Zobacz pełną wersję : Wywoływanie a ostrość
Zrobiłem dwie delty 400 i obie wyszły jak żylety a ostatnio wywołałem deltę 100 i wyszło mydło na całości.
Wywoływane w tetenalu ultrafin 1+6, starałęm się trzymać reżym tzn. kręcić podobnie, czasy według instrukcji itp.
Gdzie błąd, w jaki sposób wywoływać by była lepsza ostrość? Może większe stężenie wywoływacza i krótszy czas? A może intensywniejsze kręcenie? Pomóżcie bo szkoda fajnych kadrów...
klisza36
13-09-2011, 09:50
trudno okreslic nie widzac materialu,ale jesli "mydlo "wyszlo na calej kliszy to jest kilka opcji :
przetrzymanie w wywolywaczu
zbyt wysoka temperatura
przeterminowany material
nieszczelna ciemnia
zbyt dlugo przechowywany po naswietleniu
oczywiscie trzeba zachowywac powtarzalnosc podczas obrobki .
wiadomo ze intensywne poruszanie zwieksza kontrast,lepiej wolac przez odwracanie koreksu niz krecenie
wiadomo ze intensywne poruszanie zwieksza kontrast,lepiej wolac przez odwracanie koreksu niz krecenie
To mogłoby być to, bo o ile kręciłem z taką samą częstotliwością to kręciłem powoli gdyż poprzednio przy intensywnym kręceniu środek miałem przewołany.
Czy lepiej użyć większego stężenia np. 1+4 i wywoływać krótko czy lepiej mniejsze stężenie i robić coś a'la wywoływanie akutacyjne?
Kurde w Lightroomie wystarczą trzy suwaczki... :) ale nie będę mientki ;)
pastwisko
13-09-2011, 11:31
ja swoim jobo kręce bite 10 minut turlając go po stole - a czasy biorę z digitaltruth, co wiecej czasem nawet dodaję coś od siebie do nich in plus. filmy raczej mydlane nie wychodzą - nawet jak wołałem tak z diafine ktore nie lubi kręcenia, kontrast wyszedl jak ze starej gazety ale było ostre.
klisza36
13-09-2011, 11:50
Musisz troche poeksperymentowac ,zapamietac proces do danego filmu igotowe.chemia tetenala w koncentratach gwarantuje dobra powtarzalnosc,gdyz stosujemy swiezy roztwor.Pamietaj o temperaturze i poruszaniem koreksem podczas wolania.najlepsza chemia nie pomoze ,jesli nie przestrzegamy podstawowych parametrow obrobki.
powodzenia
W ulotce tetenala są dwie opcje 1+4 i mieszanie co 3sec czas wywoływania 4min bądź 1+6 i mieszanie co 30sec czas 9min, ja robię w wersji drugiej bo wydała mi się mniej podatna na błąd, ale może powinienem w wersji pierwszej?
klisza36
13-09-2011, 12:22
czegos tu nie rozumie ,to jest ultrafin plus?
miron19j
13-09-2011, 12:30
.
(http://www.tetenal.com.pl/wywolywacz-czarno-bialy-ultrafin-plus-1-litr.html)
czegos tu nie rozumie ,to jest ultrafin plus?
tak
klisza36
13-09-2011, 12:46
jak plus to1+4 co 3 sek 5min,a1+6 co3 sek 6min.9 min to co 1 min przy normalnym kontrascie
rozumie ze mowa o delta100prof
jak plus to1+4 co 3 sek 5min,a1+6 co3 sek 6min.9 min to co 1 min przy normalnym kontrascie
rozumie ze mowa o delta100prof
Pisałem z pamięci więc mogłem być nie precyzyjny, ale jakoś tak.
Tak czy inaczej, lepiej 1+4 czy 1+6?
Lepiej sprawdź sam, każdemu podoba się co innego.
Uzywam Ultrafina + i mam podobne spostrzezenia. Wywolalem moze z 15 rolek w nim i trudno powiedziec zebym byl zadowolony z efektow. Na szczescie juz na wykonczeniu mam chemie, wiec tym razem w cos sproszkowanego zainwetuje.