Zobacz pełną wersję : pytanie...
mlodykrk
17-09-2011, 23:49
witam jestem tu nowy, nigdzie w internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi..
mam nikona d40
w trybach lampy mam zwykły błysk wypełniający, rear, i slow
do czego służy slow , i jak się go stosuje, jak wygląda proces tworzenia zdjęcia, w jakich sytłąch się stosuje..
przeszukuje od rana Google i nic nie mogę znaleźć..
prosze o wyrozumiałość.. i dogłębne wytłumaczenie.
pozdrawiam
donkiszot
18-09-2011, 00:01
Może warto zacząć od instrukcji obsługi?
mlodykrk
18-09-2011, 00:09
w instrukcji pisze jedno zdanie. iż do portretów nocnych.. nic więcej.
mlodykrk
18-09-2011, 00:09
dlatego zadałem tu to pytanie, inaczej bym się nie wypuszczał..
donkiszot
18-09-2011, 00:15
To będę tak dobry, że przytoczę, co napisano w mojej:
Slow: Synchronizacja z długimi czasami ekspozycji.
Błysk lampy może być zsynchronizowany nawet z czasami ekspozycji rzędu 30s, aby zarejestrować zarówno obiekt, jak i tło w nocy lub przy słabym oświetleniu. Ten tryb synchronizacji jest dostępny tylko w trybach automatyki programowej i automatyki z preselekcją przysłony. Aby zapobiec nieostrości zdjęć spowodowanej poruszeniem aparatu, zaleca się użycie statywu.
Nie wiem czy w Twoim aparacie działa to tak samo, ale powinno być mniej więcej podobnie. W każdym razie, myślę, że teraz będzie łatwiej szukać, na pewno znajdziesz.
mlodykrk
18-09-2011, 00:23
dzięki już rozumiem:) rozumiem również ze rear - jest na 2 kurtyne a slow na 1?
donkiszot
18-09-2011, 00:36
Rear jest od błysku na zamknięcie migawki (druga kurtyna), a slow od długich czasów. Jeśli czasy są długie, a włączysz rear, to masz slow/rear jednocześnie -- czyli synchro na drugą kurtynę przy długim czasie.
Najlepiej wszystko przetestuj, popróbuj w różnych warunkach i konfiguracjach. Nic nie nauczy Cię lepiej niż własne poszukiwania, próby i błędy.