PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN460-II - problem ze współpracą z sabinami

Herr Mec
12-09-2011, 20:58
Powitać!

Mam trzy błyskotki - Sb-900, Sb-700 i Yongnuo YN460-II.

1. Lampą wbudowaną (=Master) mogę wyzwolić wszystkie trzy lampy naraz (=Remote), zarówno kiedy systemowe lampy działają w TTLu, jak i kiedy na korpusie ustawiam im moc manualnie. W obu wypadkach YN460 działa w trybie S2.

2. Kiedy jedną z sabinek próbuję wyzwolić drugą sabinę i YN460, to:
a) przy ustawieniu TTL mocy sabiny działającej w trybie Remote na lampie Master YN460 błyska w trybie S2;
b) przy ustawieniu manualnym mocy sabiny działającej w trybie Remote na lampie Master:
- YN460 ustawiona w trybie S1 błyska, systemowa Remote nie błyskla
- YN460 ustawiona w trybie S2 nie błyska, systemowa Remote błyska.

Potrafi mi to ktoś wyjaśnić, bom pogubion trochę jest.

adolfik9501
12-09-2011, 22:03
(...)

Potrafi mi to ktoś wyjaśnić, bom pogubion trochę jest.

Bo chodzi o to, że YN460 II/YN560 działa w CLS/AWL tylko przez przypadek a i to nie zawsze... Było trochę o tym na forum. Jednym działa innym nie. Ot co.

kamel
12-09-2011, 23:02
warta ta lampa zachodu, chciałem dwie dokupić do sb 800, do domowych zabaw

Herr Mec
13-09-2011, 07:07
Jakieś sugestie? Wysłać do dystrybutora z reklamacją? Tylko mnie nęka, dlaczego lampą wbudowaną można wyzwolić wszystkie trzy lampy w ustawieniu manualnym mocy sabin, a jedną z sabin nie można wyzwolić sabiny drugiej w kompanii z Yongnuo. Przecież rodzaj przedbłysków sterujących powininen być w obu wypadkach ten sam, niezależnie od źródła. We wszystkich trzech wypadkach lampa sterująca (wbudowana, Sb900, Sb700) ma oczywiście wyłączony błysk główny.

adolfik9501
13-09-2011, 08:37
Jakieś sugestie? Wysłać do dystrybutora z reklamacją? Tylko mnie nęka, dlaczego lampą wbudowaną można wyzwolić wszystkie trzy lampy w ustawieniu manualnym mocy sabin, a jedną z sabin nie można wyzwolić sabiny drugiej w kompanii z Yongnuo. Przecież rodzaj przedbłysków sterujących powininen być w obu wypadkach ten sam, niezależnie od źródła. We wszystkich trzech wypadkach lampa sterująca (wbudowana, Sb900, Sb700) ma oczywiście wyłączony błysk główny.

Jaja se robisz? Co chcesz reklamować? Golfa, że nie nadąża w terenie za Land Roverem? YN nie działają w CLS/AWL, bo do tego nie zostały stworzone. Dopiero YN565EX jest kompatybilna z CLS/AWL.

przem426
13-09-2011, 08:59
warta ta lampa zachodu, chciałem dwie dokupić do sb 800, do domowych zabaw

warto. przy założeniu że planujesz błyskać manualnie na radiu.

Jakieś sugestie? Wysłać do dystrybutora z reklamacją?

nie masz co reklamować, bo to co działa - działa przez przypadek i bez żadnych gwarancji producenta.
yn-465 (II) to lampa w 100% manualna, wyzwalana przez stopkę lub prostą fotocele (z pominięciem przedbłysków ttl lub na "pierwszy błysk").
Ponieważ lampy w CLS komunikują się właśnie z wykorzystaniem błysków - lampa która nie zna protokołu CLS może zgłupieć. i głupieje.

samson09
13-09-2011, 09:26
Wyzwalacz radiowy i po kłopotach.

fulpo
16-04-2013, 22:34
warto. przy założeniu że planujesz błyskać manualnie na radiu.

.
właśnie błyskam nia na radiu jak w stopce mam i zauważyłem jeden problem, jak dłuższa chwile nie błyskam wchodzi tryb uspienia i pierwszego błysku nie dopiero za drugim razem mi błysnie, cz można jakość wydłużyc czasy? jakieś kombinacje z przyciskami ? jak wy to rozwiązujecie?