Zobacz pełną wersję : studniówka - fotografia i video - prośba o pomoc
cheyenne
14-09-2011, 23:00
Moi drodzy.
Pozwolę sobie skorzystać z Waszego doświadczenia i poprosić o wycenę reportażu ze studniówki.
Ponieważ praktykuję w reportażu ślubnym temat studniówki jest mi obcy.
Podam dane które zapewne mają wpływ na cenę.
Zamierzam zrealizować go w trzy osoby: fotograf główny + podwykonawca forograf dodatkowy + kamerzysta.
Realizacja: Warszawa
Sprzęt fotograficzny podobny do mojego w stopce. Wysokiej klasy profesjonalna kamera full hd z profesjonalnym doświetleniem.
Przewidywalna jakość reportażu foto i video: średnia półka.
Zamierzam w trakcie studniówki realizować zdjęcia grupowe ala studyjne w stałym miejscu wyposażonym w tło i doświetlenie światłem stałym 2 x 600 Wat 5500K, lampy na statywach, światło puszczone przez parasolki.
Drugi fotograf będzie dokumentował wydarzenia na sali.
Kamerzysta będzie wykonywał reportaż video na sali.
Zamierzam przekazać reportaż foto i video na oddzielnych płytach z nadrukiem dedykowanym tej uroczystości (sitodruk) wydane w estetycznych okładkach.
Jakiej długości film zaoferować i co powinien zawierać?
Ile zdjęć i z jakich elementów tej uroczystości zaoferować?
Jak zabezpieczyć sprzedaż dużej ilości kopii materiału by uniknąć sprzedaży kilku i kopiowania?
Czy oferować odbitki i jak zapewnić sobie sprzedaż opłacalnej ilości?
Jak wycenić usługę zakładając sprzedaż 100 kopii materiału wiedząc że zysk powinien wynieść nie mniej niż 5500 zł? - uważam że zysk na poziomie niższym sprawia że zlecenie jest nieopłacalne, poprawcie mnie jeśli się mylę.
Nie znam jeszcze oczekiwać Zlecających.
Prosiłbym Was o podpowiedź odnośnie zakresu reportażu, produktu finalnego i czasu pracy.
Wszelkie inne rady odnośnie tematów, aspektów które pominąłem są mile widziane.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
Nie znam jeszcze oczekiwać Zlecających.
A co to - automatyczny translator? ;)
velaskez
15-09-2011, 00:56
5500zł od 100 kopii...czyli 55zł od sztuki. Z własnej sondy wyszło mi, że ludzie zapłacą za zdjęcia ze studniówki nie więcej niż 20-30zł. Ja myślę, że studniówki to stracony temat dla fotografa z ambicją.
Wybacz, że tak brutalnie sprowadzam na ziemię.
PS U mnie na studniówce robili kolesie z http://www.inthesky.pl/ . Chcieli 700. Sprzęt jak Twój i lepszy.
Zgodze sie z kolegoa velaskez - studniowki to raczej malo kasowa branza. Przy organizacji studniowki fotograf przede wszystkim musi byc tani. Sprzedawanie materialu na sztuki po studniowce raczej si enei sprawdzi - zabezpieczyc materialu sie po prostu nie da. Raz kupione zdjecia przez internet poleca do wszystkich. Najlepiej chyba brac kase "z gory".
Zeby fotografowac studniowke nie trzeba byc wcale dobrym - starczy miec mocna lampe i klepac setki zdjec na auto - dla znacznej wiekszosci uczestnikow jakosc zdjecia nei ma znaczenia, wazne jest zeby byla Pani Xinska z podwiana kiecka, badz pan Y z glupia mina. Wiekszosc decyduje, a wiekszosc chce przede wszystkim tanio.
Moze fotograficznei mam bardzo niewielkei doswiadczenie z tematem, za to mialem wglad w sprawy organizacyjne.
cheyenne
15-09-2011, 06:27
Nawet z klepaniem na auto jak piszecie nie zrobiłbym imprezy w trzy osoby za 700 zł
Co więcej nie zrobiłbym jej też sam.
Kwota zysku za zdjęcia i film w kwocie 55 zł nie wydaje mi się wygórowana. Ponadto cena dla klienta za nośniki, okładkę i zawartość planowana jest na 100 zł.
Koszt całej studniówki w rozbiciu na jej uczestników wynosi 700 zł od ucznia.
Zamierzam zabezpieczyć sobie umową sprzedaż materiału gwarantowanej liczbie osób.
Pamiętajcie że powstaje również film.
Zdjęcia nie będą na auto.
Bardzo proszę o wypowiedzi osoby które takowy reportaż realizowały bądź były jego odbiorcami.
Redskull
15-09-2011, 07:27
Nawet z klepaniem na auto jak piszecie nie zrobiłbym imprezy w trzy osoby za 700 zł
Co więcej nie zrobiłbym jej też sam.
Kwota zysku za zdjęcia i film w kwocie 55 zł nie wydaje mi się wygórowana. Ponadto cena dla klienta za nośniki, okładkę i zawartość planowana jest na 100 zł.
Dlatego ja dawno temu przestałem bawić się w studniówki. Chyba, że jako podwykonawca. Biorę swoje i nic mnie nie interesuje. Nie babram się w obróbkę, nie użeram się z gówniarzerią...
Może i wynosi, ale żarcie i ciuch jest ważniejsze niż to co się pamięta (część nie chce pamiętać :P ). Pozatym aparatów będzie tyle ilu uczestników tej zacnej imprezy
Zamierzam zabezpieczyć sobie umową sprzedaż materiału gwarantowanej liczbie osób.
A to ciekawe...I z kim ją zamierzasz spisać? Z uczniami? Z radą rodziców? Z dyrektorem szkoły? Z doświadczenia wiem, że KAŻDA z tych osób wycofa się z jakiegokolwiek podpisywania czegokolwiek
Pamiętajcie że powstaje również film
I tu jest moim zdaniem klucz do zarobku. Filmu nikt z 200 bachorów zrobić nie potrafi! Więc moim zdaniem zaproponuj dwie kamery i jeden aparat. Ty sobie poradzisz, bo zrobisz foty o których mówiłeś i będzie piękniasto na fejsbuczka. A film będzie z dwóch kamer...z wywiadami z teledyskami i innymi pierdołami. Kasę ściągasz za film + zdjęcia gratis (wiem, wiem że boli) ale wtedy ściągasz po 50zł od płytki i jesteś prawie w domu. Do tego robisz FTP ze wszystkimi fotkami. Uczeń wybiera sobie które idą w odbitkę i płaci złotówkę za kopię 10x15 (dostaje odbitkę, nie plik). Do tego zdjęcia grupowe za 3zł 15x21. Policz... może okaże się pomocny
cheyenne, po przeczytaniu Twojej prośby od razu zaznaczam wątek do obserwowanych, z ciekawości czy podejmiesz się zadania i za jaką cenę oraz jak to się skończy...
Każdy z moich znajomych, który podjął się uwiecznienia tego wydarzenia raz, powiedział że to był pierwszy i ostatni... Narobili się, nie wszystko udało się złapać, kogoś nie sfocili, komuś foty nie pasują i masa problemów, a to wszystko za max.30zł/osobę.
Inni nawet nie zdążyli zrobić zdjęć, bo okazało się, że kwoty jakich chcieli (50zł/osobę-płytę) były kosmosem dla zamawiającego...
Dlatego też będę obserwować wątek z zainteresowaniem. Zdjęcia + kamera nie są nowością, więc to także nie usprawiedliwia ceny jaką chcecie. No ale... może trafiliście na dobrego klienta.
Od razu zaznaczam, że ja takich wydarzeń nie podejmowałam i nie zamierzam :)
superkomornik
15-09-2011, 10:12
100zł to niestety cena mocno wygórowana. Jak napisała Credka 30zł to max i to często z narzekaniem że drogo itd.
Chcesz spisać umowę i to ma być zabezpieczenie - ale w jakiej postaci? Jedynym zabezpieczeniem dla Ciebie jest zaliczka. A jeśli ta gwarantowana liczba osób nie kupi płyt to co, dostana jakąś karę? Nikt nie podpisze takiej umowy. Poza tym nawet jeśli jednak odkupią od Ciebie płyty to w minimalnej ilości żeby zapłacić jak najmniej.
Dlatego najlepiej jest zaproponować cenę dla całości (czyli np Twoja propozycja 5500zł) a cenę jednostkową niech sobie wyliczą i podzielną na siebie sami uczniowie.
I jak już stwierdziła moja poprzedniczka będzie masa narzekań, że ktoś ma trzy zdjęcia a ktoś inny dwa. Ze jedna osoba pojawia się w filmie przez 5 sekund a inna bryluje przed kamerą porzez 10 minut. Czy np że ktoś z klasy nie zapłacił więc żeby tym konkretnym osobom nie robić zdjęć, itd.
Z tych powodów odpuściłem studniówki, szkoda nerwów i czasu.
Studniówki i I Komunie to tematy dla ludzi o mocnych nerwach. ;)
raczej bierz z góry albo zaliczki (foto+ video 60-70zł) odpada kwestia kopiowania itd...
Chyba w bardzo nielicznych szkolach. Ja spotkalem sie z kosztami na poziomie max 300-400 PLN ktory i tak byl sporym problemem. Na imprezach o ktorych organizacji wiem troche wiecej koszt foto+video zazwyczaj nie przekraczal 2k, a i tak wszyscy twierdzili ze to za duzo. W erze powszechnych aparatow cyfrowych i niskich wymagan co do artystycznej/technicznej strony zdjecia profesjonalny fotograf wcale nie jest potrzebny. jak ktos napisal, bedzie tyle aparatow ilu uczestnikow, a co za tym idzie setki zdjec. A jako ze nie liczy sie jakosc zdjec tylko kto na nich jest to dla fotografa z ambicjami na pewno nie jest to dobre miejsce.
Wiem jak wygladal odbior zdjec po studniowce - zdjecia byly kiepskiej jakosci, kiepskie kadry poprzepalane lampa, ale dla ludzi nie mialo to zadnego znaczenia, wazne byly osoby na zdjeciach, pozy, etc.
A od razu powiem ze bezposrednia stycznosc ze studiowkami mialem, w ( zapewne ) znacznie blizszym czasie niz wiekszosc osob na tym forum. :)
3 grosze ode mnie: ktoś napisał, żeby wrzucic zdjęcia do wyboru do internetu, a następnie kasowac po 1 zł za odbitkę - na mojej studniówce fotograf mial podobny plan - przygotował fotoindeksy, z tym że nikt tych odbitek nie chciał, zamiast tego popyt był na zdjęcia par 600*800px co by na fb/nk wrzucic. Ostatecznie fotograf musiał się poddac, na odbikach kupiliśmy jedynie po pamiątkowym zdjęciu grupowym + każda klasa plytkę z wszystkimi zdjęciami po 500zł od grupy... czyli w naszym przypadku 2000.
I nikt nie wyobrażał sobie że może wydac na zdjęcia więcej niż 30zł, bo "za co ten fotograf tyle kasy chce, w fotojokerze odbitki po 30gr robią!?"