Zobacz pełną wersję : [ Portret ] IN FOREST vol.1
IN FOREST vol.1
Witam nareszcie nadrobiłem zaległości w pracy i mogłem zacząć obróbkę innych sesji.
Zapraszam do oglądania i komentowania.
1.
EDIT - niestety wygasły linki. Zachęcam do korzystania z forumowego hostingu.
TheKilla
15-09-2011, 21:37
a czemu ta modelka taka powyginana ;)?
1 i 3 wygląda... karykaturalnie.
Ogólnie żadne do mnie nie gada, straszny bałagan w każdym kadrze, nieprzyjemne światło (to Twoje i to w tle). Stylizacja też taka "nieleśna".
samson09
16-09-2011, 06:38
Do mnie najbardziej nie gadają sztuczne pozy modelki.
a czemu ta modelka taka powyginana ;)?
1 i 3 wygląda... karykaturalnie.
Ogólnie żadne do mnie nie gada, straszny bałagan w każdym kadrze, nieprzyjemne światło (to Twoje i to w tle). Stylizacja też taka "nieleśna".
Do mnie najbardziej nie gadają sztuczne pozy modelki.
Sory ale każdy wasz komentarz do mnie nie gada
Sory ale każdy wasz komentarz do mnie nie gada
To czekamy na komenty z zachwytami, pewnie wtedy zagadają. Tylko no... coś nie widać, żeby komukolwiek się to podobało.
mi światło oraz kadry w których modelkę ledie widać również nie powalają za mało portretu w portrecie
To czekamy na komenty z zachwytami, pewnie wtedy zagadają. Tylko no... coś nie widać, żeby komukolwiek się to podobało. Tego nie oczekuję.
Stylizacja mroczna więc modelka takie pozy nienaturalne miała przyjowac. Bałagan w każdym kadrze, wybacz przecież to las :D i chodziło mi na pokazaniu dobrze tego miejsca. Nie przyjemne światło tak nie uważam. Słonko padające za liści zrobiło klimat, modelka lekko doświetlona blendą.
…za mało portretu w portrecietoż nie miały to być zwykłe tylko portrety twarzy.
Ogólnie to tak. Uważam, że kadry jak i miejsce, światło fajne zagrało, dziewczyna doświetlona jest fajnie. I wasze komentarze niestety nic mi nie wnoszą abym na przyszłość coś w swoich pracach zmieniał
TheKilla
17-09-2011, 09:54
skoro wszystko Ci w tych zdjęciach odpowiada to znaczy, że jednak oczekiwałeś zachwytów.
Mnie nie porwały, widzę, że innych też nie. Ale widocznie to my jesteśmy jacyś ekhm... skrzywieni
skoro wszystko Ci w tych zdjęciach odpowiada to znaczy, że jednak oczekiwałeś zachwytów. …
Oczekiwałem konkretów, co poprawi a tu niby piszecie, że jest totalnie wszystko źle. No Nie Nie zgadzam się.
Mam prawo bronic swoich prac, skoro nie piszecie coś co dało by mi do myślenia co zmienic / poprawic na przyszłośc
…Ale widocznie to my jesteśmy jacyś ekhm... skrzywieniTy to napisałeś
Stylizacja mroczna więc modelka takie pozy nienaturalne miała przyjowac.
Ale te pozy są raczej śmieszne i groteskowe niż "mroczne" i pasujące do "mrocznej stylizacji" ( 1 i 3 jak napisałem).
Bałagan w każdym kadrze, wybacz przecież to las :D i chodziło mi na pokazaniu dobrze tego miejsca.
To największa głupota jaką ostatnio przeczytałem. Las = bałagan? Nie widziałeś nigdy czystych, poukładanych kadrów z lasu? Jest trudniej znaleźć dobre miejsce, to prawda, ale nie zmienia to faktu, że masz śmietnik w kompozycji - jakieś przypadkowe gałęzie, patyki w kadrze które nic nie wnoszą, a tylko przeszkadzają (badyl przed modelką na 2, kij wbity w plecy na 4, bajzel w tle na każdym praktycznie) - klimatu lasu to nie tworzy, albo próbuje tworzyć nieudolnie. Imo miejsca wybrane niestarannie, bez dbałości o to co za modelką.
Wrażenie potęguje jeszcze dość duża GO (1 i 3 najbardziej), nie ma odcięcia od tła.
Nie twierdzę, że ma być bez gałęzi, czyściutko itd - w końcu to las - ale można drzewa, krzaki jakoś wykorzystać w kompozycji, żeby grały z całością.
Nie przyjemne światło tak nie uważam. Słonko padające za liści zrobiło klimat, modelka lekko doświetlona blendą.
Fatalna pora na robienie zdjęć w lesie - w takich godzinach jest po prostu masakra w słoneczny dzień. Duże kontrasty - mocne cienie, albo wypalone światła. W tle się robi ocząplas bezładnych, przypadkowych światłocieni. Zwłaszcza jak stosujesz dość dużą głębie. Przy minimalnej to nie doskwiera tak, czasem wręcz pomaga, bo ożywia tło, które i tak jest tylko plamami bokehu.
Doświetlenie jest imo słabiutkie. Na 3 i 5 - nieprzyjemne, ostre światło - brzydki cień za nosem, kierunek światła - od dołu co sprawia wrażenie sztuczności, zupełnie nie współgra z naturalnym światłem.
Najładniej na 4ce - przyjemne i delikatne światło, niestety kompozycja skutecznie niszczy całość.
Amadeusz
17-09-2011, 10:39
Z tymi gałęziami to S4INT ma rację i tu powinieneś raczej dziękować niż się unosić. Natomiast co do pory dnia to niekoniecznie najgorszy moment. Akurat przy "mrocznych" fotach mogłoby dobrze zagrać - zmniejszyć ekspozycję a zwiększyć blendę? Jak byś to S4INT widział?
Ale te pozy są raczej śmieszne i groteskowe niż "mroczne" i pasujące do "mrocznej stylizacji" ( 1 i 3 jak napisałem).
To największa głupota jaką ostatnio przeczytałem. Las = bałagan? Nie widziałeś nigdy czystych, poukładanych kadrów z lasu? Jest trudniej znaleźć dobre miejsce, to prawda, ale nie zmienia to faktu, że masz śmietnik w kompozycji - jakieś przypadkowe gałęzie, patyki w kadrze które nic nie wnoszą, a tylko przeszkadzają (badyl przed modelką na 2, kij wbity w plecy na 4, bajzel w tle na każdym praktycznie) - klimatu lasu to nie tworzy, albo próbuje tworzyć nieudolnie. Imo miejsca wybrane niestarannie, bez dbałości o to co za modelką.
Wrażenie potęguje jeszcze dość duża GO (1 i 3 najbardziej), nie ma odcięcia od tła.
Nie twierdzę, że ma być bez gałęzi, czyściutko itd - w końcu to las - ale można drzewa, krzaki jakoś wykorzystać w kompozycji, żeby grały z całością.
Fatalna pora na robienie zdjęć w lesie - w takich godzinach jest po prostu masakra w słoneczny dzień. Duże kontrasty - mocne cienie, albo wypalone światła. W tle się robi ocząplas bezładnych, przypadkowych światłocieni. Zwłaszcza jak stosujesz dość dużą głębie. Przy minimalnej to nie doskwiera tak, czasem wręcz pomaga, bo ożywia tło, które i tak jest tylko plamami bokehu.
Doświetlenie jest imo słabiutkie. Na 3 i 5 - nieprzyjemne, ostre światło - brzydki cień za nosem, kierunek światła - od dołu co sprawia wrażenie sztuczności, zupełnie nie współgra z naturalnym światłem.
Najładniej na 4ce - przyjemne i delikatne światło, niestety kompozycja skutecznie niszczy całość.
Dzięki trzeba cię pod denerwować abyś coś konkretnego napisał.
To forum staje się już mega leniwe.
Stylizacja i pozy modelki miałyby sens gdyby tłem był cmentarz, a tak nie widzę sensu, jeśli las i takie pozy to modelka powinna być wystylizowana na czerwonego kapturka :) albo Małgosię i dodać jej Jasia i pierniki i reklama Kopernika gotowa...