Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw za 1300zł
Mam dylemat dotyczący zakupu obiektywu do D300s aktualnie posiadam 35mm i potrzebuje jakiś zoom. Jakieś sugestie co mogę kupic za max 1300PLN ?
samson09
14-09-2011, 14:22
Już było tyle razy, że aż nie chce się powtarzać. Skorzystaj z szukaj - fajna rzecz.
Ja podpowiem;) jeżeli nie zależy Ci na światle aż tak bardzo to np. nikkor 16-85 VR (używka), a jeśli ma być stałe światło to tamron 17-50/2.8 (nowy) lub używany ze stabilizajcą (VC)...
dzięki artman :) wezmę pod uwagę, pozostaje mi jeszcze "szukaj"
Przepraszam,ale jak tylko rzuciło mi się w oczy takie coś "Jaki obiektyw za 1300zł " to od razu zaświtała mi taka myśl : Najlepiej sprawny......
A tak a propo to jaka różnica jakie Body?? Może się nie znam....
P.S. Co byś nie kupił i tak będziesz miał mało :))
Photoartbox
14-09-2011, 20:53
A tak a propo to jaka różnica jakie Body?? Może się nie znam....
Istotne jest czy jest to body DX, czy FX. Jesli DX, to czy z silnikiem, czy kastrat.;)
Do czego?
Tzn. Co chcesz fotografować?
MariuszJ
15-09-2011, 00:25
Jeżeli masz 1300 zł i nie wiesz co z nimi zrobić, to jedź za tę kasę w jakieś fajne miejsce, gdzie można robić zdjęcia. Obiektyw przecież JAKIŚ masz.
Potem wykorzystaj czas, przez który będziesz zbierał kasę na myślenie o tym, czego Ci właściwie wtedy brakowało.
Może kupisz obiektyw, a może sprzedasz wszystko co teraz masz i zajmiesz się innym hobby.
hydra_ulik
15-09-2011, 16:45
Cześć
Nikkor 18-70 - posiadam, użytkuję i jestem zadowolony. Jest ciemny, ale nie napisałeś do czego potrzebujesz szkło.
Jeśli to ma być tani zoom o fajnym obrazku i szybkim AF, ale do zdjęć na zewnątrz to polecam.
Wewnątrz też da radę, ale ratuje Cię tylko podniesienie ISO.
pozdrawiam Grzechu
Do czego?
Tzn. Co chcesz fotografować?
Jeżeli masz 1300 zł i nie wiesz co z nimi zrobić, to jedź za tę kasę w jakieś fajne miejsce, gdzie można robić zdjęcia. Obiektyw przecież JAKIŚ masz.
Potem wykorzystaj czas, przez który będziesz zbierał kasę na myślenie o tym, czego Ci właściwie wtedy brakowało.
Może kupisz obiektyw, a może sprzedasz wszystko co teraz masz i zajmiesz się innym hobby.
Popieram to myślenie (w naiwne i szkodliwe uważam jest rzucanie jakimiś modelami szkieł bez tej refleksji)
Szczególna chęć do znęcania się mnie nachodzi, jak podobne pytania stawia właściciel ambitnego korpusu.
przemo_k
18-09-2011, 09:43
Trafna uwaga, człowiek dochodzi do tego co mu potrzebne w trakcie życia. Priorytety i oczekiwania się zmieniają.
Poza tym autor wątku nie napisał co chce fotografować.
Ja ze swej strony poleciłbym albo 16-85 albo 24-120 znośne, uniwersalne szkła. Akurat do 1300 zł.