Zobacz pełną wersję : Sunpak PZ 5000 AF i Fuji S3Pro
Pytanie brzmi: czy to się dogada w TTL? Wiem, że to lampa do analoga i że z cyfrowymi Nikonami od D70 w TTL nie pójdzie, ponoć chodzi z D100 więc teoretycznie powinna chodzić z Fuji S3Pro, a jest tak: zakładam lampę, włączam aparat, włączam lampę, lampa w trybie TTL czyta aparat tj. ISO, przysłonę, zooma, działa wspomaganie AF, nawet jak na korpusie aparatu nacisnę podświetlanie wyświetlacza to automatycznie podświetla się również wyświetlacz lampy i nawet fajnie to wyglada bo i wyświetlacz S3Pro i Sunpaka są pomarańczowe, do pełni szczęścia brakuje błysku tzn. naciskam spust migawki i cisza... nie da rady wyzwolić migawki, a tym samym lampy, żeby nie było wątpliwości dodam, że dzieje się tak niezależnie od nastawienia trybu PASM w aparacie. W trybie lampy A lampa śmiga aż miło, w manualu też. Prośba o poradę ewentualnie potwierdzenie, że w TTL ten model Sunpaka z S3Pro nie ma szans. Z góry dzięki za pomoc. Siema!
Możesz z tą lampą "Sunpak PZ 5000" pracować w "półautomatyce" Ustaw lampę na automat, ISO - takie jak w aparacie. Aparat ustaw na automatykę przysłony "A" z jakąś wartością np> 4.0 i to samo ustaw na lampie.
Lampa doświetli Ci zdjęcie w automatyce, tak że nie musisz korygować mocy lampy w zależności od odległości obiektu.
Ja tak przez długi okres czasu pracowałem z cyfrą (D50 ,D80) i tym Sunpakiem PZ5000. Prawie wszystkie zdjęcia wychodziły poprawnie naświetlone.
Lampa, pomimo iż do analoga, jednak ma bardzo dobre parametry. Czasami stosuję ją jako lampę doświetlającą światłem bocznym.
Sądzę iż z Fuji S3Pro nie powinieneś mieć żadnych problemów. Powodzenia.
Możesz z tą lampą "Sunpak PZ 5000" pracować w "półautomatyce" Ustaw lampę na automat, ISO - takie jak w aparacie. Aparat ustaw na automatykę przysłony "A" z jakąś wartością np> 4.0 i to samo ustaw na lampie.
Lampa doświetli Ci zdjęcie w automatyce, tak że nie musisz korygować mocy lampy w zależności od odległości obiektu.
Ja tak przez długi okres czasu pracowałem z cyfrą (D50 ,D80) i tym Sunpakiem PZ5000. Prawie wszystkie zdjęcia wychodziły poprawnie naświetlone.
Lampa, pomimo iż do analoga, jednak ma bardzo dobre parametry. Czasami stosuję ją jako lampę doświetlającą światłem bocznym.
Sądzę iż z Fuji S3Pro nie powinieneś mieć żadnych problemów. Powodzenia.
Dzięki wielkie, jest tak jak piszesz i nawet nie jest to kłopotliwe, miałem tylko nadzieję, że skoro S3Pro z lampami współpracuje w D-TTL, a nie jak Nikony w I-TTL, w dodatku lampa czyta wszystkie parametry z korpusu to da się działać w TTL, w dodatku na Allegro znalazłem aukcję gdzie człowiek sprzedawał S2Pro z niższym modelem Sunpaka i w opisie napisał, że jest pełne sterowanie w TTL, ale widać S3Pro to nie S2Pro, zapytałem bo pomyślałem, że może zapomniałem czegoś włączyć, wyłączyć w korpusie lub lampie http://allegro.pl/fujifilm-finepix-s2pro-nikkor-af-28-80-lampa-i1822474475.html A sama lampa rzeczywiście świetna, mocna :) Masz może instrukcję obsługi do tej lampy w wersji do Nikona? bo w sieci znalazłem tylko do Minolty i tamta obsługuje ADI, zastanawiam się czemu ta do Nikona nie obsługuje D-TTL :(
adolfik9501
19-09-2011, 09:43
(...) Masz może instrukcję obsługi do tej lampy w wersji do Nikona? (...)
Sobie ściągnij ze stronki: http://www.butkus.org/chinon/flashes_meters/sunpak_flash/sunpak_flash_units.htm