PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] IN FOREST vol.1

sowart
15-09-2011, 20:51
IN FOREST vol.1
Witam nareszcie nadrobiłem zaległości w pracy i mogłem zacząć obróbkę innych sesji.
Zapraszam do oglądania i komentowania.

1.

EDIT - niestety wygasły linki. Zachęcam do korzystania z forumowego hostingu.

TheKilla
15-09-2011, 21:37
a czemu ta modelka taka powyginana ;)?

morzon
15-09-2011, 23:21
1 i 3 wygląda... karykaturalnie.

Ogólnie żadne do mnie nie gada, straszny bałagan w każdym kadrze, nieprzyjemne światło (to Twoje i to w tle). Stylizacja też taka "nieleśna".

samson09
16-09-2011, 06:38
Do mnie najbardziej nie gadają sztuczne pozy modelki.

sowart
16-09-2011, 23:37
a czemu ta modelka taka powyginana ;)?

1 i 3 wygląda... karykaturalnie.

Ogólnie żadne do mnie nie gada, straszny bałagan w każdym kadrze, nieprzyjemne światło (to Twoje i to w tle). Stylizacja też taka "nieleśna".

Do mnie najbardziej nie gadają sztuczne pozy modelki.

Sory ale każdy wasz komentarz do mnie nie gada

morzon
17-09-2011, 00:14
Sory ale każdy wasz komentarz do mnie nie gada

To czekamy na komenty z zachwytami, pewnie wtedy zagadają. Tylko no... coś nie widać, żeby komukolwiek się to podobało.

kamel
17-09-2011, 09:08
mi światło oraz kadry w których modelkę ledie widać również nie powalają za mało portretu w portrecie

sowart
17-09-2011, 09:50
To czekamy na komenty z zachwytami, pewnie wtedy zagadają. Tylko no... coś nie widać, żeby komukolwiek się to podobało. Tego nie oczekuję.
Stylizacja mroczna więc modelka takie pozy nienaturalne miała przyjowac. Bałagan w każdym kadrze, wybacz przecież to las :D i chodziło mi na pokazaniu dobrze tego miejsca. Nie przyjemne światło tak nie uważam. Słonko padające za liści zrobiło klimat, modelka lekko doświetlona blendą.

…za mało portretu w portrecietoż nie miały to być zwykłe tylko portrety twarzy.

Ogólnie to tak. Uważam, że kadry jak i miejsce, światło fajne zagrało, dziewczyna doświetlona jest fajnie. I wasze komentarze niestety nic mi nie wnoszą abym na przyszłość coś w swoich pracach zmieniał

TheKilla
17-09-2011, 09:54
skoro wszystko Ci w tych zdjęciach odpowiada to znaczy, że jednak oczekiwałeś zachwytów.
Mnie nie porwały, widzę, że innych też nie. Ale widocznie to my jesteśmy jacyś ekhm... skrzywieni

sowart
17-09-2011, 10:01
skoro wszystko Ci w tych zdjęciach odpowiada to znaczy, że jednak oczekiwałeś zachwytów. …
Oczekiwałem konkretów, co poprawi a tu niby piszecie, że jest totalnie wszystko źle. No Nie Nie zgadzam się.
Mam prawo bronic swoich prac, skoro nie piszecie coś co dało by mi do myślenia co zmienic / poprawic na przyszłośc

…Ale widocznie to my jesteśmy jacyś ekhm... skrzywieniTy to napisałeś

morzon
17-09-2011, 10:31
Stylizacja mroczna więc modelka takie pozy nienaturalne miała przyjowac.

Ale te pozy są raczej śmieszne i groteskowe niż "mroczne" i pasujące do "mrocznej stylizacji" ( 1 i 3 jak napisałem).

Bałagan w każdym kadrze, wybacz przecież to las :D i chodziło mi na pokazaniu dobrze tego miejsca.

To największa głupota jaką ostatnio przeczytałem. Las = bałagan? Nie widziałeś nigdy czystych, poukładanych kadrów z lasu? Jest trudniej znaleźć dobre miejsce, to prawda, ale nie zmienia to faktu, że masz śmietnik w kompozycji - jakieś przypadkowe gałęzie, patyki w kadrze które nic nie wnoszą, a tylko przeszkadzają (badyl przed modelką na 2, kij wbity w plecy na 4, bajzel w tle na każdym praktycznie) - klimatu lasu to nie tworzy, albo próbuje tworzyć nieudolnie. Imo miejsca wybrane niestarannie, bez dbałości o to co za modelką.
Wrażenie potęguje jeszcze dość duża GO (1 i 3 najbardziej), nie ma odcięcia od tła.

Nie twierdzę, że ma być bez gałęzi, czyściutko itd - w końcu to las - ale można drzewa, krzaki jakoś wykorzystać w kompozycji, żeby grały z całością.

Nie przyjemne światło tak nie uważam. Słonko padające za liści zrobiło klimat, modelka lekko doświetlona blendą.

Fatalna pora na robienie zdjęć w lesie - w takich godzinach jest po prostu masakra w słoneczny dzień. Duże kontrasty - mocne cienie, albo wypalone światła. W tle się robi ocząplas bezładnych, przypadkowych światłocieni. Zwłaszcza jak stosujesz dość dużą głębie. Przy minimalnej to nie doskwiera tak, czasem wręcz pomaga, bo ożywia tło, które i tak jest tylko plamami bokehu.

Doświetlenie jest imo słabiutkie. Na 3 i 5 - nieprzyjemne, ostre światło - brzydki cień za nosem, kierunek światła - od dołu co sprawia wrażenie sztuczności, zupełnie nie współgra z naturalnym światłem.
Najładniej na 4ce - przyjemne i delikatne światło, niestety kompozycja skutecznie niszczy całość.

Amadeusz
17-09-2011, 10:39
Z tymi gałęziami to S4INT ma rację i tu powinieneś raczej dziękować niż się unosić. Natomiast co do pory dnia to niekoniecznie najgorszy moment. Akurat przy "mrocznych" fotach mogłoby dobrze zagrać - zmniejszyć ekspozycję a zwiększyć blendę? Jak byś to S4INT widział?

sowart
17-09-2011, 10:53
Ale te pozy są raczej śmieszne i groteskowe niż "mroczne" i pasujące do "mrocznej stylizacji" ( 1 i 3 jak napisałem).

To największa głupota jaką ostatnio przeczytałem. Las = bałagan? Nie widziałeś nigdy czystych, poukładanych kadrów z lasu? Jest trudniej znaleźć dobre miejsce, to prawda, ale nie zmienia to faktu, że masz śmietnik w kompozycji - jakieś przypadkowe gałęzie, patyki w kadrze które nic nie wnoszą, a tylko przeszkadzają (badyl przed modelką na 2, kij wbity w plecy na 4, bajzel w tle na każdym praktycznie) - klimatu lasu to nie tworzy, albo próbuje tworzyć nieudolnie. Imo miejsca wybrane niestarannie, bez dbałości o to co za modelką.
Wrażenie potęguje jeszcze dość duża GO (1 i 3 najbardziej), nie ma odcięcia od tła.

Nie twierdzę, że ma być bez gałęzi, czyściutko itd - w końcu to las - ale można drzewa, krzaki jakoś wykorzystać w kompozycji, żeby grały z całością.

Fatalna pora na robienie zdjęć w lesie - w takich godzinach jest po prostu masakra w słoneczny dzień. Duże kontrasty - mocne cienie, albo wypalone światła. W tle się robi ocząplas bezładnych, przypadkowych światłocieni. Zwłaszcza jak stosujesz dość dużą głębie. Przy minimalnej to nie doskwiera tak, czasem wręcz pomaga, bo ożywia tło, które i tak jest tylko plamami bokehu.

Doświetlenie jest imo słabiutkie. Na 3 i 5 - nieprzyjemne, ostre światło - brzydki cień za nosem, kierunek światła - od dołu co sprawia wrażenie sztuczności, zupełnie nie współgra z naturalnym światłem.
Najładniej na 4ce - przyjemne i delikatne światło, niestety kompozycja skutecznie niszczy całość.
Dzięki trzeba cię pod denerwować abyś coś konkretnego napisał.
To forum staje się już mega leniwe.

pmpmwd
17-09-2011, 12:44
Stylizacja i pozy modelki miałyby sens gdyby tłem był cmentarz, a tak nie widzę sensu, jeśli las i takie pozy to modelka powinna być wystylizowana na czerwonego kapturka :) albo Małgosię i dodać jej Jasia i pierniki i reklama Kopernika gotowa...