Zobacz pełną wersję : Apple iMac 20.5" - gladzik czy magiczna myszka?
grudzinsky
13-09-2011, 12:36
kilka dni temu karta graficzna w MBP 15" padla (wymiana na nowa ok 1500zl) i bede kupowal kompa stacjonarnego. padlo na iMac'a. teraz pytanie:
gladzik czy ichnia magiczna myszka? ma ktos porownanie? jak sie obrabia foty na gladziku, a jak na tej myszce? przyzwyczajony jestem do gladzika z MBP, swietnie mi sie na nim pracowalo, ale nie mam pojecia jak zewnetrzy gladzik bedzie dzialal...
ma ktos? pracuje na tym czyms?
DonArturo
13-09-2011, 12:42
OS X Lion lubi gładzik :)
a propos wyboru - myślałeś o mini z dobrym monitorem (nie lusterkiem)?
grudzinsky
13-09-2011, 12:50
moja zona lubi sie przegladac w lusterkach ;) a na powaznie to im mniej kabli tym lepiej (mam 15sto miesiecznego szkodnika, ktory strasznie lubi kabelki i wlazi wszedzie tam gdzie nie trzeba. jak podrosnie to bede sie zastanawial nad czym innym) mi "lusterko" akurat nie przeszkadza. co do jakosci ekranu to w tej chwili obrabiam foty na zony MB White bez kalibracji i wydruku sa takie same jak z mojego bylego skalibrowanego MBP...
piszesz gladzik...no to zobaczymy gladzik. ale jak on sie sprawuje w PS?
DonArturo
13-09-2011, 13:08
nie używam PS
myślę, że warto wypróbować i wybrać stosownie do preferencji
grudzinsky
13-09-2011, 13:16
tak z czystej ciekawosci sprawdzilem Mini. ladny jest, ale brak klawiatury, myszki czy gladzika i napedu cd dyskfalifikuje go na dzien dobry. jezeli mial bym dokupic to wszystko to wychodzi mi cena iMac'a 20.5" gdzie iMac ma lepszy procek i grafike, a gdzie jeszcze monitor? poza tym zona juz zaprojektowala przestrzen biurowa pod iMac'a ;) szklane biurko, polka na segregatory biala z aluminiowymi elementami ;) no musze kupic iMac'a ;) chyba zdecyduje sie na gladzik i myszke...zawsze to gladzik moze byc pod lewa reka, a myszka w prawej...
obrabiam foty na zony MB White
tak zupełnie bez ataku ale obróbka zdjęć na 13"??? Masohizm w czystym wydaniu. Sam mam MB white i bez zewnętrznego monitora jakoś tego nie widzę.
A co do mini i braku napędu i innych pierdół to owszem dokupisz a w iMacu dostaniesz ale licz się z tym że iMac miał problemy z matrycą i to dość spore (żółknięcie, plamy). Poza tym zadaj sobie pytanie ile razy używasz napędu DVD w dobie wszechobecnych pendrive'ów i kart pamięci? iMac jest ładny to fakt, opis stanowiska gdzie ma stać jest ok ale pytanie: kupujesz komputer do pracy czy żeby wyglądał?
No i małe sprostowanie: mówimy o iMacu 21,5 a nie 20,5?
grudzinsky
13-09-2011, 14:17
no tak iMac 21.5" :)
naped dvd jest mi niezbedny do palenia plyt z fotami slubnymi. nie mam tych slubow strasznie duzo, ale od czasu do czasu lubie sobie zarchiwizowac dane na plytach i dyskach. nigdy nie wiesz co sie moze stac ;)
kupuje kompa do pracy i ma ladnie wygladac w salonie. niestety osobnym pomieszczeniem nie dysponuje. marzy mi sie moje wlasnie biuro, ale to raczej nie realne.
no niestety jak mi moj MBP padl to musze sie czyms ratowac zanim kupie 21.5", a w domu mam tylko 13.3" :/
mam wlasnie podobny dylemat - czy do miniacza kupic magiczna myszke czy magiczny gładzik + zwykla mycha...
mi osobiscie magic mouse nie podeszla, za to gladzik bardzo - kwestia bardzo osobista - imho trzeba pouzywac troche i samemu zobaczyc
gladzik bardzo wygodny do ogolnej roboty z komputerem, natomiast jak przychodzi do fot to jednak mycha
jest fajny dodatek - akcesorium - ktore laczy gladzik z klawiatura apple w jedna calosc
ok przyjąłem argumenty ale usilnie będę Cię namawiał jednak na zakup mini. Szczególnie patrząc przez pryzmat problemów z matrycami w iMacu. Zadaj sobie pytanie czy stać Cię na ładnie wyglądający komputer, który będzie co jakiś czas wędrował do serwisu bo matryca będzie miała plamy czy inne dolegliwości? Co z tego że ładny jak zepsuty. Co do napędu to koszt napędu na USB dzisiaj jest wręcz śmieszny więc to akurat nie jest żaden argument ale za to porządny, markowy monitor który sam wybierzesz to niesamowity plus na korzyść zestawu miniak plus monitor. Sam zaczynałem swoją przygodę z apple do maca mini i jest to najmniej awaryjny ze sprzętów apple więc warto jednak przemyśleć. Mini potrafi zadziwić jak taki maluch potrafi sobie radzić w pracy. Co do myszy czy gładzika to w sumie bez jednego i drugiego też da się obejść. Ja używam nadal starej mighty mouse i też jest ok.
A co do ładnego wyglądania... Ładnie to wygląda niebeskie subaru impreza ;)
ok przyjąłem argumenty ale usilnie będę Cię namawiał jednak na zakup mini. Szczególnie patrząc przez pryzmat problemów z matrycami w iMacu. Zadaj sobie pytanie czy stać Cię na ładnie wyglądający komputer, który będzie co jakiś czas wędrował do serwisu bo matryca będzie miała plamy czy inne dolegliwości? Co z tego że ładny jak zepsuty. Co do napędu to koszt napędu na USB dzisiaj jest wręcz śmieszny więc to akurat nie jest żaden argument ale za to porządny, markowy monitor który sam wybierzesz to niesamowity plus na korzyść zestawu miniak plus monitor. Sam zaczynałem swoją przygodę z apple do maca mini i jest to najmniej awaryjny ze sprzętów apple więc warto jednak przemyśleć. Mini potrafi zadziwić jak taki maluch potrafi sobie radzić w pracy. Co do myszy czy gładzika to w sumie bez jednego i drugiego też da się obejść. Ja używam nadal starej mighty mouse i też jest ok.
A co do ładnego wyglądania... Ładnie to wygląda niebeskie subaru impreza ;)
Ze złotymi felgami ... szczególnie .
(przepraszam , że nie na temat , ale nie dałem rady).
jabu66 sie ma rozumieć samo przez sie ;) wiem co mówię ;) subaru to nie auto, to nieuleczalna choroba ;)
A co do problemu kolegi to chyba warto rozważyć zakup mini wraz z porządnym monitorem. Tym bardziej że do obróbki zdjęć to wydaje mi się idealnym rozwiązaniem.
marszull
13-09-2011, 22:32
to zalezy o punktu siedzenia
jak dla mnie bardzo fajnym desktopowym rozwiazaniem jest imac i dodatkowy monitor ;)
a co do subaru imprezy to sa inne niz niebieskie ze zlotymi felami?
grudzinsky
14-09-2011, 08:15
jezeli beda problemy z matryca to trudno, ale zakup Mini wogole nie wchodzi w gre. jak kiedys bede obrzydliwie bogaty to sobie sprawie 30" Eizo i Mini, ale jak na razie iMac 21.5" i musi wystarczyc przynajmniej na 2-3 lata. jak sie okres gwarancji skonczy ;)
zamowienie zlozone. bedzie gladzik...
marszull byl kiedys w Poznaniu 126p niebieski ze zlotymi felami ;)
No to w takim razie iMac 21,5 i warto dopłacić do rozszerzonej gwarancji. A co do subarynki to są inne malowania ale wiadomo które się wybiera;)