PDA

Zobacz pełną wersję : LR - softproofing

krzychomi
15-09-2011, 13:21
Czy jest możliwy soft proofing w LR? Jest płatny plug-in który to umożliwia: http://www.lightroom-plugins.com/ProofIndex.php Ale może da się to jakoś inaczej zrobić? (Chodzi mi o zmianę przestrzeni roboczej - nie o oprofilowanie wypluwanej fotki). Tak sobie myślę, że gdzieś ten profil defaultowy (podobno coś w stylu pro photo rgb) jest trzymany przez LR. Może da się podmienić bezboleśnie na profil lab-u? Jak ktoś fotki wypuszcza tylko w celu wywołania, to byłoby sensowne obejście problemu chyba :)

B.K.
15-09-2011, 19:25
Prawdopodobnie nie otrzymasz odpowiedzi innej niż "Nie, nie można".
Bo nie można, nie da się.
Softproofing jest na liście feature request od 1 wersji LR...

marszull
15-09-2011, 21:15
a czy ktos uzywa tego plugina? i moze sie podzielic uwagami

B.K.
15-09-2011, 21:22
a czy ktos uzywa tego plugina? i moze sie podzielic uwagami
Nie udało mi się go uruchomić na LR2 :)

krzychomi
15-09-2011, 22:57
krótka recenzja tej wtyczki:
plug-in uruchomiłem na lr 3.0. instalacja odbyła się bezproblemowo. uwagi:
1. ten plug-in służy tylko do podglądu zdjęć. nie da się edytować - pracować w danej przestrzeni barwnej. wyświetlane są obok siebie dwa zdjęcia (oryginał i proof) i tyle. można też podglądać sam proof (na oddzielnej zakładce)
2. można dosyć łątwo przeskakiwać między kolejnymi profilami (są przyciski do kórych można przypisać dany profil - ale jak to się robi to trudno opisać)
3. generalnie program małointuicyjny. ładuje zdjęcia na podglądzie dopiero po wybraniu wszystkich ustawień (zarówno profilu monitora jak i drukarki)
4. ładowanie tych zdjęć na samym początku, mimo że są w przypadku trial-a miniaturkami, trwa dosyć długo i progres jest pokazywany błędnie (pokazuje 0% przez kilkadziesiąt sekund - i ku zaskoczeniu użytkownika nagle pokazuje je załadowane)

jak dla mnie - kiszka. równie dobrze mogę wypuścić oprofilowanego jpg-a i sobie pooglądać.

marszull
15-09-2011, 23:18
czyli lipa