Zobacz pełną wersję : Jak zrobić cropa z zachowaniem proporcji 3:2
Chcę zrović wycinej z większego zdjęcia. A później zrobić z tego odbitkę. Jak zrobić powinienem Cropa, aby zachował proporcje 3:2. Chodzi mi o to aby nie wyszły na odbitce białe paski po bokach. Mam do dyspozycji GIMPa.
Będę wdzięczny za porady
Wyciąć z obrazka prostokąt o wymiarach 3x na 2x. X to ilość 'punktów' :)
W PSie nie ma problemu a niestety w GIMPie sie nie orientuję.
a tę ilość punktów to policzyć musisz na piechotę, kalkulatorem
albo w opcjach kadrowania zadaj stała ilość pikseli w pionie i w poziomie
dla odbitki 10x15 jest to na przykład 1795 na 1205 (czyli w rozdzielczości 300dpi idealnie na odbitkę 152x102 milimetry)
wtedy wystarczy oddać plik do dobrego labu i powiedzieć hasło: no resize
jak zrozumieją to zrobią dobrze
jak nie zrozumieją to idź do konkurencji :-)
tak samo w innych formatach odbitek
Chcę zrović wycinej z większego zdjęcia. A później zrobić z tego odbitkę. Jak zrobić powinienem Cropa, aby zachował proporcje 3:2. Chodzi mi o to aby nie wyszły na odbitce białe paski po bokach. Mam do dyspozycji GIMPa.
Będę wdzięczny za porady
odbitki na papierze wcale nie sa w proporcjach 2:3, a co gorsza każda wielkośc zdjęcia ma trochę inne proporcje!!!
laby obcinają więcej lub mniej - dlatego sie tego nie zauważa.
jaki konkretnie chcesz rozmiar zdjęcia - zapytaj na forum o rozmiar w milimetrach !!! papieru (bo dla przykładu 13x18 to jest tak naprawdę 12,7x17,8 )
te info to na wypadek gdybyś chciał tak naprawdę dokładnie.
Bez przesady z tą dokładnością. Dało się zrobić cropa o określonej wielkości. Przyjąłem rozmiar, jaki podał jchyra. Byłem w galerii, więc oddałem zdjęcia do Saturna. Po pół godzinie były gotowe. Wyszło bardzo dobrze.
Dizęki za pomoc
hehem , ja kiedys drukowalem "zegary", na podmiane na desce rozdzielczej samochodu, kazdy milimetr gral role, wtedy tez dostalem od lokalnego mediamarkt wymiary w milimetrach ich odbitek. a przy okazji zrobilem sobie zdjec dowodowych kilkanascie , na jednym A4 ;)
acidjazz
14-02-2007, 15:04
Do robienia cropów proponuję bezpłatny FastStone Image Viewer.
Ma 2 poważne zalety:
1. mozesz wybrać paper ratio, np 6x4 cale (idealny do drukarek shelphy), 15x10 cm, 18x13, 30x20 itd.
2. pokazuje Ci przy cropowaniu DPI, jak zrobisz za dużego cropa to program "krzyczy", ze DPI spadło np poniżej 300 i zdjęcia będą Medium Print Quality, nie High :)
Acidjazz