PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nocą, kiedy śpisz...

geralttt
11-09-2011, 16:32
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/9787/laxa120111024pix.jpg)

Wczorajsza...

Swoją drogą ponoć była wczoraj widoczna w PL - delikatnie, ale jednak... Dzisiejszej nocy ma być jeszcze lapiej - aparaty więc w dłoń!

PABLOOK
11-09-2011, 16:57
Ależ zazdroszczę Ci oglądania na żywo tych pięknych, barwnych spektakli :).
Dziapa sama się szeroko otwiera ;).
Kolory jak z bajki.
Wydaje mi się, że przyciemnienie odbicia i wystemplowanie świateł na prawej krawędzi jeszcze bardziej poprawiłoby odbiór tej pracy :).

Hoobie
11-09-2011, 17:03
Pięknie... i nie ukrywam, że również zazdroszczę możliwości oglądania tego zjawiska :)
Mam cichą nadzieję, że w końcu uda mi się to ujrzec :)

P.S. Sugestie Pawła odnośnie prawej krawędzi wydają się bardzo trafne ;)

harb
11-09-2011, 20:15
Ależ zazdroszczę Ci oglądania na żywo tych pięknych, barwnych spektakli :).
Dziapa sama się szeroko otwiera ;).
Kolory jak z bajki.
Wydaje mi się, że przyciemnienie odbicia i wystemplowanie świateł na prawej krawędzi jeszcze bardziej poprawiłoby odbiór tej pracy :).

za Pawłem - jest bdb :)

Nikonozaur
11-09-2011, 20:20
My też mogliśmy mieć szczęście oglądania zorzy - parę dni temu czytałem, że taka możliwość pojawiła się ze względu na wyjątkowo mocne wybuchy na Słońcu. Koniec końców ja nic nie widziałem. Z tym większą przyjemnością oglądam Twoje dokonania w tym temacie godząc się z uwagami Pawła. ;)

Bartekkw
11-09-2011, 20:26
Zorza piękna, ale dół fotki już niestety mniej ciekawy - brakuje czegoś mocniejszego w kadrze

judith_manson
11-09-2011, 20:59
ladnie, chcialabym kiedys to zobaczyc na zywca

osowiak
11-09-2011, 22:06
Bajkowo i już.

geralttt
11-09-2011, 22:50
Zorza piękna, ale dół fotki już niestety mniej ciekawy - brakuje czegoś mocniejszego w kadrze

Bartek ale teraz to walnąłeś msz... :D

Grzybu
11-09-2011, 22:52
Ja pierdziu!! ale fajne foto. Mnie się podoba tak jak jest. Super!

doro
12-09-2011, 00:19
Wow !!!!!!!!!!!! Piękne zdjęcie !

FHR
12-09-2011, 00:24
Swoją drogą ponoć była wczoraj widoczna w PL - delikatnie, ale jednak... Dzisiejszej nocy ma być jeszcze lapiej - aparaty więc w dłoń!

Tylko ponoć. Noc kiedy Kp-index osiągnął 7 (http://www.swpc.noaa.gov/rt_plots/kp_3d.html) spędziłem z aparatem w terenie i... nic.

Zdjęcie całkiem ładne, jednak uwagi @Bartekkw wydają się być słuszne. Dół jakiś taki niezdecydowany.

downunder
12-09-2011, 00:24
Jak dla mnie bajeczny widoczek. :)

geralttt
12-09-2011, 00:48
Tylko ponoć. Noc kiedy Kp-index osiągnął 7 (http://www.swpc.noaa.gov/rt_plots/kp_3d.html) spędziłem z aparatem w terenie i... nic.

Zdjęcie całkiem ładne, jednak uwagi @Bartekkw wydają się być słuszne. Dół jakiś taki niezdecydowany.

No cóż - co do KP7 i 'nic' to nie mam pojęcia jak sprawę nakreślić, dodam, że widziałem to co się pojawiało wczoraj w PL i rzeczywiście można było to pomylić z cienkimi pasmami chmur, ale była - są dowody :)

Jeśli zaś chodzi o niezdecydowanie to chyba nie muszę wykładać klasycznych zasad kompozycji - wystarczy spojrzeć jak przebiega linia rzeki, w jakim punkcie znajduje się zorza + gdzie znajduje się jej odbicie - nooo psze Pana! Gdybym wczoraj zaczął dopiero focić to może.... :D

Aaa jeszcze co do PL warunków - z pewnością będzie jeszcze silniejszy strzał więc warto popróbować. Ja osobiście przegapiłem ten z 8 sierpnia i bardzo żałuję, bo te czerwienie w PL to zupełnie inna bajka niż zielone na Islandii - no cóż - może jeszcze kiedyś jeszcze się uda.. :)
Pozdr...

nimnull
12-09-2011, 08:15
Co prawda nic nie zastąpi widoku na żywo, ale z braku możliwości tym bardziej cieszy bardzo dobra zdjęcie :)
Pozdrawiam Mirek

Marrab
12-09-2011, 14:46
Piękna zorza, kolory jak z bajki... Kadrowo pasuje mi tak jak jest.

Pozdrawiam.

Roderyk Braun
12-09-2011, 15:01
To Islandia?

krzysztofz24
12-09-2011, 15:01
Kolory i klimat jak z bajki. Tak lekko nierealnie jest...
Co do kwesti obrobkowych to zdecydowanie bym przygasil te swiatla w kadrze, zeby nie oddciagaly uwagi od zorzy bo to ona ze swoja swietlistoscia i kolorem gra tu pierwsze skrzypce. I moze rowniez troche sama podloge (mam na mysli obszary zarosniete trawa, a nie odbicie), dalo by to dodatkowy kontrast; swiecaca zorza-ciemna podloga. Ale to moze...;-).

jacekz40
12-09-2011, 15:03
No, nie każdemu jest dane takie spektakularne widowiska przyrodnicze oglądać :)
Bardzo ładnie jest.

wolnyslimak
12-09-2011, 15:53

Chyba przesadzasz. Mogło by tak być jak piszesz gdyby nie zorza. Mnie nic mocniejszego nie potrzeba. Nawet brak "mocnego pierwszego planu" przy zieleni zorzy polarnej wogóle nie przeszkadza. Wręcz wydaje się uzasadnione. Co za sens rozpraszać widza przy takim spektaklu jak ten. Jedynie wspomniane światła na prawym boku bym wywalił. Świetne zdjęcie i już.

FHR
12-09-2011, 16:19
Powracam do tego zdjęcia za dnia. Jest dobre i już nic mi w nim nie brakuje ;)

Bartekkw
12-09-2011, 16:32
Chyba przesadzasz. Mogło by tak być jak piszesz gdyby nie zorza. Mnie nic mocniejszego nie potrzeba. Nawet brak "mocnego pierwszego planu" przy zieleni zorzy polarnej wogóle nie przeszkadza. Wręcz wydaje się uzasadnione. Co za sens rozpraszać widza przy takim spektaklu jak ten. Jedynie wspomniane światła na prawym boku bym wywalił. Świetne zdjęcie i już.

Taki mam punkt widzenia ;)
Jestem zwolennikiem mocniejszego akcentu w pierwszym planie i sam osobiście staram się wdrażać to w moje foty ;)

Jaskier
12-09-2011, 17:00

Nie wiem jak z tymi indeksami jest, ale są ewidentnie skorelowane u mnie z zachmurzeniem :) A co do fotki, to mi się podoba, może coś na pierwszym planie ciekawszego by się przydało, ale gdy taki spektakl jest na niebie nie ma co narzekać. Cieszy fakt, że słońce wychodzi z minimum aktywności i oby więcej było dobrych warunków atmosferycznych :)
Prognozy można śledzić także na stronie http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/3

touran
12-09-2011, 18:56
Piękne widowisko, bardzo dobre zdjęcie.

geralttt
12-09-2011, 23:34
To Islandia?

Zgadza się... Islandia jak w mordę strzelił :)

Taki mam punkt widzenia ;)
Jestem zwolennikiem mocniejszego akcentu w pierwszym planie i sam osobiście staram się wdrażać to w moje foty ;)

Bartku tyle kadrów i ich układów ilu fotografujących - myślę, że powinieneś to rozumieć, bo widzę, że sporo wrzucasz i masz pojęcie ad fotograficznych niuansów. A przynajmniej po tylu wrzutkach powinieneś mieć.

Wg. mnie jesli dojrzale chcemy porozmawiać o fotografii to nie powinniśmy patrzeć na widziane kadry przez pryzmat swoich "widzimisię" - bo "ty" zrobiłbyś to tak, a nie inaczej, bo wolisz mocny pierwszy plan, a nie klasyka z linią po przekątnej i z aurorą w MP. Oczywiście twoja to decyzja i możesz narzucać dalej swój punkt widzenia, ale wtedy przypomina mi się cytat:

""Krytykować to znaczy wmawiać autorowi,
ze zdjęcie należałoby zrobić nie tak jak autor zrobił,
tylko tak jak zrobiłby krytyk gdyby potrafił"
autor: Sergiusz Mitina

Ja szanuję twój punkt widzenia, ale żeby czepiać się do fotki, która ewidentnego błędu nie zawiera tylko po to, aby owy "swój" punkt widzenia "zaakcentować" niemalże na siłę to mz. zbyt egzaltowane szukanie dziury w całym.

Inna sprawa, że ja zdaję sobie sprawę z tego co tutaj robię - wiem, że nie do końca wpisuje się w kanony tego forum z moimi jak to niektórzy piszą "odrealnionymi" fotkami i wrzucam je na pożarcie nienasyconym rekinom fotograficznego puryzmu, ale nic na to nie poradzę. Przynajmniej póki widzę w tym sens...
Skoro owo odrealnienie wzbudza delikatne zawirowania to może coś szrajbnę...
Od szczeniaka (hau hau) uwielbiam gry kolorów i mocne barwy. Są to moje indywidualne preferencje - tak widzę świat, nieco go idealizując przy zachowaniu określonej dozy realizmu, ale jest to mój sposób na życie - sposób, który może oczywiście budzić sprzeciw, ale ja tak już mam i tego nie zmienię.
Również w życiu prywatnym działam wedle podobnych zasad - nie staję wobec drugiej osoby wilkiem - najpierw daję szeroki kredyt zaufania, a później patrzę na oś czasu i towarzyszące jej wydarzenia. :) Lubię nastawiać się pozytywnie. :)

PS:

PABLOOK : Zastosowałem się do pierwszej części porad - czyli usunąłem światełka po prawej i rzeczywiście fajnie na to się patrzy. Na PL FOTO bardzo fajnie fotografia się przyjęła - podziękował! :)

Bartekkw
12-09-2011, 23:53
Bartku tyle kadrów i ich układów ilu fotografujących

Prawda stara jak świat ;) I zasadniczo tutaj można się zatrzymać i stwierdzić że także odbiór zdjęcia w subiektywnym znaczeniu również nabiera takiej formy.
Zasadniczo Twoje zdjęcia są bardzo dobre co też w odpowednich Twoich wątkach skrzętnie zaznaczałem i doceniałem ;)
Jedynie tutaj nie do końca podpasowało mi ujęcie i dałem o tym znać - a zawsze piszę to co uważam i nie słodzę...
Zaznaczam że to mój subiektywny odbiór i nie myl tego proszę z narzucaniem mojego punktu widzenia - OK ?? ;)
Może niepotrzebnie napisałem o tym czym kieruję się w kompozycji własnych zdjęć ???

Peace i pifko na wieczór !! ;)

Roderyk Braun
12-09-2011, 23:56
Zgadza się... Islandia jak w mordę strzelił :)

(...)

Magiczne miejsce!
Przepraszam, że tak wypytuję, ale Ty tam siedzisz na stałe?
Jak Ci jest zimą?

maniak666
12-09-2011, 23:57
Bajka!

geralttt
13-09-2011, 00:43
Magiczne miejsce!
Przepraszam, że tak wypytuję, ale Ty tam siedzisz na stałe?
Jak Ci jest zimą?

Oj w żyyciu nie na stałe - mimo tego, że z chęcią część tutejszego krajobrazu (bo wbrew pozorom są połacie dość nieciekawe fotograficznie) zabrałbym najchętniej ze sobą to nie wyobrażam sobie tutaj życia ku starości. :)
Mój pobyt zbliża się ku końcowi, choć chwilę jeszcze za bajdurzę na tej wysepce.
Zima jest okropna o czym pewnie za chwilę będziesz mógł się przekonać kiedy zniknę na 2-3 miesiące z forum i galeryjek - zapadam wtedy w letarg, nie tyle fizyczny, co psychicznie staram się przebrnąć długie okresy ciemności, burz śnieżnych i mas posępnych chmur, które z uporem przesłaniają i tak zdecydowanie zbyt krótkie emanacje światła słonecznego. :( Okres to nudny jak psia kupa w rowie - nikt się tym nie zachwyca. Zima nie jest tragiczna pod względem mrozu takiego, jaki znasz z PL - za to wiatry robią swoje ze zdwojoną siłą - szczególnie tutaj na północy, nie wiem jak na południu - słyszałem, że niby kilka stopni niżej, ale jest zdecydowanie znośniej.. :)
Nie przepraszaj, wypytuj śmiało :)

Prawda stara jak świat ;) I zasadniczo tutaj można się zatrzymać i stwierdzić że także odbiór zdjęcia w subiektywnym znaczeniu również nabiera takiej formy.
Zasadniczo Twoje zdjęcia są bardzo dobre co też w odpowednich Twoich wątkach skrzętnie zaznaczałem i doceniałem ;)
Jedynie tutaj nie do końca podpasowało mi ujęcie i dałem o tym znać - a zawsze piszę to co uważam i nie słodzę...
Zaznaczam że to mój subiektywny odbiór i nie myl tego proszę z narzucaniem mojego punktu widzenia - OK ?? ;)
Może niepotrzebnie napisałem o tym czym kieruję się w kompozycji własnych zdjęć ???

Peace i pifko na wieczór !! ;)

Piffko już strzeliło (10 sec temu)- weź zawsze poprawkę na moje wypowiedzi - nie piszę emocjonalnie, aby dociąć tylko obiektywnie odpowiadam na (jak w tym przypadku) moim zdaniem nietrafiony argument ad kompozycji. :)
Lubie, wręcz uwielbiam dyskusje na temat, a że też słodzić nie muszę to kiedy rzuca mi się w oczy taki zarzut - jasno precyzuję moje stanowisko. :)

Tak, czy siak - of course peace my friend :)

A jak kiedyś będziesz miał okazję focić zorzę w warunkach zastanych (czego ci szczerze życzę, bo to super mega fajna sprawa) - staniesz nocą, spojrzysz w górę i zaczniesz ganiać ze statywem za tym szybko zmieniającym swoje położenie na nieboskłonie zjawiskiem to pamiętaj o swoim 'pierwszym mocnym' planie - bo jak zobaczę, że zapomniałeś to masz u mnie minusa wielkiego jak iglica od Pałacu Kultury. :D :D :D
Pozdro!

Bartekkw
13-09-2011, 00:56
A jak kiedyś będziesz miał okazję focić zorzę w warunkach zastanych (czego ci szczerze życzę, bo to super mega fajna sprawa) - staniesz nocą, spojrzysz w górę i zaczniesz ganiać ze statywem za tym szybko zmieniającym swoje położenie na nieboskłonie zjawiskiem to pamiętaj o swoim 'pierwszym mocnym' planie - bo jak zobaczę, że zapomniałeś to masz u mnie minusa wielkiego jak iglica od Pałacu Kultury. :D :D :D
Pozdro!

Hehe...i tu mnie masz ;)

Motorniczy
13-09-2011, 01:00
Kocham zoze :) i kiedys ja pstrykne w nos ! Piekne zdjecie.

Roderyk Braun
13-09-2011, 11:23
Oj w żyyciu nie na stałe - mimo tego, że z chęcią część tutejszego krajobrazu (bo wbrew pozorom są połacie dość nieciekawe fotograficznie) zabrałbym najchętniej ze sobą to nie wyobrażam sobie tutaj życia ku starości. :)
Mój pobyt zbliża się ku końcowi, choć chwilę jeszcze za bajdurzę na tej wysepce.
Zima jest okropna o czym pewnie za chwilę będziesz mógł się przekonać kiedy zniknę na 2-3 miesiące z forum i galeryjek - zapadam wtedy w letarg, nie tyle fizyczny, co psychicznie staram się przebrnąć długie okresy ciemności, burz śnieżnych i mas posępnych chmur, które z uporem przesłaniają i tak zdecydowanie zbyt krótkie emanacje światła słonecznego. :( Okres to nudny jak psia kupa w rowie - nikt się tym nie zachwyca. Zima nie jest tragiczna pod względem mrozu takiego, jaki znasz z PL - za to wiatry robią swoje ze zdwojoną siłą - szczególnie tutaj na północy, nie wiem jak na południu - słyszałem, że niby kilka stopni niżej, ale jest zdecydowanie znośniej.. :)
Nie przepraszaj, wypytuj śmiało :)

Z chęcią podpytam Cię o więcej :)
Zainteresowała mnie ta zima - czyli nie robisz zdjęć?
Wiem, że może być trudno przekonać samego siebie do wyjścia z domu podczas zamieci, ale osobiście bardzo lubię oglądać (mimo wszystko, niekoniecznie łazić i samemu robić) zdjęcia w takich ekstremalnych warunkach.
Pewnie widziałeś tego islandczyka (http://rax.is/Gallery/Greenland/index.html) - ja go odkryłem stosunkowo niedawno, i te foty naprawdę robią na mnie wrażenie.
Widziałem też Islandię zimą w TopGear - nie śmiej się, ale wtedy miałem wrażenie, że jakbym tam był w taką porę roku, to na pewno bym coś sfotografował. :)

Reju
13-09-2011, 20:15
To jest świetne

Paablitos
13-09-2011, 20:23
Fantastyczne...
Chcialbym przezyc (zobaczyc na wlasne oczy) takie cudo!

tormentol
13-09-2011, 21:59
Tylko pozazdrościć. Z przyjemnością ogląda się takie zdjęcia.

Kristoforos
14-09-2011, 10:44
Fotka piekna, bajkowa. Zdumiewajace zjawisko. Juz miałem poprosic o jakis opis szerszy dotyczący miejsca ale na szczescie autor sie troche rozpisal w kolejnych postach. Pokazuj jak najwiecej wyspowych krajobrazow, milo poogladac :)

geralttt
14-09-2011, 21:52
Z chęcią podpytam Cię o więcej :)
Zainteresowała mnie ta zima - czyli nie robisz zdjęć?
Wiem, że może być trudno przekonać samego siebie do wyjścia z domu podczas zamieci, ale osobiście bardzo lubię oglądać (mimo wszystko, niekoniecznie łazić i samemu robić) zdjęcia w takich ekstremalnych warunkach.
Pewnie widziałeś tego islandczyka (http://rax.is/Gallery/Greenland/index.html) - ja go odkryłem stosunkowo niedawno, i te foty naprawdę robią na mnie wrażenie.
Widziałem też Islandię zimą w TopGear - nie śmiej się, ale wtedy miałem wrażenie, że jakbym tam był w taką porę roku, to na pewno bym coś sfotografował. :)

Jasne, że się foci - ale są to bardzo rzadkie momenty - nie wiem, może fakt, że wychodząc z pracy wita cię ciemność dodatkowo ogranicza pole manewru... Nie jest to łatwa pora - gdybym mógł w 100% nastawić się wtedy na fotografie na pewno coś by się z tego uszczknęło, bo są "przebłyski" pomyślnej pogody i sprzyjającego światła - ale tak jak pisałem wcześniej - głównie szarość i ciemność. :)

Ragnara Axelssona znają tutaj chyba wszyscy. Ostatnio byłem na wystawie jego prac - co ciekawsze wystawionej w olbrzymim kręgu zbudowanym z plastikowych pojemników na rybę. :) W środku w akompaniamencie klimatycznej muzyczki można było oglądać jego prace i przenieść się na chwilę w świat jego fotografii. :)

Pozdrawiam.

Roderyk Braun
14-09-2011, 22:40
Zazdroszczę, mimo tej ciemności i zamieci o których piszesz :)

stroop
15-09-2011, 00:53
Piękne kolory. Reszta mniej ważna. Chce się oglądać.

Rocket Queen
15-09-2011, 14:45
Piekny widok, a kolory az oczarowuja. Chcialabym zobaczyc taki spektakl swiatla i barw na zywo :)

BogdanSD
15-09-2011, 15:12
Bajecznie jest OK .Wszystko na tak.