Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Gniazdo
http://img158.imageshack.us/img158/6293/ptaszekmh6.jpg
Rzeklbym nawet "bocianie gniazdo"...
btw:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img158.imageshack.us/img158/6293/ptaszekmh6.jpg)
Teraz lepiej? ;)
Czy to piskle zostało porzucone przez rodziców,lub zostało sierotą?
Jeśli ot tak zostało wyjęte z gniazda w celu zrobienia fotki to jest to karygodne i nie zgodne z przepisami a co najwazniejsze z zasadami etyki!!
Takie zdjecia nie mają żadnej wartosci(ew.poza watpliwa pamiatką) i nie powinny być wykonywane ani publikowane.
Do fotografowania ptaków przy gnieżdzie a także ich piskląt jest wymagane uzyskanie specjalnego pozwolenia.
Pozdrawiam
Mosquito
11-02-2007, 20:42
tomek nie przesadzaj, nie wierze w to zeby ktos tego ptaszka wyrwal z gniazda tylko dla pstrykniecia fotki. Niech nam o tym lepiej Kasia opowie, witam na forum.
kasia_: Ptaszka znalazlam na gorze San Hiacynto(Palm Springs, CA). Zanioslam go do straznika parku, ktory powiedzial, ze piskle ma wstrzasnienie mozgu (po upadku z 20 metrowej sosny) i nie dal mu szans na przezycie. Bylo mi strasznie go zal :(
wracając do zdjęcia; chciałem napisać słodki widok
ale teraz po wysłuchaniu opowieści, to już ogląda sie inaczej,
smutno...
i jeśli ręce mogą choć troszeczkę zastąpić mu gniazdo to kasia_ na zdjęciu pokazała coś cudownego
no i nie widomo jak było z ta fotka ratowała ptaszka czy celowe działanie tylko dla dobrego zdiecia?
Mosquito
12-02-2007, 18:25
Jak to nie :)
kasia_: Ptaszka znalazlam na gorze San Hiacynto(Palm Springs, CA). Zanioslam go do straznika parku, ktory powiedzial, ze piskle ma wstrzasnienie mozgu (po upadku z 20 metrowej sosny) i nie dal mu szans na przezycie. Bylo mi strasznie go zal :(
mowa obronna wygloszona :) uniewinniamy? :)
Jeszcze jeden przykład, że oprócz idealnej (małej, dużej) głebi ostrości i palety kolorów, etc., można szukać/stawiać pytania o to, czego ze zdjęcia b/pośrednio nie łatwo odczytać (czy zdrowe pisklę byłoby tak spokojne? - nie wiem).
tomek nie przesadzaj, nie wierze w to zeby ktos tego ptaszka wyrwal z gniazda tylko dla pstrykniecia fotki. Niech nam o tym lepiej Kasia opowie, witam na forum.
Przykre to ale tak często bywa-Oczywiście ja nie oskarżam Kasi o celowe działanie na szkode tego ptaszka.Przyrode fotografuje już od przeszło 25 lat i spotkałem sie z wieloma sytuacjami w których dla uzyskania tzw.dobrego zdjęcia ludzie wyczyniali rózne głupie i szkodliwe cuda!!
Jestem czlonkiem ZPFP i każdego fotografa przyrody obowiązuje Kodeks Etyczny.Od dłuzszego juz czasu zdjęcia piskląt przy gnieżdzie,sceny z karmienia mlodych itd. nie sa mile widziane,za wyjatkiem zdjęć do wydawnictw fachowych.
Tego typu fotografie wymagają dużej wiedzy na temat fotografowanego gatunku i zachowania przy gnieżdzie tak zby nie spowodowac porzucenia lęgu lub narażenia piskląt na ew.atak drapiezników.
Temat rzeka i to dla b.doswiadczonych fotografów.
Fotografujmy raczej ptaki na żerowiskach,w locie itp.Unikajmy zdjec przy gniazdach.
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za ważny komentarz. Przypadek opisany przez Kasię jest inny od tych, które przytaczasz. Zapraszam na PM do ewentualnej dyskusji.