Zobacz pełną wersję : Co jest, cholipka?
Roderyk Braun
13-09-2011, 11:36
Filip Ćwik, w wywiadzie dla Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/index.php?g=431):
MG: Dostałeś - uznawaną w pewnych kręgach za prestiżową - nagrodę - World Press Photo. (...)
MG: A czy zmieniło się również coś pod względem zawodowym?
FĆ: Tak, to wbrew logice, ale mam coraz mniej zleceń. To jest zadziwiające, że telefon milczy.
Drugi raz słyszę, że jak świat docenia, to Polskie środowiska zawodowe plują i się odwracają. WTF?
To zwykła zawiść, nie?
Ideologia N
13-09-2011, 11:48
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Jak myśli redaktor: wezmę zwykłego reportera bez poczucia swojej wartości to zaoszczędzę forsę. Takie mam zdanie ;)
oto Polska własnie. Taki z nagroda to więcej krzyknie $ od tego bez nagrody. A redaktorzy jak to juz przedmówca wspomniał zbyt chetni do płacenia komus duuuzo dudków niestety nie sa :(
Owszem - ma być tanio - jakość nie jest istotna - ważne by było. ludożerka do której skierowane jest 95% produkcji i tak łyknie każdy szajs
życie. Ludzie myślą ze jak dostał nagrodę to jego stawki wzrosna.
życie. Ludzie myślą ze jak dostał nagrodę to jego stawki wzrosna.
bo to jest zdrowe myślenie - logiczne
Ideologia N
13-09-2011, 11:57
w takiej sytuacji można zmienić agencje albo branżę
miron19j
13-09-2011, 11:58
w takiej sytuacji można zmienić agencje albo branżę
jasne, najlepiej jak zacznie sprzedawać lody.
Ideologia N
13-09-2011, 12:00
jasne, najlepiej jak zacznie sprzedawać lody.
no cóż... jak widać on już jest skończony...
w tym kraju nikt już chyba logicznie nie myśli:(
Ideologia N
13-09-2011, 12:18
w tym kraju nikt już chyba logicznie nie myśli:(
rzeczywistość ( a nie dziecinne myślenie o pseudo sukcesie) pokazuje że udział w WPP był nielogiczny, głupi i ciąg epitetów.
to co piszesz to jest przenicowanie rzeczywistości logicznej - czyli faktycznie to co nas otacza, co nie zmienia postaci rzeczy ze logicznym jest myślenie o kształceniu się i zdobywaniu nagród i wyższych szczebli w rozwoju w celu godniejszego życia
Photoartbox
13-09-2011, 12:46
Mam nadzieje, z nie dostane jakiejs nagrody ;)
PS. Wiem, wiem nie grozi mi :)
Ideologia N
13-09-2011, 12:49
to co piszesz to jest przenicowanie rzeczywistości logicznej - czyli faktycznie to co nas otacza, co nie zmienia postaci rzeczy ze logicznym jest myślenie o kształceniu się i zdobywaniu nagród i wyższych szczebli w rozwoju w celu godniejszego życia
To są stereotypy:
"Zdobędę nagrodę w fotografii będę miał lepsze życie jako fotograf".
Do myślących świat należy a nie do osób które myślą że utarte sformowania powtarzane w życiu przez całe życie przynoszą wspaniałe efekty. Jak się okazuje myślenie o sławie może doprowadzić do ruiny. Dlatego wszyscy chcemy być sławni wielcy i bogaci jednak tylko co niektórzy podejmują samodzielnie dobre kroki. Temu panu to się po prostu nie udało jak milionom szarych fotografów bez pojęcia o świecie. No ale skąd miał wiedzieć jakie konsekwencje będzie miał taki czyn skoro żaden z jego znajomych nie mógł przekazać mu takiej wiedzy. Dlatego jest usprawiedliwiony. Nikt nie poczytuje mu to jako próby samobójstwa w świecie fotografii reporterskiej tylko jako jakaś wada systemu, który nie docenił wspaniałego fotografa. On jest wielki a to redakcje są ble ble.
Photoartbox
13-09-2011, 12:51
Dlatego wszyscy chcemy być sławni wielcy i bogaci
Ja chce byc tylko bogaty :-P
Ideologia N
13-09-2011, 12:53
Ja chce byc tylko bogaty :-P
OT powiem tak. Jak człowiek jest głody myśli tylko o jedzeniu. jak się nasyci myśli o bezpieczeństwie. Wiele kroków dalej sobie uświadamia że chce jednak być kimś... ;)
Photoartbox
13-09-2011, 12:57
OT powiem tak. Jak człowiek jest głody myśli tylko o jedzeniu. jak się nasyci myśli o bezpieczeństwie. Wiele kroków dalej sobie uświadamia że chce jednak być kimś... ;)
A jeszcze kilka krokow dalej, ze chcialby byc kims, kogo nikt nie zna ;) Czyt. slawa ma tez ciemne strony i dla ludzi w pewnym wieku nie stanowi zadnej atrakcji.
Roderyk Braun
13-09-2011, 12:58
To są stereotypy:
"Zdobędę nagrodę w fotografii będę miał lepsze życie jako fotograf".
Do myślących świat należy a nie do osób które myślą że utarte sformowania powtarzane w życiu przez całe życie przynoszą wspaniałe efekty. Jak się okazuje myślenie o sławie może doprowadzić do ruiny. Dlatego wszyscy chcemy być sławni wielcy i bogaci jednak tylko co niektórzy podejmują samodzielnie dobre kroki. Temu panu to się po prostu nie udało jak milionom szarych fotografów bez pojęcia o świecie. No ale skąd miał wiedzieć jakie konsekwencje będzie miał taki czyn skoro żaden z jego znajomych nie mógł przekazać mu takiej wiedzy. Dlatego jest usprawiedliwiony. Nikt nie poczytuje mu to jako próby samobójstwa w świecie fotografii reporterskiej tylko jako jakaś wada systemu, który nie docenił wspaniałego fotografa. On jest wielki a to redakcje są ble ble.
No ale stereotypy skądś się biorą, prawda?
Czyli: jak człowieka honorują dobrą nagrodą w prestiżowym konkursie, to jednak powinno być bardzo prawdopodobne, że potrafi on robić lepsze zdjęcia niż ci, którzy tej nagrody nie dostali.
No tak, czy nie?
Ideologia N
13-09-2011, 13:00
A jeszcze kilka krokow dalej, ze chcialby byc kims, kogo nikt nie zna ;) Czyt. slawa ma tez ciemne strony i dla ludzi w pewnym wieku nie stanowi zadnej atrakcji.
Trafiłeś w sedno. To historia o tym, że jak jeden chce być bogaty i nie może, tak ten fotograf nie chce być sławny i też nie może.
Photoartbox
13-09-2011, 13:05
Czyli: jak człowieka honorują dobrą nagrodą w prestiżowym konkursie, to jednak powinno być bardzo prawdopodobne, że potrafi on robić lepsze zdjęcia niż ci, którzy tej nagrody nie dostali.
No tak, czy nie?
Rownie prawdopodobne jest to, ze ci, ktorzy tej nagrody nie dostali, nie wyslali swoich prac.
Jak zostałem do ceniony to logicznym jest że powinien docenić mnie także mój potencjalny lub obecny pracodawca. Nie logiczne sa zachowania przeciwne, a że rzeczywistość opiera sie na braku logiki lub kierowniem sie tylko pseudo oszczędnością to jest jak jest
Ideologia N
13-09-2011, 13:09
Rownie prawdopodobne jest to, ze ci, ktorzy tej nagrody nie dostali, nie wyslali swoich prac.
Cwaniaki wiedzieli co się święci i sobie odpuścili. I teraz mają żołądki pełne ;)
Jak zostałem do ceniony to logicznym jest że powinien docenić mnie także mój potencjalny lub obecny pracodawca. Nie logiczne sa zachowania przeciwne, a że rzeczywistość opiera sie na braku logiki lub kierowniem sie tylko pseudo oszczędnością to jest jak jest
To niestety dziecinada w myśleniu.
Cwaniaki wiedzieli co się święci i sobie odpuścili. I teraz mają żołądki pełne ;)
To niestety dziecinada w myśleniu.
Nie - logika - zupełnie inną sprawą jest wiedza o rzeczywistości jaka nas otacza
Ideologia N
13-09-2011, 13:17
Nie - logika - zupełnie inną sprawą jest wiedza o rzeczywistości jaka nas otacza
Kierując się logiką możemy zbłądzić?
Photoartbox
13-09-2011, 13:20
Logika "niejedno ma imie". Inna jest dla docenionego fotografa a inna dla redaktora z okrojonym budzetem.
Ideologia N
13-09-2011, 13:22
Logika "niejedno ma imie". Inna jest dla docenionego fotografa a inna dla redaktora z okrojonym budzetem.
rada dla przyszłych, żądnych sławy fotoreporterów : "Nic nie wiesz, więc się nie pchaj na WPP, opierając się na własnej logice"...
Chcecie mi powiedzieć ze logicznym działaniem jest "zwolnienie" człowieka bo dostał gdzieś nagrodę?
Ideologia N
13-09-2011, 13:27
Chcecie mi powiedzieć ze logicznym działaniem jest "zwolnienie" człowieka bo dostał gdzieś nagrodę?
Chodzi o coś zupełnie innego. Ja to na chwile obecną widzę tak. Ludzie są ślepi fotograficznie i kupują gazety, oglądają net. Wiedząc o tym właściciele gazet tną koszta na fotografii. Tu powstaje profil fotoreportera: szary, niedouczony i robiący za łyżkę zupy.
Można to tłuc bardziej łopatologicznie, ale w skrócie ktoś kto zaszedł na salony WPP raczej niedouczony nie jest, więc pracodawca go nie chce.
Ale ja to rozumiem - tyle że to jest to co wcześniej napisałem :) a z logiką nadal nie ma to nic wspólnego - jeśli mamy facet uhonorowanego to można też wynagradzać go po staremu dając gratyfikacje innego rodzaju niż pieniądze.
W zarządzaniu jest kategoryzacja działań np. na logiczne/nielogiczne skuteczne/nieskuteczne itd - np. może dojść do zdarzenia logicznego i nieskutecznego - wchodzisz do ciemnego pokoju, pstrykasz gniazdko, ale nic się nie zapala. Może dojść też do zdarzenia nielogicznego ale skutecznego - np. masz kłopoty finansowe i idziesz do kasyna i tam wygrywasz jakąś kwotę pieniędzy ;-)
Co do samej prestiżowej nagrody to może jest tak, że redaktorzy chcą mieć fotki na jakimś tam poziomie - nie beznadziejne, ale też nie mają wygórowanych oczekiwań. Pan X wygrywa konkurs więc zakładają, że będzie drogi, a im jest potrzebna fotka tania i na średnim poziomie, bo różnicy między średnim a wysokim poziomem prawie nikt nie zauważa. Może się okazać, że w tym szaleństwie jest metoda.
Oczywiście z drugiej strony taka nagroda pewnie otwiera inne możliwości zarobkowania bo ma się tą markę.
krolewicz
13-09-2011, 13:39
przesadzacie, facet ma posade w newsweeku i (z tego co wiem) dosc dobrze prosperującym Napo
źle się nie ma
Ideologia N
13-09-2011, 13:43
przesadzacie, facet ma posade w newsweeku i (z tego co wiem) dosc dobrze prosperującym Napo
źle się nie ma
sorry ale to jest nie na temat
Poniekad i niekad.
Polskie srodowisko fotoprasowe duze nie jest. Wszyscy sie znaja. Sa sympatie i antypatie, ktore maja duzy wplyw na zachowania ludzkie.
A logika? Czlowiek - zwierze uczuciowe. Niby od kiedy to, logika wygrywa z emocjami?
Ideologia N
13-09-2011, 14:24
Poniekad i niekad.
Polskie srodowisko fotoprasowe duze nie jest. Wszyscy sie znaja. Sa sympatie i antypatie, ktore maja duzy wplyw na zachowania ludzkie.
A logika? Czlowiek - zwierze uczuciowe. Niby od kiedy to, logika wygrywa z emocjami?
tam gdzie zaczynają się pieniądze kończą się sentymenty.
tam gdzie zaczynają się pieniądze kończą się sentymenty.
Sentyment to jedyne znane Ci uczucie?
marszull
13-09-2011, 14:31
Troche jest
bo piszac to wszystko co wczesniej zakladamy ze facet mowi prawde
a jesli nie?
Jaka jest najczeciej slyszana odpowiedz w Polsce na pytanie jak tam interesy?
Slabo, ledwo wiaze koniec z koncem. ;)
(...)
Co do samej prestiżowej nagrody to może jest tak, że redaktorzy chcą mieć fotki na jakimś tam poziomie - nie beznadziejne, ale też nie mają wygórowanych oczekiwań. (...).
Błąd.
Chcą mieć zdjęcia jak najtańsze, a jakość (jeżeli w ogóle o jakąś jakość chodzi) jest na dalszym miejscu. Gazety już nie trzymają rozbudowanych działów foto, ba, często w ogóle nie maja foto na etacie. Zdjęcia robią dziennikarze przy pomocy małpek, a dla ludzi z zewnątrz stawki są żenujące (bo liczy się nie jakość, tylko cena), albo najlepiej żeby dali za darmo (dla "sławy").
Niestety, media spsiały pod tym względem.
Ideologia N
13-09-2011, 14:50
Błąd.
Chcą mieć zdjęcia jak najtańsze, a jakość (jeżeli w ogóle o jakąś jakość chodzi) jest na dalszym miejscu. Gazety już nie trzymają rozbudowanych działów foto, ba, często w ogóle nie maja foto na etacie. Zdjęcia robią dziennikarze przy pomocy małpek, a dla ludzi z zewnątrz stawki są żenujące (bo liczy się nie jakość, tylko cena), albo najlepiej żeby dali za darmo (dla "sławy").
Niestety, media spsiały pod tym względem.
Fotograf z nagrodą WPP... o niego bili by się wszyscy, gdyby to poprawiło wyniki finansowe np. gazety.
Roderyk Braun
13-09-2011, 15:39
Fotograf z nagrodą WPP... o niego bili by się wszyscy, gdyby to poprawiło wyniki finansowe np. gazety.
No ale to chyba tak powinno działać - przecież firmy mają w zwyczaju chwalić się kompetencjami swoich pracowników. A co potwierdza lepiej kompetencje fotografa niż WPP?
Ideologia N
13-09-2011, 15:45
No ale to chyba tak powinno działać - przecież firmy mają w zwyczaju chwalić się kompetencjami swoich pracowników. A co potwierdza lepiej kompetencje fotografa niż WPP?
najpierw idealistyczne "tak jest" , później z biegiem lat myślimy "powinno tak być",a znając życie wiemy na końcu,że "nic nie jest takie jakie powinno być" ;)
Motorniczy
13-09-2011, 15:58
Chba Ci sie pomylily krainy ....
Ideologia N
13-09-2011, 16:06
Reporterka to nie jest miejsce dla artystów. Można nim być ale jako hobbysta artysta. Gazet się nie kupuje dla fotografii znanych artystów. Jest do tego coś takiego jak galeria sztuki. Można sobie wystawić fotkę w Paryżu czy Londynie, swoje prace, i brać kasę za nazwisko. I tam się już inaczej myśli o takim fotografie. Im bardziej znany tym z biegiem lat wartość fotografa i fotografii rośnie, a im mniej zrobił fotek tym lepiej. Może ktoś by chciał oryginalne foto WPP na własność za kilka tysięcy euro, żeby po półwieczu wymienić na mercedesa ;)
CrommCruaich
13-09-2011, 16:44
Przeciętny Kowalski czytający gazetę nie widzi róźnicy, więc po co redakcja ma przepłacać. Smutne, ale prawdziwe...
Cholera*,wspolczuje wygranej :)
*.Piszac cholera, mam na mysli tropikalna chorobe.
Tlumacze sie poniewaz: -_klik_ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190421) :)