Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odtworzenie obrazu dysku

Me_how
16-09-2011, 18:33
Witam,

ma prośbę o pomoc. Historia choroby wygląda następująco:
Mam (miałem) kompa z dwoma dyskami: SSD na system i HDD na dane.
SSD umarł - został w serwisie wymieniony na nowy.
W międzyczasie, aby mieć na czym pracować, zakupiłem WD 500GB i na niego odtworzyłem system z obrazu dysku. Obraz nie był aktualny, doinstalowałem więc brakujący soft i wszystko działało poprawnie (oczywiście wolniej)
Gdy odebrałem dysk z serwisu spróbowałem powtórzyć operacje.
Wytworzyłem nowy obraz, wymontowałem HDD systemowy, włożyłem SSD i próbowałem odtworzyć obraz. i tu zaczyna się kłopot. System znajduje obraz, tylko że przy próbie odtworzenia pojawia się komunikat:
"Przywrócenie obrazu systemu nie powiodło się. Nie znaleziono dysków, które mogą zostać użyte do odzyskania dysku."

Może ktoś zetknął się z podobnym problemem.

RobertMiernik
16-09-2011, 19:22
Nie wiem czym robiłeś obraz ale zwykle te programy robią obraz całego dysku, dlatego odtwarzając SSD (o na pewno mniejszej pojemności) na 500GB dysk HDD wszystko poszło ok (obraz się 'zmieścił') natomiast teraz próbujesz odtworzyć obraz dysku 500GB na za małym dysku SSD.

Nie napisałeś jaki SSD więc strzelam, ale wydaje mi się, że to najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie...

stachmuszel
16-09-2011, 19:25
Albo image nie rozpoznaje SSD jako dysk.

Me_how
16-09-2011, 19:31
Nie wiem czym robiłeś obraz ale zwykle te programy robią obraz całego dysku, dlatego odtwarzając SSD (o na pewno mniejszej pojemności) na 500GB dysk HDD wszystko poszło ok (obraz się 'zmieścił') natomiast teraz próbujesz odtworzyć obraz dysku 500GB na za małym dysku SSD.

Nie napisałeś jaki SSD więc strzelam, ale wydaje mi się, że to najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie...

Może tak być. Chciaż niekoniecznie, ponieważ obraz odtworzony na HDD spowodowła że dysk ten został sformatowany jak SSD - czyli wielkości 60GB.

Me_how
16-09-2011, 19:33
Albo image nie rozpoznaje SSD jako dysk.
To brzmi prawdopodobnie.

Pozostaje pytanie, czy istnieje jakaś metoda aby przerzucić system z HDD na SSD.

Johanan
17-09-2011, 00:54
(...)

Pozostaje pytanie, czy istnieje jakaś metoda aby przerzucić system z HDD na SSD.

Przeniesiesz bez problemu oprogramowaniem: Active@Boot Disk, którego triala można pobrać z różnych serwerów.

Greg77
17-09-2011, 02:12
Przeniesiesz bez problemu oprogramowaniem: Active@Boot Disk, którego triala można pobrać z różnych serwerów.

Moj znajomy rozkminia taki sam problem, osobiscie poswiecil bym troche czasu na nowy system od zera......

Me_how
17-09-2011, 13:12
Moj znajomy rozkminia taki sam problem, osobiscie poswiecil bym troche czasu na nowy system od zera......
To jest jakieś wyjście. Tyle że wolałbym znaleźć jakąś metodę na wypadek powtórzenia się historii.

chomiczkus
17-09-2011, 20:59
To brzmi prawdopodobnie.

Mozesz zobaczyc narzedzie o nazwie Acronis.
Powinno pomoc.

Pozdrawiam
Michal

Greg77
17-09-2011, 21:42
Tyle że wolałbym znaleźć jakąś metodę na wypadek powtórzenia się historii.

Na to bym zrobil jeszcze jeden obraz systemu i zachowal go na osobnym dysku lub na plytach;)
Przeciez skoro miales obraz systemu wczesniej i odtworzyles go na innym wiekszym dysku to chyba nadal masz tamta kopie prawda....chyba, ze nie, to wtedy juz zal mozesz miec do samego siebie i nie popelnic tego bledu ponownie;)

Władca Pixeli
18-09-2011, 07:17
Mozesz zobaczyc narzedzie o nazwie Acronis.
Powinno pomoc.
Przerabiałem ten problem kilka miesięcy temu z programem Acronis. Obrazy ze zwykłych dysków nie pracowały po przeniesieniu na dyski SSD. Ponieważ Acronis dzwonił do mnie kilka razy w innej sprawie wspomniałem o tym problemie i o kilku innych.
Dostałem dostęp do ich najnowszego oprogramowania w wersji beta, ale nie miałem czasu aby to testować. Zainstalowałem cały nowy system na SSD od nowa i klonowanie na kolejne dyski SSD nie powoduje problemu.

Przypuszczam, MBR i BS wyglądają nieco inaczej na tych dyskach i programy nie potrafią tego rozpoznać i zmienić.

byTOMall
18-09-2011, 09:16
U mnie WIn764 zainstalowany na Raptorze, zrobiony obraz Acronisem i przeniesiony na SSD. Nie było najmniejszego problemu.

Jacol
18-09-2011, 14:35
Ja rok temu Acronisem wgrywałem backup z dysku WD320GB na ssd Intela i nie było najmniejszego problemu. Backupuje zawsze tylko partycję, nie całe dyski.

Johanan
18-09-2011, 16:40
Active@Boot Disk jest wypróbowanym oprogramowaniem i wyśmienicie radzi sobie z przenoszeniem obrazów dysków, czy partycji z dysków HDD na SSD.

Działa na bazie systemu W7 i uruchamia się go z CD, albo pena.

Polecam.

Me_how
24-09-2011, 22:31
Active@Boot Disk jest wypróbowanym oprogramowaniem i wyśmienicie radzi sobie z przenoszeniem obrazów dysków, czy partycji z dysków HDD na SSD.

Działa na bazie systemu W7 i uruchamia się go z CD, albo pena.

Polecam.

Dzięki wszystkim za info. Użyłem tego program i zgodnie z informacją zadziałało skutecznie. Póki co system znów chodzi na SSD ;-)