PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktoś jeszcze uzywa filtrów systemu Cokin?

darek6902
14-09-2011, 21:53
Witam,
dlaczego zadaję dziwne na pierwszy rzut oka pytanie wyjaśniam poniżej, choć, tytułem wstępu, zboczę trochę z tematu.

Odwiedziłem dziś sklep Fotoforma w Elblągu, chciałem rzucić okiem na statywy, konkretnie na model: BENRO statyw Travel Angel A-2681 M8 Transformer (można odpiąć jedną nogę i używać jako monopod) + głowica kulowa: B1.
Uprzejmy pan wyjaśnił, że jeśli w dowolnym statywie nie rozstawię nóg to mogę używać takowego jako monopodu :)
Fachowo zostałem zapytany jakiego aparatu używam - odpowiedź D200. Pan stwierdził, że aparat wcale ciężki nie jest i wystarczy mi w zupełności tańszy model - po czym wyjął coś chybotliwego co kosztowało trochę ponad 300 zł razem z głowicą. O rodzaj optyki podpinanej do aparatu pytanie nie padło - sprzedawca pewnie założył, że do tak lekkiego aparatu to nic ciężkiego się nie przypnie. Oczywiście zostałem uświadomiony, że D200 jest już przestarzały - odpowiedziałem (zgodnie ze stanem faktycznym) że jednak wciąż robi zdjęcia. Miły pan powiedział, że jednak do reporterki już na pewno nie wystarczy, a jako, że akurat staliśmy nad rozstawionym statywem, odpowiedziałem, że statyw też się specjalnie do reporterki nie nadaje :)

I tu przechodzimy do tematu: zapytałem o dostępność w sklepie filtrów systemu Cokin (to przez Piotra, który namawiał do stosowania filtrów Cokin lub podobnych w zamian okrągłych połówkowych). Sprzedawca powiedział, że i owszem miewają ale TEGO TO JUŻ NIKT NIE UŻYWA, a na pewno nie z D200. Zapytałem więc z czym się to używa. Odpowiedź była ciekawa: z aparatami do zdjęć szerokich. Myślałem, że chodzi o FF, ale nie; do zdjęć szerokich. Siedzę w domu i żałuję, że nie poprosiłem pana żeby doprecyzował to pojęcie.

Fotoforma w Elblągu to wesoły sklep - polecam odwiedzić dla poprawy humoru.

Więc jak to jest - używa ktoś systemu Cokin z aparatami innymi niż do "zdjęć szerokich"??

ramzey
14-09-2011, 22:17
Kolejny "fachowiec". Zapomnij o nim.

darko
14-09-2011, 22:27
Oczywiście że używa, a ten sklep omijaj z daleka no chyba że dla poprawienia humoru :)

darek6902
14-09-2011, 22:37
W pierwszej wypowiedzi powołałem się na Piotra. Przyznaję się bez bicia, że ten sam wątek zamieściłem na forum dfv.
Piotr, o którym wspomniałem to Piotr Dębek, redaktor pisma DFV. "Popełnił" on jakiś czas temu artykuł na temat filtrów połówkowych na łamach swojego czasopisma.
To tyle celem wyjaśnienia.
Żebym tylko jeszcze wiedział co to takiego ten aparat do zdjęć szerokich... :)

marszull
14-09-2011, 22:48
moze jakis panoramiczny? has albo horizont? w sumie to tam dosyc szeroko jest jak sa zdjecia w poziomie
bo w pionie to juz sie robi wasko ;)

ekonet
15-09-2011, 00:10
Fotoforma w Elblągu to wesoły sklep - polecam odwiedzić dla poprawy humoru.
Pan kierownik wesoły facet - gdzie pójdzie, to go wyśmieją. ;)

misiak76
16-09-2011, 12:13
Ale mnie to ubawiło :D

Jak będę w Elblągu to obowiązkową wizytę tam złożę :D

jaś
16-09-2011, 12:49
trzeba sobie jasno powiedzieć :) po prostu d200 nie robi zdjęć szerokich, zdjęcia szerokie robią aparaty z s (s to skrót od słowa szeroki) na końcu nazwy np. d300s czas na upgrade bo ani do reporterki ani do zdjęć szerokich się to już się nie nadaje, ogólnie to obciach nawet taką nazwę w sklepie wymieniać.

żółto-czarny
16-09-2011, 13:14
Używam filtra HITECH ND 3.0 do ramki a la Cokin i się denerwuję. Bo raz, że farbuje, a dwa, że trzeba dobrze zasłaniać żeby światło z boku nie wpadało. Wpada tak samo przy zdjęciach szerokich i wąskich. Teraz wolałbym zainwestować w nakręcany.

dar_wro
16-09-2011, 15:19
trzeba sobie jasno powiedzieć :) po prostu d200 nie robi zdjęć szerokich, zdjęcia szerokie robią aparaty z s (s to skrót od słowa szeroki) na końcu nazwy np. d300s czas na upgrade bo ani do reporterki ani do zdjęć szerokich się to już się nie nadaje, ogólnie to obciach nawet taką nazwę w sklepie wymieniać.

Zawsze się zastanawaiłem, po jakiego grzyba mi to S na body, teraz już wiem :-)

Widziałem już już gdzieś ten wątek, hmmmm http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=6391

amirez
16-09-2011, 16:01
Wlazł do sklepu, pytania zadaje i 4litery zawraca.
Ot, namolny klient się znalazł ;)
Radosna historyjka, nie powiem, radosna.

darek6902
16-09-2011, 17:31
Widziałem już już gdzieś ten wątek, hmmmm http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=6391

Darku, przyznałem się już do umieszczenia tego samego wątku na dfv, :)