PDA

Zobacz pełną wersję : poważny problem

salavi
17-09-2011, 22:53
Wita m Mam poważny problem mianowicie:
podkusiło mnie i wsadziłem do D90 baterię od D50 no i mam kłopot nie mogę jej wyjąć.
ma ktoś jakiś pomysł czy warto się z tym siłować czy lepiej jechać do serwisu D90 jest jeszcze prawie dwa lata na gwarancji.

pd
17-09-2011, 23:05
w serwisie policzą sobie za rozkręcenie/poluzowanie korpusu aby zaklinowaną baterie wyjąć. jesli masz jakąś szparę między obudową a baterią do włóż coś długiego i cienkiego w kształcie L i pociągnij mocniej?

salavi
17-09-2011, 23:20
szpara jest bateria wydaje się mieć odrobinę luzu ale za cholerę nie chce wyjść.Czy ktoś kro ma D90 może sprawdzić czy jest w korpusie jakiś zatrzask czy jakieś inne zabezpieczenie ,które mogło by utrudniać wyjęcie tej baterii.

jatoja2
18-09-2011, 11:14
Wyciągnij klapkę od baterii i spróbuj jakimś punktakiem mocno (ale nie przesadzając) pociągnąć baterię. Z tego co pamiętam nie ma żadnej zapadki. Co Ciebie skusiło żeby pchać na siłę baterię do aparatu?

mArcoki
18-09-2011, 11:47
no w korpusie jest co najmniej kilka powierzchni które mogą blokować. Jaki masz symbol baterii? Masz jakieś foty? to bym porównał z body i można dojść co i gdzie blokuje.
Ale faktycznie zapadki żadnej nie znalazłem, tak że blokuje któryś ze stałych elementów.

jacek.gold
18-09-2011, 12:08
wiertarka i małe wiertełko
do tego wkręt wkręcić w baterię i wyszarpnąć całość

kazwita
18-09-2011, 12:29
wiertarka i małe wiertełko
do tego wkręt wkręcić w baterię i wyszarpnąć całość

Z podobnych pomysłów, ale nieco mniej inwazyjnych.
Do spodu baterii przykleić jakiś uchwyt, za który będzie dało się pociągnąć. Można zacząć od dwustronnej taśmy klejącej tzw. dywanowej. Mocniejsza jest dwustronna taśma klejąca w postaci pianki o grubości ok. 2 mm. W ostateczności jakiś klej. Jeżeli Kolega będzie używał kleju typu kropelka, to proszę uważać na opary, zostawiają białe ślady na pobliskich elementach. Życzę powodzenia w akcji ratowniczej.

jatoja2
18-09-2011, 14:07
no w korpusie jest co najmniej kilka powierzchni które mogą blokować. Jaki masz symbol baterii? Masz jakieś foty? to bym porównał z body i można dojść co i gdzie blokuje.
Ale faktycznie zapadki żadnej nie znalazłem, tak że blokuje któryś ze stałych elementów.

baterie są identyczne, prócz jednego wyprowadzenia elektroniki (pewnie ta blaszka trzyma). Dobrze szarpnij i będzie ok;)

arek-hs
18-09-2011, 14:35
jacek.gold, świetny pomysł
http://www.youtube.com/watch?v=f30fBFitkSM&feature=related

jacek.gold
18-09-2011, 14:38
jacek.gold, świetny pomysł
http://www.youtube.com/watch?v=f30fBFitkSM&feature=related

w czym problem? przecież plastyku tan trochę jest

ekonet
18-09-2011, 19:53
Oj - wziąć drut stalowy (np. ze szprychy rowerowej), zagiąć na końcu pod kątem prostym ok. 5 mm, włożyć równolegle do ścianek, przekręcić o 90 stopni i wyciągnąć. Dwa druty jeszcze ułatwią sprawę.

salavi
19-09-2011, 22:01
Dzięki za zainteresowanie tematem każdy z was po trochę mnie naprowadził no i coś wykombinowałem
Uff...
a tak nawiasem mówiąc bateria od D90 podchodzi bez problemu do D50 a odwrotnie nie radzę sprawdzać :)

można zamknąć temat.

kazwita
19-09-2011, 22:42
Dzięki za zainteresowanie tematem każdy z was po trochę mnie naprowadził no i coś wykombinowałem (…)

Może Kolega jednak rozważy ujawnienie garści pikantnych szczegółów tej operacji. ;)
Dla kogoś, kto znajdzie się w podobnej sytuacji taka wiedza będzie bardzo przydatna.

Pozdrawiam.

jatoja2
20-09-2011, 08:31
jak sobie poradziłeś?