Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nikkor 70 - 300 vr i praca pod światło

lucas79
12-09-2011, 20:46
Mam mały problem, body d 90 + N 70 - 300 VR. Przeglądałem zdjęcia z air show, zrobione tym obiektywem. Niestety stałem tam gdzie publika więc miałem światło prosto w twarz, stąd i niektóre zdjęcia robiłem pod ostre światło, ale spokojnie nie było kadrów ze słońcem:) Na tych niektórych zdjęciach, od górnej do dolnej krawędzi ciągnie się coś jakby cień włosa, na każdym zdjęciu w tym samym miejscu. Problem dotyczy tylko zdjęć pod światło. Pisałem do serwisu i odpisali, że to pewnie brudna matryca i kazali to sprawdzić. Zrobiłem parę zdjęć z nikkorem 35 przy przysłonie 22 i oprócz dwóch małych pyłków, innych śladów nie zobaczyłem. Feralne zdjęcia robione były z założoną osłoną przeciwsłoneczną, myślałem że to może wina właśnie tej osłony, ale jeśli tak to czemu ta szrama na zdjęciach była zawsze w tym samym miejscu? Używam obiektywu od maja, problem zauważyłem dopiero teraz przy okazji zdjęć lotniczych. Ktoś z Was miał podobny problem?
Dzięki i pozdrawiam.

wigi
13-09-2011, 12:49
Wstaw (albo podlinkuj) przykładowe zdjęcia z opisanym problemem.

adolfik9501
13-09-2011, 12:50
Wstaw (albo podlinkuj) przykładowe zdjęcia z opisanym problemem.

A po co? Ze szklanej kuli wróżyć nie umiesz ;)

lucas79
13-09-2011, 15:44
Sorry za kłopot, wszystko się już wyjaśniło. Nie myślałem, że coś takiego jak włos może dostać się do komory lustra. Zmieniam obiektywy rzadko i staram się to robić sprawnie, ale widać, to i tak niczego nie gwarantuje. Dzisiaj podniosłem lustro a w środku było kilka włosków, jak one tam się dostały, pojęcia nie mam. Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie, jeśli możne proszę usunąć ten post.

dygac
17-09-2011, 09:36
przypinaj i odpinaj z body zawsze komorą skierowaną ku dołowi, no i rzuć czasem okiem na zakładane szkło czy nie ma jakiegoś paprocha.
W domu odpięte szkło obejrzyj, przetrzyj chusteczką/mikrofibrą na mocoaniach, dmuchnij gruszką albo przeczyść pędzelkiem jeśli tego wymaga.
Dzięki temu będziesz cieszył się czystą matrycą i co za tym idzie nieskazitelnymi fotkami przez dłuższy czas.