PDA

Zobacz pełną wersję : Oferta Mega Pixel

grazioso
12-09-2011, 08:09
Podrzucono mi link do sprzedawcy zabawek

http://www.mega-pixel.pl/pol_m_Akcesoria-do-lamp-blyskowych-974.html

no jest problem - które radio wybrać, bo oferta bogata

Niektóre to nowości, niektóre już obcykane /dobre słowo/ przez wyznawców św. Nikona

Jak się komuś nudzi to liczę na sugestie od Braci we Świetle

Z góry dzięki

PS. Najbardziej mi zależy na wskazaniu takich, co nie trzeba do nich 125 rodzajów baterii

Sapphiron
12-09-2011, 08:15
Ja używam Pixel Soldier, przeżył cały sezon bez żadnego zająknięcia na bateryjkach dokładanych do zestawu. Zasięg w terenie ponad 100 metrów (ile nie sprawdzałem dalej ale na pewno daleko), w zabudowaniu nie próbowałem bo nie miałem potrzeby. Jest niezawodny i w miarę tani. Poza tym z lampami nikona działa wyśmienicie, wybudza z trybu uśpienia z niektórymi lampami działa z 1/320 (np z sb-900) z resztą działa perfecto na 1/250 :)

samson09
12-09-2011, 12:36
A czy jest jakiś wyzwalacz+odbiorniki, który będzie działał zarówno z sabinkami jak i np. Yongnuo?

vilen
12-09-2011, 14:02
ja kupiłem to younvno... rf-603 i powiem tak jak za te kasę to rozwiązanie fajn... niestety moje dwa odbiorniki po pierwszym dniu zaczęły się ... nie dogadywać więc odesłałem do sklepu... mają mi przysłać teraz kolejny set (zamówiłem kolejne dwa więc bedę miał 4 - napiszę jak to chodzi)

adolfik9501
12-09-2011, 14:04
A czy jest jakiś wyzwalacz+odbiorniki, który będzie działał zarówno z sabinkami jak i np. Yongnuo?

No jest. Każdy.

samson09
12-09-2011, 14:18
A jaki konkretny i niedrogi zestaw polecacie?

Sapphiron
12-09-2011, 14:26
Pixel Soldier albo Yongnuo rf-602. Ten pierwszy jeśli masz sabiny i chcesz mieć lepszą współpracę z nimi, drugi jeśli masz inne lampy i ma tylko wyzwalać błysk bez żadnych bajerów...

adolfik9501
12-09-2011, 14:59
Pixel Soldier albo Yongnuo rf-602. Ten pierwszy jeśli masz sabiny i chcesz mieć lepszą współpracę z nimi, drugi jeśli masz inne lampy i ma tylko wyzwalać błysk bez żadnych bajerów...

Czy masz sabiny czy nie, nie ma znaczenia. Soldier obsługuje grupowanie odbiorników, a RF602 nie. Co założysz na odbiorniki jest nieważne.

Sapphiron
12-09-2011, 15:12
adolfik, owszem jest ważne, tak jak już mówiłem Soldier z sabinami współpracuje lepiej bo: wybudza z uśpienia (bo ma wszystkie styki jak nikon i puszcza sygnał odpowiedni), działa z synchro 1/320 i nie ma samozapłonu czyli strzałów bez potrzeby.

Ale owszem masz też rację, cokolwiek się podczepi pod Soldiery, jest wyzwolone kiedy trzeba :) w trzech grupach w dodatku, co bardzo umila pracę :)

adolfik9501
12-09-2011, 15:28
adolfik, owszem jest ważne, tak jak już mówiłem Soldier z sabinami współpracuje lepiej bo: wybudza z uśpienia (bo ma wszystkie styki jak nikon i puszcza sygnał odpowiedni),

RF także mają wszystkie styki, także wybudza z uśpienia... oprócz SB600, której chyba, żadne radio nie obudzi, ale to raczej przypadłość sabiny jest.

działa z synchro 1/320 i nie ma samozapłonu czyli strzałów bez potrzeby.

Synchro faktycznie ma lepsze (w RF bodaj do 1/200 czy 1/250) ale co to ma wspólnego z sabinami...

Ale owszem masz też rację, cokolwiek się podczepi pod Soldiery, jest wyzwolone kiedy trzeba :) w trzech grupach w dodatku, co bardzo umila pracę :)

Cokolwiek się podczepi pod RF również wyzwolone jest kiedy trzeba. Nie bronię RF, bo szczerze dziwi mnie ich popularność choćby biorąc pod uwagę Pixele, które są lepsze bo więcej oferują, ale zdziwił mnie fakt, że wybór uzależniasz od posiadanych lamp co moim zdaniem w tym wypadku (oba wyzwalacze są zwykłymi "radyjkami") nie ma żadnego znaczenia.

vilen
18-09-2011, 22:14
No więc dostałem ze sklepu dwa komplety tego rf-603... działa fajnie, tym razem bez kłopotów.
Użyła tego nawet moja zona w czasie pracy w sobotę do doświetlania ciemnych kątów w jakimś salonie kosmetycznym.
Ja jedynie sprawdziłem że "gra i bucy", synchronizują tym razem wszystkie cztery elementy
więc jak tylko dokupię jakieś dwie parasolki to zrobię próbę w plenerze...

Myślę że jak ktoś nie ma kasy a chce pobawić się w zdalne, radiowe odpalanie światełek to mogę spokojnie polecić ten model.
1. wykonany solidnie, look ma też atrakcyjny (niby błahostka ale +3 punkty do lansu na zdjęciach z klientem)
2. zasięg... doszedłem do 20 metrów, ale dalej nie kombinowałem z obawy że mi ktoś na ulicy lampy skręci...
3. skuteczność, no w sumie jak się wszystko odpowiednio zmontuje, ustawi to już odpala za każdym razem zarówno w trybie zdalnego sterowania lampkami
jak i jako pilot do d300 i d 700.
4. informacji TTL nie przenosi ale za te pieniądze...
5. Proste toto w obsłudze bardzo
Więc jak się trafi na sprawny egzemplarz to powodów do smutku raczej nie daje.

arecki
20-09-2011, 08:52
używa ktoś może Soldier'a z Nissinem di622 mkII ? powinno działać ale nikt tego nie chce powiedzieć oficjalnie :/

JacekCz
20-09-2011, 11:20
adolfik, owszem jest ważne, tak jak już mówiłem Soldier z sabinami współpracuje lepiej bo: wybudza z uśpienia (bo ma wszystkie styki jak nikon i puszcza sygnał odpowiedni), działa z synchro 1/320 i nie ma samozapłonu czyli strzałów bez potrzeby.

Elektronicznie rzecz biorąc, utrzymywanie fali nośnej (czyli użytkowo widziane jako wybudzanie przed błyskiem) może dawać szansę na mniejsze opóźnienie samego błysku, niż gdy fala nośna startuje. Sposób działania nie jest publikowany, domyślam się tylko.

Soldier u mnie synchronizuje się na wszystkich szybkościach.
Pierwszą baterię zużyłem szybko, bo stale był wciśnięty w torbie, ale to nie wina urządzenia.

Firma troszkę chaotycznie wysyłała inne modele, ale elegancko załatwili na swój koszt.