Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50mm f/2.8 VC pomoc w testach
Witam
Chce kupić Nikona D90 z obiektywem Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC w sklepie ELTKOM w Malcu k. Kęt. Problem w tym ze to moja pierwsza lustrzanka, no i jeszcze ten "loteryjny" obiektyw.
Pytanie do Was, mieszka ktoś w pobliżu Kęt i pomoże przeprowadzić test w sklepie tego obiektywu. Liczę na fachową pomoc :D oczywiście dobroczynnie :)
adolfik9501
13-09-2011, 12:45
Witam
Chce kupić Nikona D90 z obiektywem Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC w sklepie ELTKOM w Malcu k. Kęt. Problem w tym ze to moja pierwsza lustrzanka, no i jeszcze ten "loteryjny" obiektyw.
Pytanie do Was, mieszka ktoś w pobliżu Kęt i pomoże przeprowadzić test w sklepie tego obiektywu. Liczę na fachową pomoc :D oczywiście dobroczynnie :)
Jeśli nic się nie zmieniło od przeniesienia siedziby z B-B to ciężko będzie gdyż rzadko kiedy mają coś na stanie w większej ilości. Często też jest tak, że trza się upewnić czy w ogóle sprzęt jest by na darmo nie jeździć.
... ciężko będzie gdyż rzadko kiedy mają coś na stanie w większej ilości ...
Masz racje, właśnie do nich dzwoniłem i jest dokładnie tak jak napisałeś, będą mieć tylko jedną sztukę na zamówienie. Będę musiał chyba spróbować szczęścia w Krakowie.
Jest ktoś z Krakowa, kto dysponuje czasem i ma dobre chęci? :D
Psycholog
13-09-2011, 16:05
Może po prostu kup u Cichego.
Gregor174
13-09-2011, 18:41
Witam
Nawet jesli kupisz obiektyw z bf lub ff to mozna go oddac do kalibracji ,sam takowy zakupilem i kalibrowalem .Obiektyw ostry ,ladne kolorki lecz wolniejszy od nikora 17 -55.Byc moze warto zastanowic sie nad Sigma?Niestety nic o Sigmie nie moge powiedziec oprocz tego co mozna przeczytac na Optycznych
Może po prostu kup u Cichego.
U Cichego zapewne byłoby bezproblemowo i pewnie ale chyba jednak wole samemu coś znaleźć.
Byc moze warto zastanowic sie nad Sigma?
Sam nie wiem, po lekturze chyba wszystkich wątków na temat Tamrona i Sigmy coś mi mówi, że Tamron będzie lepszym rozwiązaniem. Poza tym chyba więcej jest zwolenników tego szkła niż Sigmy.
adolfik9501
13-09-2011, 22:05
U Cichego zapewne byłoby bezproblemowo i pewnie ale chyba jednak wole samemu coś znaleźć.
(...)
(...)
Jest ktoś z Krakowa, kto dysponuje czasem i ma dobre chęci? :D
Ja tu widzę sprzeczność ;)
Ja tu widzę sprzeczność ;)
Oj nie łap mnie za słówka :D "samemu" - miałem na myśli bez pomocy Cichego ;)
hostman22
13-09-2011, 23:03
Typowy krakus,od razu pisz że chcesz zaoszczędzić 100-200 pln ;) bo chyba taka jest różnica jak nie kupujesz u Cichego... .
Jak się nie czujesz na siłach, a możesz wszystkiego w sklepie nie wyłapać, to może zakup na odległość, tylko pamiętaj o paru rzeczach, aby się nie przejechać na tym ;)
samson09
14-09-2011, 06:39
Zakupy na odległość odradzam. Teoretycznie można wymieniać, ale mi by się nie chciało.
Zakupy na odległość odradzam. Teoretycznie można wymieniać, ale mi by się nie chciało.
Zakupu na odległość w ogóle nie biorę pod uwagę, chyba że od Cichego.
Witam ponownie :) stałem się posiadaczem szkła Tamron 17-50mm f/2.8 VC. Pomimo tego, iż zapierałem się rękami i nogami od zakupu na odległość obiektyw kupiłem "na odległość", w sklepie internetowym :) Sprzedawca sklepu zapewnił mi, ze przed wysyłką przetestują szkła z moim body.
Wszystko by było fajnie, gdym nie zaczął robić testów. Zrzedła mi mina, gdy zobaczyłem delikatne ostrzenie za obiektem (BF) :neutral:
Powiedzcie mi, czy jest to w granicach tolerancji? Podobno głębia powinna się rozkładać 1/3 przed i 2/3 za miejscem ostrzenia.
Co Wy na to?
Linki do zdjęć poniżej:
50mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img820.imageshack.us/img820/3893/50mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
32mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img717.imageshack.us/img717/1373/32mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
17mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img202.imageshack.us/img202/5760/17mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
no i test bateryjkowy
http://img36.imageshack.us/img36/3893/50mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
Psycholog
27-09-2011, 17:38
Ja bym się tam nie martwił tylko robił zdjęcia. Taki BF to nie BF. Ja z 50 f/1.8d miałem mikrokalibrację na +20 i nadal był FF. Na szczęście po kalibracji puszki ma Postępu jest git.
Na Twoim miejscu cieszyłbym się z nowego nabytku i focił ile wlezie.
maciey75
27-09-2011, 21:55
Sprawdz na wiekszych odleglosciach. Obiektyw wtedy pokazuje czy jest ok czy nie.
Na Tamronach się nie znam, ale jeżeli chciałbym kupić Tamrona, to zaufałbym Cichemu. Opinia na TYM forum zobowiązuje. Chciałeś taniej - to masz.
Ja bym się tam nie martwił tylko robił zdjęcia. Taki BF to nie BF. Ja z 50 f/1.8d miałem mikrokalibrację na +20 i nadal był FF. Na szczęście po kalibracji puszki ma Postępu jest git.
Na Twoim miejscu cieszyłbym się z nowego nabytku i focił ile wlezie.
Dzięki za słowa pocieszenia :) też mi się wydaje, że jest to w granicach tolerancji, ale niech wypowiedzą się mądrzejsi.
Sprawdz na wiekszych odleglosciach. Obiektyw wtedy pokazuje czy jest ok czy nie.
Jutro zrobię test na większych odległościach i pokarze.
przestan robic testy, jesli Ci pasuje do pracy i tego nie widzisz to co sie martwisz suchym testem gdzie mogło wszystko zawieść? jak dla mnie trafia, nie masz na pewno takiego kąta jaki jest wymagany ;)
Witam ponownie :) stałem się posiadaczem szkła Tamron 17-50mm f/2.8 VC. Pomimo tego, iż zapierałem się rękami i nogami od zakupu na odległość obiektyw kupiłem "na odległość", w sklepie internetowym :) Sprzedawca sklepu zapewnił mi, ze przed wysyłką przetestują szkła z moim body.
1. Jakim niby cudem kupując wysylkowo sprzedawca przetestował szkło z Twoim korpusem?
2. Każdy sprzedawca zapewni Cię, że sprzedaje tylko przetestowane i ostre szkła.
3. Nawet kiedy sprawdzi z identycznym korpusem jaki posiadasz absolutnie nie oznacza, że równie dobrze będzie współpracował z Twoim egzemplarzem. Dlatego powtarzam do bólu - kupować tam gdzie jest możliwość osobistego przetestowania a nie wierzyć w urban legends i czary mary o ostrych szkłach tylko u Pana/Pani xxx.
Jak mnie ktoś prosi o sprzedaż Tamrona/Sigmy to już czuję problemy, tym bardziej gdy pytający jest z okolic Krakowa ;) :D
4. Nie wiem gdzie Ty widzisz na samplach 30cm niecelność. Nie widzę nawet 30mm BF/FF. A jeśli chodzi Ci o 3mm to lepiej posłuchaj rad przedmówców i idź rób zdjęcia :)
nie masz na pewno takiego kąta jaki jest wymagany ;)
Kąt raczej był dobry, mierzyłem ekierką 45*.
1. Jakim niby cudem kupując wysylkowo sprzedawca przetestował szkło z Twoim korpusem?
2. Każdy sprzedawca zapewni Cię, że sprzedaje tylko przetestowane i ostre szkła.
3. Nawet kiedy sprawdzi z identycznym korpusem jaki posiadasz absolutnie nie oznacza, że równie dobrze będzie współpracował z Twoim egzemplarzem. Dlatego powtarzam do bólu - kupować tam gdzie jest możliwość osobistego przetestowania a nie wierzyć w urban legends i czary mary o ostrych szkłach tylko u Pana/Pani xxx.
Jak mnie ktoś prosi o sprzedaż Tamrona/Sigmy to już czuję problemy, tym bardziej gdy pytający jest z okolic Krakowa ;) :D
4. Nie wiem gdzie Ty widzisz na samplach 30cm niecelność. Nie widzę nawet 30mm BF/FF. A jeśli chodzi Ci o 3mm to lepiej posłuchaj rad przedmówców i idź rób zdjęcia :)
Już wyjaśniam. W sklepie kupiłem puchę D90 i obiektyw Tamrona. Panowie przetestowali szkło z moim body.
30cm to nie niecelność, ale odległość między obiektywem a miejscem ostrzenia.
Żeby się utwierdzić w przekonaniu, że obiektyw jest dobry wykonałem jeszcze jeden test z większej odległości.
Linki do zdjęć poniżej:
50mm f2.8 (obiektyw ok. 4m przed miejscem ostrzenia)
http://img706.imageshack.us/img706/2065/50mmf28ok4mprzedmiejsce.jpg
32mm f2.8 (obiektyw ok. 4m przed miejscem ostrzenia)
http://img27.imageshack.us/img27/3720/32mmf28ok4mprzedmiejsce.jpg
17mm f2.8 (obiektyw ok. 4m przed miejscem ostrzenia)
http://img823.imageshack.us/img823/4863/17mmf28ok4mprzedmiejsce.jpg
No i się trochę załamałem :| IMHO wygląda mi to na ostrzenie przed obiektem (FF). Celowałem na środkowe wiaderko a ostrość widzę na lewym wiaderku - ostrość złapana jakieś 30cm przed obiektem. Nie wiem czy to już moje przewrażliwienie. Kolor czerwonego napisu na środkowym wiaderku w rzeczywistości też jest jaśniejszy.
Co o tym myślicie?
myślę że przesadzasz idź zrobić zdjęcia takie jakie chcesz a nie brudnych wiader, jeśli chcesz wiadra fotografować oddaj mi puszkę a dam Ci jakiegoś kompakta ;P
Patrząc na te znacznie gorsze od poprzednich sample myślę, że Panowie chyba niezbyt dokładnie przetestowali ( :lol: ) szkło z Twoim body i dostałeś pierwszego lepszego gniota jaki się nawinął pod rękę. Jest też opcja, że nie umiesz ogarnąć sprzętu - co niestety zdarza się bardzo często - ale tego niestety nie jestem już w stanie zdiagnozować.
Gregor174
28-09-2011, 18:46
Wszystko by było fajnie, gdym nie zaczął robić testów. Zrzedła mi mina, gdy zobaczyłem delikatne ostrzenie za obiektem (BF) :neutral:
Powiedzcie mi, czy jest to w granicach tolerancji? Podobno głębia powinna się rozkładać 1/3 przed i 2/3 za miejscem ostrzenia.
Co Wy na to?
Linki do zdjęć poniżej:
http://img820.imageshack.us/img820/3893/50mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
32mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img717.imageshack.us/img717/1373/32mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
17mm f/2.8 (ok. 30cm przed miejscem ostrzenia)
http://img202.imageshack.us/img202/5760/17mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
no i test bateryjkowy
http://img36.imageshack.us/img36/3893/50mmf28ok30cmodpktostrz.jpg
Mz obiektyw ostry -polowa sukcesu pouzywaj troszke ,jesli stwierdzisz ,ze niecelny mozesz odeslac do kalibracji -co ja uczynilam ze swoim.Trzeba sobie tez zdac sprawe ze jest to szkielko budzetowe - wiec bedzie odstawac od nikora czy sigmy .I trzeba sie go nauczyc - lubi zeby przeostrzyc na inny obiekt .
Mz obiektyw ostry .
... a rzuciłeś chociaż okiem na drugą porcję sampli, którą zamieścił autor? bo ze swojego doświadczenia mogę stanowczo stwierdzić , że z ostrym tamronem to ma on niewiele wspólnego.
Witajcie w świecie Sigm/Tamronów w których ostrość jak pszczółka Maja ... "jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie..." :lol:
Gregor174
28-09-2011, 21:31
.. a rzuciłeś chociaż okiem na drugą porcję sampli, którą zamieścił autor?
Rzucilam na te z cytatu ,zdjecia sa nieostrzone , mz obiektyw wystarczajco ostry . Jest to szklo za ok 1600 zl wiec nie nalezy sie spodziewac cudow .Przy zalozeniu ,ze wyostrzanie w puszce ustawione na low ,to nie jest zle .Nowy sprzet posiada 2 lata gwarancji .Jest czas na dopracowanie szkielka w serwisie ,ok 10 -14 dni .Te typy tak maja .
Moje pytanie było raczej z gatunku sugerujących aby czytać również pozostałe wypowiedzi autora, zanim odpowie się na jego pierwszego posta a nie strzelać postami jak zza winkla bez głębszego zaznajomienia się z omawianym tematem.
To, że jest to szkło za 1600zl niczego nie usprawiedliwia. Wiem, jak ostre powinno być to szkło i zapewniam Cię , że ostrością nie ustępuje trzykrotnie droższemu Nikkorowi 17-55/2.8. Oczywiście o ile trafisz na egz. sprawny i dobrze skalibrowany z korpusem.
decadent
28-09-2011, 23:45
Ja odradzam zakup tamrona, zwłaszcza VC. Ta wersja ze stabilizacją wcale nie jest za bardzo lepsza optycznie (chodzi mi głównie o rozdzielczość) od choćby nikkora 16-85 (co innego wersja bez stabilizacji). Poza własnymi doświadczeniami utwierdził mnie nowy test na photozone.de.
Moim zdaniem nawet w najlepszej sztuce tamrona 17-50 AF nigdy nie będzie trafiać bez zarzutu. Miałem dwa egzemplarze i testowałem trzeci. Odpuściłem sobie. Zamieniłem na w/w nikkora. Ten tez nie trafia idealnie, ale przynajmniej przestrzela stale tak samo, wystarczy regulacja w body (d7000). Z tamronami to miałem tak, że raz trafił raz nie. Pierwszy egzemplarz ostrzył zwykle prawidłowo, ale tylko po wcześniejszym przeostrzeniu na obiekt dalszy. W przeciwnym kierunku zawsze miał bardzo duzy BF. Widać było nawet na pierścieniu ostrości - ustawiał się zawsze w różnym miejscu w zalezności od kierunku ostrzenia. Drugi właściwie nie miał BF/FF, ale i tak 20 % zdjęć nie trafiał, nie wiadomo dlaczego. Niestety miał zupełnie inną wadę - totalnie zwaloną ostrość podstawową, prawa strona zdjęcia zupełnie się rozjeżdżała (wada osi optycznej). Trzeci tylko testowałem i miał generalnie BF dosyć spory, ale czasem trafiał. Zupełnie nieprzewidywalne zachowanie. Nikkor natomiast po mikroregulacji jak na razie 100 % celności.
Gregor174
29-09-2011, 18:33
Moje pytanie było raczej z gatunku sugerujących aby czytać również pozostałe wypowiedzi autora, zanim odpowie się na jego pierwszego posta a nie strzelać postami jak zza winkla bez głębszego zaznajomienia się z omawianym tematem.
To, że jest to szkło za 1600zl niczego nie usprawiedliwia. Wiem, jak ostre powinno być to szkło i zapewniam Cię , że ostrością nie ustępuje trzykrotnie droższemu Nikkorowi 17-55/2.8. Oczywiście o ile trafisz na egz. sprawny i dobrze skalibrowany z korpusem.
Zaznajomiona z tematem jestem poniewaz posiadam ten obiektyw .Zdjecia testowe wykonano na przyslonie 2,8 z reki zapewne z wlaczona stabilizacja . W tych warunkach obiektyw ujawnia swe slabsze strony, zapewne po przymknieciu bedzie duzo lepiej-co nie znaczy ze dobrze .Obiektyw jest nowy -pozostaje gruntownie przetestowac i ewentualnie usunac usterki w serwisie.Body rowniez nowe -nie wiadomo jak dziala z innymi szklami - nie ma co pospiesznie wydawac werdyktow co do obiekywu i mojej osoby tez
Zdjecia testowe wykonano na przyslonie 2,8 z reki zapewne z wlaczona stabilizacja .
Zdjęcia testowe nie były wykonywane z ręki. W pierwszym teście aparat położyłem na ziemi, w drugim zaś na pudełku z włączonym samowyzwalaczem.
Obiektyw wysyłam do kalibracji razem z body.
Witam znów :) Po wysyłce obiektywy Tamron do serwisu otrzymałem go z powrotem. Na początku muszę pochwalić zespół Foto-Technika za szybką realizacje zgłoszenia. Nie upłynął nawet tydzień od wysyłki, a obiektyw był już u mnie (szacunek!). Co do efektów pracy serwisu oceńcie sami, poniżej już wam znany krótki test.
http://img18.imageshack.us/img18/3876/dsc0018en.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/9475/dsc0017i.jpg
Z moich obserwacji wynika, że poprawa zaistniała głównie na fotografiach zrobionych z daleka (wiadra).
Z bliska zaś (tablica) są takie same, albo nawet deczko gorsze. Zdecydowany BF, choć możliwe dopuszczalny?
Co o tym sądzicie?
Wszystkim biorącym udział w dyskusji bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam :D
Gregor174
12-10-2011, 19:27
Witam znów :) Po wysyłce obiektywy Tamron do serwisu otrzymałem go z powrotem. Na początku muszę pochwalić zespół Foto-Technika za szybką realizacje zgłoszenia. Nie upłynął nawet tydzień od wysyłki, a obiektyw był już u mnie (szacunek!). Co do efektów pracy serwisu oceńcie sami, poniżej już wam znany krótki test.
http://img18.imageshack.us/img18/3876/dsc0018en.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/9475/dsc0017i.jpg
Z moich obserwacji wynika, że poprawa zaistniała głównie na fotografiach zrobionych z daleka (wiadra).
Z bliska zaś (tablica) są takie same, albo nawet deczko gorsze. Zdecydowany BF, choć możliwe dopuszczalny?
Co o tym sądzicie?
Wszystkim biorącym udział w dyskusji bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam :D
Faktycznie zdjecie tablicy testowej pokazuje lekki Bf ,niemniej jednak nalezaloby przetestowac na innych ogniskowych i przeslonach ,jesli bedzie to upierdliwe ,wyslac go jeszcze raz .A najlepiej zaczac robic fotki - Tamrony tak maja ,trzeba troszke czasu i zdrowia poswiecic zanim "tami"zacznie jako -tako dzialac .
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale gdzies kiedys wyczytalem, ze prawidłowo głębia ostrości rozkłada się 1/3 przed punktem ostrości i 2/3 za wiec proponuje robic normalne fotki, a nie karteczki.
siwyozzman
14-10-2011, 10:16
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale gdzies kiedys wyczytalem, ze prawidłowo głębia ostrości rozkłada się 1/3 przed punktem ostrości i 2/3 za wiec proponuje robic normalne fotki, a nie karteczki.
Tak się przyjmuje, ale jest to jeden z mitów. Niekoniecznie tak jest - zależy to od wielu czynników. Odległości, przysłony, konstrukcji obiektywu ...
Za to zgadza się że warto robić zdjęcia a nie testy na karteczkach...