PDA

Zobacz pełną wersję : Jak stacja dokująca pod HDD?

Vinci
17-09-2011, 08:16
Posiadam kilka dysków twardych (wszystkie SATA). Na stałe nie są podpięte do komputera, ale od czasu do czasu (a nawet częściej :)) trzeba nimi pożonglować.
Mam kieszeń zewnętrzną - na jeden dysk zgoda, ale jak trzeba je zmieniać, robi się to uciążliwe
Mam przejściówkę taka najtańszą SATA USB ( a w zasadzie chyba miałem bo usmażyłem zasilacz po godzinie pracy i poszło do reklamacji - ale obawiam się, że na dłuższą metę to rozwiązanie nie zadziała)
No i do rzeczy: pomyślałem o wygodnej stacji dokującej - takiej "wstawiam pionowo dysk i się cieszę z połączenia, kończę prace usuwam bezpiecznie - wkładam kolejny dysk".
Czy moglibyście coś polecić (z naszego flagowego serwisu aukcyjnego, bądź sklepu), co nie zdechnie po tygodniu, nie uwali dysku, będzie przyzwoicie wyglądało na biurku , działało z Win764Bit (niektóre stacje nie maja w specyfikacji w ogóle win7).
Gdzieś czytałem, że w ogóle takie stacje nie są polecane do dysków bo mogą je uszkodzić.
Może macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie.
Dzięki

sprychu
18-09-2011, 11:58
Ja używam czegoś takiego (z tym że ja mam starszą wersję, bez huba USB) od ponad 1,5 roku, i bardzo sobie chwalę http://allegro.pl/obudowa-zewnetrzna-usb-e-sata-3-5-welland-me-i1815707334.html Nie jest to co prawda stacja dokująca, a obudowa zewnętrzna dysku, ale spełnia Twoje wymagania odnośnie łatwości obsługi

... "wstawiam pionowo dysk i się cieszę z połączenia, kończę prace usuwam bezpiecznie - wkładam kolejny dysk"...
Co ważne, poza USB posiada jeszcze interfejs eSATA, ma też własne zasilanie. Od strony estetycznej ciężko jej coś zarzucić.

Pozdrawiam!

FunBoy
20-09-2011, 18:01
Do niedawna do podpinania "golych" dyskow 3,5 cala (na czas robienia backupu) uzywalem czegos takiego - http://www.cortland.pl/unitek-y-1040cn-s.dokujca-hdd-2.5-3.5-czytnik-esata.html. Spelnialo swoja funkcje, jednakze przy wspolpracy z moja plyta glowna potrafilo byc upierdliwe w uzytkowaniu. Aby dysk zostal poprawnie muslalem wykonywac restart komputera, jako ze kontroler hdd jedynie wtedy wykonywal wyszukiwanie nowego sprzetu. W laptopie kolegi z wbudowanym portem eSata nie bylo takich problemow - w trakcie pracy windowsa 7 mozna bylo bezproblemowo uruchomic taki zewnetrzny dysk. Ostantio jednak pojawily sie bledy przy wykrywaniu hdd, wiec zrezgnowalem z urzadzenia i dyski wpinam bezposrednio pod plyte glowna. Sa rowniez inne stacje dokujace, ale testowalem tylko podlinkowanego Uniteka.

Vinci
21-09-2011, 21:37
Dzięki Panowie za odpowiedź.
Chyba nie ma idealnych rozwiązań. Myślałem kiedyś o takim Uniteku, ale jeśli mam mieć podobne problemy, to sobie podaruję, bo bardzo podobnie zachowuje się moja kieszeń Akasa (raz widzi dysk, raz nie). Z kolei za Wellandem przemawia to, ze dysk może być w pozycji poziomej, co rzekomo wydłuża trwałość (to znaczy nie skraca mu życia :)). Zobaczę ile pożyje zasilacz po reklamacji i ewentualnie skuszę się na tego Wellanda. Opcji USB 3.0 chyba na razie nie ma sensu kupować, bo nie planuje wymiany blaszaka.

Kyle
21-09-2011, 22:56
Opcji USB 3.0 chyba na razie nie ma sensu kupować, bo nie planuje wymiany blaszaka.Kopiowanie dużej ilości danych po USB2 to trochę samobójstwo:
http://forum.purepc.pl/findpost-t339525-p3654410.html

Yanluk
22-09-2011, 08:43
Cos z USB3 albo eSATA. Transfer wiekszej ilosci danych po USB2 zajmuje jednak chwile czasu.
A konkretnie polecam cos takiego: http://www.oo.com.au/Shintaro_Hard_Drive_Docker_-_S_P21858.cfm?cm_mmc=Googlemerchantcenter-_-Electronics-_-ComputersAccessories-_-EL02SH23SDOCKE&CAWELAID=901060056

marszull
22-09-2011, 13:32
ja chce kupic co takiego http://www.newertech.com/products/voyagerq.php
ale tak sie przymierzam i jakos jeszcze nie kupilem ;)
mam nadzieje ze pod koniec pazdziernika
recenzje w sieci mam bardzo ok

FunBoy
22-09-2011, 14:28
ja chce kupic co takiego http://www.newertech.com/products/voyagerq.php

no, no... piekny zestaw interfejsow

USB 3.0/2.0/1.1 port
eSATA port
Two FireWire 800 (1394b) ports
FireWire 400 (1394a) port

tomwidlak
22-09-2011, 14:34
Ja osobiscie uzywam cos takiego - http://allegro.pl/sledz-2-x-esata-1-power-molex-i1833561123.html

marszull
22-09-2011, 21:08
no, no... piekny zestaw interfejsow

USB 3.0/2.0/1.1 port
eSATA port
Two FireWire 800 (1394b) ports
FireWire 400 (1394a) port

piekny i dlatego podalem linka ;)
tylko tam gdzie byl dostepny w Polsce juz go nie ma ;( (a chcialem fakture)
a teraz nie mam zadnego znajomego ktory by mi to przywiozl z US (bo przy takiej cenie moze byc bez faktury ;) )

Vinci
22-09-2011, 23:47
Nie nadążam już za tymi nowinkami :). A może mi ktoś jeszcze powiedzieć, czy taką "cacaną" stację z USB 3.0 podepnę pod komputer z USB 2.0 (to znaczy, że wstecznie działa to ja wiem, ale czy da się jakoś do płyty gł. śledzika albo coś innego podpiąć by to 3.0 było, czy trzeba na nowy komputer zacząć ciułać)?
Kurcze, smaku mi tylko narobiliście :P

tomwidlak
22-09-2011, 23:57
Nie nadążam już za tymi nowinkami :). A może mi ktoś jeszcze powiedzieć, czy taką "cacaną" stację z USB 3.0 podepnę pod komputer z USB 2.0 (to znaczy, że wstecznie działa to ja wiem, ale czy da się jakoś do płyty gł. śledzika albo coś innego podpiąć by to 3.0 było, czy trzeba na nowy komputer zacząć ciułać)?
Kurcze, smaku mi tylko narobiliście :P

Mozesz taka "cacana" stacje podpiac pod USB 2, ino bedzie to powolne nieco. Nadaje sie to do okazyjnego uzwania jak nie potrzebujesz predkosci. Jesli masz Win7 albo Viste mozesz zawsze zalozyc takie nie "cacane" wyprowadzenie SATA na zewnatrz jak pokazalem nieco wyzej w linku, zalaczyc AHCI w biosie i podlaczac sobie dyski nawet na dzialajacym kompie i miec prawdziwa predkosc dysku, za 10zl :D

FunBoy
23-09-2011, 14:43
piekny i dlatego podalem linka ;)
tylko tam gdzie byl dostepny w Polsce juz go nie ma ;( (a chcialem fakture)
a teraz nie mam zadnego znajomego ktory by mi to przywiozl z US (bo przy takiej cenie moze byc bez faktury ;) )
Znalazlem sklep w Belgii, ktory wysyla do Polski (koszt przesylki - 17 euro): http://macupgrade.eu/catalog/newertech-voyager-p-42.html

tomwidlak
23-09-2011, 17:49
500zl ??

Niech mi ktos wyjasni jaki jest sens placenia za gloryfikowana podstawke do HDD tyle kasy jesli wiekszosc nowoczesnych w miare plyt i systemow operacyjnych obsluguja "hot-plugging", wiec wystarczy wyprowadzic SATA na zewnatrz i ma sie to samo (w momencie podlaczenia przez eSATA) lub lepsze (przyjmujac podlaczenie przez cokolwiek innego) ?

FunBoy
23-09-2011, 17:52
Tomek, bo one sa do Mac'a... a wszystko co do Mac'a musi kosztowac odpowiednio ;)

Wysoka cena sie bierze z quad-interface. Ta sama stacja dokujaca posiadajaca tylko esata kosztuje spoooro mniej.

EDIT: poprawka, druga wersja jest na USB3.0 - http://macupgrade.eu/catalog/newertech-voyager-s3-p-407.html

tomwidlak
23-09-2011, 18:38
Tomek, bo one sa do Mac'a... a wszystko co do Mac'a musi kosztowac odpowiednio ;)

Wysoka cena sie bierze z quad-interface. Ta sama stacja dokujaca posiadajaca tylko esata kosztuje spoooro mniej.

EDIT: poprawka, druga wersja jest na USB3.0 - http://macupgrade.eu/catalog/newertech-voyager-s3-p-407.html

Aha, zszokowala mnie ta cena :D

Ja generalnie nie rozumiem tych stacji dokujacych za bardzo, za ta kase mozna kupic dysk i sledzia do SATA :-) No chyba ze ktos ma komputer typu iMac czy Mini, gdzie nie mozna wyprowadzic SATA na zewnatrz :-)

YorgaPL
21-03-2012, 19:23
Kupiłem stację dokującą ICYBOX model IB-120Stu3-Wh. Po podłączeniu komputer widzi dysk, ale nie widzi go system. Menedżer urządzeń widzi masowe urządzenie magazynujące i określa, że działa ono prawidłowo. Tak samo podłączony dysk jest widoczny w programie diagnostycznym EVEREST i w Norton PartitionMagic. Co mogę zrobić, żeby system zobaczył zawartość dysku? Błagam o pomoc.

Mój komputer
Płyta główna:
Typ procesora Mobile DualCore Intel Core 2 Duo P8600, 2533 MHz (9.5 x 267)
Nazwa płyty głównej Dell Studio 1555
Mikroukład płyty głównej Intel Cantiga PM45
Pamięć fizyczna 3066 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Hynix HMP351S6AFR8C-S6 4 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
DIMM3: Hynix HYMP125S64CP8-S6 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
Typ BIOS'u Phoenix (04/23/09)
Dysk który próbuję podłączyć to WD Caviar SATA 160GB.

ThomasVoland
21-03-2012, 19:51
Co mogę zrobić, żeby system zobaczył zawartość dysku? Błagam o pomoc.

Przypisać mu literę dysku/ustawić typ partycji obsługiwanej przez system.

Motorniczy
21-03-2012, 20:07
Polecam to: http://www.komputronik.pl/product/107935/Akcesoria/Akcesoria_USB/Obudowa_USB-eSATA_Welland_ME_580J_Dual_Bay.html

Na stronie producenta ostatnio zmienili zdjecia produktu ale specyfikacja jest ta sama : http://www.welland.com.tw/html/2bay/580j.html

MODEL NAME TERA
MODEL NO. ME-580J

ITEM DIGEST 3.5" 2-Bay SATA RAID Enclosure
Supports two 3.5" SATA I/II HDD
RAID 0 , RAID 1 , JBOD , Individual (Port Multiplier)
eSATA up to 3Gbps (auto-negotiates to 1.5 Gbps)
FAN cooling for heat dissipation
Desktop compact design with key lock

eSATA na dwa dyski 3,5 cala i czego chciec wiecej ? ;)

YorgaPL
24-03-2012, 18:32
Przypisać mu literę dysku/ustawić typ partycji obsługiwanej przez system.
Nie jestem w tym zbyt dobry. Mógłbyś wytłumaczyć to bardziej łopatologicznie?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

ThomasVoland
24-03-2012, 19:09
Komputer >ppm > zarządzaj - tam masz po lewej stronie menu i możliwość zarządzania dyskami. Chyba da się tam przypisywać litery. Niech ktoś kto ma po ręką windowsa napisze ci dokładniej, ja nie mam na czym sprawdzić jak to się dokładnie nazywa i w którym miejscu. No i google polecam.

YorgaPL
24-03-2012, 19:44
Dzięki wielkie za pomoc.

manfred
18-10-2017, 22:51
Stacja dokująca choć ma USB 3.0 to jednak nie działa. Niektóre dyski zwyczajnie mają problem z wyświetleniem się. WD 1 TB Natomiast na USB 2.0 działa poprawnie. Jak zdiagnozować gdzie leży wina.?

grizz
19-10-2017, 12:24
Prądu mało.

grizz
19-10-2017, 12:24
podaj konkretny model stacji i dysku

manfred
19-10-2017, 14:49
Blueendless HD05 Biała

grizz
19-10-2017, 15:18
No tak, Chińskie wynalazki za 20$ ;)

Spróbuj z innymi portami w komputerze i dobrym kablem.

manfred
19-10-2017, 15:38
Dajesz słowo że nie chiński wynalazek Unitek Y 3026 będzie działał na usb 3.0? I co ciekawsze 500 gb dyski działają bez problemu a jak włożę 1 TB to się robi cyrk.Unitek Y-3026

grizz
19-10-2017, 15:42
Bo niektóre dyski potrzebują więcej mocy na start.
Posprawdzaj inne porty i inny komputer.

manfred
19-10-2017, 16:28
Mam jeden laptop i dwa porty.

grizz
20-10-2017, 05:33
To sprawdź u kolegów.

Jak zadziała to jest szansa, że to problem właśnie portów i może wtedy pomoże solidny hub USB z własnym zasilaniem.

Jak nie zadziała, to albo uszkodzona jest stacja, albo po prostu technicznie nie ogarnia dysków,które masz.

grizz
20-10-2017, 05:34
Ach i sprawdź jeszcze czy masz powyrywane najnowsze firmware i sterowniki

manfred
20-10-2017, 06:54
Szukałem sterownika ale to chyba z automatu się instaluje

manfred
20-10-2017, 07:40
solidny hub USB z własnym zasilaniem.

Co byś polecił aby nie wydać kasy bez sensownie. Jeden dysk na tej stacji hula bez problemu na porcie laptopowym usb. Dopiero jak podpinam drugi dysk to dziają się cuda. Ale własnie może kupię porządny hub i dyski w obudowach do niego podłacze.

docxxx
20-10-2017, 08:19
Mam jeden laptop i dwa porty.

Czy ten wynalazlem ma swoje zasilanie, czy prad ciagnie tylko z USB? Jak tylko z portu to nie dziwota, bo bardzo czesto w lapkach idzie jedno zasilanie do wiekszosci portow USB.
W PC kazde USB ma swoje zasilanie. W twoim przypadku moze byc po prostu za malo pradu dla USB3 i stad problemy.
Ja mam jakas stara stacje dokujaca pod SATA 3.5/2.5, ktora ma swoje zasilanie z gniazdka i nigdy nie mialem z nia problemow, a potrafilem robic obrazy dyskow przez kilkanascie godzin lub kopiowac jeden na drugi.

manfred
20-10-2017, 08:24
Czy ten wynalazlem ma swoje zasilanie, czy prad ciagnie tylko z USB? Jak tylko z portu to nie dziwota, bo bardzo czesto w lapkach idzie jedno zasilanie do wiekszosci portow USB.
W PC kazde USB ma swoje zasilanie. W twoim przypadku moze byc po prostu za malo pradu dla USB3 i stad problemy.
Ja mam jakas stara stacje dokujaca pod SATA 3.5/2.5, ktora ma swoje zasilanie z gniazdka i nigdy nie mialem z nia problemow, a potrafilem robic obrazy dyskow przez kilkanascie godzin lub kopiowac jeden na drugi.

Ten wynalazek ma swoje zasilanie. No niestety PC wywaliłem i zdjęcia obrabiam na stacji laptop MSI i7. Jest mi po prostu lepiej. Całkowicie jestem zdecydowany na zakup hub tylko nie wiem czy to coś pomoże.

Póki co teraz kopiowanie idzie na prędkości 75 MB/s.

grizz
20-10-2017, 10:11
NIe kupuj huba jak nie sprawdzisz najpierw czy stacja działa w ogóle na jakimś innym komputerze.

Huba nie polecę. Jak masz Jakiś dobry biznesowy laptop to kup oryginalną stacje dokującą do niego - mega wygoda, a cena za uzywki śmiesznie niska.

manfred
20-10-2017, 10:28
Używki? Spotkałeś się z taką ofertą?

grizz
20-10-2017, 11:09
Dziesiątki na allegro.

https://allegro.pl/listing?string=stacja%20dokująca%20dell&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-ele-1-1-1003

Nówki powyżej 1k o ile dobrze pamiętam.

(ja miałem na myśłi stacje dokujące do laptopa zamiast huba usb) - nie stacje hdd. Tu bym kupił albo oryginalny dysk przenośny segate czy wd, albo jakiegoś NASa.

manfred
20-10-2017, 11:20
Z Twego linka nic nie wynika. Ja wiem że powinienem szukać na allegro. Ale nie chce się wkopać w następne dziadostwo.

grizz
20-10-2017, 11:46
Ten wynalazek ma swoje zasilanie. No niestety PC wywaliłem i zdjęcia obrabiam na stacji laptop MSI i7. Jest mi po prostu lepiej. Całkowicie jestem zdecydowany na zakup hub tylko nie wiem czy to coś pomoże.

Póki co teraz kopiowanie idzie na prędkości 75 MB/s.

To działa Ci ten wynalazek czy nie? 75MB/s to jest prędkość bardzo ok.

A co do stacji dokującej na laptopa zamiast huba - to kup taka jak pasuje do twojego laptopa - jeżeli ma dedykowane.

manfred
20-10-2017, 12:22
To działa Ci ten wynalazek czy nie?

Jeżeli wsadzę jeden dysk do stacji dokującej to z zewnętrznego drugiego dysku podpiętego do laptopa przekopiuję zdjęcia z jednego na drugi. Natomiast jak do stacji dokującej wsadzę dwa dyski i chcę kopiować z jednego na drugi to wtedy znika cała stacja.

manfred
20-10-2017, 15:39
Cieszę się strasznie

Dex
18-12-2017, 12:44
Pobawie się w górnika ;)

Zastanawiam się nad Unitek Y-3026 i LogiLink 2xHDD (https://www.komputronik.pl/product/121283/logilink-2xhdd.html) lub nad konwerterem. Chciałbym podpiąć pod lapka dysk 2,5" jak i 3,5".
manfred zainwestowałeś w coś innego niż ten dotychczasowy?

manfred
18-12-2017, 13:46
Jade na tym co mam. Program do kopiowania plików działa tak więc nie ma potrzeby zmieniać

Jacek_Z
29-12-2017, 13:45
Dajesz słowo że nie chiński wynalazek Unitek Y 3026 będzie działał na usb 3.0? I co ciekawsze 500 gb dyski działają bez problemu a jak włożę 1 TB to się robi cyrk.Unitek Y-3026Ja mam dokładnie ten sam model Uniteka, w nim często sa 2 dyski po 2 TB, po USB 3.0 wszystko mi hula. Tzn Total Commander mi pokazuje kopiowanie około 50 kilobajtów/s gdy przenosi (kopiuje) dużo małych plików, do 80 gdy ciągnie duże pliki. Kopiowanie z dysku w Uniteku 3026 na drugi dysk w tym samym Uniteku.

Jeżeli wsadzę jeden dysk do stacji dokującej to z zewnętrznego drugiego dysku podpiętego do laptopa przekopiuję zdjęcia z jednego na drugi. Natomiast jak do stacji dokującej wsadzę dwa dyski i chcę kopiować z jednego na drugi to wtedy znika cała stacja.

Coś dziwnego. Ja pracuję na obu dyskach normalnie. Uwaga - wiele aplikacji na Win10 trzeba uruchamiać jako administrator, bo inaczej nie chcą wykonywać działań na plikach. Albo wykonują, tylko trzeba więcej razy akceptować operacje.

Pobawie się w górnika ;)

Zastanawiam się nad Unitek Y-3026
Ja tez górnik, jak widać :)
Polecam ten model.
Zresztą mam tez inny model Uniteka, na jeden dysk, za to po eSATA.
Czasami mam taką konfigurację, że mam 2 dyski z obudowy 3026 na USB 3.0 i jeden dysk z drugiej obudowy po eSATA.

Nie wiem daczego, ale ostatnio to eSATA mi chodzi zdecydowanie wolniej. Ale to od pewnego czasu, kiedyś chodziło błyskawicznie.

grizz
29-12-2017, 13:51
Nie wiem daczego, ale ostatnio to eSATA mi chodzi zdecydowanie wolniej. Ale to od pewnego czasu, kiedyś chodziło błyskawicznie.

Sprawdź czy masz aktualne sterowniki.

Jacek_Z
29-12-2017, 14:06
OK, sprawdzę, ale dlaczego zwolniło na tych sterownikach co były?
No tak, może to Win10 zrobił coś samemu ..

TOP67
29-12-2017, 21:20
Jaki masz chipset?
Z Windows 10 bardzo kiepsko chodzi Z77. Po wybudzeniu z uśpienia nie działa jako USB 3.0

Jacek_Z
29-12-2017, 22:10
USB 3.0 mi śmiga. Od jakiegoś czasu mam problem z wolnym eSATA.

manfred
09-01-2018, 09:02
Zmieniam zdanie choć w tej kwestii nic nie robiłem. Ostatnio podpinam stację by zrobić porządek z 2017r. i ku zdziwieniu nic nie znika kopiuje się bez problemu tak więc cud samo się naprawiło.