PDA

Zobacz pełną wersję : Rzeczpospolita- kurs photoshop

bartekk
13-09-2011, 10:06
Witam jeśli kogoś interesuje to w gazecie jest dziś płyta z kursem photoshopa. Tematy to Realistyczna tęcza, Ekspresyjny pejzaż, Magia barw, Zdjęcia cz-b, Atrakcyjna scena, Manualne rozjaśnienia, Zdjęcia pod światło, Potęgowanie wyrazu, Piękny las, Klimatyczne ujęcia, Efekt filtra, Dynamiczne chmury. Co do merytoryki się nie wypowiem bo jeszcze nie obczajałem

Ideologia N
13-09-2011, 10:13
Witam jeśli kogoś interesuje to w gazecie jest dziś płyta z kursem photoshopa. Tematy to Realistyczna tęcza, Ekspresyjny pejzaż, Magia barw, Zdjęcia cz-b, Atrakcyjna scena, Manualne rozjaśnienia, Zdjęcia pod światło, Potęgowanie wyrazu, Piękny las, Klimatyczne ujęcia, Efekt filtra, Dynamiczne chmury. Co do merytoryki się nie wypowiem bo jeszcze nie obczajałem
Jedno jest pewne, kurs uczy gotowych rozwiązań, a nie uczy myśleć nad nowymi rozwiązaniami. Dlatego jest dodatkiem do gazety. IMHO Kurs dobry, ale dla dzieci ;)

pit.
13-09-2011, 10:14
Jutro ma być kurs fotografii :) Oczywiście w rzeczpospolitej.

bartekk
13-09-2011, 10:43
Ale modyfikujac gotowe rozwiazania tez mozemy cos osiagnac.

miron19j
13-09-2011, 11:26
poza tym, jak można się czegoś nauczyć, jeżeli nie wiemy, że można to osiągnąć?
Moim zdaniem ciekawa pozycja na początek. Żeby zobaczyć, co i jak można osiągnąć.

Ideologia N
13-09-2011, 11:32
poza tym, jak można się czegoś nauczyć, jeżeli nie wiemy, że można to osiągnąć?
Moim zdaniem ciekawa pozycja na początek. Żeby zobaczyć, co i jak można osiągnąć.

I dlatego ludzie osiągają to co mogą, a nie to co chcą.

Sendilkelm
13-09-2011, 11:35

Chcesz powiedzieć, że wszystko czego się w życiu nauczyłeś osiągnąłeś samemu? Nikt Ci nie pokazywał żadnych przykładów niczego w życiu żebyś później mógł myśleć i to modyfikować/zmieniać i na podstawie tego dochodzić do własnych wniosków?

Ideologia N
13-09-2011, 11:39
Chcesz powiedzieć, że wszystko czego się w życiu nauczyłeś osiągnąłeś samemu? Nikt Ci nie pokazywał żadnych przykładów niczego w życiu żebyś później mógł myśleć i to modyfikować/zmieniać i na podstawie tego dochodzić do własnych wniosków?
Takie opracowania są robione przez szarych ludzi za jak najmniejsze pieniądze. Przez co jakość tego materiału budzi moje wątpliwości. Poszerzanie moich wypowiedzi, aby łatwiej je było obalić to chwyt poniżej pasa.

Sendilkelm
13-09-2011, 11:43
Takie opracowania są robione przez szarych ludzi za jak najmniejsze pieniądze. Przez co jakość tego materiału budzi moje wątpliwości. Poszerzanie moich wypowiedzi, aby łatwiej je było obalić to chwyt poniżej pasa.

Ocenianie kursu bez wiedzy co w nim jest też nie jest najlepszą metodą oceny. Zresztą nie jest istotne dla kogo jest przeznaczony, jeśli jest pokazane cokolwiek jak zrobić, a ktoś nawet doświadczony akurat nie wie o danej funkcji to zawsze będzie to dla niego nauką i podstawą do wyciągania wniosków.

6868
13-09-2011, 11:47

Moze pochwalisz sie swoimi osiagnieciami w dziedzinie fotografi ?

Ideologia N
13-09-2011, 11:50
Moze pochwalisz sie swoimi osiagnieciami w dziedzinie fotografi ?

Nie chcę robić za trola ale powiem że wiedza teoretyczna często nie idzie w parze z wiedzą praktyczną lub dorobkiem fotograficznym ;)

miron19j
13-09-2011, 11:52
a uwierzysz, że są ludzie, którzy w ogóle nie obrabiają zdjęć? Sam ma kilku takich kolegów. Robią w jpgach i to, co wyjdzie z aparatu im wystarcza.
Dla nich sama informacja, że można w zdjęciu coś zmienić, to już wiele.