Zobacz pełną wersję : Pomożecie ? ...D80 czy C 450d ? ...a może...
Witam,
...potrzebuje waszej pomocy waham sie między zakupem d80 a Canonem 450d - oba sa praktycznie w tej samej cenie i nie potrafie sie zdecydować. Może jakieś sugestie ?
...dodam ze miałem wcześniej dużo doczynienia z d90 i Canonem 40d ale ze względów finansowych musze kupic teraz cos tanszego. ...duży minus w 40d za wyświetlacz na którym nic nie widac a na pewno czy zdjęcie jest ostre czy nie :/
Jeśli d80 to pewnie z 35 1.8. (bo jak dla mnie swietny obiektyw przynajmniej z d90 ;)
...noooo chyba ze zbierac i zberac na d90 ale czy sie opłaca w stosunku do d80 i broń boze nie interesuje mnie tryb Video. Nie wiem czy warto dopłacać az ok 900zł do d90.
Co o tym wszystkim myślicie... ? ...
MariuszJ
16-09-2011, 18:28
Jeśli d80 to pewnie z 35 1.8. (bo jak dla mnie swietny obiektyw przynajmniej z d90 ;)
Istnienie vs nieistnienie 35DX - to przeważa na rzecz Nikona.
Warto dopłacać do d90 ? ...bardzo mnie kusi iso 100 w d80 no i moze zostanie na 35 1.8.
Paradiso Perduto
16-09-2011, 19:23
z własnego doświadczenia.miałem C400D i wystarczyło mi kilka godzin z Nikonem, żebym sprzedał wszystko C i przeszedł na jasną stronę mocy (D80).
teraz mam D90.
moje wnioski:
- do dziś zastanawiam się, dlaczego przechodząc na cyfrę z Minolty przeszedłem na Canona, a nie na Nikona. wybór jest prosty - Nikon
- D90 czy D80; miałem oba, na D90 przeszedłem tylko ze względu na używalne wysokie ISO. jestem zadowolony z tej zamiany.
- D80 i 35mm to połączenie idealne. moim zdaniem nie warto dopłacać do D90, jeśli możesz kupić D80 w dobrym stanie i z niewielkim przebiegiem. chociaż to zawsze zależy od tego, do czego będziesz taki zestaw wykorzystywał
tyle ode mnie ;-)
joker333
16-09-2011, 19:54
skoro wyzsze iso i filmowanie d90 do Ciebie nie przemawia to weź...... d200 :D
Paradiso Perduto
16-09-2011, 20:00
skoro wyzsze iso i filmowanie d90 do Ciebie nie przemawia to weź...... d200 :D
godnie prawi. aparat wart poważnego wzięcia pod uwagę
Ja bym chętnie zamienił moje d90 na d200, więc lepiej dopłacić ale moim zdaniem do d200.
Hmmm... więc pewnie wybór bedzie sie wahał między d80 a d200 ...
Za d200 przemawia iso100 (d80 w sumie tez) tak i jak puszka którą idealnie się trzyma ;)
D80 w granicach 1000 zł ...a d200 aby miał rece i nogi ok 1700zł a za tyle można wyrwać prawie nowy d90 :/
...boże ale człowiek ma problemy ;p
...docelowe szkła to N 35 1.8 i S 18-50 lub T 17-50 lub N 18-70 (jak nie bedzie kasy)
...a ze tak spytam naiwnie ..z czego użyskam lepszy obraz (chodzi z którego body) ...d80 v d90 v d200. ?
Hmmm... więc pewnie wybór bedzie sie wahał między d80 a d200 ...
Za d200 przemawia iso100 (d80 w sumie tez) tak i jak puszka którą idealnie się trzyma ;)
D80 w granicach 1000 zł ...a d200 aby miał rece i nogi ok 1700zł a za tyle można wyrwać prawie nowy d90 :/
...boże ale człowiek ma problemy ;p
...docelowe szkła to N 35 1.8 i S 18-50 lub T 17-50 lub N 18-70 (jak nie bedzie kasy)
...a ze tak spytam naiwnie ..z czego użyskam lepszy obraz (chodzi z którego body) ...d80 v d90 v d200. ?
Pamiętaj o tym, że D200 ma niezły śrubokręt. Miałem D80, teraz mam D200 jest to naprawdę fajna puszka:)
Paradiso Perduto
17-09-2011, 15:18
z czego uzyskam lepszy obraz (chodzi z którego body) ...d80 v d90 v d200. ?
D80, D200 - ta sama matryca CCD
D90 - matryca CMOS
osobiście bardziej podchodziły mi kolory z D80/D200. dużo zależy też od optyki.
D80, D200 - ta sama matryca CCD
D90 - matryca CMOS
osobiście bardziej podchodziły mi kolory z D80/D200. dużo zależy też od optyki.
Matryca podobno mniej szumiaca w D90 a jeszcze jakies inne różnice ?
...tzn ze kolory mniej intensywne i takie bardziej Canon-owskie ;) ?
(optyka wchodzi w gre taka jak pisałem)
...a takie jeszcze stosunkowo banalne pytanie... jak jest z wyświetlaczami LCD ? czy można w d80 i d200 spokojnie odczytac ostrośc zdjecia bo jak miałem C 40d to była tragedia pod tym wzgledem.
...tzn ze kolory mniej intensywne i takie bardziej Canon-owskie ;) ?
(optyka wchodzi w gre taka jak pisałem)
...a takie jeszcze stosunkowo banalne pytanie... jak jest z wyświetlaczami LCD ? czy można w d80 i d200 spokojnie odczytac ostrośc zdjecia bo jak miałem C 40d to była tragedia pod tym wzgledem.
Z D200 na pewno, jak na datę jego premiery LCD jest ok.
Gregor174
17-09-2011, 15:55
Witam,
...potrzebuje waszej pomocy waham sie między zakupem d80 a Canonem 450d - oba sa praktycznie w tej samej cenie i nie potrafie sie zdecydować. Może jakieś sugestie ?
...dodam ze miałem wcześniej dużo doczynienia z d90 i Canonem 40d ale ze względów finansowych musze kupic teraz cos tanszego. ...duży minus w 40d za wyświetlacz na którym nic nie widac a na pewno czy zdjęcie jest ostre czy nie :/
...noooo chyba ze zbierac i zberac na d90 ale czy sie opłaca w stosunku do d80 i broń boze nie interesuje mnie tryb Video. Nie wiem czy warto dopłacać az ok 900zł do d90.
Co o tym wszystkim myślicie... ? ....
Zalezy do czego sprzet ma byc uzywany .Posiadam obydwa aparaty -mimo wyzszego uzytecznego iso w D90 -obrazek z osiemdziesiatki jakby szlachetniejszy i kolory "mniej chamskie" to zasluga matrycy CCD .Ale jak pisali wczesniej koledzy mozna pokusic sie o D200 ,w swoim czasie puszka semi pro ,a i dzisiaj we wprawnych rekach moze wprawic w zachwyt .rozni sie nieco od D80 -uszczelniony ,szybszy , ciezszy,ponoc bardziej pradozerny,napewno klasa wyzej niz D80 i D90
Paradiso Perduto
17-09-2011, 15:57
na wyższych czułościach zdecydowanie, ale brak ISO 100.
kwestia upodobań, które kolory bardziej Ci się podobają. mi podchodzą Nikona.
a z odczytaniem ostrości w D80 nie miałem problemów- używałem tego body prawie 3 lata
velaskez
17-09-2011, 16:16
D200 ma jeden poważny minus. Strasznie żre prąd.
D200 ma jeden poważny minus. Strasznie żre prąd.
To fakt, zapomniałem o tym wspomnieć;)
LordRamzes
17-09-2011, 16:46
hmm na początku miałem taki problem tylko miedzy c400d a d80 mimo że c ma cmos wybrałem d80 i nie żałuje zobacz na mój podpis tam masz praktycznie wszystko d80' zrobione i takie efekty mi się udało uzyskać , mam d90 i iso lepsze nie powiem ale jakoś częściej wracam do d80 nie wiem czemu :)
mariaczi666
17-09-2011, 18:09
Za czasów moich Canonów najmocniej irytowały mnie niektóre rozwiązania 'ergonomiczne'. Nigdy więcej Canona bez kółka i joysticka! Seria xxxd niestety kółeczka nie miała, poza tym aparaty te są zbyt małe jak dla mnie. Zapomnij też o pomiarze ostrości z manualnymi szkłami. Przeszedłem przez 300d, 350d, 30d, 40d, 1d, 1dII i 50E.Od niedawna używam Nikona, zacząłem od d200, okazyjnie dokupiłem d100 (bardziej jako ciekawostkę, ale cholera, to jego ziarenko jest świetne!), parę szkiełek na początek. Dla amatora to fajny zestawik, chociaż docelowo za jakiś rok planuję d300 i będę w domu. Naprawdę zastanowiłbym się nad d200 bo od d80 wolałbym już chyba d70s, którym miałem przyjemność pobawić się parę dni i też bardzo przypadł mi do gustu.
Paradiso Perduto
17-09-2011, 18:49
Naprawdę zastanowiłbym się nad d200 bo od d80 wolałbym już chyba d70s, którym miałem przyjemność pobawić się parę dni i też bardzo przypadł mi do gustu.
w D70 z tego co pamiętam nie ma ISO 100, a autorowi wątku chyba na tym zależy.
miałem zarówno D80 jak i D200, jeśli miałbym do któregoś z nich wracać, to byłby to D200.
Fakt, potwierdzenie ostrości dla manualnych szkieł to coś co jest w stanie zatrzymać mnie przy systemie...
ja też polecam d200;) i z tą prądożernością nie jest aż tak źle;) na dwóch oryginalnych akumulatorach zrobiłem około 1100 zdjęć i na jednej z baterii miałem jeszcze 24%. Więc jeśli ma się gripa i dodatkowe aku to ta prądożerność, aż tak nie przeszkadza. Poza tym świetna puszka - kolorki super, ergonomia dużo lepsza niż d80/d90 - wszystko pod ręką, pomiar światła z manualnymi szkłami... i wiele innych. Do tego 50/1.8D i można wiele zdziałać;)
Skoro już jest sugestia D200, to może pójdźmy krok dalej - Fuji S5 Pro ?? Tam to dopiero są kolory.
Skoro już jest sugestia D200, to może pójdźmy krok dalej - Fuji S5 Pro ?? Tam to dopiero są kolory.
Oj tak to jest, cena wyjściową było ok 1100zł za body a teraz jest juz prawie 2000 zł ;p
...hmm... Fuji S5 Pro - dużo dobrego słyszałem - iso100 jest swietnie wyglada itp. ...ale to nie jest czasem to samo co d200 ? ...różnica w cenie ok 400zł.
W budowie itd. tak. Różnią się matrycą. S5 pro ma niepobite kolory i legendarny sposób oddania koloru ludzkiej skóry (nie jest żółta/czerwona). No i w plenerze praktycznie nie idzie nim przepalić kadru. Wady to wyższa cena i rozmiar pliku - RAW z Fuji to ok 25MB.
Nie wiem czy ma to być Twoja pierwsza czy któraś tam z kolei lustrzana pucha, ale jeśli to ma być na początek, to poważnie - D80/90 spokojnie Ci wystarczy. Ja wybrałem tego drugiego ze względu na potrzebne mi wyższe używalne ISO, a i coś czasem nagrać się zdarzyło
Nie, nie jest to pierwsz Puszka... Miałem d90/d300/C40d ....a teraz nie mam nic, i zamierzałem kupić coś rozsadnego.
i tak to jest...
(Nikon) znam system, swietna ergonomia tylko te kolory troche przesadzone. przynajmniej w d90 i d300 ...moim zdaniem.
Nikon d80 przebieg 15000 za 950 zł... hmm ?
Paradiso Perduto
18-09-2011, 19:03
Nikon d80 przebieg 15000 za 950 zł... hmm ?
wow... ja mojego z przebiegiem 22k sprzedałem za 1250zł....
myślę że to dobra cena i aparat też. sprawdź stan gum, matrycę, jakieś luzy na pokrętłach, klapce karty pamięci itp.
..tylko kiedy to na Allegro :/
joker333
18-09-2011, 20:36
daj na gieldzie ogloszenie kupie, ja w ten sposob w bardzo dobrej cenie kupilem d70s
Piotr LDZ
23-09-2011, 21:46
Użytkowałem oba. Moją pierwszą lustrzanką był 350D, następnie przesiadłem się na 450D, a potem... zacząłem oglądać D80 znajomego i w ten sposób szybko zmieniłem system. ;) Kupiłem D80, który służy mi do dzisiaj. Moim zdaniem różnice są naprawdę spore i wybór jest jednoznaczny. Zacznijmy od ergonomii - w porównaniu z D80, 450D jest bardzo plastikowy, gorzej leży w dłoniach (oczywiście to subiektywne wrażenia), dostęp do wielu funkcji jest utrudniony, bo odbywa się z poziomu menu. Obecnie nie wyobrażam sobie pracy bez górnego wyświetlacza i dodatkowych pokręteł nastaw. Materiały z jakich została wykonana obudowa D80 sprawiają wrażenie trwalszych - w Canonie to po prostu tandetny plastik. Jakość obrazu - niby szumią podobnie, ale faktura szumu w D80 wydaje mi się bardziej przyjemna dla oka. Mam wrażenie, że do ISO400 Nikon radzi sobie lepiej, wyższych czułości używam sporadycznie. Okropnym mankamentem Canona jest słaby zakres tonalny. Bardzo mnie to irytowało. Z pomiaru matrycowego zrezygnowałem od razu, a i tak przy świetle słonecznym bardzo trudno było uniknąć przepałów na białych powierzchniach. Pamiętam, że mocno mnie to zaskoczyło już w pierwszym dniu użytkowania, bo staruszek 350D radził sobie pod tym względem lepiej. Jest niby funkcja "Priorytet jasnych partii", ale moim zdaniem w ogóle nie niweluje ona tego problemu. Z kolei przy wyciąganiu cieni, nawet przy ISO200 potrafiło wyjść w tych miejscach paskudne ziarno. D80 sprawia wrażenie bardziej dopracowanego, wliczając w to mało istotne drobiazgi jak osłonka na LCD. ;)
Mając taki dylemat, bierz D80 - będziesz zadowolony.
Przy okazji witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum.
Zgadzaam sie z Piotr LDZ. Mlodzi porownuja aparaty na megapixele, a to nie tak... Linia 350D/450D/500D/550D to sprzety typowo amatorskie cos jak od Nikona D40 do D5100. Natomiast D80/D90/D7000 niby tez amatorskie, ale juz dla wymagajacego amatora. Ja bym D80 porownal z 40D, D90 z 50D a D7000 z 60D.
Powiem tak... gdybym miał Kase wybór byłby Banalny : C 5d mrk II ;p
...ale chyba jednak zostanę przy D80.
...słuchajćie a jak jest z wyświetlaczem w d80 ? Bo w d90 był świetny natomiasy w 40d trgiczny...
Ja od wczoraj odkąd przyszedł obiektyw testuję D80 i IMHO wyświetlacz jest OK, można spokojnie sprawdzić czy fotka wyszła ostro, a jakość wyświetlanego obrazu jest wystarczająca ;)
Wyświetlacz w D80 jest ok, sporo lepszy niż np w 30D lub 5D (tak wiem że to starsze puchy, ale do nich mam porównanie, bo kolega używa).
jeśli w przyszłości planujesz 5d to nie pchaj się w nikona ale jeśli nie ważne jest dla Ciebie filmowanie to co lepszego proponuje C niż d3? dodam że każda puszka robi dobre foty, dużo ważniejsze są szkła i światło ;) d80 super puszka, d50 też ;)
D80 ma niezly LCD, ale wyswietlacz w D90 jest o pol cala wiekszy (przekatna) no i ma mniej wiecej trzy razy tyle pixeli (ok. 900 tys. vs ok 300 tys.)
Ale w D80 jest calkiem niezly. Sam aparat (D80) tez bardzo dobry. Troche przeswietla zdjecia (trzeba dac korekte), ale fotki robi niezle, czasem lepsze od D90 (mniejsze szumy).
Co do Canonow - to jesli priorytetem jest filmowanie, to Canon jest gora! Filmy juz z 550D wymiataja, a z 7D czy 5D MKII sa zaje........ W tym wypadku Canon ma spora przewage.
cz4rnuch
25-09-2011, 10:19
Co do Canonow - to jesli priorytetem jest filmowanie, to Canon jest gora! Filmy juz z 550D wymiataja, a z 7D czy 5D MKII sa zaje........ W tym wypadku Canon ma spora przewage.
Pewnie ma, ale autor w pierwszym poście zaznaczył, że nie interesuje go video.
(D80)Troche przeswietla zdjecia (trzeba dac korekte), ale fotki robi niezle, czasem lepsze od D90 (mniejsze szumy).
Nie wierzę,piszę oczywiście o szumach :)
Co do samego wyświetlacza, to dużo łatwiej ocenić ostrość na wyświetlaczu D90, ale z tym w D80 nie jest tak źle(akurat wczoraj miałem okazję porównać).
D80 ma pewnie mniejsze szumy na ISO100, bo w D90 ten tryb jest interpolowany ;)
jeśli w przyszłości planujesz 5d to nie pchaj się w nikona ale jeśli nie ważne jest dla Ciebie filmowanie to co lepszego proponuje C niż d3? dodam że każda puszka robi dobre foty, dużo ważniejsze są szkła i światło ;) d80 super puszka, d50 też ;)
Odwzorowanie kolorów itp .od zawsze miałem Canona i to tez chyba kwestia sentymentów ;p ale użytkowanie Nikonów jest dla mnie o niedo lepsze :) ...nigdy nie robilem zdjęć d3 i nie wiem co z tego wychodzi ale w dalekiej przyszłości na bank sprawdze d3 v 5d ;) .
Zorro1212
26-09-2011, 10:37
1000zl za D80 to niby nie duzo ale moze warto dozbierac i kupic D300(aparat bedziesz mial na cale zycie)ewentualnie D90?Innym wyjsciem moze byc D5 canona(staruszek ale wciaz swietny i przewyzsza wspomniane aparaty
haradrimm
26-09-2011, 12:36
Zorro nie przesadzaj z tym na całe życie:D Chociaż dla mnie D700 mogłaby ze mną zostać na stałe, jedyna rzecz, której mi w niej brakuje to tryb cichej migawki;)
kuuubu, jeśli nie potrzebujesz wysokich czułości zdecydowanie polecam D80, miałem ten aparat i urzekł mnie, na ISO 100 daje świetny obrazek, ale jeśli zależy Ci na wysokim ISO to warto dołożyć do D90. Jeśli możesz trochę dołożyć bierz D200, lepsza ergonomia itd.;)
zamkowski
26-09-2011, 12:58
Mam D80 jako 2 body. Aparat podstawowy to przynajmniej warto mieć D90 - zależnie oczywiście od potrzeb wysokiego iso. Jesli takiej potrzeby nie ma to D80/D200 (ergonomia może i lepsza przy D200 ale cena i rok produkcji uzywek zniechęca - warto pamietać że wszystko sie zuzywa i nie liczy się tylko przebieg silnika ale też jakość blachy i podwozie.
Z góry było postanowione ze miało być coś tańszego... czyli praktycznie tylko w gre wchodzi d80...ale i teraz d90 chyba wchodzi w gre ...co jest postanowione to mowie NIE d200 ...a d300 noo cóż, miałem go ok 10 mies. i moim zdaniem, do moich zastosowań nie jest mi potrzebny Taki aparat... moim zdaniem ten sam obrazek co w d90, ale ergonomia to zgadzam się Jest rewelacja ale nic więcej jak dla mnie! ...jesli mialbym wydawac tyle kasy na d300 to zdecydowanie zainteresuje sie Canonem 5d którego miałem ale musiałem go odesłać gdyż sprzedajacy był zwykłym oszustem.
hostman22
01-10-2011, 12:03
d300 noo cóż, miałem go ok 10 mies. i moim zdaniem, do moich zastosowań nie jest mi potrzebny Taki aparat...
...
na bank sprawdze d3 v 5d :wink: .
c'mon ;)
ja juz sie pogubiłem d300 to za dużo a 5d to w sam raz ;)
ja juz sie pogubiłem d300 to za dużo a 5d to w sam raz ;)
...Gdybym miał wydawc juz tyle kasy na d300 to bym sie zastanowił nad Pełną klatka Canona 5d...
Miesiąc temu przesiadłem się z d50 na d80 - świetny aparat, chociaż muszę szczerze przyznać, że wcale nie robi lepszych zdjęć od d50 i trochę przepala (nie tylko na matrycowym, aczkolwiek na centralnym dużo mniej), więc najczęściej mam włączoną korektę 2/3.
Ale już jeśli chodzi o ergonomię, to d80 bije d50 na głowę.
Też się zastanawiałem nad d90, ale kolor z ccd jakoś bardziej do mnie przemawia niż ten z cmos'a.
Aparat kupiłem na tut. gieldzie - przebieg ok. 18k za ok. 1kPLN. Te aparaty się pojawiają dość często, ale szybko znajdują nabywców, więc trzeba często tu zaglądać.
Paradiso Perduto
01-10-2011, 23:24
moim zdaniem nie ma co klepać w kółko o tym samym. zrobi się z tego bazar (o ile już się nie zrobił), jak z każdego innego wątku, w którym człowiek pyta o sprzęt. zadaje proste pytanie wymieniając dwa modele aparatów, a w odpowiedzi dostaje pomysły na zakup puszek kilkakrotnie przekraczających jego budżet. wiadomo, że im drożej tym zazwyczaj lepiej, choć oczywiście nie zawsze, ale....
kuuubu - bierz D80 i ciesz się nim. będziesz zadowolony. moja droga przez cyfrę wyglądała następująco C350D->C400D->D80->D200->D70->D80->D90
D80 wspominam naprawdę bardzo dobrze. nawet w tej chwili rozglądam się na tym body z małym przebiegiem, żeby zabierać ze sobą w góry, gdzie szkoda mi D90, a zależy na bajecznym iso100 w D80.
...dziękuje za Odp i porady...pewnie skończy sie na d80 bo potrzebuje aparatu do zdjęc a nie chwalenia sie nim przed "kolegami" ...ale jesli pojawi sie Ciekawa oferta z d90 to byc może sie zdecyduje bo b.dobrze go wspominam.
aaa tak jeszcze podłączając sie do Tematu co radzicie do D80 :
N 18-70 czy Tamrona 17-50 2,8 ...poza swiatłem, jest róznica w obrazku ?
LordRamzes
06-10-2011, 18:04
aaa tak jeszcze podłączając sie do Tematu co radzicie do D80 :
N 18-70 czy Tamrona 17-50 2,8 ...poza swiatłem, jest róznica w obrazku ?
do amatorskiego użytku tylko i wyłącznie nikkor 18-70 ja miałem wyselekcjonowanego tamrona ostrzył pięknie (9 sztuka) po 2 latach się rozjustował i 1/3 lewego kadru nie ostra no i podczas wybierania tracisz nerwy bo wszędzie szukasz ff/bf szkoda pieniędzy nerwów na tamrona może i ma fajne światło ale nic poza tym , lepiej w przyszłości kupić 35+85
mariaczi666
06-10-2011, 18:25
Miałem Tamrona, dziś mam N 18-70. W Tamim wkurzał mnie jednak dźwięk i średnia ostrość (może mój egzemplarz dawał lekkie mydełko), Za to 18-70 mam w nie najlepszym stanie, ma luzy i parę obić, ale daje bardzo fajny obrazek na 70mm z d100 (18 raczej nie polecam), skalę ostrości przejeżdża błyskawicznie i bezszelestnie. A jak potrzebuję jaśniej to biorę 105/2.5 :)
Możesz pomyśleć jeszcze nad 18-105VR - jest gorzej wykonane ale ostrzejsze i posiada stabilizację lub nad 18-55VR - mały kitowy obiektyw jak na początek jest naprawdę ok. Ja mam dość ostrą sztukę.
LordRamzes
06-10-2011, 18:40
nad 18-55 nie ma co absolutnie myśleć i nie polecam nikomu
W takim razie 18-70 + 35 1.8 ? ...czy jest jakas alternatywa... miałem 85 i jest to dla mnie za wasko.
nad 18-55 nie ma co absolutnie myśleć i nie polecam nikomu Jak to jest jedni mówią, że to dobry obiektyw w tej klasie cenowej a inni, że to szmelc. Jakie jest Twoje zdanie ma ten temat ? Co Ci w nim nie odpowiada?
Jak to jest jedni mówią, że to dobry obiektyw w tej klasie cenowej a inni, że to szmelc. Jakie jest Twoje zdanie ma ten temat ? Co Ci w nim nie odpowiada?
Ciemniejszy i wydaje sie byc mega plastikowy..
LordRamzes
07-10-2011, 07:18
Jak to jest jedni mówią, że to dobry obiektyw w tej klasie cenowej a inni, że to szmelc. Jakie jest Twoje zdanie ma ten temat ? Co Ci w nim nie odpowiada?
jedna odpowiedź - wszystko ogniskowa beznadziejny ostrość itd itd
LordRamzes
07-10-2011, 07:20
W takim razie 18-70 + 35 1.8 ? ...czy jest jakas alternatywa... miałem 85 i jest to dla mnie za wasko.
na pewno 18-70 a czy 35 czy 50 odp jest banalna kup 18-70 i weź go ustaw na 35 mm pstrykaj potem 50 pstrykaj i zob mi np 35 nie odpowiada za bardzo i mało jej używam jak już musze wolę 50 np
pioter m
07-10-2011, 10:52
Dokladnie. Poprobowac, a potem zakupic. Kazdy z nas ma rozne potrzeby.
Nabylem 18-70 a zbylem 18-105. Nie zaluje.
18-55vr nie jest tragiczny. Do tego tani. Bardziej przeszkadza mi beznadziejna ergonomia, bo optyka jest przyzwoita.
W takim ruszam na polowanie na 18-70
blackside
07-10-2011, 18:37
osobiście nigdy nie zamieniłbym 18-105VR na 18-70. Chyba że za dopłatą i to taką bym sobie zakupił 18-105 :P
18-55VR też niezły ale za mały zakres, ale zdjęcia z 18-105 wyglądają lepiej.. są bardziej kontrastowe i żywsze.
Moim zdaniem na początek wystarczy 18-55VR zakres mały ale żeby załapać podstawy, to i tak za duży ;) Nowi powinni zaczynać od jednej ogniskowej. A tu przy każdej ogniskowej inne światło, inna ostrość inna dystorsja i arberracja .... Za dużo jak na sam początek, a sprzęt trzeba znać jak własna kieszeń i aby wybierać cokolwiek, to trzeba to znać.
Miałem :
S 17-70
S 18-50
N 50 1.4
N 85 1.8
N 35 1.8
S 10-20
...wiec tego troche było ale narazie nie mam kasy aby kupowac szklo za 1500 zł ... i dlatego pytalem czy rożnica miedzy np S 18-50 jest na tyle widoczna w porownaniu z 18-70.
hmmm...a ze tak zapytam 18-105 od jakiej ogniskowej zaczyna sie 5,6 ?
W sumie jesli zakupie 18-70 lub 18-105 bo jestem przekonany ze w 80% bedzie ustawiony na ogniskowej 18 ;) ...wiec który lepiej jako szeroki kat ;) ?
Miałem :
S 17-70
S 18-50
N 50 1.4
N 85 1.8
N 35 1.8
S 10-20
...wiec tego troche było ale narazie nie mam kasy aby kupowac szklo za 1500 zł ... i dlatego pytalem czy rożnica miedzy np S 18-50 jest na tyle widoczna w porownaniu z 18-70.
W sumie jesli zakupie 18-70 lub 18-105 bo jestem przekonany ze w 80% bedzie ustawiony na ogniskowej 18 ;) ...wiec który lepiej jako szeroki kat ;) ?
hmmm....skoro w 80% miałbyś obydwa ustawione na 18mm, to twoje pytanie brzmi metafizycznie ;)
a tak serio, to poważnie pytasz, który będzie lepszy na 18????
albo inaczej, jakiej odpowiedzi się spodziewasz.
przepraszam, wiem, że zbytnio ci nie pomogłem. bardziej chciałem zwrócić uwagę na zadawanie właściwych pytań, by uzyskać rzeczowe odpowiedzi. bo chyba na tym ci zależy.
blackside
07-10-2011, 20:06
80mm - f5,3
85mm - f5,6
mariaczi666
07-10-2011, 20:57
Ja raczej unikam szerokiego końca z 18-70, nie podoba mi się obrazek, nie jest dostatecznie ostry.
śmichy chichy 18-70 posiadam, i najczęściej to właśnie 18mm jest używane, nie zamienił bym go na 18-105 czy 18-135 VR czy cokolwiek innego nawet jakby mi dopłacali ;] prosta sprawa 18-70 ma metalowy bagnet dla mnie to bardzo wiele, fakt na szerokim kącie lubi powariować z ostrością choć to chyba moja puszka bardziej ale to bardzo dobry obiektyw i polecam go każdemu
blackside
07-10-2011, 21:41
:-) tak plastikowy bagnet robi gorszezdjęcia. Szkło mam ponad 3 lata zero luzów- ale nie metalowy to muszę wyrzucić - mocne...
hmmm....skoro w 80% miałbyś obydwa ustawione na 18mm, to twoje pytanie brzmi metafizycznie ;)
a tak serio, to poważnie pytasz, który będzie lepszy na 18????
albo inaczej, jakiej odpowiedzi się spodziewasz.
przepraszam, wiem, że zbytnio ci nie pomogłem. bardziej chciałem zwrócić uwagę na zadawanie właściwych pytań, by uzyskać rzeczowe odpowiedzi. bo chyba na tym ci zależy.
..chodziło mi o to czy któryś z nich ma wieksza winiete itp na 18mm ...
aaa może Nikkor 24-50/3.3-4.5 D AF ?
mariaczi666
09-10-2011, 22:21
Może być przywąsko na DXie. Sprawdź gdzieś przed zakupem czy będzie Ci odpowiadał kąt widzenia.
Witam, mam jeszcze jedno pytanie... jest jaka alternatywa dla N 35 1.8 ? ...plus/minus ogniskowa... byle nie 50 bo za ciasno juz.
witam, mam jeszcze jedno pytanie... Jest jaka alternatywa dla n 35 1.8 ? ...plus/minus ogniskowa... Byle nie 50 bo za ciasno juz.
N40/f 2.5 :)
Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM
Szczerze mówiąc to nic nie słyszałem o N40/f 2,5 --- nawet nie wiem jak cenowo sie przedstawia.
A co do Sigmy to kuszące jest swiatło 1.4 ale to juz cene pewnie ok 1000 zł :/
Około 1000 zł więcej od ceny 35/1.8 ;)
Raczej trudno będzie znaleźć coś co by pobiło cenowo (przy tej samej jakości) 35/1.8 to na prawdę wdzięczne szkło a przy FX też niekiedy się przydaje.
Szczerze mówiąc to nic nie słyszałem o N40/f 2,5 --- nawet nie wiem jak cenowo sie przedstawia.
Mój błąd. Trafiłem nie w tą cyferkę co trzeba :)
chodziło mi o to cudo
http://nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-micro-nikkor-40mm-f-2-8g
MakeBelieve
17-11-2011, 19:32
Witam, mogę się podpiąć pod temat? Jestem na etapie zmiany aparatu z d70. Ogółem do dyspozycji mam ok. 2800 zł, no ewentualnie 3 tys. Stawiam chyba na Nikona, chociaż jednak szkła są tańsze canonowe. Potrzebuję tele, postawiłam raczej na 55-300. Czyli tysiak odchodzi. Pozostają mi 2 tysiące na puszkę i obiektyw. Na pewno nie 18-55 bo miałam i sprzedałam, za wolny. Myślałam o opcji d80 +T 17-50, ale znowu d90 przemawia o wiele bardziej filmami i wyższym iso. No ew. coś z canona, ale nie wiem, czy byłby ktoś w stanie mi pomóc.
Możesz próbować zakupić D90 i 18-70 ale raczej nie zmieścisz się w cenie 2k zł. Ale poniżej D90 bym już teraz nie kupował.
ps. I filmowaniem w D90 to radzę sobie głowy nie zawracać ze względu na to, że nie będziesz miał AF przy kręceniu filmów.
krzysiozboj
17-11-2011, 19:42
1 z tymi tańszymi szkłami w canonie to bym tak nie dramatyzował, to zależy w którą półkę uderzymy, w tej amatorskiej chyba nikon ciekawszy
2 18-70 ponoć szybki
3. 55-300 lub 70-300 - oba fajne
4. Te filmy w d90 to żadna rewelacja, być są ale szczęki po podłodze zbierać nie ma po czym, iso 1600-200 jest używalne a więc sporo
MakeBelieve
17-11-2011, 19:57
Dziękuję za opinie. Chętnie wysłucham też innych ;) Jeśli chodzi o 55-300 vs 70-300 to na pewno ten pierwszy, bo potrzebuję choć odrobinę uniwersalniejszego, zwłaszcza, że to nie pełna klatka. Wiem, że filmy nie są super, ale mając psa zawsze przyda się możliwość nakręcenia czegoś ;) No a jakiś odpowiednik w canonie? No i w ogóle lepiej teraz sprzedać moje d70+50 1.8 i kupić teraz nowy, sprzedać teraz i kupić po nowym roku czy sprzedać i kupić po nowym roku? Bo tak myśle, kilka msc bez aparatu.. A potrzebuję tak już od kwietnia mniej więcej.
Wstrzymaj się do kwietnia. Teraz ceny ostro poszły w górę z powodu zalanych fabryk Nikona i Canona.
krzysiozboj
17-11-2011, 20:10
szklana kula powiada mi że po nowym roku bedzie trochę drożej lub trochę taniej, może będą jakieś nowości niedługo, może nieco później ;) Tego nikt rozsądny Ci nie napisze albo napisze dowolnie bo ... najłatwiej zarządza się czyimiś pieniędzmi :))
Dlaczego chcesz sie pozbywać 50tki? To całkiem przyjemne szkło.
W canonie trochę ciężko o "odpowiednik" bo pewnie trzeba by szukać czegoś w stylu 30D-40D (nawet nie wiem po ile to jest), 50-60D raczej za drogie będzie a niższe modele po D70 będą strasznie malutkie. Szkła w canonie na amatorskiej półce to bida trochę, tu w nikonie masz sporo lepiej.
MakeBelieve
17-11-2011, 20:18
Pozbywam się stałki, bo do wnętrz jest za wąska o wiele, a nie stać mnie na 3 szkła. Tele będzie głównie do psów (psie sporty, wystawy itp), a potrzebuję też czegoś bardziej uniwersalnego, szerszego przede wszystkim.
Wstrzymaj się do kwietnia. Teraz ceny ostro poszły w górę z powodu zalanych fabryk Nikona i Canona.
...kurde mozei cos w tym jest N 35 1.8 Nowy to koszt az ok 800zł a jeszcze ok 1,5 r temu płaciłem 620 zł.
Proponuje to co ja chce kupić czyli d80 + 18-70...
Miałem D90 i moim zdaniem nie ma sensu dopłacać tyle kasy a jak dla mnie jedyna różnica to mniejsze szumy. Wole osobiście d80 + 18-70 lub jak masz kase to T 17-50 2,8.
MakeBelieve
17-11-2011, 21:11
a może ktoś się wypowiedzieć o ilości szumów pomiędzy d70 a d80? bo filmy przezyję, ale iso ważne.. i oczywiście jak d80 to t 17-50. myśle, że jak dla mnie to d80+17-50 +55-300 w zupełności wystarczy.
Czy tylko ja mam takie odczucia że matryca CCD daje bardziej chłodne i bardziej stonowane kolory niż CMOS ?