000 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40258) piszesz o wykrywaniu obiektywu przez lampę, gdzieś to widać czy jak?
DarekK D5000 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40258) piszesz o wykrywaniu obiektywu przez lampę, gdzieś to widać czy jak?
Nie tak. Korpus wykrywa wyposażony w elektronikę obiektyw, co pozwala na wyższe funkcje lampy. Trzeba by wejść w szczegóły.
Np ciekawostka: obiektywy manualne znane są, że automatyka się nie aktywuje (na amatorskich korpusach), zgadza się.
Ale zdalne błyskanie w CLS działa (byle w trybie M) na D80/Metz AF48/stareńki Nikor 1965.
Więc jak widać? Że się aktywują funkcje lub nie...
z tanimi lampami jest tak ze zawsze znajdzie sie coś z czego nie będziesz zadowolony - czy nie lepiej droższa lampa na raty?
DarekK D5000
22-09-2011, 14:51
Tak na wyświetlaczu lampy.
O lampie nic więcej nie mogę napisać, ponieważ używam jej tylko na body. Więc jak współpracuje z innymi lampami bezprzewodowo - nie wiem.
Głośność ?? hmm sb400 nie miała zooma, więc nie mam porównania, ale jakoś specjalnie głośna nie jest, tym bardziej, że mam tylko stałki :)
o to mi chodziło, dzięki
ciekawy jestem jak w Di866 MK II tez zoom działa jak już ktoś wyżej pytał. Sam mam Di622 MK I i II i druga generacja chodzi znacznie głośniej. Teraz sam się do 866 przymierzam...
pozdro
ps. gdzieś wyczytałem, że w FP na 1/4000 widać cień kurtyny (?), w moim egzemplarzu body, lampa w/w zjawisko nie występuje.
FP jest dla lampy i jej projektantów trudnym zadaniem, np w pewnych warunkach termiczno-jakiś-tam pofalowana jasność oświetlenia mi się zdarzała (nie twardy czarny pas jak przy błędach tradycyjnej synchronizacji, ale miękkie zafalowanie), ale wina również może być po stronie lekko rozkalibrowanej mechaniki migawki.
DarekK D5000
22-09-2011, 19:40
W jaki sposób skonfigurować body/lampe w trybie bezprzewodowym (wbudowana jako sterownik), żeby na zdjęciu był błysk tylko z Nissina.
Próbowałem tak:
-Nissin jako remote TTL
-wbudowana jako sterownik też w TTL
W skutek tego mam błysk z przodu i z tyłu, a chce tylko z tyłu.
Drugi config:
-Nissin jako remote TTL
-wbudowana jako sterownik -/- taka ikonka w body
Efekt jeszcze gorszy bo błysk z wbudowanej jest jeszcze mocniejszy.
campermtb
22-09-2011, 21:49
Jeśli wbudowaną ustawisz na -/- to jest najsłabszy możliwy błysk. Jeżeli chodzi o widoczność błysku na zdjęciu to taka uroda CLSa. Jedynym rozwiązaniem jest SU-800 (cena ok 1000zł) lub panel SG3-IR (ok 40zł), i ten ostatni polecam. :) Ciężko go dostać ale warto szukać.
DarekK D5000
22-09-2011, 23:05
"panel SG3-IR" to zwykły plastik czy jest tam jakaś dioda? Jak plastik to już robię kartonowy "zamiennik" :)
Spędziłem kolejną godzinę z lampą, gdybając co zrobić aby ładnie błyskała na wprost... i poległem :(
1/128 mocy jest porównywalne do tego jak lampa dobiera moc w TTlu. Z dyfuzorem jest lepiej jak pisałem wcześniej. Najlepszy config do zastanego to 90" + wysuwany dyfuzor + zoom 24mm. Z odbłyśnikiem jest ładny mix zastane + błyskane.
Sam mam Di622 MK I i II i druga generacja chodzi znacznie głośniejco to znaczy chodzi głośniej?
W jaki sposób skonfigurować body/lampe w trybie bezprzewodowymdziś pytałem sprzedawcy z alle..o i chyba niekumaty jest bo napisał że nie ma takiej opcji dlatego pytam Was
sugeruję się opisem producenta http://www.nissindigital.com/en/di622mii.html
Wireless TTL: Di622 Mark II synchronizes to the wireless remote flash system. The master flash is to be set at Channel 1 group A in wireless remote mode.
w instrukcji podają [strona185] że lampa wbudowana w d90 może pracować jako 'sterownik błysku' - menu e2
czy nikon d90 za pomocą lampy wbudowanej będzie przekazywał do Di622/Di866 ustawienia TTL bezprzewodowo, kiedy lampa jest na statywie?
trochę tym się pobawiłem [nie mam jeszcze żadnej lampy] - kiedy menu-e2 mam na TTL to fotka wychodzi ładnie a kiedy ustawię menu-e2 na C i wbudowaną na -- to zdjęcie jest wyraźnie niedoświetlone - kiedy e2 jest na C a wbudowana na TTL to foto znów wychodzi dobrze
proszę więc użytkowników nissina o opinie nt Di622/866
co to znaczy chodzi głośniej?
zoom chodzi głośniej