PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50mm f/2.8 VC pomoc w testach

andi87
13-09-2011, 12:31
Witam

Chce kupić Nikona D90 z obiektywem Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC w sklepie ELTKOM w Malcu k. Kęt. Problem w tym ze to moja pierwsza lustrzanka, no i jeszcze ten "loteryjny" obiektyw.
Pytanie do Was, mieszka ktoś w pobliżu Kęt i pomoże przeprowadzić test w sklepie tego obiektywu. Liczę na fachową pomoc :D oczywiście dobroczynnie :)

adolfik9501
13-09-2011, 12:45
Witam

Chce kupić Nikona D90 z obiektywem Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC w sklepie ELTKOM w Malcu k. Kęt. Problem w tym ze to moja pierwsza lustrzanka, no i jeszcze ten "loteryjny" obiektyw.
Pytanie do Was, mieszka ktoś w pobliżu Kęt i pomoże przeprowadzić test w sklepie tego obiektywu. Liczę na fachową pomoc :D oczywiście dobroczynnie :)

Jeśli nic się nie zmieniło od przeniesienia siedziby z B-B to ciężko będzie gdyż rzadko kiedy mają coś na stanie w większej ilości. Często też jest tak, że trza się upewnić czy w ogóle sprzęt jest by na darmo nie jeździć.

andi87
13-09-2011, 15:22
... ciężko będzie gdyż rzadko kiedy mają coś na stanie w większej ilości ...
Masz racje, właśnie do nich dzwoniłem i jest dokładnie tak jak napisałeś, będą mieć tylko jedną sztukę na zamówienie. Będę musiał chyba spróbować szczęścia w Krakowie.
Jest ktoś z Krakowa, kto dysponuje czasem i ma dobre chęci? :D

Psycholog
13-09-2011, 16:05
Może po prostu kup u Cichego.

andi87
13-09-2011, 18:18
b

Gregor174
13-09-2011, 18:41
Witam

Nawet jesli kupisz obiektyw z bf lub ff to mozna go oddac do kalibracji ,sam takowy zakupilem i kalibrowalem .Obiektyw ostry ,ladne kolorki lecz wolniejszy od nikora 17 -55.Byc moze warto zastanowic sie nad Sigma?Niestety nic o Sigmie nie moge powiedziec oprocz tego co mozna przeczytac na Optycznych

andi87
13-09-2011, 20:22
Może po prostu kup u Cichego.
U Cichego zapewne byłoby bezproblemowo i pewnie ale chyba jednak wole samemu coś znaleźć.

Byc moze warto zastanowic sie nad Sigma?
Sam nie wiem, po lekturze chyba wszystkich wątków na temat Tamrona i Sigmy coś mi mówi, że Tamron będzie lepszym rozwiązaniem. Poza tym chyba więcej jest zwolenników tego szkła niż Sigmy.

adolfik9501
13-09-2011, 22:05
U Cichego zapewne byłoby bezproblemowo i pewnie ale chyba jednak wole samemu coś znaleźć.
(...)

(...)
Jest ktoś z Krakowa, kto dysponuje czasem i ma dobre chęci? :D

Ja tu widzę sprzeczność ;)

andi87
13-09-2011, 22:53
Ja tu widzę sprzeczność ;)
Oj nie łap mnie za słówka :D "samemu" - miałem na myśli bez pomocy Cichego ;)

hostman22
13-09-2011, 23:03
Typowy krakus,od razu pisz że chcesz zaoszczędzić 100-200 pln ;) bo chyba taka jest różnica jak nie kupujesz u Cichego... .
Jak się nie czujesz na siłach, a możesz wszystkiego w sklepie nie wyłapać, to może zakup na odległość, tylko pamiętaj o paru rzeczach, aby się nie przejechać na tym ;)

samson09
14-09-2011, 06:39
Zakupy na odległość odradzam. Teoretycznie można wymieniać, ale mi by się nie chciało.

andi87
14-09-2011, 10:31
Zakupy na odległość odradzam. Teoretycznie można wymieniać, ale mi by się nie chciało.
Zakupu na odległość w ogóle nie biorę pod uwagę, chyba że od Cichego.

andi87
27-09-2011, 17:21
Witam ponownie :) stałem się posiadaczem szkła Tamron 17-50mm f/2.8 VC. Pomimo tego, iż zapierałem się rękami i nogami od zakupu na odległość obiektyw kupiłem "na odległość", w sklepie internetowym :) Sprzedawca sklepu zapewnił mi, ze przed wysyłką przetestują szkła z moim body.

Wszystko by było fajnie, gdym nie zaczął robić testów. Zrzedła mi mina, gdy zobaczyłem delikatne ostrzenie za obiektem (BF) :neutral:
Powiedzcie mi, czy jest to w granicach tolerancji? Podobno głębia powinna się rozkładać 1/3 przed i 2/3 za miejscem ostrzenia.

Co Wy na to?

Linki do zdjęć poniżej:

50mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img820.imageshack.us/img820/3893/50mmf28ok30cmodpktostrz.jpg

32mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img717.imageshack.us/img717/1373/32mmf28ok30cmodpktostrz.jpg

17mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img202.imageshack.us/img202/5760/17mmf28ok30cmodpktostrz.jpg

no i test bateryjkowy
http://img36.imageshack.us/img36/3893/50mmf28ok30cmodpktostrz.jpg

Psycholog
27-09-2011, 17:38
Ja bym się tam nie martwił tylko robił zdjęcia. Taki BF to nie BF. Ja z 50 f/1.8d miałem mikrokalibrację na +20 i nadal był FF. Na szczęście po kalibracji puszki ma Postępu jest git.

Na Twoim miejscu cieszyłbym się z nowego nabytku i focił ile wlezie.

maciey75
27-09-2011, 21:55
Sprawdz na wiekszych odleglosciach. Obiektyw wtedy pokazuje czy jest ok czy nie.

Murphy
27-09-2011, 22:20
Na Tamronach się nie znam, ale jeżeli chciałbym kupić Tamrona, to zaufałbym Cichemu. Opinia na TYM forum zobowiązuje. Chciałeś taniej - to masz.

andi87
27-09-2011, 23:04
Ja bym się tam nie martwił tylko robił zdjęcia. Taki BF to nie BF. Ja z 50 f/1.8d miałem mikrokalibrację na +20 i nadal był FF. Na szczęście po kalibracji puszki ma Postępu jest git.

Na Twoim miejscu cieszyłbym się z nowego nabytku i focił ile wlezie.
Dzięki za słowa pocieszenia :) też mi się wydaje, że jest to w granicach tolerancji, ale niech wypowiedzą się mądrzejsi.

Sprawdz na wiekszych odleglosciach. Obiektyw wtedy pokazuje czy jest ok czy nie.
Jutro zrobię test na większych odległościach i pokarze.

jatoja2
27-09-2011, 23:25
przestan robic testy, jesli Ci pasuje do pracy i tego nie widzisz to co sie martwisz suchym testem gdzie mogło wszystko zawieść? jak dla mnie trafia, nie masz na pewno takiego kąta jaki jest wymagany ;)

nowart
28-09-2011, 12:55
Witam ponownie :) stałem się posiadaczem szkła Tamron 17-50mm f/2.8 VC. Pomimo tego, iż zapierałem się rękami i nogami od zakupu na odległość obiektyw kupiłem "na odległość", w sklepie internetowym :) Sprzedawca sklepu zapewnił mi, ze przed wysyłką przetestują szkła z moim body.

1. Jakim niby cudem kupując wysylkowo sprzedawca przetestował szkło z Twoim korpusem?
2. Każdy sprzedawca zapewni Cię, że sprzedaje tylko przetestowane i ostre szkła.
3. Nawet kiedy sprawdzi z identycznym korpusem jaki posiadasz absolutnie nie oznacza, że równie dobrze będzie współpracował z Twoim egzemplarzem. Dlatego powtarzam do bólu - kupować tam gdzie jest możliwość osobistego przetestowania a nie wierzyć w urban legends i czary mary o ostrych szkłach tylko u Pana/Pani xxx.
Jak mnie ktoś prosi o sprzedaż Tamrona/Sigmy to już czuję problemy, tym bardziej gdy pytający jest z okolic Krakowa ;) :D
4. Nie wiem gdzie Ty widzisz na samplach 30cm niecelność. Nie widzę nawet 30mm BF/FF. A jeśli chodzi Ci o 3mm to lepiej posłuchaj rad przedmówców i idź rób zdjęcia :)

andi87
28-09-2011, 16:44
nie masz na pewno takiego kąta jaki jest wymagany ;)
Kąt raczej był dobry, mierzyłem ekierką 45*.

1. Jakim niby cudem kupując wysylkowo sprzedawca przetestował szkło z Twoim korpusem?
2. Każdy sprzedawca zapewni Cię, że sprzedaje tylko przetestowane i ostre szkła.
3. Nawet kiedy sprawdzi z identycznym korpusem jaki posiadasz absolutnie nie oznacza, że równie dobrze będzie współpracował z Twoim egzemplarzem. Dlatego powtarzam do bólu - kupować tam gdzie jest możliwość osobistego przetestowania a nie wierzyć w urban legends i czary mary o ostrych szkłach tylko u Pana/Pani xxx.
Jak mnie ktoś prosi o sprzedaż Tamrona/Sigmy to już czuję problemy, tym bardziej gdy pytający jest z okolic Krakowa ;) :D
4. Nie wiem gdzie Ty widzisz na samplach 30cm niecelność. Nie widzę nawet 30mm BF/FF. A jeśli chodzi Ci o 3mm to lepiej posłuchaj rad przedmówców i idź rób zdjęcia :)
Już wyjaśniam. W sklepie kupiłem puchę D90 i obiektyw Tamrona. Panowie przetestowali szkło z moim body.
30cm to nie niecelność, ale odległość między obiektywem a miejscem ostrzenia.

Żeby się utwierdzić w przekonaniu, że obiektyw jest dobry wykonałem jeszcze jeden test z większej odległości.

Linki do zdjęć poniżej:

50mm f2.8 (obiektyw ok. 4m przed miejscem ostrzenia)
http://img706.imageshack.us/img706/2065/50mmf28ok4mprzedmiejsce.jpg

32mm f2.8 (obiektyw ok. 4m przed miejscem ostrzenia)
http://img27.imageshack.us/img27/3720/32mmf28ok4mprzedmiejsce.jpg

17mm f2.8 (obiektyw ok. 4m przed miejscem ostrzenia)
http://img823.imageshack.us/img823/4863/17mmf28ok4mprzedmiejsce.jpg

No i się trochę załamałem :| IMHO wygląda mi to na ostrzenie przed obiektem (FF). Celowałem na środkowe wiaderko a ostrość widzę na lewym wiaderku - ostrość złapana jakieś 30cm przed obiektem. Nie wiem czy to już moje przewrażliwienie. Kolor czerwonego napisu na środkowym wiaderku w rzeczywistości też jest jaśniejszy.

Co o tym myślicie?

jatoja2
28-09-2011, 17:21
myślę że przesadzasz idź zrobić zdjęcia takie jakie chcesz a nie brudnych wiader, jeśli chcesz wiadra fotografować oddaj mi puszkę a dam Ci jakiegoś kompakta ;P

nowart
28-09-2011, 17:58
Patrząc na te znacznie gorsze od poprzednich sample myślę, że Panowie chyba niezbyt dokładnie przetestowali ( :lol: ) szkło z Twoim body i dostałeś pierwszego lepszego gniota jaki się nawinął pod rękę. Jest też opcja, że nie umiesz ogarnąć sprzętu - co niestety zdarza się bardzo często - ale tego niestety nie jestem już w stanie zdiagnozować.

Gregor174
28-09-2011, 18:46

Wszystko by było fajnie, gdym nie zaczął robić testów. Zrzedła mi mina, gdy zobaczyłem delikatne ostrzenie za obiektem (BF) :neutral:
Powiedzcie mi, czy jest to w granicach tolerancji? Podobno głębia powinna się rozkładać 1/3 przed i 2/3 za miejscem ostrzenia.

Co Wy na to?

Linki do zdjęć poniżej:

http://img820.imageshack.us/img820/3893/50mmf28ok30cmodpktostrz.jpg

32mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img717.imageshack.us/img717/1373/32mmf28ok30cmodpktostrz.jpg

17mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img202.imageshack.us/img202/5760/17mmf28ok30cmodpktostrz.jpg

no i test bateryjkowy
http://img36.imageshack.us/img36/3893/50mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
Mz obiektyw ostry -polowa sukcesu pouzywaj troszke ,jesli stwierdzisz ,ze niecelny mozesz odeslac do kalibracji -co ja uczynilam ze swoim.Trzeba sobie tez zdac sprawe ze jest to szkielko budzetowe - wiec bedzie odstawac od nikora czy sigmy .I trzeba sie go nauczyc - lubi zeby przeostrzyc na inny obiekt .

nowart
28-09-2011, 19:41
Mz obiektyw ostry .

... a rzuciłeś chociaż okiem na drugą porcję sampli, którą zamieścił autor? bo ze swojego doświadczenia mogę stanowczo stwierdzić , że z ostrym tamronem to ma on niewiele wspólnego.
Witajcie w świecie Sigm/Tamronów w których ostrość jak pszczółka Maja ... "jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie..." :lol:

Gregor174
28-09-2011, 21:31
.. a rzuciłeś chociaż okiem na drugą porcję sampli, którą zamieścił autor?

Rzucilam na te z cytatu ,zdjecia sa nieostrzone , mz obiektyw wystarczajco ostry . Jest to szklo za ok 1600 zl wiec nie nalezy sie spodziewac cudow .Przy zalozeniu ,ze wyostrzanie w puszce ustawione na low ,to nie jest zle .Nowy sprzet posiada 2 lata gwarancji .Jest czas na dopracowanie szkielka w serwisie ,ok 10 -14 dni .Te typy tak maja .

nowart
28-09-2011, 22:15
Moje pytanie było raczej z gatunku sugerujących aby czytać również pozostałe wypowiedzi autora, zanim odpowie się na jego pierwszego posta a nie strzelać postami jak zza winkla bez głębszego zaznajomienia się z omawianym tematem.
To, że jest to szkło za 1600zl niczego nie usprawiedliwia. Wiem, jak ostre powinno być to szkło i zapewniam Cię , że ostrością nie ustępuje trzykrotnie droższemu Nikkorowi 17-55/2.8. Oczywiście o ile trafisz na egz. sprawny i dobrze skalibrowany z korpusem.

decadent
28-09-2011, 23:45
Ja odradzam zakup tamrona, zwłaszcza VC. Ta wersja ze stabilizacją wcale nie jest za bardzo lepsza optycznie (chodzi mi głównie o rozdzielczość) od choćby nikkora 16-85 (co innego wersja bez stabilizacji). Poza własnymi doświadczeniami utwierdził mnie nowy test na photozone.de.
Moim zdaniem nawet w najlepszej sztuce tamrona 17-50 AF nigdy nie będzie trafiać bez zarzutu. Miałem dwa egzemplarze i testowałem trzeci. Odpuściłem sobie. Zamieniłem na w/w nikkora. Ten tez nie trafia idealnie, ale przynajmniej przestrzela stale tak samo, wystarczy regulacja w body (d7000). Z tamronami to miałem tak, że raz trafił raz nie. Pierwszy egzemplarz ostrzył zwykle prawidłowo, ale tylko po wcześniejszym przeostrzeniu na obiekt dalszy. W przeciwnym kierunku zawsze miał bardzo duzy BF. Widać było nawet na pierścieniu ostrości - ustawiał się zawsze w różnym miejscu w zalezności od kierunku ostrzenia. Drugi właściwie nie miał BF/FF, ale i tak 20 % zdjęć nie trafiał, nie wiadomo dlaczego. Niestety miał zupełnie inną wadę - totalnie zwaloną ostrość podstawową, prawa strona zdjęcia zupełnie się rozjeżdżała (wada osi optycznej). Trzeci tylko testowałem i miał generalnie BF dosyć spory, ale czasem trafiał. Zupełnie nieprzewidywalne zachowanie. Nikkor natomiast po mikroregulacji jak na razie 100 % celności.

Gregor174
29-09-2011, 18:33
Moje pytanie było raczej z gatunku sugerujących aby czytać również pozostałe wypowiedzi autora, zanim odpowie się na jego pierwszego posta a nie strzelać postami jak zza winkla bez głębszego zaznajomienia się z omawianym tematem.
To, że jest to szkło za 1600zl niczego nie usprawiedliwia. Wiem, jak ostre powinno być to szkło i zapewniam Cię , że ostrością nie ustępuje trzykrotnie droższemu Nikkorowi 17-55/2.8. Oczywiście o ile trafisz na egz. sprawny i dobrze skalibrowany z korpusem.

Zaznajomiona z tematem jestem poniewaz posiadam ten obiektyw .Zdjecia testowe wykonano na przyslonie 2,8 z reki zapewne z wlaczona stabilizacja . W tych warunkach obiektyw ujawnia swe slabsze strony, zapewne po przymknieciu bedzie duzo lepiej-co nie znaczy ze dobrze .Obiektyw jest nowy -pozostaje gruntownie przetestowac i ewentualnie usunac usterki w serwisie.Body rowniez nowe -nie wiadomo jak dziala z innymi szklami - nie ma co pospiesznie wydawac werdyktow co do obiekywu i mojej osoby tez

andi87
29-09-2011, 22:54
Zdjecia testowe wykonano na przyslonie 2,8 z reki zapewne z wlaczona stabilizacja .

Zdjęcia testowe nie były wykonywane z ręki. W pierwszym teście aparat położyłem na ziemi, w drugim zaś na pudełku z włączonym samowyzwalaczem.

Obiektyw wysyłam do kalibracji razem z body.

andi87
12-10-2011, 17:40
Witam znów :) Po wysyłce obiektywy Tamron do serwisu otrzymałem go z powrotem. Na początku muszę pochwalić zespół Foto-Technika za szybką realizacje zgłoszenia. Nie upłynął nawet tydzień od wysyłki, a obiektyw był już u mnie (szacunek!). Co do efektów pracy serwisu oceńcie sami, poniżej już wam znany krótki test.

http://img18.imageshack.us/img18/3876/dsc0018en.jpg

http://img810.imageshack.us/img810/9475/dsc0017i.jpg

Z moich obserwacji wynika, że poprawa zaistniała głównie na fotografiach zrobionych z daleka (wiadra).
Z bliska zaś (tablica) są takie same, albo nawet deczko gorsze. Zdecydowany BF, choć możliwe dopuszczalny?

Co o tym sądzicie?

Wszystkim biorącym udział w dyskusji bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam :D

Gregor174
12-10-2011, 19:27
Witam znów :) Po wysyłce obiektywy Tamron do serwisu otrzymałem go z powrotem. Na początku muszę pochwalić zespół Foto-Technika za szybką realizacje zgłoszenia. Nie upłynął nawet tydzień od wysyłki, a obiektyw był już u mnie (szacunek!). Co do efektów pracy serwisu oceńcie sami, poniżej już wam znany krótki test.

http://img18.imageshack.us/img18/3876/dsc0018en.jpg

http://img810.imageshack.us/img810/9475/dsc0017i.jpg

Z moich obserwacji wynika, że poprawa zaistniała głównie na fotografiach zrobionych z daleka (wiadra).
Z bliska zaś (tablica) są takie same, albo nawet deczko gorsze. Zdecydowany BF, choć możliwe dopuszczalny?

Co o tym sądzicie?

Wszystkim biorącym udział w dyskusji bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam :D

Faktycznie zdjecie tablicy testowej pokazuje lekki Bf ,niemniej jednak nalezaloby przetestowac na innych ogniskowych i przeslonach ,jesli bedzie to upierdliwe ,wyslac go jeszcze raz .A najlepiej zaczac robic fotki - Tamrony tak maja ,trzeba troszke czasu i zdrowia poswiecic zanim "tami"zacznie jako -tako dzialac .

nagly
13-10-2011, 10:29
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale gdzies kiedys wyczytalem, ze prawidłowo głębia ostrości rozkłada się 1/3 przed punktem ostrości i 2/3 za wiec proponuje robic normalne fotki, a nie karteczki.

siwyozzman
14-10-2011, 10:16
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale gdzies kiedys wyczytalem, ze prawidłowo głębia ostrości rozkłada się 1/3 przed punktem ostrości i 2/3 za wiec proponuje robic normalne fotki, a nie karteczki.

Tak się przyjmuje, ale jest to jeden z mitów. Niekoniecznie tak jest - zależy to od wielu czynników. Odległości, przysłony, konstrukcji obiektywu ...
Za to zgadza się że warto robić zdjęcia a nie testy na karteczkach...