PDA

Zobacz pełną wersję : studniówka - fotografia i video - prośba o pomoc

cheyenne
14-09-2011, 23:00
Moi drodzy.
Pozwolę sobie skorzystać z Waszego doświadczenia i poprosić o wycenę reportażu ze studniówki.
Ponieważ praktykuję w reportażu ślubnym temat studniówki jest mi obcy.

Podam dane które zapewne mają wpływ na cenę.
Zamierzam zrealizować go w trzy osoby: fotograf główny + podwykonawca forograf dodatkowy + kamerzysta.
Realizacja: Warszawa
Sprzęt fotograficzny podobny do mojego w stopce. Wysokiej klasy profesjonalna kamera full hd z profesjonalnym doświetleniem.
Przewidywalna jakość reportażu foto i video: średnia półka.
Zamierzam w trakcie studniówki realizować zdjęcia grupowe ala studyjne w stałym miejscu wyposażonym w tło i doświetlenie światłem stałym 2 x 600 Wat 5500K, lampy na statywach, światło puszczone przez parasolki.
Drugi fotograf będzie dokumentował wydarzenia na sali.
Kamerzysta będzie wykonywał reportaż video na sali.
Zamierzam przekazać reportaż foto i video na oddzielnych płytach z nadrukiem dedykowanym tej uroczystości (sitodruk) wydane w estetycznych okładkach.

Jakiej długości film zaoferować i co powinien zawierać?
Ile zdjęć i z jakich elementów tej uroczystości zaoferować?
Jak zabezpieczyć sprzedaż dużej ilości kopii materiału by uniknąć sprzedaży kilku i kopiowania?
Czy oferować odbitki i jak zapewnić sobie sprzedaż opłacalnej ilości?
Jak wycenić usługę zakładając sprzedaż 100 kopii materiału wiedząc że zysk powinien wynieść nie mniej niż 5500 zł? - uważam że zysk na poziomie niższym sprawia że zlecenie jest nieopłacalne, poprawcie mnie jeśli się mylę.

Nie znam jeszcze oczekiwać Zlecających.
Prosiłbym Was o podpowiedź odnośnie zakresu reportażu, produktu finalnego i czasu pracy.

Wszelkie inne rady odnośnie tematów, aspektów które pominąłem są mile widziane.

Z góry bardzo serdecznie dziękuję.

ekonet
15-09-2011, 00:23
Nie znam jeszcze oczekiwać Zlecających.
A co to - automatyczny translator? ;)

velaskez
15-09-2011, 00:56
5500zł od 100 kopii...czyli 55zł od sztuki. Z własnej sondy wyszło mi, że ludzie zapłacą za zdjęcia ze studniówki nie więcej niż 20-30zł. Ja myślę, że studniówki to stracony temat dla fotografa z ambicją.
Wybacz, że tak brutalnie sprowadzam na ziemię.

PS U mnie na studniówce robili kolesie z http://www.inthesky.pl/ . Chcieli 700. Sprzęt jak Twój i lepszy.

Kurtz
15-09-2011, 01:09
Zgodze sie z kolegoa velaskez - studniowki to raczej malo kasowa branza. Przy organizacji studniowki fotograf przede wszystkim musi byc tani. Sprzedawanie materialu na sztuki po studniowce raczej si enei sprawdzi - zabezpieczyc materialu sie po prostu nie da. Raz kupione zdjecia przez internet poleca do wszystkich. Najlepiej chyba brac kase "z gory".
Zeby fotografowac studniowke nie trzeba byc wcale dobrym - starczy miec mocna lampe i klepac setki zdjec na auto - dla znacznej wiekszosci uczestnikow jakosc zdjecia nei ma znaczenia, wazne jest zeby byla Pani Xinska z podwiana kiecka, badz pan Y z glupia mina. Wiekszosc decyduje, a wiekszosc chce przede wszystkim tanio.
Moze fotograficznei mam bardzo niewielkei doswiadczenie z tematem, za to mialem wglad w sprawy organizacyjne.

cheyenne
15-09-2011, 06:27
Nawet z klepaniem na auto jak piszecie nie zrobiłbym imprezy w trzy osoby za 700 zł
Co więcej nie zrobiłbym jej też sam.
Kwota zysku za zdjęcia i film w kwocie 55 zł nie wydaje mi się wygórowana. Ponadto cena dla klienta za nośniki, okładkę i zawartość planowana jest na 100 zł.
Koszt całej studniówki w rozbiciu na jej uczestników wynosi 700 zł od ucznia.
Zamierzam zabezpieczyć sobie umową sprzedaż materiału gwarantowanej liczbie osób.
Pamiętajcie że powstaje również film.
Zdjęcia nie będą na auto.
Bardzo proszę o wypowiedzi osoby które takowy reportaż realizowały bądź były jego odbiorcami.

Redskull
15-09-2011, 07:27
Nawet z klepaniem na auto jak piszecie nie zrobiłbym imprezy w trzy osoby za 700 zł
Co więcej nie zrobiłbym jej też sam.
Kwota zysku za zdjęcia i film w kwocie 55 zł nie wydaje mi się wygórowana. Ponadto cena dla klienta za nośniki, okładkę i zawartość planowana jest na 100 zł.

Dlatego ja dawno temu przestałem bawić się w studniówki. Chyba, że jako podwykonawca. Biorę swoje i nic mnie nie interesuje. Nie babram się w obróbkę, nie użeram się z gówniarzerią...

Może i wynosi, ale żarcie i ciuch jest ważniejsze niż to co się pamięta (część nie chce pamiętać :P ). Pozatym aparatów będzie tyle ilu uczestników tej zacnej imprezy

Zamierzam zabezpieczyć sobie umową sprzedaż materiału gwarantowanej liczbie osób.

A to ciekawe...I z kim ją zamierzasz spisać? Z uczniami? Z radą rodziców? Z dyrektorem szkoły? Z doświadczenia wiem, że KAŻDA z tych osób wycofa się z jakiegokolwiek podpisywania czegokolwiek

Pamiętajcie że powstaje również film

I tu jest moim zdaniem klucz do zarobku. Filmu nikt z 200 bachorów zrobić nie potrafi! Więc moim zdaniem zaproponuj dwie kamery i jeden aparat. Ty sobie poradzisz, bo zrobisz foty o których mówiłeś i będzie piękniasto na fejsbuczka. A film będzie z dwóch kamer...z wywiadami z teledyskami i innymi pierdołami. Kasę ściągasz za film + zdjęcia gratis (wiem, wiem że boli) ale wtedy ściągasz po 50zł od płytki i jesteś prawie w domu. Do tego robisz FTP ze wszystkimi fotkami. Uczeń wybiera sobie które idą w odbitkę i płaci złotówkę za kopię 10x15 (dostaje odbitkę, nie plik). Do tego zdjęcia grupowe za 3zł 15x21. Policz... może okaże się pomocny

credka
15-09-2011, 10:01
cheyenne, po przeczytaniu Twojej prośby od razu zaznaczam wątek do obserwowanych, z ciekawości czy podejmiesz się zadania i za jaką cenę oraz jak to się skończy...
Każdy z moich znajomych, który podjął się uwiecznienia tego wydarzenia raz, powiedział że to był pierwszy i ostatni... Narobili się, nie wszystko udało się złapać, kogoś nie sfocili, komuś foty nie pasują i masa problemów, a to wszystko za max.30zł/osobę.
Inni nawet nie zdążyli zrobić zdjęć, bo okazało się, że kwoty jakich chcieli (50zł/osobę-płytę) były kosmosem dla zamawiającego...

Dlatego też będę obserwować wątek z zainteresowaniem. Zdjęcia + kamera nie są nowością, więc to także nie usprawiedliwia ceny jaką chcecie. No ale... może trafiliście na dobrego klienta.
Od razu zaznaczam, że ja takich wydarzeń nie podejmowałam i nie zamierzam :)

superkomornik
15-09-2011, 10:12
100zł to niestety cena mocno wygórowana. Jak napisała Credka 30zł to max i to często z narzekaniem że drogo itd.
Chcesz spisać umowę i to ma być zabezpieczenie - ale w jakiej postaci? Jedynym zabezpieczeniem dla Ciebie jest zaliczka. A jeśli ta gwarantowana liczba osób nie kupi płyt to co, dostana jakąś karę? Nikt nie podpisze takiej umowy. Poza tym nawet jeśli jednak odkupią od Ciebie płyty to w minimalnej ilości żeby zapłacić jak najmniej.

Dlatego najlepiej jest zaproponować cenę dla całości (czyli np Twoja propozycja 5500zł) a cenę jednostkową niech sobie wyliczą i podzielną na siebie sami uczniowie.

I jak już stwierdziła moja poprzedniczka będzie masa narzekań, że ktoś ma trzy zdjęcia a ktoś inny dwa. Ze jedna osoba pojawia się w filmie przez 5 sekund a inna bryluje przed kamerą porzez 10 minut. Czy np że ktoś z klasy nie zapłacił więc żeby tym konkretnym osobom nie robić zdjęć, itd.

Z tych powodów odpuściłem studniówki, szkoda nerwów i czasu.

ekonet
15-09-2011, 10:19
Studniówki i I Komunie to tematy dla ludzi o mocnych nerwach. ;)

piom
15-09-2011, 11:14
raczej bierz z góry albo zaliczki (foto+ video 60-70zł) odpada kwestia kopiowania itd...

Kurtz
15-09-2011, 11:19
Chyba w bardzo nielicznych szkolach. Ja spotkalem sie z kosztami na poziomie max 300-400 PLN ktory i tak byl sporym problemem. Na imprezach o ktorych organizacji wiem troche wiecej koszt foto+video zazwyczaj nie przekraczal 2k, a i tak wszyscy twierdzili ze to za duzo. W erze powszechnych aparatow cyfrowych i niskich wymagan co do artystycznej/technicznej strony zdjecia profesjonalny fotograf wcale nie jest potrzebny. jak ktos napisal, bedzie tyle aparatow ilu uczestnikow, a co za tym idzie setki zdjec. A jako ze nie liczy sie jakosc zdjec tylko kto na nich jest to dla fotografa z ambicjami na pewno nie jest to dobre miejsce.
Wiem jak wygladal odbior zdjec po studniowce - zdjecia byly kiepskiej jakosci, kiepskie kadry poprzepalane lampa, ale dla ludzi nie mialo to zadnego znaczenia, wazne byly osoby na zdjeciach, pozy, etc.
A od razu powiem ze bezposrednia stycznosc ze studiowkami mialem, w ( zapewne ) znacznie blizszym czasie niz wiekszosc osob na tym forum. :)

Błażej
15-09-2011, 11:22
3 grosze ode mnie: ktoś napisał, żeby wrzucic zdjęcia do wyboru do internetu, a następnie kasowac po 1 zł za odbitkę - na mojej studniówce fotograf mial podobny plan - przygotował fotoindeksy, z tym że nikt tych odbitek nie chciał, zamiast tego popyt był na zdjęcia par 600*800px co by na fb/nk wrzucic. Ostatecznie fotograf musiał się poddac, na odbikach kupiliśmy jedynie po pamiątkowym zdjęciu grupowym + każda klasa plytkę z wszystkimi zdjęciami po 500zł od grupy... czyli w naszym przypadku 2000.

I nikt nie wyobrażał sobie że może wydac na zdjęcia więcej niż 30zł, bo "za co ten fotograf tyle kasy chce, w fotojokerze odbitki po 30gr robią!?"