Zobacz pełną wersję : NIKON 50mm 1.8D czy NIKKOR AF-S DX 35mm f/1,8G
Witam,
Kupuje Nikon D7000. Do niego chcę kupić stałkę. Nie wiem co wybrać. Moja pierwsza stałka i pierwszy aparat typu lustro. Czy NIKKOR AF-S DX 35mm f/1,8G czy Nikkor 50mm 1.8D. Jednak problem mam troszkę inny. Wszędzie piszą, że 50mm to portert i powyżej i żeby brać 35mm. No ale dla mnie 35mm to tak naprawdę 52mm (zatem portert -> bo D7000 to DX)
Zatem:
NIKON 35mm => ok 52mm
NIKON 50mm => ok 75mm
Więc te dwa obiektywy pod DX rozumiem, że do portertu tak? Piszą wszędzie, że 35mm jest szeroka w miare i wszędzie się nadaje (uniwersalna). Tylko pod Dx nie wydaje mi się to taka uniwersalność bo tak naprawdę ognisko jest na 52mm. Jak to z tym jest.
Czytałem że pod portert kupować 85mm czyli pod DX => 127,5mm . I teraz odbierąć to zdanie,w ten sposób , kupić 85mm obiektyw tj 127,5mm czy kupić 50mm który ma 75mm realne (zbliżenie do 85mm).
Proszę o pomoc, bo nie wiem jak to interpretować. PO za tym interesują mnie zdjęcia ślubne. Najpierw chciałbym się pouczyć i pewno celowałbym w 35mm(czli realne 52mm). Tylko nie wiem czy to znów nie za wąsko, bo przecież jak ktoś mówi 35mm to ma chyba na mysli realne 35mm zatem Nikonowska 35mm jest za wąska bo to przecież 52mm.
jacek.gold
17-09-2011, 01:59
zupę czy drugie danie
POMÓŻCIE !
sorry ale skoro interesujesz się zdjęciami slubnymi to powinieneś wiedzieć co chcesz
kup sobie oba i nie rozpaczaj nad dylematem
Kup na początek kita np 18-105, poucz się i zobacz jakie ogniskowe ci najlepiej pasują i do czego. 35 a 50mm to pod dx w dużej mierze kwestia gustu. Zdania są podzielone a portret zrobisz każdym szkłem na upadłego. 50-ką można próbować portretować nieco ciaśniej i uzyska się mniejszą GO.
Sapphiron
17-09-2011, 08:02
Może jestem przewrażliwiony, ale czy to nie jest kolejna tępa prowokacja na forum? Kolejny szpecu który chce się zająć ślubniakami a żadnego pojęcia o foto nie ma?
jacek.gold skoro kazdy mialby miec takie podejscie jak Ty to po co w ogole istnieje to forum? nie kazdy ma tyle pieniedzy zeby kupic co mu dusza zapragnie. A wtedy powstaja dylematy i to bardzo duze sam np. przed jednym z nich stoje i czytajac takie watki pewne rzeczy mi sie rozjasniaja i uksztaltowywuja do podjecia ostatecznej decyzji oczywiscie nie wiem czy bedzie ona dobra... to pokaze dopiero praktyka.
Basso pamietaj tylko o jednym to o czym mowisz to jest crop! a zostaje jeszcze perspektywa :P na 50/1.8 nigdy nie bedziesz mial perspektywy 75mm! i z tego co czytalem to nadaje sie do portretow calych postaci oraz polpiersia. Natomiast 85 to tez inna bajka z tego co czytalem i ogladalem fotki jednak jest dosyc waska i w pomieszczeniach jest nim ciezko pstrykac ale kosciol (aby nie wchodzic ksiedzu w parade) czy plener bedzie super!. Sam stoje przed tylematem 50/1.8 50/1.4 czy 85/1.8! ale jednoczesnie mam Vivitara MF series 1 90/2.5 bardzo fajne szklo tylko jednak na pelnej dziurze ciezko ustawic ostrosc a potwierdzenia nie ma :/ no i tylko do statycznych ujec! Mam narazie body D50 i kiedys mialem kita dokupilem 50/1.8 i bylem mega zadowolony jednak bylem na kilku slubach i stwierdzilem ze wymienie kita i 50 na tamrona 17-50/2.8 i jestem z tego obiektywu mega zadowolony jednak po czasie wraca sentyment do stalek i zaczynam "chorowac" :P. Wsumie to jak masz lepsze body to zawsze mozesz 50 pstryknac polpiersie i wykadrowac tylko twarze do odbitek 20x30 napewno styknie bo to bedzie ok 50% kadru czyli jak masz wszystko powyzej D50/D70s to wystarczy ;)
Pozdrawiam
"Basso" a robiłeś już wcześniej zdjęcia...?czymkolwiek...sprawdź na zdjęciach jakiej ogniskowej najczęściej używałeś i kup sobie takie szkło a potem zobaczysz czego ci brakuje... i
"Basso" a robiłeś już wcześniej zdjęcia...?czymkolwiek...sprawdź na zdjęciach jakiej ogniskowej najczęściej używałeś i kup sobie takie szkło a potem zobaczysz czego ci brakuje... i
Witam, thx a odpowiedzi. No akurat bardziej mi chodziło o wyjaśnienie interpretowania ogniskowych jak na ględzeniu ludzi (czytaj. Sapphiron), którzy się wyżywają.
Jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej robiłem Canon S2IS, tam zakres był 6-72mm( dla 35mm to 36-478mm). W większości szedłem na , że tak powiem ZOOM x12 -> 478mm(eq 35mm) aby uzyskać dużą głębię i strzelałem foty z fajnym bokeh.
Właśnie, to nie tak od razu, że kupie i idę robić fotki do ślubu. Daje sobie rok, półtora na naukę i zebranie szkieł. Chciałbym od czegoś zacząć, a w tele szka nie chce sie pchać bo to wszystko sprowadza się do stałki.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. PS: Można tutaj jakoś fotke do odpowiedzi dołączyć?
Może po prostu wziąlbym 35mm a potem dokupił 85mm do portero - pleneru. Bo 50mm -> tj 75mm, wydaje mi się że też bym porobił ciekawe foty i nie barkowałobymi szerokości , natomiast w późniejszym czasie musiałbym to sprzedać i kupić 35 mm i 85mm hmmm
hydra_ulik
17-09-2011, 10:07
Dla mnie pod DX'em, 35 mm jest idealna. Super uniwersalne, jasne szkło.
50-ka jednak ciasna jest okrutnie i wewnątrz nie poszalejesz.
AAaaa od razu mówię, że na razie wnętrza mnie nie interesują -> bardzo mi pomogły wypowiedzi . Chcę na początku skupić się na zewnątrz, później wnętrza. Może na początek wziąlbym 35mmm a potem dokupiłbym 85mm na plener i portert.
Bo jak kupie 50mm (75mm) to będzie brakowało szerokości pewno , i bedę kupował pewno 35mm a potem znów portert konretny 85mm. A tak to od razu dokupie 85mm i będzie git :) Chociaż bokeh i głębia piękniejsza na 50mm(75mm)
hostman22
17-09-2011, 11:11
Już były takie dylematy... (chociażby tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189446 ), do zamknięcia.
michalus
17-09-2011, 12:36
Basso pamietaj tylko o jednym to o czym mowisz to jest crop! a zostaje jeszcze perspektywa :P na 50/1.8 nigdy nie bedziesz mial perspektywy 75mm! i z tego co czytalem to nadaje sie do portretow calych postaci oraz polpiersia.
Piszesz coś niezrozumiałego i nieprawdziwego.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=34393
Perspektywa _nie_ zależy od ogniskowej obiektywu.
...Basso pamietaj tylko o jednym to o czym mowisz to jest crop! a zostaje jeszcze perspektywa :P na 50/1.8 nigdy nie bedziesz mial perspektywy 75mm!
Pozdrawiam
Perspektywa nie zależy od ogniskowej obiektywu ani od tego czy jest to DX czy FX. Wiele wyjaśnia ten wątek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=34393).
Do autora: Chcesz stałki do DX? Zastanów sie na takim rozwiązaniem:
24mm i 50mm. Ich odpowiedniki w FX to 35mm i 75mm. Myślę że na początek to niezłe rozwiązanie.
michalus był szybszy.
No ja czytałem tamtego posta.
Apropo tej strony http://www.flickriver.com/lenses/nikon/ to jest to dla DX czy dla FX.
Chyba wezmę 35mm (52mm DX). Troszkę wewnętrzu, przy kościele, w kościele, troszkę w góry jak będę jeździł troszkę w mieście. A potem dokupię do tego 85mm(127,5 DX) do portertu.
Wreszcie go mam: Kupiłem Nikon D7000 + Nikkor 35mm 1.8G DX
Kilka fotek zrobiłem i EXIF pokazuje to co poniżej. Tylko nie wiem gdzie jest całkowita ilość klatek. TO chodzi o licznik migawki? Czy to jest to ->Licznik migawki : 8 . Bo w innych programach co patrzyłem typu picassa , albo irfan, czy exife , czy jakaś opanda to nie ma czegoś takiego jak total coś tam...
Luknijcie czy to o to chodzi -> LIcznik migawki. A i jeszcze jedno : Jakim programem mogę sprawdzić hot i dead piksele i jak?
Producent aparatu : NIKON CORPORATION
Model aparatu : NIKON D7000
Orientacja : góra-lewa (1)
Rozdzielczość X : 300
Rozdzielczość Y : 300
Jednostka rozdzielczości : cale
Oprogramowanie : Ver.1.02
Data modyfikacji : 2010:01:01 02:58:22
Fotograf :
Pozycjonowanie YCbCr : rozmieszczone (2)
:
Czas naświetlania [s] : 1/60
Liczba F : 2.8
Program naświetlania : Niezidentyfikowany (0)
Czułość ISO : 800
Wersja EXIF : 02.30
Data wykonania : 2010:01:01 02:58:22
Data digitalizacji : 2010:01:01 02:58:22
Konfiguracja składowych : YCbCr
Skompresowanych bitów na piksel : 2
Kompensacja naświetlania : 0
Przesłona maksymalna : F1.7
Tryb pomiaru światła : Wielosegmentowy (5)
Oświetlenie : Nieznane (0)
Długość ogniskowej [mm] : 35
Ułamki sekundy : 50
Ułamki sekundy oryginału : 50
Ułamki sekundy digitalizacji : 50
Wersja FlashPix : 01.00
Przestrzeń kolorów : sRGB
Szerokość EXIF obrazu : 4928
Wysokość EXIF obrazu : 3264
Przesunięcie danych współpracy : 38176
Typ sensora : Jednoukładowy kolorowy (2)
Źródło pliku : DSC
Typ sceny : Obraz sfotografowany bezpośrednio
Renderowanie własne : Proces normalny (0)
Tryb naświetlania : Automatyczny (0)
Balans bieli : Automatyczny (0)
Powiększenie cyfrowe : 1
Długość ogniskowej (35mm) : 52
Rodzaj sceny : Portret (2)
Kontrola wzmocnienia : Wzmocnienie przy niskim sygnale (1)
Kontrast : Normalny (0)
Nasycenie : Normalne (0)
Ostrość : Normalna (0)
Zakres odległości tematu : Nieznany (0)
:
Wersja IOP : 0100<Ţ
:
Wersja danych : 0210
Ustawienie ISO : 800
Jakość obrazu : NORMAL
Balans bieli : AUTO1
Tryb ogniskowania : AF-A
Ustawienie błysku : NORMAL
Strojenie balansu bieli : 0 0
Ustawienie ISO : 0 800
Granice obrazu : 0 0 4928 3264
Serial Number : 6213061
PictureControlVersion : 0100
PictureControlName : PORTRAIT
PictureControlBase : PORTRAIT
PictureControlAdjust : Default Settings
PictureControlQuickAdjust : 0
Sharpness : 2
Contrast : Normal
Brightness : Normal
Saturation : Normal
HueAdjustment : None
FilterEffect : n/a
ToningEffect : n/a
ToningSaturation : 127
Picture Control : 0100PORTRAIT
Typ obiektywu : D G
Obiektyw : 35
Tryb błysku : Z błyskiem
Redukcja szumów : OFF
LensID : 35 35 159 1.8 1.8
Licznik migawki : 8
Program Vari : AUTO
Lens ID Number : 159
Lens FStops : 7.33
Minimal Focal Length : 35.0 mm
Maximum Focal Length : 35.0 mm
Max Aperture at Minimal Focal : F1.8
Max Aperture at Maximum Focal : F1.8
MCU Version : 161
:
ID wersji : 2.3.0.0
:
Kompresja : 6
Rozdzielczość X : 300
Rozdzielczość Y : 300
Jednostka rozdzielczości : cale
Przesunięcie miniatury : 38338
Długość miniatury : 4317
Pozycjonowanie YCbCr : rozmieszczone (2)
Basso, porób lepiej zdjęcia a nie się przejmujesz takimi sprawami. Temat poruszany wiele razy na forum, masz przyklejony odpowiedni wątek.
Wiem, tylko miło by było wiedzieć jaki ma przebieg mój nowy sprzęt :). Wczoraj popstrykałem kilka, to powiem Wam, że AF w porównaniu z Canon S2IS (kompakt zoomowy x12), w warunkach oświetleniowych prawie żadnych, radzi sobie lepiej niż ten Canon przy słoneczku :).
Mierzyłem 50mm 1.8D => No powiem Wam, że wystarczyłby. Ale mam zamiar kupić jeszcze 85mm zatem, czytając wypowiedzi Wasze na forum i na innych, zainwestowałem w 35mm. Będę zatem miał coś szerszsego i coś konkretnego do portertu. Bo fakt faktem 50mm hmmm na portret to byłby + mały niedosyt. A tak 85mm to i w plener pójdę. Ogniskowa robi swoje zatem, i bokeh inaczej wygląda. Jeśli chodzi o 50mm i 85mm ogromna różnica jest przy robieniu zdjęć całej postaci z daleka. Widziałem u Was na forach próbki Wasze, no i 85mm ma możliwości przeogromne.
Jadę do Zakopanego na urlop i potem prawdopodobnie Bieszczady to troszkę się wyżyję na łonie natury z 35mm :)
hostman22
21-09-2011, 12:18
Opanda ma "Total Number of Shutter Releases for Camera " i pokazuje całkiem dobrze.
cyt."Jakim programem mogę sprawdzić hot i dead piksele"
poszukaj w dziale astro.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.yourdesign.pl/zych/nikoniarze/DSC_0027.JPG)
A to ZDZIWKO ==> W katalogu obiektywów NIKONA jest napisane dla 35mm AF-S 1.8G => "... Dzięki temu szczególnie nadaje się do portretów". Dziwne to, już zgupiałem. Luknijcie na opis w załączonym obrazku.
a tyle się napracowałem
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186835
Oczywiście czytałem posta, ale to przecież tak samo jak i w sklepie -> od 50mm dla DX w górę to portret. A tutaj takie CUDA, że 35mm szczególnie do portretów :) SZOK
A byłaby możliwość aby Pan wrzucił pierwszą fotkę z tego tematu wyżej , bo tam brakuje mi tej właśnie, o którą mi chodzi czyli 35mm. PO prostu gdzieś nie doładowało obrazka i jest sama ikonka.
...Apropo tej strony http://www.flickriver.com/lenses/nikon/ to jest to dla DX czy dla FX...
Kliknij ikonkę "i" w prawym dolnym rogu zdjecia (najedź tam myszką, bo normalnie ich nie widać) i zobaczysz wszystkie informacje dotyczące zdjęcia. Min model body.
hostman22
22-09-2011, 09:54
Basso - nie zawsze portret znaczy "ciasny portret" ;), a tak swoją drogą niezależnie od ogniskowej modelce i tak możesz zrobić 'ała" ;)