Zobacz pełną wersję : balans bieli w portrecie o zachodzie slonca
neverhood
13-09-2011, 20:57
jak ustawic sobie poprawnie balans przy zdjeciach portretowych o zachodzie slonca, by potem miec w miare normalna skore. a moze trzeba jeszcze jakies inne ustawienia od czasu po przyslone itp.
przyznam szczerze ze nie mam pojecia jak to zrobic, bo robilem probke i twarze sa hmm co najmniej pomaranczowo-zolto-niewiem jakie jeszcze.
nie wiem moze uzyc szarej karty?
doradzcie prosze
oj, jajcarz z ciebie :) :) :)
neverhood
13-09-2011, 22:49
Zaden jajcarz. Znajomi mecza mnie i zdjecia o zachodzie i za cholere nie moge sobie dobrych ustawien wrzucic. Kolor skory jest paskudny. Kombinuje i kilka razy nawet wolam rawki ale nie jestem zadowolony
jak mam problem - to radzę się szarej karty i czasem nawet pomaga
chyba karta jest njlepszym pomysłem
adrian9627
16-09-2011, 00:43
B&W pstrykac ^^ a tak serio to karta powinna pomoc ; )
Dolacze sie pod pytanie.
W sloncu na balansie bieli swiatlo sloneczne wychodza mi paskudne fotki, wykonane chwile przed zachodem.
http://imageshack.us/photo/my-images/832/dsc3567.jpg/
Kilka minut puzniej slonca brak,balans pochmurno skora wyszla w miare dobrze.
http://imageshack.us/photo/my-images/829/dsc3582q.jpg/
Prosze nie bic.
Co to jest szara karta i czy jest lekarstwem na moj problem?
marszull
16-09-2011, 12:17
najczesciej tego nie robie bo kazdy moze sam poszukac
ale niech bedzie wyjatek ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=19616
najczesciej tego nie robie bo kazdy moze sam poszukac
ale niech bedzie wyjatek ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=19616
Dziekuje.
uhm... ale dlaczego na siłę chcecie robić południe w słoneczny dzień z każdego zdjęcia? przecież właśnie cały urok w przypadku zachodu słońca to ta ciepła dominanta
jak oświetlicie obiekt niebieskim światłem to też na siłę będziecie WB na szarą kartę ustawiać, aby obiekt nie był niebieski? przecież celowo używacie tego niebieskiego światła, aby zabarwiło świat na ten kolor
neverhood
16-09-2011, 16:48
Erie to moze ja powiem o co dokladnie mi chodzi. Czasem twarze o zachodzie sa za bardzo pomaranczowe i wlasnie z tym zafarbem nie potrafie dojsc ladu. Bo zdjecia o zachodzie maja urok ale chcialbym jakosc skorygowac balans
by skora wygladala bardziej naturalnie
Art Erie
16-09-2011, 17:02
Ja kupiłem sobie ostatnio na naszej giełdzie ColorChecker Passport i mam nadzieję, że będzie to rozwiązanie tego problemu.
neverhood
18-09-2011, 20:48
Ja kupiłem sobie ostatnio na naszej giełdzie ColorChecker Passport i mam nadzieję, że będzie to rozwiązanie tego problemu.
Jesli dobrze rozumuje to robisz zdjecie na poczatku sesji i potem wrzucasz na kompa i jakos balansujesz? Mozesz podpowiedziec jak uzywac colorcheckera. I drugie pytanko jaka jest roznica w praktyce miedzy nim a szara karta?
Art Erie
18-09-2011, 21:27
Jesli dobrze rozumuje to robisz zdjecie na poczatku sesji i potem wrzucasz na kompa i jakos balansujesz? Mozesz podpowiedziec jak uzywac colorcheckera. I drugie pytanko jaka jest roznica w praktyce miedzy nim a szara karta?
Właśnie kupiłem sobie ten CCP na naszej forumowje giełdzie i zdążyłem dopiero wstępnie przetestować, więc moja opinia nie jest miarodajna, a szerszych ocen na naszym forum nie znalazłem.
Co do różnic, pomiędzy CCP i szarą kartą, to X-rite zawiera szarą kartę ( jako jeden z elementów ), prócz tego odwzorowanie koloru jest kalibrowane na podstawie 24-kolorowej tabeli, a dodatkowo możliwa jest dodatkowa korekcja temperatury barwowej. Całość uzupełniona jest oprogramowaniem współpracującym z takimi programami jak PS i LR ( oraz kilkoma innymi obsługujacymi pliki DNG) i co bardzo ważne - dołaczony soft działa bardzo sprawnie.
Tutaj kilka filmów http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?ID=1257
które pomogą Ci się zorientować jak to działa.
No przecież to jest kompletnie bez sensu. Albo będziecie mieli ten zachód słońca i odpowiadający temu zachodowi wygląd skóry, albo na siłę przerobicie ten zachód słońca na "oświetlenie dzienne", ale za to z szumami artefaktami i innymi podobnymi efektami. Żadna szara karta nic tu tu nie pomoże. Nie pomogą żadne CBL-e i inne wynalazki. Nie pomogą, bo one dotyczą całego kadru, a tu trzeba rozdzielić oświetlenie tła - zachód słońca, od oświetlenia twarzy modela. Może tu pomóc tylko jedno - dwa różne źródła światła. Jedno już macie - zachodzące słońce, ale potrzebny jest długi czas otwarcia migawki, żeby to światło "złapać" w tle. Do tego potrzebne jest jeszcze jakieś doświetlenie modela. Jednym z prostszych rozwiązań jest delikatne doświetlenie lampą ustawioną na druga kurtynę. Oczywiście model nie powinien się zbytnio poruszać bo będą "duszki" i inne nieostrości. Można też poeksperymentować z filtrami na lampie. Później pozostaje już tylko dobór WB na na etapie obróbki, ale trzeba uważać na efekt "kiczowatej landrynki", bo bardzo łatwo go osiągnąć. :wink:
Art Erie
18-09-2011, 22:38
Bynajmniej nie chodzi mi o to by z zachodu słońca robić 6500K :)
Raczej o dokładne odwzorowanie kolorystyki całego setu w konkretnych warunkach oświetleniowych; czy też właściwe oddanie barw, gdy używamy dwu różnych puszek.
neverhood
18-09-2011, 22:56
Mnie rowniez nie chodzi o to by uzyskac kolor skory jak ze studia. Chce zachowac zastane warunki i urok zachodu ale twarz mam bardzo pomaranczowa i chce troche to skorygowac. Dlatego pytam jak to zrobic. Myslalem ze balans to zalatwi. Przyznam ze zaintrygowalo mnie drugie zrodlo swiatla na modela.
willy_fil_
18-09-2011, 23:22
Witaj Piotr
Próbowałeś maskować luminację owego pomarańczowego na skórze?
neverhood
19-09-2011, 08:43
Witaj Piotr
Próbowałeś maskować luminację owego pomarańczowego na skórze?
Nie pomyslalem o tym. Czy warstwa wypelnuajaca wystarczy i jakis kolor zblizony do skory czy jakos inaczej
willy_fil_
19-09-2011, 14:56
ja robię to w ten sposób, że powielam warstwę, na powielonej warstwie zaczynam zabawę z BARWA/NASYCENIE bądź KOLOR SELEKTYWNY , KRZYWE.... zwracając uwagę na kolor skóry jaki chce uzyskać. Gdy poprawki mi odpowiadają WARSTWA -> MASKA WARSTWY -> UKRYJ WSZYSTKO i pędzlem odkrywam to co chcę odkryć...
Czyli jak nie bawie sie w foto przerabiacze to musze pogodzic sie z tym co produkuje pucha.
a moze trzeba jeszcze jakies inne ustawienia od czasu po przyslone itp.
przyznam szczerze ze nie mam pojecia jak to zrobic,
Tak się zastanawiam, po co Ci D700????
Chce zachowac zastane warunki i urok zachodu ale twarz mam bardzo pomaranczowa i chce troche to skorygowac. Dlatego pytam jak to zrobic. Myslalem ze balans to zalatwi.
A tak poważniej - weź biała kartkę na sesję, ustaw WB PRO, potem sfotografuj ją w świetle zastanym i powinieneś pozbyć się zafarbu, który zapodaje zachodzące słońce... Oczywiście możesz też skorygować ręcznie. Metoda 2? Włączasz LV, podnosisz lustro i namierzasz sobie np. na modelke czy modela. Wtedy kręcisz WB w Kelvinach tak długo, aż nie zobaczysz pożądanego efektu... :)